background

Øyriket

Nesten helt amerikansk

Nesten helt amerikansk

Puerto Rico er et amerikansk territorium. I praksis betyr det at alle som fødes på øyene er amerikanske statsborgere, men at man ikke stemmer på den amerikanske kongressen eller ved presidentvalget. Historien til øyene med europeiske øyne startet med at Columbus kom til øya i 1493. Ikke overraskende bodde det noen der fra før av, det som vi i dag kaller Taino-kulturen. Den spanske koloniseringen varte i fire århundre før Spania ga øyriket som krigsbytte til USA etter den spansk-amerikanske krigen i 1898. Øyene har to offisielle språk – spansk og engelsk, og det bor rundt 3,5 millioner mennesker der.

Puerto Rico ligger sørøst for Florida og Cuba

Fakta

Den gjennomsnittlige temperaturen i Puerto Rico varierer fra en minimumstemperatur på 22 til 26, maks på 28 til 32. Det er relativt jevn temperatur gjennom hele året, men det er minst regn i månedene februar og mars. Den såkalte regntiden varer fra april til november, men det er ikke mye regn som kommer utenom de tropiske stormene hvis disse kommer. Amerikanerne regner det er fra april til juni som de beste tidene å besøke øyene siden det er færrest turister da (det er flest om vinteren), og våren i Puerto Rico regnes som den vakreste. En høsttur kan også være en god del rimeligere enn mye annet. I Puerto Rico betaler du med amerikanske dollar. Tidssonen er UTC – 4 uten sommertid, altså fem timer bak oss om vinteren og seks på sommeren.

background

San Juan

Dette er den eldste byen under amerikansk styre i verden. Den oppstod kort tid etter den første spanske koloniseringen av Amerika, rundt 1508. For turister er de mest aktuelle områdene Isla Verde (nærmere flyplassen enn sentrum) med sine resorts og strender, gamlebyen med sin store sjarm og luksusområdet El Condado.

I byen kan du blant annet besøke et hotell som i seg selv er en turistattraksjon, El Convento. Det perfekte stedet å ta en drink og litt å spise. Et nedlagt kloster med utrolig mye sjel, sjekk bilder her. Det faktum at det ligger midt i gamlebyen gjør også at ved å begynne her vil du få en stor San Juan-opplevelse med en gang. Det er også vel verdt tiden å besøke San Juan Historic Site, som står på Unescos verdensarvliste.

background

Strender

Det er selvfølgelig nok svært mange idylliske strender i Puerto Rico. For de voksne er stranda du bør besøke Ocean Park mens best sand finner du på Luquillo Beach. Beste hotellstrand er det hotellet El San Juan Resort som har.

Siden dette er en relativt amerikansk øy så er selvfølgelig nok shoppingen bra her. Best er shoppingsenteret Plaza Las Americas av større greier.

Hvordan er så prisene? Vel, for det første bruker man dollar her. For det andre er dette rangert som det dyreste landet i Latin-Amerika, men er billigere enn USA – og også en god del billigere enn Norge. En taxi fra flyplassen vil koste litt under 150 kroner, litt basert på hvor hotellet ditt ligger. Det lokale ølet, Medalla, kan du få fra rundt 10 kroner og oppover, alt ettersom hvor langt unna du er turistområder. En røykpakke koster rundt 60 kroner. På den meget populære Marmalade Restaurant & Wine Bar kan du få en femretters middag for 85 dollar.

background

Aktiviteter

Det muligens viktigste å vite er at det alltid skjer noe i Puerto Rico. Det er en grunn til at man kaller det for det gladeste stedet på jord. Uansett når du er der bør du sjekke ut lokale arrangementer, festivaler og alt annet. Sjekk med hotellet, og få med deg noe. Selv oss stivbeinte nordmenn vil like dette. Størst av alle er kanskje San Sebastian Festival i januar.

Er du for øvrig typen som liker en god gåtur bør du sjekke ut Paseo de la Princesa, som virkelig lever opp til sitt navn.

For øvrig, matmessig så er dette stedet en blanding av hva vi ville kalt meksikansk, spansk, amerikansk og afrikansk. Liker du grøt til frokost så sjekk ut Avena. Hvis du er mer typen som liker det søte er batatas asadas tingen. Chuleta Kan-Kan og Chicharrón er gode middagsretter. Eller så kan du få en skikkelig burger her, altså… dette er tross alt relativt amerikansk.

background

6 ting du må gjøre i Puerto Rico

Det er lett å fortape seg i Puerto Ricos turkisblåe strender med kritthvite strender og svaiende palmetrær. Med et tropisk klima og en gjennomsnittstemperatur på 28 grader, kan vi ikke klage heller.

Visste du dessuten at denne øygruppen i Karibia har USAs eneste tropiske regnskog? Plutselig kan du være midt i en frodig jungel omringet av vakre fossefall.  Det er noe magisk med Puerto Rico, og da særlig hovedstaden San Juan. Innbyggerne er glade i sterke farger, og det gjenspeiler seg i gjestfriheten du mottar

  1. Lær deg å danse salsa med de lokale og drikk Pinã Colada
  2. Gå inn i jungelen i nasjonalparken El Yunque
  3. Se gamlebyen i San Juan
  4. Shop på et av Karibiens største kjøpesentre
  5. Reis til vakre Vieques Island
  6. Besøk det beste hotellet i San Juan: La Concha Renaissance

Puerto Rico er så og si hjemmet til danseformen salsa. Nesten hvert hotell har egen salsaklubb, og du kommer nok til å høre så mye salsamusikk at det dirrer i hele kroppen.

Dans med de lokale på gatene, samtidig som du får med deg den magiske solnedgangen. Ta deg et glass Piña Colada – dette er et must! Den smaker nemlig best i Puerto Rico, fordi den nettopp er øyas nasjonaldrink. Det hevdes at den tropiske drinken ble servert for første gang på 50-tallet påCaribe Beach Hotel Bar. Men den beste Piña Colada’n derimot, får du på restauranten Barrachina,som ligger i gamlebyen. Restauranten omtaler seg selv som «fødestedet» til den eksotiske paraplydrinken, selv om vi tar det med en klype salt. Puerto Rico og Piña Colada går hånd i hånd og har offisielt vært nasjonaldrinken til øya helt siden 1978.

Du finner de beste hotellene i Puerto Rico på Laurel Nights.

El Yunque Nasjonalpark er den eneste regnskogen i USA, hvor 3 fjerdedeler av Puerto Rico er dekket med trær og jungel.

Dette er kanskje den minste regnskogen med 29.000 dekar, men fortsatt en av de fineste regnskogene som er rik på dyre-og plantearter. Ifølge den eldgamle indianske myten, var det den snille ånden «Yuquiyu» (eller «Yokahu») som regjerte og beskyttet Puerto Rico fra den høyeste fjelltoppen i regnskogen.

Dette er en relativ trygg regnskog – her er det ingen giftige slanger å se! Nasjonalparken er fylt med fossefall og stier som er perfekte steder å ta bilder. Du finner ingen hoteller her, men det er muligheter for å telte hvis det er ønskelig. Da må du isåfall være i nasjonalparken før klokken 15, og portene stenger klokken 18.

Søk flybilletter til Puerto Rico her.

Tips: Det er muligheter å leie bil på enkel m

Gamlebyen består av mange kirker, inkludert San José-kirken og katedralen San Juan Bautista. Det er det lurt å ha på seg komfortable sko når du skal på oppdagelsesferd i gamlebyen – det er mye å se og du må gå mye oppoverbakker. La Fortaleza er guvernørens residens og er en turistmagnet av de sjeldne. Bygningen er imponerende både i utseende og historisk, og selvsagt for lengst beskyttet av Unescos verdensarvliste.

På en høyde over haver finner du Castillo San Felipe del Morro, som er en fantastisk festning fra det 16.århundre. Festningen som også kalles for «el morro» eller Odden», ble utformet for å beskytte inngangen til San Juan-bukten og forsvare den spanske kolonihavnen fra fremmede som kom inn fra sjøen. Festningen er også erklært fra som verdensarv av Unesco i 1983.

Fortaleza street har fått et rykte for å være stedet med de beste spisestedene i byen. South Fortaleza (SoFo) har til og med egen matfestival som pleier å vare fra 19. til 23. august. Da samler over 40 ulike restauranter seg fordelt på 5 ulike gater. Tusenvis av turister vil komme for å smake på noen av herlighetene, så da gjelder det å være tidlig  ute! Les mer om festivalen her.

Som ellers i Karibia elsker innbyggerne farger, og dét kommer du til å fort oppdage ganske kjapt. De fleste husene er i sterke farger og du ser ofte blomsterkasser langs veikantene.

Her er de 10 beste hotellene i San Juan, Puerto Rico.

Du kommer nok til Karibien for å oppleve sol, strand og tropiske skoger, men visste du at Puerto Rico har det største kjøpesenteret i Karibien, Plaza Las Americas?  Kun 10-15 minutter fra depopulære hotellene i San Juan og flyplassen, finner du enkelt frem til kjøpesenteret. Her kan du shop till you drop i butikker som Forever 21, Zara, Macy’s og Gap. Hva er vel bedre enn å ha både strandparadis og gode shoppingmuligheter på samme øy?

Sjekk ut dette flotte hotellet i San Juan!

Ponnier som går fritt, turkisblått vann, myk sand som mel og flotte hoteller. På bare én time er du fremme på den lille øya med båt fra Fajardo, ellers kan du fly hit på 10 minutter fra hovedøya Puerto Rico. Vieques er en uberørt øy med en sterk spansk innflytelse.  Øyas navn stammer fra det indianske navnet «Taino» som betyr «en liten øy», men de lokale pleier også å bruke kallenavnet «Isla Nena» som blir direkte oversatt til «den lille jente øya» på spansk.

Under kolonitiden hadde britene derimot kalt øya for «Crab Island». Strendene her er ofte listet som noen av de vakreste strendene i Karibien, grunnet den turkisgrønne fargen og den myke, kritthvite sanden.

Tips: Om du vil ha to ferier i et smekk, tar det bare 3 timer fra Miami og til Puerto Rico med fly. Norwegian har både direktefly til Miami og Puerto Rico. Sjekk flybilletter her.

Det å bo på et hotell er en opplevelse i seg selv og gjør ferien flere hakk bedre. Puerto Rico byr på mange flotte hoteller, både luksuriøse og de rimelige. Om du vil ha det beste av San Juan i kort avstand, og stranda rett utenfor hotelldøra, anbefaler vi at du bor på La Concha Renaissance. Du våkner til en vakker soloppgang som du kan nyte med frokosten utenfor.

Solnedgangen bør du få med deg med husets Piña Colada i hånden og havet som skimter rett foran tærne dine. Dette luksushotellet ligger på en privat strand med 4 utendørsbassenger og 2 boblebad. Velg mellom 6 restauranter som serverer alt fra sushi, tapas og skalldyr. Frokosten kan nytes utenfor med utsikt over havet. På hotellområdet finner du eget treningsstudio som tilbyr aerobic-og yogatimer. I nærheten får du alt fra sykkelutleie, seiling og kajakkpadling.  På toppen av dét har hotellet egen kasino og massasjetjenester.

Les mer om hotellet her.

background

Hoteller i Puerto Rico

Eksklusivt: Royal Isabela

Luksus: Dorado Beach

Rimelig: Hyatt Place

 

Det er kun tre av utrolig mange veldig bra hoteller her. Alt fra små luksushoteller til større resorts, boutique-design og mye mer. Sjekk det store utvalget her. 

Husk amerikanske tipse-regler!

USA er landet hvor nordmenn oftest gjør feil. Vi tipser rett og slett ikke nok, eller glemmer å gjøre det. Det er virkelig fy-fy! Med unntak av noen få, dyre restauranter (som forteller det at de har «No tipping»-policy så skal du tipse nesten over alt.

Hvorfor? Hvis en amerikaner har en jobb hvor det er normalt å tipse kan timelønnen være så lav som 15 kroner i timen. Tipsen er det som gjør at personen faktisk overlever. Får du hjelp på flyplassen, for eksempel med bagasjen eller annet, så tipser du 1-2 dollar per koffert. I taxien tipser du 20, 25 eller 30 prosent. Enkelte mener du kan komme unna med 15 prosent, men aldri under.

Så kommer du til hotellet. Får du hjelp med koffertene betaler du 3-4 dollar per koffert. Får du hjelp på hotellet så snakker vi om 10-20 dollar. Altså hjelp som å booke en restaurant, leiebil eller annet. I USA tipser du også housekeeping hver dag. 2-5 dollar på puta.

Så kommer restaurantene. Minimum er 15 til 20 prosent, i store byer 20 prosent. Hvis du er veldig misfornøyd kan du tipse to pennies, det er koden for forferdelig service. I så fall bør du også forvente at du må snakke med sjefen på restauranten. Da har noe virkelig vært feil. Spiser du på virkelig fancy restauranter tipser du 25 prosent.