Lillesøsteren til Mallorca, Menorca. Foto: iStock

Topp 10 reisemål i sommer

Har du begynt å lengte etter sommerferien, og enda ikke bestilt? Her er reisemålene du bør vurdere.

Nordmenn flest vil bruke sommerferien til å nyte solrike dager på stranden, men også i kombinasjon med naturopplevelser, severdigheter og utflukt til små byer. Vi velger heller trygge reisemål, og de gode gamle klassikerne som er en kort flytur unna.

– Nordmenn reiser stadig mer, og i sommer er det reiser østover samt trygge klassikere omkring Middelhavet som gjelder. Land som Thailand, Hellas, Spania og Kroatia er sommerens vinnere, mens Tyrkia fortsetter å tape, sier Ellen Wolff Andresen, Markeds- og Administrasjonssjef i Ticket Feriereiser i en pressemelding.

Vi har sett på noen av reisemålene og satt sammen en liste på topp 10 feriesteder for nordmenn.

1.Mallorca

Det er flere grunner til at Mallorca er et favorittreisemål for mange nordmenn. Hvert år drar solhungrige nordmenn til denne vakre baleariske øya for å oppleve strendene, utelivet, naturen, maten, shoppingen, kulturen og mye mer. Uansett hvor mange ganger du har vært der, så er det stadig nye områder å oppdage.

Helt siden storturismen på 1960-tallet, har Mallorca utviklet seg til å bli mer og mer moderne. I dag kan man finne en spennende blanding av gammelt og nytt,  moderne og historisk. Her er det noe for alle prisklasser – enten om du vil ha bo luksus eller rimelig.

Beste boutiquehotell: Boutique Hotel Posada Terra Santa

En flott hotellperle: Cap Rocat

Idyllisk hotell: Hotel Rural S’Olivaret

Beste familiehotell: Jumeirah Port Soller Hotel & Spa

Sjekk også: Topp 10 all inklusive i Mallorca

2.Bangkok

Storbyen Bangkok kan tilby alt en storby skal, men samtidig har den en helt unik asiatisk stemning. I gatene raser tuk-tukene av gårde mellom utallige markeder, templer, hoteller og kjøpesentre. Enten du vil oppleve festing i Khao San Road, utforske templer og Buddha-skulpturer, fråtse i thaimat på nattmarkedet eller prute deg gul og blå på gode og dårlige varer, Bangkok har noe for alle og enhver.

Beste hotell: Shangri-la Bangkok

Les også: En guide til vakre Thailand

3.Kreta

Kreta har en naturlig skjønnhet med god blanding av vakker kystlinje, turkisblått hav og med betydelig flere soldager og høye temperaturer gjennom hele året.

Ferieøya har en lang og spennende historie. Zevs skal ha blitt født her og sagnene om Ikaros stammer herfra. Kreta er lang og smal, med seks mil på det bredeste og tolv kilometer på det smaleste. Du får storslått natur, med nydelige sandstrender, trange daler og vakre blomster- og plantesorter, og ikke minst dramatiske fjelllandskap som tatt ut fra et postkort.

Selv om de fleste nordmenn er kjent med den vestlige delen av ferieøya, nærmere Chaniakysten, er det den østlige delen som du bør bemerke deg. Denne delen er minst like vakker.

Beste familiehotell: Samaria Hotel

Beste voksenhotell: Santa Marina Plaza

Beste strandhotell: Cretan Dream Royal Hotel

4.Split

Ved tillegg til å være knutepunktet for utflukter til Kroatias beste øyer, er Split en storby der mulighetene er mange. Flotte strender, sjarmerende gater, moteriktige butikker, store utesteder og sjarmerende barer og gode restauranter. I tillegg er dette byen for kultur og historie, palasser og katedraler. Ønsker du en avslappende ferie, med muligheten til å utforske og oppleve en av storbyene i Kroatia, da er Split stedet for deg.

Beste familiehotell: Radisson Blu Resort

Sjekk også: Dioklecijan Hotel & Residence

Les også: Her bør du bo i ferieparadiset Kroatia

5.Kypros

Det er for en grunn at nordmenn år etter år velger å pakke kofferten og vende nesen mot Kypros.  Afrodites øy, som Kypros ofte kalles, er en av de vakreste i Middelhavet.

Dette er den perfekte destinasjonen for barnefamilier som er ønsker en avslappet ferie og garantert sol. Turkist hav og kritthvite strender er assosiasjonene til Kypros. Ifølge EUs årlige rapport har Kypros Europas beste badevann og det gleder både store og små. Det er få aktiviteter nordmenn liker bedre enn å plaske i vannet ( etter ski, så klart). På Kypros finner du i tillegg både sand- og steinstrender.

Beste familiehotell: Callisto Holiday Village

Beste voksenhotell: Napa Plaza

Beste strandhotell: Capo Bay

6.Karpathos

Midt mellom Kreta og Rhodos finner du Karpathos som er et godt utgangspunkt for øyhopping i Hellas. Dette er den sydligste og nest største øya av Dodekansene, der Rhodos er den største. Man kan gjerne kalle Karpathos for den rolige øya med kun 6000 innbyggere. Pigada er øyhovedstaden og byr på smale, sjarmerende gater.

Øya er perfekt utgangspunkt for en romantisk ferie for voksne. Dette er altså ingen turistmaskin slik som naboøyene Rhodos, og heller ikke overfylt av barnefamilier slik som på Kreta.

Mest bestilt: Alimounda Mare

Beste familiehotell: Althea Boutique Hotel

7.Lefkada

Om du vil finne noen av Hellas’ aller vakreste strender, finner du det lett på Lefkada. Den greske øya ligger i Det joniske hav på vestkysten av Hellas og sør for Korfu. Himmelblått hav, hvit sand som mel og vakker naturlandskap med oliventrær. Et perfekt reisemål for deg som trenger en avslappende ferie, i tillegg til en mer eksotisk og uberørt del av Hellas.

Beste familiehotell: San Nicolas Resort

Mest bestilt: Rouda Bay Hotel

Les også: De vakreste strendene i Europa

8.Santorini

De fleste av oss har vært i Hellas en eller annen gang, men Santorini er et kapittel for seg selv. Det er ikke uten grunn at Santorini regnes for å være verdens vakreste øy. Her er havet safir-blått, naturen er dramatisk og imponerende, og området Oia er verdensberømt for sine fargesprakende solnedganger.

De aller fleste bildene av de hvite husene med blå dører og kuppelformede tak kan du spore tilbake til Santorini.

Beste voksenhotell: La Mer Deluxe Hotel & Spa

Beste familiehotell: Astro Palace

Les også: Santorini – en gresk idyll

9.Zakynthos

Øya Zakynthos er Hellas ellevte største øy og ligger i det joniske hav, på vestsiden av Hellas. Øye har 32 000 innbyggere, og Dionysios fra Zakynthos er øyas skytshelgen. Zakynthos ligger kun 20 kilometer fra fastlandet og 5 timers kjøretur fra Athen.

Fest og moro for ungdommen og unge voksne finner man i Lagana. Attraksjoner er skipsvraket «Smugglers Wreck», havskilpadder og de blå grotter. Ellers er stedet kjent for fotografering, dykking og snorkling. Små, vakre badebukter som kun er tilgjengelige med båt for de som ønsker seg en stranddag helt alene.

Beste familiehotell: Mabely Grand Hotel

Beste voksenhotell: Lesante Blu Exclusive Beach Resort

Beste strandhotell: Sentido Louis Plagos Beach

10. Menorca

På Menorca trives både barnefamilier og par, for de som vil ha en mer roligere ferie.

Øya er noe roligere enn nabolandene Ibiza og Mallorca. Her blir du ikke forstyrret av nattklubb-musikk hver kveld. Binibeca Nou er regnet som den fineste stranden på øya.  Cala Macarelleta er den andre stranden du bør sjekke ut, kjent for sitt turkisgrønne vann. Her kan du padle, besøke aqua center, dra på kayaktur eller ri på hest.

Arenal d´en Castell ligger på nordkysten og er det perfekte stedet for barnefamilier. Den lille bydelen ligger i Es Mercadal, med lang sandete strand, fire små supermarkeder og en del barer og restauranter, inkludert Japi’s, Kane’s Bar og en irsk pub.

Ønsker dere å oppleve Mallorca i samme slengen, går det ofte båt mellom øyene.

Beste familiehotell: Hotel Artiem Capri

Beste voksenhotell: Hotell Barceló

Beste strandhotell: Can Faustino

Storbyferiene du reiser til i sommer

Sommerferien trenger ikke å være «Syden» eller en lang ferie til eksotiske steder. Sommerferie kan også være en helgetur til en storby.

Her er fem populære storbyer i sommer.

Barcelona

Vi reiser for tapas, shopping, arkitektur og godt klima – og blir åpenbart ikke skuffet. Kombinasjonen av strandliv og storbyliv er også temmelig unik. Her kan du spise middag hos stjernekokker, se banebrytende arkitektur, bestige fjelltopper midt i byen og flyte på ryggen i Middelhavet. Ikke rart Barcelona er blitt en sikker vinner blant nordmenn på storbyferie.

Beste familiehotell: Grand Hotel Central

Beste luksushotell: Cotton House Hotel

Les også: Barcelona på luksus og budsjett

London

London er vår absolutte favorittby for korte ferieturer, og de aller fleste nordmenn beveger seg i området fra Piccadilly Circus, opp til Oxford Circus – ned Oxford Street til Marble March ved et Londonbesøk. Ikke at det forsåvidt bare er et typisk norsk fenomen, med unntak av at Norge eier Regent Street (ikke selve gaten, men mange av utleiebygningene fra Piccadilly Circus til Oxford Circus).

London er ekstra sjarmerende og vakker om sommeren. Omtrent halvtimes tur fra London finner du en av Storbritannias beste strender i turistbyen Brighton.

Brighton er en av de mest besøkte byene i Storbritannia og kan friste med flotte surfestrender, turistattraksjoner og yrende folkeliv. Opplev restauranter og utesteder med fantastisk havutsikt og ta en tur innom den populære fornøyelsesparken like ved Brighton Pier.

Beste hotell i London: The Wellesley Hotel

Beste voksenhotell: Blakes London

Beste familiehotell: London Marriott Hotel County Hall

Les også: Den virkelig store London-guiden

Amsterdam

Ingen annen hovedstad i Europa har så mye sjarm.

Hovedstaden i Nederland er en by mange mener mye om, og en by du aldri glemmer hvis du har besøkt den. Byen som oppstod en gang mot slutten av 1200-tallet har vært en av verdens rikeste byer, om ikke den rikeste byen. Det er byen som har nydelige kanaler, kaffeshopper med salg av stoffer som er illegale i Norge, sykler over alt, Anne Frank-huset og et red light district som ligger midt i byen. Amsterdam har på mange måter alt det ingen andre byer har.

Beste familiehotell: Inntel Hotels Amsterdam Centre

Beste hotell: De L’Europe Amsterdam

Lisboa

Portugals hovedstad har et gunstig klima året rundt, med en gjennomsnittstemperatur på 17 °C. Vintrene i Algarve-området er herlig milde, hvor det er fullt mulig å bade i sjøen fra mars til november. Sommeren blir heller ikke altfor varm for nordmenn takket være en svalende bris fra Atlanterhavet. Lisboa er også en svært solrik by og har rundt 260 soldager i året.

I tillegg til et ypperlig klima har byen utrolig mye å tilby – historie, kultur, arkitektur, shoppingmuligheter, museer, markeder, spisesteder og folkeliv.

Beste familiehotell: Hotel Santa Justa Lisboa

Beste luksushotell: Avenida Palace

København

Vi blir aldri lei Danmark, og det er særlig i sommertid at vi legger turen til idylliske ferieperler som Aarhus, København og Ebeltoft. Blir det Danmark i sommer? Sjekk våre beste tips her og her. København er en barnevennlig by som har litt av hvert å by på for både små og store barn. Tivoli er obligatorisk og man kan gjerne bruke en hel dag her, for å ta seg god tid til å nyte både  restaurantbesøket, akvariet og blomsterprakten i tillegg til alle attraksjonene.

De aller beste familiehotellene i København finner du her.

Beste familiehotell: Hotel Alexandra

Beste luksushotell: STAY Hotel

Les også: Urbant og billig i København

 

Utstyret alle reisende bør ha:

  1. Bagasjevekt
  2. Et par kule solbriller fra Ralph Lauren
  3. Nødladeren Power Stone
  4. Nakkepute
  5. Vanntette futteraler
  6. Trillekoffert fra Paul Smith
  7. Smarte ryggsekken Lifepack
  8. En god bok til reisen: Mine brødre
  9. Kamera:Fujifilm X100T

Kilder: Ticket.no