10 grunner til å velge Berlin foran London

Den byen flest nordmenn velger som ferieby er London, men det er mange grunner til å velge en annen by neste gang du vil på storbyferie. Berlin er et herlig reisemål som må vi reiser til igjen og igjen. På lik måte som London, oppdager man stadig noe nytt i den tyske hovedstaden.

1. Raskt å komme fram

Det er 838 kilometer fra Oslo til Berlin, mens det er 1154 kilometer til London. En flytur til Londons flyplasser vil ta litt over en halvannen time. En flytur til Berlin er kortere enn det. Det er også slik at det vil ta lenger tid å komme seg fra en flyplass rundt London til sentrum enn fra Berlins flyplasser til sentrum. Selv fra flyplasser nærmere London kan du raskere være framme til bestemmelsesstedet. Stansted ligger 5,6 mil fra London sentrum, Gatwick ligger 4,7 mil fra sentrum. Heathrow er 3,2 mil utenfor byen. Fra Berlin Tegel er det 1,1 mil til sentrum mens det er 2,2 mil fra Schönenfeld til sentrum. En taxi fra Tegel til hotelldistriktene i byen vil koste rundt 15 euro. Et siste poeng er at du ikke må igjennom passkontroll i Berlin (innenfor Schengen), så det er bare å sette seg på flyet!

Du kan sjekke etter billetter hos Lufthansa.

Her finner du hoteller i Berlin.

2. Gode, rimelige hoteller

London er kjent for å ha relativt dyre hoteller, selv om mange av dem er svært gode. I Berlin er det også mange dyre hoteller, men forskjellen ligger i det såkalt mediumsegmentet. Hoteller som er en god del billigere har en mye høyere gjennomsnittlig standard enn i London. Ett strålende eksempel er det meget gode hotellet Hotel Bleibreu. Du kan få et dobbeltrom for så lite som 698 kroner per natt, da inklusive både gratis internett og frokost. Hotellet er av god klasse, med fine rom og gode bad. I tillegg er det en strålende plassering rett ved Kurfürstendamm, restauranter og god shopping. Hotellet ligger noen hundre meter unna t-banestasjonen, men både Berlin Zoo og KaDeWe (se under) ligger i kort gåavstand.

Sjekk hotellet her.

3. Enkelt å finne fram

I hele Berlin-området bor det over 4,5 millioner mennesker og byens offisielle størrelse er 892 kvadratkilometer. Vi snakker altså om en stor by, men den er enklere enn du tror å finne fram. Det er mye takket være en utrolig god kollektivtransport  – en t-bane som slår ut selv den du finner i London, men også at det er klare områder og en oppdeling av byen som gjør at du som turist kan innta deler av den i gode porsjoner. Det er heller ingen myte at tyskerne er flinke til å organisere. Tar du utgangspunkt i Tiergarten (den store grønne flekken midt i byen) vil du på den ene siden finne Kurfürstendamm med strålende shopping og mange spisesteder, og den zoologiske hage. På den andre siden finner du Brandenburger Tor, Reichstag (Bundestag, som det nå heter), Holocaust-minnesmerket og Unter den Linden. Følger du den fra Brandenburger Tor vil du gå forbi den gigantiske shoppingaten Friedrichstrasse, som du kan gå nedover for å komme til Checkpoint Charlie, eller bare gå helt til museumsøya, Museumsinsel. På omtrent alle gatehjørner har tyskerne hengt opp skilt som peker til severdigheter med kort gangavstand, og en t-banestasjon er aldri langt unna.

Her finner du hoteller i Berlin.

4. Utrolig mange historier

De fleste kan historien om Hitler og Berlin, delingen av byen med muren og gjenforeningen. Det er likevel bare en bitteliten bit av hele Berlins historie. Som tidligere hovedstad i Prøyssen og en by som hele tiden har vært i forkant industriellt, og som Tysklands hovedstad i 1871, så har Berlin mye historie. Storbyen har svært mye å by på i form av gamle og nye bygninger.

Søk på hoteller i Berlin her.

5. Du slipper lange køer

En tredjedel av byen er parker og grøntområder, og det er stor plass over alt. Brede fortauer og mange åpne områder med stor plass for å sette seg ned med en kaffekopp, eller for en Currywürst. Det er få gater i for eksempel London som er så brede som normalen er for hovedgatene i Berlin. Du vil nesten aldri gå i kø.

Sjekk hoteller i Berlin her.

6. Strålende spisesteder til en billig penge

Enten du velger å gå for hipster-eller kulturrestauranter som Restaurant Florian eller en av de tretten restaurantene med Michelin-stjerner, så vil du alltid finne god mat. Tysk mat, italiensk mat, meksikansk mat, russisk mat, fransk mat – Berlin er en internasjonal by.

Sjekk prisen på leiebil i Berlin her.

7. Tysk vennlighet

Det er en stor myte at tyskerne ikke er vennlige. Folk i Berlin er mer vennlige, gjestfrie og åpne enn det du normalt vil finne i London.

Her finner du hoteller i Berlin.

8. Stålende shopping

KaDeWe er Berlins svar på Harrod’s, men det er bare starten. Enten du vil på Primark eller på Chanel så finner du det i Berlin, og prisene er også gode i forhold til London. Gjerne ofte billigere, og en ting er i hvert fall sikkert – det er mer orden i salgshyllene i Berlin enn i London. Og mindre folk. Noe som er en god kombinasjon. Det er også slik at det er mange shoppingområder i Berlin, og ikke bare ett. Du kan shoppe i kule butikker i Mitte, dra til Prenzlauer Berg for kul og alternativ shopping eller bare shoppe rundt i Kürfurstendamm, som er det nærmeste du kommer Oxford Street.

Her finner du hoteller i Berlin.

Sjekk turer til Berlin her.

9. Enkelt å forstå

En grunn til at en del nordmenn er redde for å dra til Tyskland og Berlin er språket. Engelsk føles mer som hjemmebane, men det er ikke slik i virkeligheten. Greit nok, tysk har en grammatikk som vil få de fleste til å svette, men å lese en tysk meny er så absolutt ikke vanskelig. Går du på en italiensk restaurant kan du finne Schweinefiletmedaillons in Gorgonzolasahnesauce, dazu Linguine und Salat. Eller på en fransk restaurant kan du ende opp med å bestille Lachsfilet auf Zitronen-Estragonsauce und Pariser Kartoffeln. Du klarer det? Hvis du skulle slite så er entrecote også entrecote i Berlin. Og Bratwurst smaker godt (og Currywürst enda bedre). https://www.instagram.com/p/BewfxgHgnCW/?tagged=bratwurst


10. Øl

Ja, vi ventet med den til slutt. En by hvor alle kaffebarer, kiosker og 24 timers supermarked har øl tilgjengelig fortjener ros, mener vi. De har for øvrig mye vin også, gjerne en god del bedre enn den du vanligvis får i London.

Bo på Hotel Bleibtreu – 14 minutter fra Tegel, rett ved Kurfürstendamm

Finn billige flybilletter her

Slik får du best og billigst leiebil

Her finner du hoteller i Berlin