Syv grunner til at familien bør teste Skåne i sommer

Annonsørinnhold i samarbeid med Visit Sweden.

 

Fortsatt ikke lagt sommerferieplaner? Reisetips anbefaler Sveriges vakreste og varmeste feriedestinasjon, Skåne.

Sommerferien nærmer seg! Er du som svært mange andre foreldre, ikke helt i rute med ferieplanleggingen, er det på ingen grunn til å fortvile.

Glem forsinkede fly, lang kø foran innsjekken og unger som hyler på klamme hotellrom uten aircondition.

Du trenger nemlig ikke dra langt ut av landet for å oppleve noe helt nytt i ferien. Skåne er ikke lenger unna enn at du kan kjøre dit, men samtidig langt nok unna til at det føles ut som noe helt annet enn Norge.

Nettavisen Reisetips har funnet syv særdeles gode grunner til å legge ferien til kystperlen helt sør i Sverige, et reisemål perfekt for familier som ønsker en aktiv, men stressfri sommer.

Få full oversikt over aktiviteter i Skåne her.

1) Kattegattleden

Vi starter med Kattegattleden, 37 lettsyklede mil langs havet. Kattegattleden går mellom Gøteborg og Helsingborg (i Skåne), er nesten fri for biltrafikk, og det bugner av attraksjoner underveis. Det geniale med den 37 mil lange strekningen, er at den er oppdelt. Du kan derfor sykle akkurat så langt det måtte passe deg og familien din.

Uansett hvor på Kattegattleden du starter, og uansett i hvilken retning du sykler, skal du følge rød-hvite skilt merket nummer 1. Sykkelstien er delt inn i totalt åtte strekninger. Vil du hoppe over en strekning, kan du og sykkelen ta regionsbuss og tog. Sykkelen går som «ungdomsbillett», og er den sammenleggbar er den gratis å ta med.

Stor grafisk oversikt og kart over strekningene her.

KBA-15-0743-A - FOTO G ASSNER

Kattegattleden er nesten fri for biltrafikk, og det bugner av attraksjoner underveis.

2) Dressintråkking

En morsom, sporty og ikke minst svært annerledes opplevelse – perfekt for både store og små.

I Skåne kan du more deg med å tråkke dressin på nedlagte jernbanespor, og suse gjennom vakker natur til fine badeplasser, staselige slott og koselige småbyer. Dressintråkkingen kan kombineres med andre aktiviteter, blant annet kanopadling, bading og piknik.

Dressintråkkingen kan gjøres i fire forskjellige etapper, der hver av dem er unike på sin måte.

Strekningen Broby – Glimminge med kanopadling er en tur der jernbanesporene går gjennom nydelige skogsområder, og underveis kan man ta piknikstopp, leie kano og fiske.

På strekningen Romeleåsen – Dalgång går dressintråkkingen gjennom både lune skogspartier og åpent landskap fra Björnstorp til Veberöd. Du kan stoppe på rasteplasser og en kafé som er åpen i høysesongen, samt overnatte på staselige Häckeberga Slott som ligger rett i nærheten av Skånes vakreste naturreservat.

Fra Sankt Olof til Gyllebosjön fins det flotte badeplasser. Fra uke 26-32 kan du delta på kveldsdressin-turer med bad og overnatting på Näckrosens Kursgård.

På strekningen Tomelilla til Fyledalen kommer du ekstra tett på dyrelivet. Fyledalen har et rikt fugleliv, men under hele turen fra Tomelilla kan du få muligheten til å se flere av skogens skapninger dukke uventet opp.

Les mer om de morsomme dressin-turene her.

dressin

Dressinsykling mellom sankt Olof til Gyllebosjön.

3) Skånes strandparadiser

Du trenger ikke dra til syden for å ligge på kritthvite sandstrender. Skåne er Sveriges varmeste region og har faktisk milevis av sandstrender, slik at du og familien kan sikre dere strandliv hele sommeren!

Om du ikke liker å ligge stille på stranden, er det mulig å leie strandutstyr flere steder.

Har du hørt om disse fantastiske strendene i Skåne?

Sandhammaren: En av de fineste strendene i Skåne er Sandhammeren, ved Skånes sydøstlige spiss. Her får du nesten danmarkfølelsen med lange, hvite strender og store sanddyner. Nord på stranden finnes et naturområde med rikt dyre- og fugleliv og du kan besøke Sandhammarens Fyr fra 1860-tallet.

Les mer om stranden her.

Skanör Falsterbo: Dette er stranden for deg som ønsker litt ro og fred, men som ikke har tenkt til å ta til takke med en tullestrand. Skanör Falsterbo er en av Sveriges største og om du går vest for Falsterbrofyret får du som oftes være helt i fred med hvit, myk sand, langgrunt klart hav, bølgeskvulp og varmende solstråler.

Tropical beach i Helsingborg: I Helsingborg sentrum har de plantet eksotiske palmer og lagt ut hvit finkornet sand til sydendrømmende skandinavere. Bestill eksotiske drinker fra en av restaurantene ved strandkanten og dans salsa ut i de sene nattetimer.

Les mer om stranden her.

Stenshuvuds Nationalpark:
Sveriges sørligste nasjonalpark, blant annet med et 97 meter høyt utsiktspunkt. Nationalparken kan også by på en unik sandstrand du ikke trodde fantes i Norden.

Les mer om stranden her.

TIPS: Drar du til Malmø så kan du dra ut til den 2,5-kilometer lange stranda Ribersborg. Den er langgrunn og passer derfor de minste barna, og dersom du selv vil på dypere vann så har de også badebrygger som tar deg raskt ut.

Les alt om Skånes kritthvite strandparadiser her.

conny_fridh-stenshuvud_-1815

 

4) Opplev spennende slott

Skåne har flere fantastiske slott å by på, og mange av disse slottene har i dag flere funksjoner enn «bare» å være slott. Slottet Sofiero har det som ble kåret til Europas vakreste park i 2010, mer enn en halv million blomsterløk blomstrer her. For de minste barna har de laget Majas kjøkkenhage, et konsept basert på Lena Andersons barnebøker om den nysgjerrige og naturglade Maja.

Les mer om Sofiero her.

Et annet slott som kan besøkes, Wanås, består av en kunsthall, et slott, et økologisk jordbruk og en skulpturpark med over 50 permanente verk. Skulpturer og kunst høres kanskje ikke ut som noe barn med det første blir glad for å oppleve, men Wanås har laget utstillinger med merkelige og morsomme aktiviteter som lokker frem nysgjerrigheten hos både voksne og barn.

Les mer om Wanås her.

Skåne has many beautiful gardens worth visiting, one of which are the palace gardens at Sofiero with more than 10 000 dazzling rhododendron. The palace once belonged to King Gustav VI Adolf. After his death, the palace and gardens were donated to the mun

På slottet Sofiero blomstrer det mer enn en halv million blomsterløk. I 2010 ble slottets «hage» kåret til Europas vakreste park.

5) Sykkeltur rundt øya Ven

Den lille ferieøya Ven er en barnevennlig og nydelig øy rett utenfor Skåne-kysten, og den oppleves best på sykkelen. Her fins mange gallerier, kunsthåndverkere og det kjente museet Tycho Brahe. Du finner også en mengde strender, bortgjemte viker og koselige sommerhytter å hvile blikket på. To av øyas spisesteder anbefales av White Guide, Sveriges eget svar på Michelinguiden. Det ene er Restaurant Ella som er plassert i to fiskeboder på den nordvestre siden av øya i Kyrkbackens havn. Det andre er Pumpans Café & Restaurang som serverer økologisk mat og kaker i en sjarmerende hage.

Om du følger sykkelstiene på Ven, dukker det opp alt fra stupbratte klipper og strender, til museum, lekeplasser og utfordrende stigninger. Men for barna er det nok isfabrikken på den andre siden av sykkelstien nede ved havna som gir den beste starten på eventyret …

Les alt om den spennende øya her.

VEN

Øya Ven er som skapt for koselige sykkelturer. Du kan blant annet oppleve flott natur, gårds-kafeer og gode restauranter.

6) Opplev mer enn 800 nordiske dyr

Et godt sted å dra for å vise frem en del av dyrene som lever i Norden, er Skånes Djurpark. Der har de mer enn 800 nordiske dyrearter, og en rekke opplevelser for barna. Dyreparken har for eksempel et stort inngjerdet område for bjørner, hvor barna kan stifte bekjentskap med en dyreart få vanligvis får sett. En verdensnyhet i år er at dyreparken har investert 50 millioner i et 20 mål stort temaland basert på den velkjente animerte sauen Shaun.

shaun

Skånes Djurpark har skapt en 20 mål stor temapark, med utgangspunkt i universet til animasjonsfiguren «Sauen Shaun».

Les mer om Skånes djurpark her.

7) Hopp i en fiskebåt!

Fisking er en populær hobby, og dersom du vil lære barna om alt som har med fiske å gjøre så er det genialt å gjøre det i Skåne.

Skåne-regionen har en rekke innsjøer, elver, og så klart havet rett ved siden av.

Vår anbefaling er å ta med barna på en av de mange erfarne fiskernes fiskebåter – da er dere omtrent garantert napp. Og fisken – den kan dere grille etterpå.

Les alt om fisking og spennende fiskeplasser i Skåne her.

Fiske i Immeln.

Ta med barna på tidenes fisketur – med garantert napp.