Syv gode grunner til å teste ferie i Vest-Sverige

Annonsørinnhold i samarbeid med Visit Sweden.

 

Nordmenn elsker Sverige, spesielt om sommeren. Reisetips gir deg og familien de beste reisetipsene til en aktiv, men samtidig avslappende ferie. 

Mange foreldre tror de må dra langt bort, kanskje ut av Europa, for å oppleve noe spennende og nytt i ferien. Det de ofte glemmer er ventetiden på flyplassen, uutholdelige varmebølger, ukjent språk, vaksiner, pass og ikke minst visumregler som kan endres på kort varsel. Og mye mer …

Da er det greit å vite at nærmeste naboland er mer enn godt nok, og byr på spennende opplevelser verken du eller barna trolig ante at eksisterte.

Reisetips har samlet syv flotte opplevelser i Vest-Sverige som garanterer at ingen kjeder seg i sommerferien, enten man liker late kanalturer i solen eller å gå på langrennski i juli.

1) SKIDOME: Langrennski midt i byen

Nordens største multisportsanlegg i Vest-Sverige. Skidome rommer blant annet en full innendørs fotballbane, to idrettshaller, spisesteder, konferansehotell og ikke minst et eget skianlegg.

Du kan spenne på deg skiene hele året og gli rundt på en 1,2 kilometer lang sløyfe, fordelt på tre parallelle spor, to klassiske og ett skøytespor, med en temperatur på to minusgrader i lufta.

Barn under 8 år kommer gratis inn sammen med en voksen. Det finnes også en egen KidZ Club hvor barna kan leke og ha det gøy mens de voksne går på ski.

Les mer om Skidome her.

Skidome_IMG_2939_foto Dino Soldin

I fjor åpnet det som nå er Nordens største multisportsanlegg i Vest-Sverige. Gøteborgs Nya Arena rommer blant annet en full innendørs fotballbane, to idrettshaller, spisesteder, konferansehotell og ikke minst et eget skianlegg.

2) KANALTURER: 190 kilometer lang oppdagelsesreise

På 1800-tallet hadde kanalen stor betydning som transportvei, men i dag er den snarere en av Sveriges mest besøkte turistattraksjoner.

På Gøta Kanal kan du ferdes med båt, men du kan også sykle langs den! Følg det varierte naturlandskapet og slusene som bringer deg til sjarmerende byer som Sjötorp.

Gøta Kanal har 58 sluser, starter i Sjötorp ved Vänern, og går til Mem ved Östersjön. Byen Sjötorp er altså stedet der det hele starter! Her kan du leie sykkel for noen timer – eller dager! Kart medfølger, og Sjötorp har 8 kanalsluser på en strekning på drøye 3 kilometer.

TIPS: Ta en padletur gjennom Dalslands kanal, med knallgrønne skoger, tusenvis av sjøer og et rikt dyreliv. Lei en kajakk og opplev sjøene og naturen i eget tempo. Om du vil er det mulig å overnatte i telt på leirplasser langs kanalen.

Les mer om kanallivet her.

Göta kanal 010 - Foto Åsa Dahlgren

Opplev kanalene i Vest-Sverige.

3) PADLING: Noen av verdens beste padlefarvann

Er du rå, velger du åpent hav. Er du nybegynner, har skjærgården i Bohuslän 8000 øyer som gir ly for vinden. En ting er uansett sikkert, Vest-Sverige har noen av verdens beste padlefarvann.

Vi anbefaler følgende turer:

Kajakk rundt Bohusläns glitrende skjærgårdssamfunn. Du har kanskje hørt om Grebbestad, Fjällbacka, Smøgen og Lysekil? Skjærgården utenfor disse småstedene består av 8000 øyer som gir super ly for vinden. Finn ditt eget private paradis i villmarksområdet som ble kåret til syvende vakreste villmarksområde av CNN.

Kosterøyene – Sveriges første marine nasjonalpark. Nyt synet av sjøfugl og sel som plasker i vannet, eller ta en velfortjent pause og et måltid på Kosters Trädgårdar på Syd-Koster. Bedriften Skjærgårdsidyllen skreddersyr pakker med padling og guiding rundt Kosterøyene.

Våger du deg et stykke ut fra Fjällbacka, venter Väderöarna og Väderöarnas Wärdshus som byr på smakfulle måltider og overnatting. Du kan padle forbi selkolonier og overnatte på Salt & Sills flytende hotell på Klädesholmen.

Dalsland ligger i kort avstand fra Norge og er kjent som de tusen sjøers landskap. I  Dalsland har du som kanopadler muligheten til å oppleve naturen vill, nære og ekte – kjenn deg som en ekte eventyrer, finn roen og nyt det avsidesliggende landskapet.

Les mer om alle turene her.

henrik_trygg-kayaking-2447

Vest-Sverige har noen av verdens beste padlefarvann.

4) TOPPTURER: Opplev vakker natur

Vest-Sverige har kanskje ikke de høyeste fjelltoppene. Men fylket har massevis av råkule tema-turstier med spennende innhold. Hva med å gå  Sveriges svar på italienske ”Cinque Terre”. Soteleden er 70 kilometer lang, og sentrale stikkord er natur, sjø, helleristninger og magisk utsikt. Soteleden er inndelt i kortere etapper, så sikt deg gjerne inn mot Smøgen, Kungshamn eller Hunnebostrand også.

Vil du gå tur langs hav og skjærgård, kan du velge Kyststien. Den går helt fra Oslo til den sørlige delen av Tjørn, og inkluderer også Kosterøyene.

Nord i Vest-Sverige ligger det irrgrønne landskapet Dalsland. Pilgrimsstien og Tresticklans nasjonalpark er godt bevarte hemmeligheter for mange nordmenn til tross for kort avstand fra Norge. Pilgrimsleden er 10 mil lang, og har vært brukt av pilegrimer på vei til Nidaros gjennom århundrer.

Les mer om alle turene i Sverige her.

bohus

Vest-Sverige har kanskje ikke de høyeste fjelltoppene. Men fylket har massevis av råkule tema-turstier med spennende innhold.

5) SYKKELTURER: Vakker natur på to hjul

I Vest-Sverige er avstanden kort mellom kyst og skjærgård, rå villmark, Dalslands kanal og Gøta Kanal. Brede sykkelveier og oppmerkede stier viser vei gjennom naturlandskapet!

Gøta Kanal går mellom Gøteborg og hovedstaden Stockholm, og består totalt av 1 elv, 3 kanaler, 8 sjøer, 65 sluser og 2 hav. På sykkelstrekningen mellom Sjötorp og Töreboda dukker det opp attraksjoner som Vassbackens Camping, Karlsborg Festning og familievennlige Norrkvarn

Vestkysten i Bohuslän er ideell for sykkelturer. Ta dagsturer mellom livlige perler som Smøgen og familieidyllen Grebbestad, og nyt badelivet og spisestedenes fisk- og skalldyrspesialiteter

I Kosterhavets Nasjonalpark utenfor Strømstad finnnes alt fra svaberg, strender og kafeer, til kirke, gallerier og museum. En bonus for alle syklister er at hele Koster er bilfri. Det går båter fra Strømstad til Koster flere ganger om dagen.

Les alt om sykkelturer i Vest-Sverige her.

sykkel

Nyt vakker natur på to hjul.

6) DYR: Borås djurpark

Her kan du virkelig oppleve noe unikt, nemlig en grønn oase midt i Borås. Her ligger en av Sveriges største og mest moderne dyreparker med nærmere 600 dyr av omtrent 65 arter i en spennende natur. Den store savannen med afrikanske dyr er selve hjertet i parken.

Parken består av 40 naturskjønne hektar, nesten midt i sentrum av Borås, med villmark og dyrefasiliteter, turstier og grillplasser, lekeplasser og kaféer. Dette stedet er et meget populært reisemål for hele familien.

Borås Djurpark deltar i flere bevaringsprogram med mål om å bevare truede dyrearter, blant annet afrikans elefant, hvite neshorn, sibirsk tiger, orangutang og de store svenske rovdyrene. I parken lever neshorn og geparder side om side i samme innhegning, noe som gjør dyreparken unik i Europa. Bjørneanlegget inneholder en stor sjø der bjørnene kan bade, en foss og en stor trerot som strekker seg gjennom innhegningen drøyt 3 meter over bakken.

Les mer om dyreparken her.

120714 Borås Djurpark, rundvandring med D4 och 70-200/2,8. © JPIXFOTO - Foto: Jörgen Jarnberger

Her finnes nærmere 600 dyr av omtrent 65 arter i en spennende natur.

7) VILLMARK: Nordens ark

I denne dyreparken får du nærkontakt med mer enn 80 av verdens utrydningstruede dyrearter.

Naturen og ikke minst muligheten til å se dyr som ulv, snøleopard og amurtiger har gjort Nordens ark til et av Bohusläns mest populære besøksmål. Alle innhegninger på Nordens Ark er bygget for dyrenes beste.

For å få så mye ut av besøket som mulig anbefaler vi at du utruster deg med en kikkert og en god posjon tålmodighet. Dyrene finnes der, men kan i blant være godt kamuflert og litt vanskelig å få øye på.

Nordens Ark bedriver avl, fôring, forskning og utdanning for å spre kunnskap om biologisk mangfold og bevare utrydningstruede dyrearter, samtidig som det er et populært besøksmål. Her får du nærkontakt med dyr og natur og kan oppdage dyreparken på egenhånd eller velge en av de mange guidede opplevelsene. Hvorfor ikke gjøre opplevelsen ekstra spennende gjennom å spise med ulver, lære deg om naturfotografering eller følge en dyrepasser på jobb en dag.

Les alt om dyreparken her.

nordens

Nordens Ark er oppdelt i tre områder; den Vilda parken, Lantgården og Ekoparken. I Vilda parken finner du ville dyr som amurtiger, snøleopard, pallaskatt, jerv, gaupe, ulv og rein.

Les også: Syv grunner til at familien bør teste Skåne