Slik får du opplevd den ekte Oktoberfesten

Det er nå du har sjansen til å dra på «tidenes guttetur».

Oktoberfest er en ølfest som holdes årlig i München, og er det tyskerne kaller en Volksfest. En volksfest er en kombinasjon av ølfestival eller vinfestival med andre arrangementer, og arrangeres over en viss tid. Bakgrunnen dateres tilbake til da kronprins Ludwig I ble gift i München, den 12.oktober 1810. Han inviterte befolkningen i byen til en folkefest, som senere utviklet seg til en årlig feiring i München med bryggerier og festligheter.

I dag er det utviklet seg til en seksten dagers ølfest som også har spredd seg til andre tyske byer, kanskje spesielt Hannover – som har verdens nest største oktoberfest. Det arrangeres også kopier internasjonalt.

Trenger du lederhosen til oktoberfest – sjekk her!

iStock_000025293113_Small

Årets ølfestival i München arrangeres fra 19.september til og med 4.oktober. I Hannover er datoene fra 25.september til 11.oktober. Det kan for øvrig nevnes at Bayern München spiller det som kalles oktoberfestkampen den 3.oktober mot Borussia Dortmund.

At the oktoberfest Munich. Hundreds or maybe thousands of poeple are inside one of the big beertents, sitting or standing on their benches, talking, drinking and having fun. Many of them dressed in dirndls or leather pants. In front is the band playing drinking songs.

München

Slik kommer du dit:

Fly direkte fra Oslo – sjekk flymuligheter her 

Ølet i München:

Det store bryggeriet er Löwenbräu, som faktisk har flere veldig gode øl. Sjekk spesielt ut deres jubileumsutgaver, om du kommer over det. Sterkølet Löwenbräu Triumphator er en vinner. Hofbräuhaus er et statlig bryggeri, og HB har mange gode bock-øl. En HB original er også nærmest påbudt om du besøker byen. Augustinerbräu begynte å lage øl i 1328, og har en av de største ølteltene i byen. De lager et eget oktoberfestøl hvert år, som du kun får kjøpt i München under oktoberfest. Best øl kan Paulaner ofte hevde de har, og spesielt bockølet.

Young people in traditional costumes sitting in a beer garden on the Oktoberfest, Munich, Germany. They are having fun, drinking beer, enjoying themselves

Mat:

Vel, selv om Hårek mente at øl var mat så må du jo spise. Under oktoberfesten spiser du på gata (altså med gateservering). Weisswurst til frokost, pretzler når som helst, schweinshaxe hvis du kan og selvfølgelige gode schnitzler. Ikke slike du er vant til fra frossendisken på Rema, for øvrig…

Hvis du skal gjøre en annen ting mens du er der:

BMW Museum

iStock_000043088130_Small

Hotell:

Skal du bo sentralt og godt i München under oktoberfest bør du nok bestille fort. Vi kan anbefale Aloft Munich som er et lekkert og moderne hotell med sentralbeliggenhet. Litt i overkant mht. pris, men skal du dele rom med en kamarat kan du også dele prisen på to. Se nærmere på det her.

Noe rimeligere er Rilano 24/7 Münich City. Et enkelt og moderne hotell, men beliggende litt lengre fra sentrum. Se nærmere på det her.

Se flere hotell i München her

iStock_000023841394_Small

Hannover

Slik kommer du dit:

Fly til Frankfurt eller København, videre til Hannover – sjekk flymuligheter her

Det beste ølet i Hannover:

Hannover, Germany - March 27, 2015: Bottle of Gilde Ratskeller Premium Pilsener beer, is most popular beer in Hannover. Illustrative editorial.Broyhan er et lokalt fruktøl fra Hannover, men det er bare for spesielt historisk ølinteresserte. Gilde Brauerei er det eldste bryggeriet i Hannover, og har relativt godt øl (og det du stort sett får). Pilsen fra det lokale Herrenhausen er også god. Ellers kan du selvfølgelig nok finne godt øl fra hele Tyskland her.

Mat:

Pølser, Kochwurst, er selvfølgelig også her populært. Suppen Hochzeitssuppe er super om du er litt fyllesyke, og Sauerkraut er veldig populært her. Likevel – dette er området som oftest omtales som det kulinariske helvete i sentrale Europa. Liker du ikke kål bør du lese menyen nøye.

Hvis du skal gjøre en annen ting mens du er der:

Historisches Museum Hannover

Hotell:

Wyndham Hannover Atrium er et stilig og prisgunstig hotell, vi absolutt kan anbefale. Intercity Hotel Hannover er et annet, fint og mer sentralt hotell vi liker godt.

Smartcity Hotel er et kult designhotell for den som er opptatt av det.

Se flere hotell i Hannover her 

Trenger du lederhosen til oktoberfest – sjekk her!