Ravintsara Wellness hotel på Madagaskar. Foto: Hotels.com

Slik får du billigst hotellrom

Skal du spare penger på hotellrom bør du følge disse triksene.

Det er en del triks du kan ta med deg hvis du skal prøve å få billigst mulig hotellrom. Triks som kan spare deg for en god del tusenlapper, akkurat som du kan spare mange penger på å være smart på å bestille flyreisen (se nederst i denne saken).

En hotellovernatting kan variere noen hundrelapper for hver natt hos de forskjellige søkemotorene. Noen hundrelapper hver dag kan fort bli tusenlapper.

Så hvorfor viser de forskjellige søkemotorene forskjellige priser? Eksempelvis kan du søke på Hotelscombined for å få veldig gode priser på enkelte hoteller, men priser som forandrer seg med en gang du faktisk kommer til bookingen? Sjekk selv her hos Hotelscombined.

Svaret er at du på nettsidene til de som faktisk booker hotellet for deg  så er alle lokale skatter og avgifter også tatt med. Hotellsøkemotorer som hotels.com og booking.com gir deg altså god oversikt og mange muligheter, og prisene er inklusive alle utgifter.

Fly og hotell, eller fly+hotell?

The Knickerbocker Hotel, New York, Hotellets front

Ofte kan det være billigere å bestille fly og hotell hver for seg. En søkemotor som Expedia kan gi deg rabatt på totalpakken (fly+hotell i ett), men det er ikke nødvendigvis slik at verken flyreise tur-retur eller hotell er billigere enn andre steder. Søk på begge steder. Samtidig kan det være penger å spare på å booke sammen, det enkle svaret er å søke etter begge deler.

Søk etter fly+hotell her hos Expedia

Når bør du sjekke inn og ut?

En tommelfingerregel er at det er billigst å bo i finansdistriktet og på businesshotell i helgene og på turisthoteller i ukedagene. Den rimeligste dagen i uken er søndag til mandag, med torsdag til fredag som en god nummer to.

Søk etter hotellrom her for å se prisforskjellene på dager

Når bør du bestille hotellrom?

Det er mulig å gjøre gode kupp på hotellrom 24 timer før du skal bo der. Mange hoteller kutter sine priser for å fylle opp hotellet de siste timene før en dag, men dette er selvfølgelig gambling på høyt nivå. Hvis det er en populær dag, eller hotellene i byen har høy bookingprosent så skjer det motsatte. En by som London har opp til 86 prosent belegg på sine rom, og det kan være virkelig hasardspill å vente her. Det samme gjelder også for byer som Paris, New York, Roma og Barcelona i turistsesongene.

Oftest er regelen at hoteller gjerne selger de billigste hotellrommene først for å fylle opp en viss andel av hotellet. Gjerne 2-3 måneder i forkant. For typisk feriedestinasjoner kan man utvide dette til 4-6 måneder.

Mange reisebyråer, bookingagenter og andre reserverer rom på populære hotell. Disse reservasjonene, som ikke er salg til kunder, må sendes tilbake til hotellet (og søkemotorer) på faste dager. Altså en reservasjon for en nøyaktig bør gjøres 90, 60, 30, 14 eller 7 dager før man skal bo der for å oppnå gode priser.

I motsetning til med flyreiser så sier ikke statistikken at det er billigere å bestille på enkelte dager, så lenge du er ute i god tid.

Søk etter hotell på hotels.com her

Søk etter hotell på Hotelscombined.com her

Søk med Expedia her.

Bestill med prismatch eller prisgaranti

Det er ikke alle søkemotorene som garanterer at de har laveste pris, eller vil gi deg samme pris hvis du finner den billigere et annet sted. Hvis du bestiller på kjedene i Skandinavia får du dette hvis du bestiller direkte hos dem. Det er også prisgaranti på en søkemotor som hotels.com (se oversikten under)

Sjekk priser hos Choice-hotellene her

Sammenlign priser på hotell hos Hotelscombined her.

Tre andre raske triks

1. Nye hoteller – vil gjerne ha mange bookinger raskt for å vise suksess, men kan – om det er populære steder – ofte også være dyrere enn sine konkurrenter. Sjekk prisen på nærmeste hotell (i meter), som kanskje dumper sine priser for å konkurrere

2. Avstand til attraksjoner – hvis du skal noe spesielt, som på en fotballkamp eller en festival er det enkelt matte: Jo lenger unna, jo billigere. Sjekk hvordan kollektivtransporten er. Det kan ta lenger tid å gå 1 kilometer enn å ta t-bane i 4 kilometer..

3. Ikke bestill frokost? Frokost på hotell er dyrt, men tipset kan også snus på hodet: Skal du spise på hotellet bør du forhåndsbestille, det er alltid mye dyrere å kjøpe det på hotellet.

aphuyhlneuc-sofia-sforza

Bruk riktig bookingtjeneste

Du kan spare mange penger på å sjekke ut de forskjellige bookingsidene. Vi har sett på antallet hoteller, fordeler og garantier fra de forskjellige bookingmotorene, samt hvem som egentlig står bak dem. En søkemotor fra Europa har for eksempel oftere rimeligere rom enn en søkemotor fra USA på hotell i Europa.

Toptenreviews har gjennomført en prisundersøkelse som sammenligner hotels.com med flere av de andre store amerikanske hotellsidene, der kom siden best ut på pris sammenlignet med blant annet booking,com og expedia.com.

Frommers hadde en test av i 2014 hvor de kåret Booking.com og Hotels.com til de to beste bookingtjenestene.

Hotels.com

Den mest populære søkemotoren for hoteller i verden har over 240 000 overnattingssteder, og har et bonusprogram hvor du får hver 11. hotellovernatting gratis (deres Welcome Rewards) .Hotels.com er eid av amerikanske Expedia, og har drevet på siden 1991 (først per telefon, senere på nett). Hotels.com har prismatch. Finner du hotellet billigere noe annet sted vil de matche prisen.

Her kan du besøke Hotels

Hotelscombined.com

På denne siden kan du søke og sammenligne tusenvis av reisesider og spare opptil 80%! HotelsCombined.com er gratis å bruke og besøkes av over 300 millioner mennesker årlig. Hotellsidens søk har over 5 millioner hotelltilbud på over 120,000 destinasjoner over hele verden. Nettsiden er tilgjengelig på over 40 språk og støtter 120 valutaer.

Her kan du besøke Hotelscombined

Booking.com

Den største søkemotoren i antall overnattingssteder med over 600 000 overnattingsteder (inkludert en del private hjem.). Siden er eid av selskapet PriceLine, og har sitt hovedkvarter i Nederland.

Her kan du besøke booking.com

Expedia

Siden til selskapet som eier Hotels.com. Expedia har over 150 000 overnattingssteder, og tilbyr også fly og leiebil. Expedia har eksistert siden 1996, og deres nettside ble lansert i 1998. Siden tilbyr ofte gode pakkepriser hvis du bestiller fly og hotell samtidig.

Her kan du besøke Expedia

Slik får du billigst fly

Bestill 6-8 uker i forveien

Undersøkelser gjennomført både i Norge og i det store utlandet viser at flybilletter i gjennomsnitt er billigst rundt 42 dager for flyvning. Bakgrunnen er visstnok flyselskapenes ønske om å fylle opp flyene nok såpass tidlig. Det som likevel er viktig å huske på er at dette er i gjennomsnitt, så det er selvfølgelig en variasjon.

Søk etter fly hos Momondo.

Følg med på salg

Svenske forbrukermyndigheter sjekket for noen år siden tilbudene til flyselskap gjennom ett helt år, og i løpet av året var alle destinasjoner hos flyselskapene på salg. Dette er dog veldig periodisk, og det er for eksempel vanskelig å finne salg på fly til Spania på sommeren. Det skjer likevel, så det å faktisk følge med på salgene til flyselskapene vil lønne seg. Så selv om tipset virker åpenbart så er det verdt å huske.

Søk etter fly hos Momondo.

Reis på onsdager

Onsdager er generelt den billigste flydagen. Dette skyldes visstnok at de fleste møter, altså businessreiser, skjer på mandag og tirsdager. Fra og med torsdager har man så fritidsreiser. Nest billigst er for øvrig tirsdag.

Søk etter fly hos Momondo.

Reis tilbake på lørdag

Lørdag er den tredje billigste dagen i uka, og er ofte den billigste dagen på utenlandsreiser tilbake til Norge. Bakgrunnen er at de aller fleste ønsker å ha hele helgen hvis man først er borte. En langweekend fra onsdag til lørdag kan derfor bli en god del billigere enn torsdag-søndag. Fredag og søndag er for øvrig de to dyreste dagene i uka.

Søk etter fly hos Momondo.

Reis tidlig på morgenen

De aller tidligste flyvningene er de billigste. En av grunnene til dette er at de tidlige flyvningene ofte kan være flyvninger som er det som kan kalles logistikk-flyvninger, altså at selskapene skal få flyene dit de skal være for mer populære flyvninger.

Søk etter fly hos Momondo.

z2tvveqc45k-fancy-crave

Sjekk flypriser tidlig

Flyselskaper legger ut nye og billige billetter enten rett etter klokken 24.00 (altså i løpet av natta) eller på morgenen. Noen vil også legge ut i løpet av dagen, men de aller fleste gjør dette når systemene deres har minst trafikk. Du bør likevel sjekke flyprisene før klokken 08.00, fra den tiden kommer nemlig forretningsreisebestillingene.

Søk etter fly hos Momondo.

Bestill på tirsdager

Amerikanske undersøkelser har vist at tirsdag er den dagen i uka hvor det er billigst å bestille fly. Den dyreste er visstnok mandag. Tirsdag ettermiddag kan være smart om man skal tro ekspertene, og prisene er også relativt lave på onsdager. På torsdager får du ofte de som plutselig må fly til helgens, mens flest private bestiller fredag-søndag.

Søk etter fly hos Momondo.

Registrer deg som bruker

Flere og flere flyselskaper har laget bonussystemer som ikke bare går på om du kjører en spesiell lengde for å få bonuspoeng. Mange gir også ekstra tilbud og fordeler (baggasje etc) til medlemmer som er registrert. Så selv om det tar litt tid vil du kunne spare penger på dette.

Søk etter fly hos Momondo.

Vær utro

Det kan faktisk være en god del penger å spare på å kjøre forskjellige flyselskap på en og samme strekning. Dette har selvfølgelig med tilgjengeligheten av billetter å gjøre. Så sjekk flere selskaper før du bestiller.

Søk etter fly hos Momondo.

 

Les også:

Slik bor de rike på ferie

Det hemmelige Spania