Foto: iStock

Slik får du den perfekte turen til Roma

Roma er byen alle bør ha besøkt. I hvert fall minst en gang.

Roma. Den evige stad. Navnet Rom, som byen kalles på svensk og dansk, var også vanlig lenge i Norge. Vi sier det fortsatt, både i historisk sammenheng hvis vi omtaler Romerriket, men også ved at alle veier fører til Rom.

Feriemessig er det svært mange grunner til å la veien føre til dagens Roma. En by som på spektakulært vis klarer å kombinere det klassiske med det moderne, det historiske med det nyskapende og det romantiske med det aktive.

iStock_000019091789_Small

Her bør du bo i Roma

Roma er ingen kystby, men ligger ved elven Tiber. Elven renner ut ved havet ved flyplassen Roma Fiumicino så det er ikke alt for langt til Middelhavet, hvis det er et mål i seg selv. Hotellmessig ligger de aller fleste hotellene i sentrum av Roma, men grovt sett kan man dele inn hotell-områdene litt slik i Roma.

Alle disse områdene kan defineres som «sentrum» i Roma.


Trevi

Dette området er rett og slett området rundt Trevi-fontenen. Fontana di Trevi stod ferdig i 1762, og er en av de mest populære turistattraksjonene i Roma. Det var her Anita Ekberg badet i filmen La Dolce Vita. Skal du kaste mynter i fontenen skal du kaste med høyre hånd over venstre skulder. Pengene brukes for øvrig til mat for Romas trengende. Selve området er preget av små, koselige brosteinsbelagte gater med mye mennesker og liv. Det er lite uteliv her, så kveldene er ganske rolige.

I dette området finner du også vakre Giardini del Quirinale, palasset til presidenten i Italia. Palasset er åpent hver søndag mellom 08.30 og 12.00. Du kan lese mer om å besøke det her.

Metrostasjonen er Barberini. Hvis du liker italiensk is så kan du spise en av de beste på Gelateria Valentino her. Ellers er det mange, mange turistfeller her av restauranter. Skal du spise bør du sjekke ut Piccolo Arancio, Sora Luccia eller ekte romersk mat på Histora Romana.

Hotellet du velger er Relais Trevi 95. Et strålende vakkert hotell med kun 20 rom, en super takterrasse for frokost og fin utsikt, profesjonell service og veldig fine, moderne rom. Les mer om hotellet her.

Fontana di Trevi one of the most famous and most beautiful fountains in the world that grants your wishes, at least that’s what the legend says… The first time i was there i threw a coin, and that wish actually came true so maybe there is something to believe in that

Spansketrappen

De spanske trappene i Roma (Scalinata di Trinità dei Monti) ble åpnet i 1725, og går fra Piazza di Spagna (den spanske plassen) opp til kirken Trinità dei Monti. Navnet kommer altså fra plassen ved starten på trappene, et navn som igjen kommer av at det var her Spania hadde sin ambassade til det gamle katolske Roma. Der finner du også fontenen Fontana della Barcaccia, som er en vakker fontene som er et yndet turistfotomål med trappene bak. Metrostasjonen er Spagna.

For den shoppingglade er dette stedet å bo med Via Dei Condotti – luksushandlegaten i Roma. Her finner du både italienske og internasjonale supermerker. Spør du oss er det også verdt å ta en kikk innom Villa Medicci for historiens skyld og Babingtons for te. Selv om du ikke er glad i te er denne institusjonen av et sted verdt å besøke. Det første stedet som solgte te i Roma utenom apotekene er et legendarisk sted, som nå også har en restaurant.

Ellers er dette området preget av mange fine steder å drikke kaffe, vin og spise mat. Selvfølgelig også noen feller det står turist på, men det er det over alt i en by som Roma. Tror du på Tripadvisor skal du spise is på Romas beste is (Gelateria la Strega Nocciola), mens Antica Enoteca er vel verdt å besøke for matens skyld (og vinen!).

Det er en del hoteller å velge blant i dette området, men vi hadde nok gått for superkule iRooms Rome Spanish Steps.

iStock_000040726722_Small

Navona

Piazza Navona er senteret i dette området, som ligger sør for elven ved Castel Sant’Angelo. Litt nærmere Vatikanet enn de to områdene over. Selve området strekker seg ned til den gamle jødiske ghettoen, og dette er kanskje et av de mest levende områdene å bo i. Her skjer det noe hele tiden med Pantheon som muligens naturlig utgangspunkt.

Hør på jazz på utrolige Charity Café, drikk vin på Il Goccetto eller gå på byen ved å følge etter italienerne. Her skjer det noe hele tiden, og du kan få god hjelp på hotellet. Et fint sted både for utekafé-Roma og party-Roma.

Mange fine hoteller her, men Hotel Lunetta er en favoritt, nærhet til alt og betjening som gir virkelig gode råd.

Northward view of the Piazza Navona with the fontana del Moro (the Moor Fountain) and the Sant'Agnese in Agone church at dusk - Rome, Italy

Via Veneto (Villa Borghese)

Villa Borghese er en stor park nordøst i Roma, og den nordre delen av dette området. En svært vakker park det er like mye verdt å besøke som Central Park i New York. Svært mange fine områder i parken, og mange fine steder rundt. Området ble kjent for verden gjennom filmen La Dolce Vita som stedet for det lette, overfladiske Roma. I dag er det et område med politikere, skuespillere og modeller fra Italia. Altså mye av det samme. Et strålende område med høy luksusfaktor og mye vakkert. Spis på Restaurant Doney og den tidligere mafiaeide Café de Paris. Drikk på legendariske Harry’s Bar.

Sjekk ut Jumeirah Grand Hotel Via Veneto for strålende luksus.

Basilica of St. Peter at sunset in Rome, Italy

Vatikanet

Du kan ikke bo i Vatikanet, vel – hvis du blir pave så kan du. Du kan bo rett ved. For eksempel på Gran Melia Rome, som er det mange ville omtalt som et såkalt sydenhotell. Her får du basseng, service og rolige omgivelser. Selvfølgelig mye av det samme du får ved å bo ved Vatikanet. Sjekk ut deilig pizza på Pizzarium. Eventuelt kan du spise på Sorpoasso wine bar og trattoria. Uansett veldig bra. Vatikanet i seg selv er strålende som en opplevelse.

Roma-Termini (Repubblica)

Denne gigantiske togstasjonen er kanskje ikke den vakreste i verden, men området rundt lever slik som de fleste områder rundt togstasjoner. Mange restauranter og mye å gjøre på togstasjonen, sjekk bare her. Dette er et område hvor man har mange rimelige og gode hoteller med pris/nytte-forhold. Ett som ikke har lav pris er Boscola Exedra. Søk i området etter hotellkupp, det er mange muligheter for at du kan gjøre et slik. Spis og drikk på Agora.

iStock_000018200329_Small

Colosseum

Et vakkert område med selvfølgelig en veldig stor attraksjon, men også flere fine restauranter og barer. Strålende is finnner du på Gelateria dell’Angeletto – Emporio dei Gracchi. Ellers kan det være verdt å ta en litt lengre tur vekk fra området for de aller beste matbitene, men du kan finne god mat ved hjelp av personalet på Kolbe Rome – et supert hotell i nærheten av Colosseum.

iStock_000088220385_Small

Colosseum, forum og Palatino

Det utrolige er verdens største amifteater. Bygget ble satt opp i år 80, og selv om byggverket har blitt godt slitt av tidens tann er det fortsatt et stort syn. Det romerske forum (Forum Romanum) er en gammel plass hvor svært mange av de mest sentrale bygningene i Romerriket lå her. Rett ved forum finner du Palatino-høyden med enda flere magiske bygg.

Skal du besøke disse stedene lønner det seg å kjøpe billetten på nett for å slippe det som kan være ganske så lange køer. Den nærmeste t-banestasjonen til området med severdighetene heter Colosseo.

Her kan du bestille billetter online

Picturesque View of the Roman Forum in Rome in Italy

Basilica Sancti Petri/Basilica di San Pietro in Vaticano

Denne kirken inne i Vatikanstaten er den helligste kirken i hele den katolske verden, og er den vakreste kirken i en by full av vakre kirker. Det er i tillegg en av de største kirkene i verden. Skal du bare se en kirke i løpet av livet ditt så skal du se denne.

Ta banen til Ottaviano San Pietro – Musei Vaticani og besøk Vatikanmuseet før du tar turen for å se kirken. Kjøp bilett til museet på nett, en billett som også inkluderer et besøk inn i det Sixtinske kapell. Her gjør du det.

iStock_000049300246_Small

Giolitti – iskrem!

Denne iskremsjappa åpnet i 1900, og blir som regel stemt fram som den beste i Roma. I tillegg finnes det gode argumenter for at italiensk iskrem er den beste i verden. Gioitti ligger ikke så langt fra Pantheon og Trevi-fontenen. Her er hjemmesiden.

iStock_000060398286_Small

Via dei Condotti

Du finner en god del kunst på denne veien også, men mer av den moderne motetypen. Designerbutikker, altså. Ta banen til Spagna, besøk Villa Borghese (se under) først eller etter en dyr tur innom butikkene eller en noe billigere tur med vindushopping. Er du ute etter noe med prisklasser på et litt mer normalt nivå bør du finne Via de Corso. Den finner du ikke langt fra Trevi-fontenen og Pantheon.

iStock_000022940367_Small

Pasta fra Roma

Hvert område i Italia har sin egen pastavariasjon med noen ingredienser som er mer vanlige. I Roma er osten  pecorino og kjøttet guanciale. Kombinert får du begge deler i den mest kjente pastaretten fra Roma: spaghetti alla carbonara. Og, nei, den smaker ikke helt slik som den norske posen. En annen ekte og god pastarett du må smake er Bucatini alla gricia. I Norge har vi oftest smakt Bucatini all’ Amatriciana, som er mye av den samme retten – men med tomater. Bucatini alla gricia er eldre, og stammer fra før italienerne tok med tomater fra det som vi dag kaller USA. Begge retter er sterke og gode.

Få lokale anbefalinger på restauranter, og glem hva andre turister sier (ikke bruk tripadvisor for å lese at amerikanerne ble skuffet over at pizzaen smakte annerledes enn i USA). Sjekk ut denne restauranten, eller Trattoria Monti (Via di San Vito) – men bruk hotellet, og si hva du er ute etter.

iStock_000075932669_Small

Kaffe

Italienerne, og romerne spesielt, er lidenskapelig opptatt av mye. En av tingene de virkelig gjør med kjærlighet og innlevelse er kaffe. CNNs Italia-korrespondent kåret i februar Rosati til Romas beste. Du finner nettsiden her. Ta t-banen til Flaminio Piazza del Popolo. Like ved finner du en annen kaffebar som også regnes som en av Romas beste – Canova. Nettsiden deres finner du her. Hvis du lurte så er det espresso du drikker i Roma.

iStock_000065027683_Small

Villa Borghese

Ta banen til Spagna eller Flaminio Piazza del Popolo, og gå inn i denne svært naturskjønne parken, som med så mye annet i Roma har store mengder historie. Kunstmuseet i parken er så populært at du må booke billetter på forhånd. Det kan du gjøre på nett her. 

iStock_000020246229_Small

Roma Cavalieri – et hotellparadis

Skal du til Roma for en romantisk reise med partneren er dette virkelig et hotell du bør vurdere. Et resort med en utrolig utsikt over Roma som en gang var det første hotellet i Europa som ble med i Waldorf Astoria-kjeden. Hotellet ligger på en høyde med en 15 dekar stor hage rundt seg. Et stort spa, utendørs-basseng og meget gode spisemuligheter på hotellet. Gratis buss til og fra sentrum (Piazza Barberini), og hotellet har også en Ferrari F430 F1 Cabrio du kan leie. Vil du bo mer sentralt, og er mindre opptatt av fasiliteter på hotellet samtidig som du vil bo i luksus bør du vurdere Crossing Condotti.

Sjekk hotellet her

Sjekk Crossing Condotti her


Pizza al Taglio

Eller som vi ville ha sagt i Norge: Et pizzastykke. Det skal være veldig uheldig om du får en dårlig pizza hvis du kjøper et stykke på gata. Bare ikke forvent den amerikanske typen… (eller noe som er i nærheten av å kunne ligne på Grandiosa).

iStock_000036527436_Small

Trevi-fontenen

Hvis du ikke liker mange mennesker bør du komme deg tidlig til Trevi-fontenen for å kaste dine mynter ned i den. Ett av de mest populære turistmålene i verden har alltid mange mennesker rundt seg. Ta banen til Barberini Fontana di Trevi, gå ned til fontenen før du fortsetter til Pantheon.

iStock_000041762964_Small

Trastevere

Skal du oppleve kulturen i Roma, den som ikke er av historisk art så er dette området du bør finne. Vakkert med mange superfine steder for kaffe, mat og vin.

iStock_000015814341_Small

Vin

Historisk har man i Roma ment at vin var en nødvendig drikk daglig, noe som betydde at alle fikk vin. Slaver, bønder, aristokratiet – alle drakk vin daglig. Og som ordtaket: Når du er i Roma så…

(Bare ikke fortell romerne at vinen sannsynligvis kom fra Hellas og Midt-Østen til Italia (si heller at det ble laget vin i Italia før Frankrike)).

Skal du drikke historisk riktig så er det søt hvitvin du velger. I Roma er det heller ikke noe særlig problem å velge husets vin fra karaffel. Man tuller ikke med vin i Roma…

Skal du for øvrig prøve noe ekte, og spesielt, så sjekk ut Conditum Paradoxum. Ett siste tips: Se etter vinbutikker med bord. For oss nordmenn er det utrolig bilig vin som kan nytes i butikken. I flere av butikkene kan du også gjerne få en smaksprøve eller to.

Fem gode små hoteller (boutique)

Roma har mange hoteller, og mange gode hoteller. Den store fordelen med hoteller i Roma er at svært mange er meget sentralt plassert i forhold til severdighetene. Vi har plukket ut fem sentrale små hoteller som kan anbefales, og som ikke er alt for dyre.

Hotel Galatea – lite hotell (17 rom) sentralt plassert i forhold til severdighetene med god standard.

MDM Luxury Rooms – et gjestehus rett ved Vatikanstaten med svært stilig design.

Il Gattopardo Relais – seks rom i et rekkehus rett ved Vatikanstaten med klassisk design.

iStock_000087601905_Small

Historisk riktig mat

Verken pizza eller pasta er gamle retter i Italia. For pizza er historien ganske gammel, men det er en helt annen pizza enn det vi kjenner i dag. Tomater var ikke vanlig i italiensk kosthold før utvandringen til USA begynte, og den gamle pizzaen var mer fattigmannskost. Pasta stammer nok fra nudler, selv om man i Italia spiste noe som lignet før nudlene kom til landet.

Uansett, skal du spise slik de gjorde i Romerriket så er det noen ting du kan vite: Romerne var kjent for sin fiskesaus, og sin fiskemat. Av kjøtt spiste man som oftest kylling, lam eller ville dyr. En av de eldste oppskriftene man har funnet er for en lammegryte.

Uansett: Romerne da, og nå – elsker sin mat nesten like mye som sin vin. Skal du spise godt bør du uansett vurdere Ad Hoc, som har mat fra hele Italia – men veldig god mat også.


Billig fly er også bra til Roma

Hvis du flyr til Roma vil du enten havne på Ciampino eller Leonardo da Vinci–Fiumicino. Førstnevnte er en av de eldste flyplassene i verden som fortsatt er i operasjon, og var tidligere hovedflyplassen i Roma (fram til 1960). Fra Ciampino er det buss eller taxi til sentrum. Det er cirka tre mil til sentrum fra Ciampino, med buss tar det rundt 40 minutter. Hurtigtog finnes fra Lenoardo da Vinci (30 minutter inn til byen), og flyplassen ligger ca 3,5 mil utenfor sentrum.

Selvfølgelig nok er den nyeste flyplassen mer moderne og har flere fasiliteter, men i avstand er det ikke stor forskjell på flyplassene.

Søk etter flybilletter her


Pantheon

Dette 2 000 år gamle byggverket har holdt seg enormt godt, og selv om det ikke er mye å se på må du gå en tur innom for å se hvor genialt det er bygget for så mange år siden.

Italy Europe ancient roman pantheon temple front view at classical columns portic colonnade with surrounding historic rome buildings at sunrise nobody

Tre større hoteller i Roma

Hvis du ikke er veldig glad i de små boutiqe-hotellene så finnes det også gode muligheter for litt større hoteller i Roma by. Vi har plukket ut tre du kan vurdere.

UNA Hotel Roma – svært godt plassert hotell som regnes som ett av de beste i Romas sentrum.

Best Western Roma Globus – et finfint hotell med sentral plassering og hyggelige priser.

IQ Hotel Roma – designhotell med alle moderne fasiliteter, ett av de beste i Roma.

Markedet på Campo dei Fiori

Dette er ikke et turistmarked, men hvor italienerne selv går for å handle grønnsaker og mat. Dra dit på morgenen for å få mat til en piknikk, eller – hvis du har et kjøkken der du bor –  for å lage en vidunderlig frokost. Noen ting er det likevel verdt å kunne før du drar på markedet: Ikke ta på maten før du har kjøpt den, ikke prut på prisene på mat og se etter køene (og se hva folk foran deg i køen kjøper).

iStock_000073931769_Small

Palazzo Massimo alle Terme

Dette museet blir ofte oversett av turister som besøker Roma, noe som er dumt. Her får du et virkelig godt innblikk i Romas historie gjennom kunst og skulpturer. Museet ligger rett ved Termini togstasjon (og banestoppet Termini).


Romersk bad

I dag kaller vi dette spa, og forskjellen er faktisk mindre enn man kan ane. Skal du se ett gammelt så finn Caracalla-badet i Roma (ta banen til Circo Massimo og gå sørøstover), et moderne spa er Kami Spa – som er orientalsk, men sannsynligvis det beste sentrale spaet i Roma i dag.


523751_277_z

Rocco Forte Hotel De Russie

Da arktitekten Giuseppe Valadier designet Piazza del Popolo laget han også bygningen som etter hvert ble hotellet Rocco Forte Hotel De Russie, samt den hemmelige hagen som befinner seg i bakgården. Hotellet som har hatt veldig mange fornemme gjester, deriblant Pablo Picasso, er i dag ett av de aller beste klassiske luksushotellene i Roma. Den franske poeten Jean Cocteau beskrev hotellet som paradis på jorda, og beliggenheten rett ved de spanske trappene gjør det til et veldig godt valg også for sightseeing. De 89 luksusrommene på hotellet er alle forskjellige, designet av Olga Polizzi. Luksushotellet har også spa, restaurant og bar. En oase i en klassisk by.

Les mer om hotellet her

14941_157_zRome Cavalieri

Dette er et Waldorf Astoria-hotell som ligger på en høyde litt utenfor sentrum med en helt vidunderlig utsikt.  Har alle fasiliteter du kunne ønske deg, deriblant luksusbil-leie og spa, super restaurant og en veldig hyggelig bar. Spaet har for øvrig vunnet prisen for beste spa i Italia, og dette er et rett og slett et hotell du aldri vil glemme om du bor her.

Les mer om hotellet her

16311_155_zHotel Eden

Hadde dette hotellet bare hatt sin restaurant med Michelin-stjerne med utsikt over hele Roma hadde det vært grunn god nok til å bo her, men dette er et virkelig klassisk luksushotell med super beliggenhet. Antikk interiør, perfekt oppusset og luksus for hver krone.

Les mer om hotellet her

b1

Boscolo Exedra – Roma

Roma er byen hvor du i timevis kan vandre rundt og nye flott arkitektur, verdenskjente turistattraksjoner, smale gater med sjarmerende butikker eller shoppe deg blakk i designerbutikker. Samtidig er dette byen for deilig mat og forfriskende drikke, gjerne i lag med hyggelige og gjestfrie innfødte. På sommeren kan det imidlertid bli svært varmt å oppholde seg i byen, og da er Boscolo Exedra Hotel med sitt flotte svømmebasseng det perfekte alternativet for avkjøling.

Les mer og bestill hotellet her.