Spar penger – slik gjør du kupp på reisekampanjer

Du kan spare veldig mange penger på å følge disse enkle triksene. 

Skulle du tidligere få billige reiser måtte du håpe at du kom til en relativt oppegående reiseagent hos et reisebyrå. Selv om byråene kan hjelpe deg til gode priser og fine løsninger fortsatt så vil de alltid tjene penger på din reise, penger du kan spare ved å ordne booking selv.

200342755-001

Book hotell smartere

Ved å gå inn på hotellenes hjemmesider som hos Choice-hotellene, Scandic eller First Hotels er du sikret – og garantert – lavest pris på overnattingen. Du kan også spare penger hos det som er verdens største bookingmotor for hotell: Hotels.com. På grunn av sin størrelse forhandler de ofte fram veldig gode priser, og i tillegg gir de deg hver tiende overnatting gratis. Sjekk også booking.com. 

Finn billigst pakketilbud

I tillegg finnes spesialister på lave priser som lager pakketilbud med hotell, fly og eventuelt bil/transport som gjør at totalprisene ofte er mye lavere enn du får fra norske operatører. Det ene er den store europeiske suksessen lowcostholidays, men amerikanske Expedia kan også gi deg veldig gode priser.

Book bil hos superagenter

Superagentene lar deg sjekke priser hos flere selskap samtidig, og du kan spare ganske mange tusen kroner hvis du sjekker prisene hos flere selskaper – som ofte også har forhandlet fram gode priser. Vår favoritt er Holiday Autos, mest på grunn av den gode søkemotoren.

sb10063005ao-001Bestill egen transfer

Hvis du skal på charterferie kan du faktisk bestille din egen transfer fra flyplass til hotell, og det kan du spare en god del penger på. Resorthoppa har vunnet flere priser for sitt tilbud, og er vel verdt å sjekke – uansett hvilken ferie du skal på som krever transport fra fly til hotell.

Følg med oss

Reisetips er laget for å gi deg informasjon om gode kampanjer og tilbud, og på våre Facebooksider vil vi holde deg oppdatert med alt fra rabattkoder til annen informasjon.

Vurder nye alternativer

Hvis du skal på tur med en større familie eller har små barn, større grupper – eller litt andre behov enn det hoteller vanligvis tilfredsstiller så kan du sjekke ut Airbnb. Det er en god grunn til at dette er den største reisesuksessen på lenge.

PS! Følg også med på tilbudene til charterselskaper som Apollo

177830715

Sjekk tilbudene her

Nå kan du få 20 prosent rabatt på hotellopphold i Norge og Sverige hos Nordic Choice Hotels.  I tillegg får du frokost inkludert, en kostnad som veldig mange ikke regner med hvis man sjekker priser andre steder. Frokost kan ofte være både kronglete, og relativt dyrt å få med seg.

Sjekk tilbudet her

Hos Scandichotels er det Super Save Holiday hvor man kan få familierom til 729 kroner per natt. Her får man også med frokost (husk å sjekk dette før du drar på ferie!)

Hvis du vil bo på for eksempel Grims Grenka i Oslo, eller noen av de andre hotellene til First Hotelsfår du 40 prosent rabatt på hotelloppholdet. Sjekk tilbudene her.

Rimelige hoteller

Når det gjelder hotellers beliggenhet og priser er hovedregelen slik: Forretningshoteller er dyreste mandag til fredag og klart billigere i helgen. For det som kan regnes som mer feriehoteller (tenk sentrum i store byer) er det ofte billigst søndag-tirsdag.

Husk også å fylle inn ønsker når du bestiller. Hvis du vil ha det mest mulig rolig så si at det er et ønske, hvis du ikke liker å gå langt så skriv det (da får du typisk et rom nærmest mulig en heis)

First Hotels

Kjeden First Hotels har hoteller i Norge, Sverige og  Danmark. Blant annet Grims Grenka i Oslo, First Hotel Amaranten og First Hotel Skt. Petri i København – tre ledende designhotell. Kjeden garanterer best pris gjennom direktebestilling (finner du en lavere pris får du 25 prosent rabatt på oppholdet). Har også egne bedriftsavtaler for uansett bedriftsstørrelse. Hotellene har alltid gratis trådløst nett og frokost inkludert.

Sjekk deres utvalg her

Les også: Hotellkjeden med unike hoteller i hele Scandinavia

Scandic Hotels

Stor kjede med hotell i de fleste klasser i Norge, Sverige, Danmark, Belgia, Nederland, Polen og Tyskland. Totalt har kjeden 160 hoteller med alt fra luksusopplevelser til enkle og rimelige hoteller. Garanterer også best pris gjennom direkte bestilling.

Sjekk deres utvalg her

Nordic Choice Hotels

Denne store kjeden har hoteller i tre klasser: Comfort, Quality og Clarion. Har både bonusprogram og garanti for beste pris gjennom bestilling på deres sider (hvis du finner hotellet billigere ett annet sted får du første natten gratis). Hoteller i Norge, Sverige og Danmark. Choice-hotellene har de mest fornøyde kundene i Norge.

Sjekk deres utvalg her

Andre hotellkjeder som har gode sider med søkemotorer:

Wyndham Hotel Group/Ramada Worldwide – hoteller over store deler av verden. Gir 15 prosent rabatt på tidlig bestilling og garanterer også beste pris.

Preferred Boutique – for deg som ønsker ekstraordinære opplevelser, gir 30 prosent rabatt om du bestiller tidlig.

Accor Hotels – gigantisk hotellkjede med veldig mange hoteller. Europas største hotellkjede garanterer de aller beste prisene.

Guoman Hotels – luksushoteller i Storbritannia og Asia.

Du kan også bruke vår søkemotor for hotell her, som ofte sender deg direkte til hotellkjedene

178507439

Hvordan kan du få billigst mulig fly?

Det er noen enkle triks for å få billigst mulig flyreise.

780360241. Bestill 6-8 uker i forveien

Undersøkelser gjennomført både i Norge og i det store utlandet viser at flybilletter i gjennomsnitt er billigst rundt 42 dager for flyvning. Bakgrunnen er visstnok flyselskapenes ønske om å fylle opp flyene nok såpass tidlig. Det som likevel er viktig å huske på er at dette er i gjennomsnitt, så det er selvfølgelig en variasjon.

Sjekk flypriser hos SAS her

2. Følg med på salg

Svenske forbrukermyndigheter sjekket for noen år siden tilbudene til flyselskap gjennom ett helt år, og i løpet av året var alle destinasjoner hos flyselskapene på salg. Dette er dog veldig periodisk, og det er for eksempel vanskelig å finne salg på fly til Spania på sommeren. Det skjer likevel, så det å faktisk følge med på salgene til flyselskapene vil lønne seg. Så selv om tipset virker åpenbart så er det verdt å huske.

Sjekk flypriser hos Lufthansa her

3. Reis på onsdager

Onsdager er generelt den billigste flydagen. Dette skyldes visstnok at de fleste møter, altså businessreiser, skjer på mandag og tirsdager. Fra og med torsdager har man så fritidsreiser. Nest billigst er for øvrig tirsdag.

Her kan du sammenligne flyprisene fra over 700 reisesider

1851706984. Reis tilbake på lørdag

Lørdag er den tredje billigste dagen i uka, og er ofte den billigste dagen på utenlandsreiser tilbake til Norge. Bakgrunnen er at de aller fleste ønsker å ha hele helgen hvis man først er borte. En langweekend fra onsdag til lørdag kan derfor bli en god del billigere enn torsdag-søndag. Fredag og søndag er for øvrig de to dyreste dagene i uka.

Sjekk flyprisene hos Expedia her

5. Reis tidlig på morgenen

De aller tidligste flyvningene er de billigste. En av grunnene til dette er at de tidlige flyvningene ofte kan være flyvninger som er det som kan kalles logistikk-flyvninger, altså at selskapene skal få flyene dit de skal være for mer populære flyvninger.

Sjekk flyprisene hos Ebookers her

 

6. Sjekk flypriser tidlig

Flyselskaper legger ut nye og billige billetter enten rett etter klokken 24.00 (altså i løpet av natta) eller på morgenen. Noen vil også legge ut i løpet av dagen, men de aller fleste gjør dette når systemene deres har minst trafikk. Du bør likevel sjekke flyprisene før klokken 08.00, fra den tiden kommer nemlig forretningsreisebestillingene.

Sjekk prisene hos Qatar Airways her

1687597277. Bestill på tirsdager

Amerikanske undersøkelser har vist at tirsdag er den dagen i uka hvor det er billigst å bestille fly. Den dyreste er visstnok mandag. Tirsdag ettermiddag kan være smart om man skal tro ekspertene. Den nest beste dagen er onsdag.

Sjekk priser med Seat24 her

8. Registrer deg som bruker

Flere og flere flyselskaper har laget bonussystemer som ikke bare går på om du kjører en spesiell lengde for å få bonuspoeng. Mange gir også ekstra tilbud og fordeler (baggasje etc) til medlemmer som er registrert. Så selv om det tar litt tid vil du kunne spare penger på dette.

Sjekk flyprisene hos Supersavers her

9. Vær utro

Det kan faktisk være en god del penger å spare på å kjøre forskjellige flyselskap på en og samme strekning. Dette har selvfølgelig med tilgjengeligheten av billetter å gjøre. Så sjekk flere selskaper før du bestiller.

Her kan du sjekke priser hos Widerøe

10. Bestill med kredittkort

Dette vil ikke påvirke prisen mange steder, selv om enkelte flyselskap faktisk har billigere bestilling med bruk av enkelte kredittkort. Derimot kan du spare penger på forsikring med å bruke et kredittkort.

Her kan du søke etter billetter hos AirBerlin

Her kan du søke etter billetter hos KLM

170081008

Hvor er det billigst for oss nordmenn?

Det er ingen stor hemmelighet at Norge er ett av landene i Europa med høyest priser. Vi har også noen av de høyeste lønnene, og internasjonale undersøkelser viser også at vi nordmenn kan kjøpe svært mye for det vi tjener. Det er kun Luxembourg som rangerer over oss i det som kalles kjøpekraft.

Oversatt, og litt mer interessant for deg som skal på ferie, så betyr det at nordmenn får veldig mye for pengene vi tjener på ferie. Vi har tatt en kikk på de aller billigste ferielandene og feriebyene for oss nordmenn.

Billigste byer

Den billigste byen i Europa for deg som liker å bo på hotell er Sofia i Bulgaria. Problemet er at det er en by det ikke er spesielt billig å komme seg til med fly for nordmenn, og krever flyskift for å komme fram. Likevel er både mat, vin og hotell svært billig i byen. Det er lettere å komme seg til det som har blitt kåret til Europas beste bar i Varna eller en av de mange badebyene.

Listen under baserer seg på en totalpris hvor vi har tatt hensyn til fly, transport til hotell, hotellpriser, drikke og mat samt hva det koster å gjøre noe i byen. Pris på klær og sko gir et tall, jo lavere tallet er jo billigere er det (det norske tallet er 141). Shoppingprisene er ikke hensyntatt i rankingen.

1. Bucuresti, Romania

Du kan komme deg veldig billig til Bucuresti fra Torp (sjekk priser her) med priser ned i 600 kroner tur/retur. Byen er også en av de aller billigste for hotell. Du kan for eksempel bo på firestjerners hotellet Europe Royale Buchurest for rundt 550 kroner per natt. Øl er svært billig, det samme er mat. Problemet er kanskje at byen ikke er den mest sjarmerende i Europa.

Sjekk vår guide til Bucuresti her

Pris på klær og sko: 94

2. Budapest, Ungarn

Leter du litt kan du også få billige flyreiser til Budapest fra sør i Norge og i Sverige (sjekk Göteborg), selv om det fortere blir utsolgt (sjekk priser her). Mat og øl (spesielt det lokale) er veldig billig i Budapest, spesielt hvis du styrer unna de største turistgatene. I Budapest kan du bo på noen av de fineste hotellene i Europa for så lite som 800 kroner per natt, slik som Hotel Continental Zara.

Sjekk vår guide til Budapest her

Pris på klær og sko: 89

3. Krakow, Polen

Det er en del billige flybilletter til Krakow fra Torp, samt fra Oslo (Norwegian). Sjekk priser her. I Krakow er spesielt maten billig, selv om det er litt dyrere for hotell i byen enn i byene over. Du kan få et godt hotell som Novotel Krakow Center for rundt 700kr. Sammen med Budapest har Krakow veldig mye å by på for turister.

Du kan få en av verdens beste pølser i Krakow. Sjekk vår pølseguide her. 

Pris på klær og sko: 85

4. Riga, Latvia

Du kommer veldig billig til Riga fra Norge. Sjekk priser her. Prisene på mat og drikke er litt høyere enn i byene over, men ikke langt over Krakow. Byen har også mye å by for en turist. Sjekk hoteller i Riga her. Noen hoteller er svært billige, slik som Hanza Hotel. 

Pris på klær og sko: 97

5. Praha, Tsjekkia

Praha har flere byer som er billigere enn seg når det gjelder mat og drikke (slik som St. Petersburg, Kiev og Sarajevo), men disse byene er relativt dyre å komme til for nordmenn med fly. Til Praha kommer man ofte til under tusenlappen (Sjekk priser her), og hotellene er enda billigere. Grand Majestic Plaza er et godt hotell til under 600kr. Taxi er litt dyrere i Praha enn i byene over, og det samme er maten.

Les vår guide til Praha her.

Pris på klær og sko: 98

6. Dubrovnik, Kroatia

En gammel turisthelt har blitt som ny. Her kan du komme til for under tusenlappen hvis du søker godt. Sjekk priser her. Byen er litt dyrere enn Praha på alkohol og underholdning, men ellers er det omtrent samme nivå. Hoteller som Hotel Berkeley er veldig billig.

Liker du Game of Thrones er dette en fin by for deg. Sjekk guiden her.

Pris på klær og sko: 93

7.  Tallinn, Estland

Flyprisene til Tallinn er lave. Sjekk priser her. Turismen har i større grad kommet til Tallinn enn Riga, i hvert fall prismessig. Mat og drikke er veldig billig i forhold til Norge, men noe dyrere enn i byene over. Taxi er billigere, men mat og drikke dyrere enn for eksempel i Dubrovnik. Hotellene også noe dyrere, selv om du kan få hotell som dette til en lav pris.

Pris på klær og sko: 105

8. Berlin, Tyskland

Det beste med Berlin er flyprisene (sjekk priser her) og hotellprisene (du får veldig gode hotell til svært lave priser). Alkohol er også veldig billig i Berlin, spesielt øl. Taxi er noe dyrere enn i byene i øst-Europa, men god mat kan man få til like gode priser. Et sentralt hotell med en enormt god pris erBleibtreu Berlin.

Les vår guide: 10 grunner til å dra til Berlin istedenfor London

Pris på klær og sko: 104

9. Madrid, Spania

Den spanske hovedstaden er en relativt rimelig by å fly til (sjekk priser her). Maten er litt dyrere i Madrid enn for eksempel i Berlin, men drikke og taxi er på omtrent samme nivå. Hoteller kan man også få rimelig, slik som Hotel Liabeny.

Sjekk vår guide til byer i Spania her.

Pris på klær og sko: 95

10. Brüssel, Belgia

Du kan få rimelige flypriser til Brüssel. Sjekk priser her). Prisene er litt høyere for mat og taxi enn i Madrid, men du kan få relativt rimelig øl i byen. Hoteller varierer mye i pris, men du kan få rimelige hotell som Hotel BLOOM.

 Les vår guide til Brüssel her

Pris på klær og sko: 113

For en sammenligning så kan vi nevne at totalkostnaden i London er omtrent dobbelt så høy i London som Brüssel med sammenlignende hotell, transport og mat. Det er omtrent fire ganger så dyrt å dra til London som til Bucuresti.

Disse landene har billigst alkohol:

1. Makedonia

2. Albania

3. Serbia

Disse landene har billigst mat:

1. Makedonia

2. Bulgaria

3. Albania

Her får du billigst klær og sko:

1. Tyrkia

2. Albania

3. Bulgaria

Disse landene har billigst hotell og transport:

1.Albania

2. Serbia

3. Bulgaria

Kilde: Norsk flyprisindeks, priceoftravel, World Bank (ICP), Eurostat.