12 grunner til å dra på øyhopping i Hellas

Med barna, en god venn eller alene – øyhopping i Hellas er en suksessferie for alle.

solsolsol
Solen svikter aldri om du drar til Hellas. For å være helt sikker kan du reise til Rhodos som er Europas mest solrike øy.

Har du ennå ikke bestemt deg for hvor du skal reise i sommer? Slapp av – du er ikke alene. For selv om startskuddet for bestilling av pakkereiser går kl 21.00 på selveste julaften, og det bestilles hele 170 000 pakkereiser de første 5 ukene av året, er det fortsatt ledige flyseter og hotellrom. Nordmenns sommerfavoritt Et godt tips er å dra på øyhopping i Hellas, nordmenns feriefavoritt sommeren 2014 i følge en stor reiseundersøkelse gjennomført av Startour.

bestemor
Greske bestemødre er stort sett trivelige, og veldig gode til å lage mat.

Med øyhopping i Hellas får du både badet, solt deg, spist masse deilig mat, shoppet og sett spennende ting fra fortiden, samtidig som du kan oppleve følelsen av at tiden står stille. Eller bare slappet av på stranden til lyden av bølgenes sus, om du ønsker det. Under finner du 12 grunner til hvorfor folk elsker Hellas og reiser tilbake, igjen og igjen og igjen.     Her er forresten et deilig luksushotell for hele familien, 4 km utenfor Rethymnon på Kreta, Hellas’ største øy.:

rethymnon

Grecotel Creta Palace, Missiria Rethimnon, Crete Island, 74100, HellasHer finner du en oversikt over ledige hoteller på KretaHer finner du rimelige tilbud på fly + hotell

1. Alltid sol

Det er jo kanskje det første kriteriet når nordmenn skal på tur – at det er bra vær dit vi kommer. Og Hellas skuffer sjelden med ca. 30 grader eller mer hver dag hele sommeren, dvs. fra slutten av juni og langt ut på høsten. Det er greit det, når du befinner deg ved middelhavets brusende bølger. Som barn klarer man seg nesten bare med en badeshorts, som voksen, et par kjoler/skjorte+shorts og en bikini/badeshorts. Jeansene kan du legge igjen hjemme. Øyene Santorini og Naxos er flotte alternativer å besøke i Kykladene. Book deg for eksempel inn tre netter her.

Manos

Villa Manos, Santorini, HellasHer finner du flere hoteller på SantoriniHer finner du flere hoteller på Naxos

2. Et vennlig folk

Grekere er alltid søte og imøtekomne og glade for turistene, nå kanskje enda mer enn noen gang på grunn av nedgangstidene de har opplevd de siste årene og dårlig økonomi. Mange snakker engelsk, men de eldre som ikke gjør det smiler vi bare til. Husk at det er gratis, og du har kanskje fått deg en ny gresk venn. Vi har ihvertfall bare positive erfaringer å dele og hvert år får vi julekort fra våre greske venner. Hotelleierne.

Gyros er den grekernes svar på kebab – farlig god og avhengighetsskapende! Også elsker barna det.

3. Fantastisk  mat

Tzatziki, gresk salat m/feta, lam, lam og lam, stifado, kleftiko, souvlaki, gyros og selvfølgelig mossaka. Mmmmmm. Prøv også meze – grekernes tapasvariant er nemlig himmelsk god om du spiser den på en restaurant med en god kokk. Sjekk tripadvisor.com for resturanganbefalninger! Maten i Hellas er deilig, og kanskje spesielt god om sommeren. Eller er det bare fordi alt smaker bedre på ferie. Uansett – gresk mat er best i Hellas.   Sjekk ledige hoteller på Hotels.comAlt på ett sted Går du lei av å være øyhopper så kan du jo velge å bli på en av de større øyene, som Kos, Rhodos eller Kreta. Her finner du både de vakre strendene, fred og ro eller partylivet om du ønsker det. Eller dra til Athen om det heller frister. Her kan du bo på feriefavoritten Kos:

kos

Alexandra Beach Hotel Her finner du flere hoteller på Kos

Kvalitetsvarer som håndlagde skinnsandaler til en billig penge er absolutt ikke å forakte.

4. Billig, billig, billig

Det er billig i Hellas, og Hellas er en av de billigste charterdestinasjonene. Både mat og lokale produkter (se punkt 5) får du til en rimelig penge. I tillegg til overnatting, ferjer og slikt.

5. Bra shopping

Det er ikke bare utvalget av skinnvarer (les vesker og sko (særlig sandaler)), spillbrett i utsmykket tre og mote forøvrig som er veldig bra i Hellas, men produkter til hud og hår høster også svært gode kritikker. Aloe Vera på flasker og krukker som lover deg ung hud resten av livet skal man heller ikke glemme å handle, eller olivenolje til maten som er bedre her enn noe annet sted. Alt til en svært rimelig penge.  

6. Antall øyer

Det er et utall av øyer å velge imellom og alle har noe særegent ved seg, selv om det kanskje ikke er så lett å oppdage ved første øyekast. Ios er en partyøy, Santorini er Europas vakreste, Skiathos og Skopelos er Abbaøyene og Kreta er et lite land i seg selv fullt av spennende historie.

ferje
Mange ferjer og mange øyer gjør Hellas til et ekstra spennende og fristende sted å feriere.

Eller du kan prøve deg på Paros, Naxos (familiefin), Antiparos, Amorgos (romantisk), Lesbos (ja, men alle er velkomne), Mykonos, Hydra, Rhodos, Kos, Samos eller en av de andre 1200 øyene. Du kan også farte over til fastlandet og få med deg like flotte småbyer samt hovedstaden Athen. Mulighetene er med andre ord uendelige, og alle finner sin favoritt.   De joniske øyene er også flotte å ta ferje imellom, i tillegg til at de ligger så nærme fastlandet at du kan kombinere øyhoppingen med shopping i Athen. Zakynthos og Korfu er flotte øyer vi anbefaler. bo f.eks her:

strada_marina

Hotel Strada Marina, Zante, Zakynthos, HellasKlikk her for flere hoteller på ZakynthosKlikk her for hoteller på Korfu

7. Ferjene

De er store, billige og går ofte så det er liksom aldri noe problem. Du trenger ikke booke i forkant, men vær forberedt på avstandene. Det er ikke uten grunn at øyene er delt inn i grupper (Kykliadene, Dodekanesene, Sporadene, de Ioniske øyer, de nordøstlige Aegiske øyer og de Saroniske øyer. Vær også forberede på at ferjene kan være forsinket. Å bo i byen/på øya du flyr hjem ifra er nok ikke så dumt – om du i det hele tatt klarer å rive deg løs fra varme, vakre Hellas.  

Knossos er et palass fra fortiden som man kan nyte på Kreta, ved Heraklion (Iraklio).

8. Underverker

Du kan krysse av mange underverker på listen over underverker du burde ha sett før du dør. Som Akropolis, Delphi, Santorini, Epidaurus, Gamlebyen i Rhodos og Knossospalasset på Kreta. Fint å ha sett, alt sammen.

9. Utrolige bakverk

Er du glad i noe å bite i til kaffen bugner bakeriene over av godsaker i Hellas. Vi ble selv overrasket, glemte alt som het bikini og flat mage og byttet ut lunsjen med ferske kaker både titt og ofte. Det er jo viktig å kose seg litt og, når man først har ferie. I kjendisenes fotspor? Mykonos er favorittøya til filmstjerner og andre rikfolk og synes du det er gøy å spotte kjendiser på ferien kan denne øya kanskje være noe for deg. Det er jo ikke uten grunn at den er populær så det er en bra destinasjon, men vær forberedt på at prisnivået her er litt høyere enn på de andre øyene. Her kan du bo bra på Mykonos:

mykonos

The A Hotel by Mykonos Arhontiko

10. Politiske spenninger

Du merker ikke noe til den økonomiske nedgangen Hellas har lidd under, men du kan snakke om det med lokalbefolkningen om du er interessert.    De oppdaterer deg på status og går ikke av veien for å fortelle deg sin versjon av saken. Så kan du jo utfordre deg selv i hvor mye du tør å trå de på tærne med påstander om tøysete pengebruk og mangel på skatt.

Det er i hvert fall ikke bare danskene som kan lage deilige bakevarer.

11. Sove under stjernene

Siden det aldri regner i Hellas om sommeren, kriminaliteten på øyene svært lav og camping ekstremt billig og helt vanlig uten telt,  frister vi oss til å anbefale en natt under åpen stjernehimmel. Det blir et et uforglemmelig minne for hele familien.  

Skipsvraket på Samos er en attraktiv severdighet, som man kun kan komme til med båt.

12. Balsam for sjelen

Sist men ikke minst så er Hellas utrolig vakkert, og stemningen og omgivelsene som balsam for sjelen. Med sine hvite murhus med blå karmer og sjarmerende små gater og trapper, søte kafeer på alle hjørner med menn som spiller brettspill eller koner i sorte kjoler vi ikke forstår hvordan de holder ut i, den greske maten, det gode været, deilige badestrender og på kveldstid; sirisser som synger i bakgrunnen, forblir Hellas en feriefavoritt mange nordmenn stadig vender tilbake til.   Expedia hevder de har laveste pris! Klikk her for å se tilbudLowcostholidays lover også de laveste prisene. Sjekk det her!   PS: De små flyplassene har mindre ledig så husk at du kan booke fly til en av de større flyplassene (Athen, Chania (Kreta), Rhodos) og reserver hotell separat. Her finner du ledig fly!

Les også:
Er dette Europas vakreste øy?