background

Visum

ESTA

Skal du som nordmann til USA må du registrere deg på ESTA. Det gjør du på nett. Prisen er 4 dollar. Du finner skjemaet her. Hver godkjente søknad gjelder i to år. Stort sett blir søknader godkjent med en gang, mens de aller fleste gir svar innen 72 timer. I søknaden får du ekstrem mye tekst du må godkjenne og lese. Dette er stort sett informasjon om at USA lagrer absolutt alt du gjør, skriver og foretar deg mens du fyller ut søknaden samt at hvis du ikke forteller sannheten kan du bli nektet inngang eller bli utvist. Du må ha passet ditt foran deg, i tillegg til at det er en fordel å ha reiseinformasjonen om den reisen du faktisk skal foreta deg. Adresse/telefoninformasjon til din nåværende eller tidligere arbeidsgiver (tidligere hvis du er arbeidsledig) trenger du også.

Har du ...

Det er en del spørsmål du får mens du søker på ESTA hvor du må svare på om du har eller har hatt smittsomme sykdommer, deriblant flere kjønnssykdommer. Du må også besvare om du har vært arrestert eller dømt for vold eller ødeleggelse av offentlig eiendom (herunder tagging…). I tillegg må du besvare på om du prøver å få jobb i USA, vært eller er terrorist eller har vært spion. Selv om spørsmålene kan virke sære er det greit å holde tunga rett i munnen mens du fyller ut søknaden…

background

Passkontroll

Rask kontroll

USA har innført noe de kaller Automated Passport Control på svært mange av sine flyplasser. Her går man rett til automatiske kiosker hvor man scanner passet, tar et bilde og svarer på noen spørsmål. En familie som reiser sammen kan gjøre dette samtidig. Dette kutter ned tiden enormt på det som før (og fortsatt for de som gjør det manuelt) kunne ta opp mot 2 timer i passkontroll. Spørsmålene som stilles i kontrollen i USA er relativt greie, og handler om hvor du skal bo og hva du skal gjøre i USA. I tillegg til om du er i USA på business eller pleasure. Du kan også få spørsmål om hvor mye kontanter du har med, og om du har vært på besøk i USA før. Alt er for å sjekke om du faktisk er turist, en forretningsreisende som skal dra igjen (og ikke søke jobb) eller skal besøke familie og venner.

background

Tipping

Slik tipser du i USA

Vi gjør det enkelt først: Du skal tipse. Det starter med taxisjåføren. Mellom 10 og 20 prosent av totalsummen er normalen. Bærer noen bagasjen din inn på hotellet er det 2 dollar for den første, og 1-2 dollar etterpå for hver ekstra bagasje. Ber du om hjelp i resepsjonen for bestilling på restaurant eller annet kan alt fra 5 til 30 dollar (basert på hvor mye hjelp du får) være ok – tipset gis ofte når du drar. På restauranten er det normalt å tipse 15 til 25 prosent, jo dyrere restaurant – jo mer prosenttips. Når du sjekker ut av hotellet er det også vanlig å legge igjen 2-5 dollar per natt til rommets vaskehjelp – på morgenen hver morgen, på puta med en liten skrevet lapp (ellers vil ikke pengene tas, men ryddes pent til side). Går du til frisøren tipser du også (10-20 prosent), og bartendere bør få 1 dollar per drink. Hvis du er veldig misfornøyd på restaurant er den ikke fullt så hemmelige koden å legge igjen to pennies. Det enkleste er egentlig å tenke 15 prosent gjennomgående. Hvis du synes det er vanskelig i hodet tenk bare 15 dollar for hver 100 dollar. Bare husk: Alltid tips!

background

Tidssoner

Den norske tidssonen heter CET (Central European Time) +1. Hvis klokka er 10.00 i Norge på morgenen så er klokka følgende i USA: New York 04.00, Los Angeles 01.00. Det er altså tre timer forskjell fra øst til vest. Klokka går alltid tilbake mot USA, det vil si at når du står opp i USA er det ettermiddagen i Norge. Det kanskje viktigste med tidssonene er at du får tid når du drar til USA, men mister tid tilbake. Flyreisen til USA kan på klokka ta 2,5 time mens den tilbake – på klokka – tar 14,5 time.