VERDENS BESTE: Osteria Francescana nådde toppen fra fjorårets 2.plass til 1. plass i 2016. Foto: Bloomberg.com

Verdens beste restaurant

Italienske Osteria Francescana nådde helt til topps i Restaurant Magazines kåring: «The worlds 50 best restaurants».

Osteria Francescana imponerte panelet med sine moderne og kunstneriske retter under den prestisjetunge prisutdelingen, «World’s beste restaurants» i New York. Restauranten har vært på topp 5-listen helt siden 2010, men det er første gang de når helt til topps i 2016. Ved siden av Michelin-guiden anses denne kåringen som en av de mest anerkjente i bransjen.

3-stjerners restauranten huser i en pastellrosa bygning i den norditalienske studentbyen, Modena. Dette er ikke bare et populært spisested å ta selfies og matbilder med #foodporn, men maten her sies å være så utsøkt at du må bestille bord minst 2 måneder i forveien.

Tradisjonelt møter moderne

Massimo Bottura er den 53-årige italienske kjøkkensjefen som har drevet Osteria Francescana helt siden 1995. Fra tidlig alder fikk han inspirasjon fra sine tanter og bestemor på kjøkkenet. I 1886 avbrøt han sine jusstudier for å kjøpe en nedlagt restaurant i 1986 i hjembyen Modena. Den første Michelin-stjernen kom i 2002, og nummer to i 2006. I 2011 fikk de en 3-stjerne for første gang.

Kjøkkenet serverer tradisjonelle italienske retter som pizza og lasagne, men med en spesiell tilnærming.

Fargerik, sprudlende, morsomt men samtidig strukturert. Rettene til Bottura er inspirert av kunstnere som Ai Weiwei og Wassily Kandinsky. Prøv for eksempel matretten «Autumn in New York», inspirert av «The Big Apple» med fargerike sesongvarer. Eller “An Eel Swimming up the Po River”, som består av fisk med polenta, eple gelé, brent saba løk og trekull salt. En annen rett som anbefales er “Fish soup”, som ikke ser ut som en fiskesuppe i det hele tatt. Kjøkkensjefen har heller satt sammen en kreativ oppskrift, som består av musling og musling puré, toppet med stekt fisk og skalldyr.

Et absolutt must er den den knuste sitronterten, som har blitt selve signaturretten etter at Bottura selv mistet og knuste den ved et uhell.

Sulten? Se hele menyen her.

Adresse: Via Stella 22 i Modena, Italia.

Reise til Modena?

Modena er mest kjent for å være den legendariske sportsbilen Ferraris hjemby og for sin eksklusive balsamicoeddik. Andre kjente retter fra Modena er cotechino-pølser og kjøttfylte tortellini.

Med sine åpne plasser, gamle kirker, sjarmerende smågater og historisk bysentrum, er Modena en typisk norditaliensk by.

Den beste beliggenheten sies å være plassen Piazza Grande, med katedralen og rådhuset, som er oppført på Unescos liste over Verdensarven. Modena er også kjent for sin utsøkte italienske mat – kanskje ikke rart i og med at du finner verdens beste restaurant her?

Slik kommer du deg hit: Du må først reise til Bologna, men i skrivende stund er det ingen direktefly hit. Blant de rimeligste flybillettene finner du Lufthansa som flyr gjennom Firenze eller München(flyturen kan ta omtrent 4 timer). Deretter må du kjøre fra Bologna til Modena, som tar omtrent 1 time. Du kan også ta fly til Pisa med Norwegian, kjøre herifra i ca. 2 timer og 30 min.

Søk flybilletter her.

Finn verdens beste hoteller på Laurel Nights.

Her er listen over de 10 beste restaurantene i verden (og fjorårets kåring):

 

1. Osteria Francescana, Modena, Italia (2)

Har du tenkt deg til verdens beste restaurant? Vi anbefaler at du overnatter i Modena 1-2 dager på dette hotellet.

2. El Celler de Can Roca, Girona, Spania (1)

Har du sett dette hotellet i Girona?

3. Eleven Madison Park, New York (5)

Sjekk ut dette New York-hotellet i nærheten av Madison Park!

4. Central, Lima (4)

Her sjekker du inn i Lima, Peru.

5. Noma, København (3)

Dette sjarmerende hotellet må du oppleve i København.

6. Mirazur, Menton, Frankrike (11)

Menton er bare helt vakker. Det er også dette hotellet.

7. Mugaritz, San Sebastian, Spania (6)

Her bør du bo i San Sebastian.

8. Narisawa, Tokyo (8)

Her er topp 10-hoteller i Tokyo.

9. Steirereck, Wien (15)

Dette er det mest bestilte hotellet i Wien nå.

10. Asador Etxebarri, Atxondo, Spania (13)

Dette hotellet bør du sjekke ut i Atxondo.