20 grunner til å reise til Irland

La deg fascinere av disse tjue stedene på «Den grønne øya».

Ta weekendturen til Dublin. Foto: getty

Irland er et magisk reisemål som byr på en overflod av unike opplevelser. Gå tilbake i tid mens du utforsker keltiske byggverk eldre enn pyramidene, og la deg forundre over naturens skjønnhet som skiller seg ut fra alt annet du har sett.

Slottsruiner står som stumme vitner om en rik historie, og i byene Dublin, Cork og Limerick kan du oppleve en annerledes storbyatmosfære. Legg til muligheten for å overnatte i et ekte slott, og du har 20 overbevisende grunner til å legge reiseruten til den fortryllende grønne øya Irland.

1. Newgrange

For over 5 000 år siden ble dette monumentet reist, noe som gjør det eldre enn både Stonehenge og Kheopspyramiden. En uavklart mysterium omgir hensikten med byggverket, men forklaringene inkluderer dets bruk som et astrologisk referansepunkt og som gravsted, parallelt med andre strukturer som Newgrange. Oppføringen av monumentet tok minst 30 år, og det forble i bruk gjennom flere generasjoner.

2. The Wild Atlantic Way

Dette er Irlands svar på den berømte Highway 1 i USA – en majestetisk kjøretur som starter ved grensen til Nord-Irland i nord og strekker seg helt ned til den sørlige spissen av den fortryllende grønne øya.

Denne episke reisen er delt opp i 5 uforglemmelige etapper, og underveis blir du vitne til naturprakt du trolig kun har sett i bilreklamer. Utforsk mer om denne enestående kjøreturen på en fantastisk nettside dedikert til opplevelsen, og selve turen er definitivt verdt å bli utforsket som en historie i seg selv.

3. The Ring of Kerry

Utforsk det imponerende turområdet Ring of Kerry, hvor du blir omfavnet av den storslåtte irske naturen. Her kan du oppleve en overflod av naturskjønnhet, ledsaget av gamle slottsruiner som gir ekstra dybde til opplevelsen.

4. The Cliffs of Moher

Det er ikke overraskende at mennesker tidligere forestilte seg at verden hadde en kant når man ser på disse dramatiske klippene. Med en høyde på omtrent 215 meter ned til vannet, er det viktig å være forsiktig med hvor du setter foten når du utforsker dette imponerende landskapet.

5. Dromoland Castle Hotel

Du kan utforske utallige slottsruiner i Irland, men hvorfor ikke forlenge opplevelsen ved å bo i et? Dromoland Castle, med byggestart på 1500-tallet og påbygninger helt fram til 1835, er et slikt eksempel.

Dette tidligere slottet har i dag transformert seg til et luksuriøst hotell. Selv om det kanskje ikke er det mest økonomiske alternativet for en overnatting, er det definitivt en opplevelse som vil prege minnet ditt.

Her finner du det

Bo på dette slottshotellet i Newmarket on Fergus. Foto: hotels

Hoteller i Dublin:

1. Clayton

2.Maldron

3. Ballsbridge Hotel

6. The Rock of Cashel

En legende omslutter dette slottet og hevder at det ble formet da djevelen bet av en del av et fjell, men brakk samtidig en tann, og slottet falt ut av munnen hans.

7. Temple Bar

Dette kan kanskje virke som en typisk turistmagnet, men det er uten tvil en opplevelse som fortjener oppmerksomhet. Temple Bar, en bydel i Dublin, bevarer gatestrukturen fra middelalderen, og om kvelden transformeres området når de tallrike pubene åpner dørene sine.

Dublin bar and street
Tempel Bar-gaten er verdt et visitt i Dublin. Foto: getty

8. The Guinness Storehouse

Guinness Storehouse er blitt anerkjent som ølens svar på «Charlie and the Chocolate Factory», og hvis du er en ølentusiast, vil du utvilsomt trives her.

Oppdag verdens største pintglass, dykk ned i Guinness’ historie, få muligheten til å tappe din egen Guinness (the Perfect Pint), nyt mat inspirert av Guinness i restauranten, og avslutt opplevelsen med en tur til baren på toppen av bygningen, som gir deg en imponerende 360 graders utsikt over Dublin.

Bestill billetter her.

9. Irish Whiskey

Whiskey, aquavit, og vodka deler alle betydningen av «livets vann.» Om Irland eller Skottland var først med whiskey-destillering er usikkert, men Irland har den tidligste nedskrevne informasjonen, rundt 90 år før Skottland.

Kjente irske whiskeymerker inkluderer Jameson, Tullamore Dew, og Bushmills, men det er verdt å utforske mindre kjente varianter mens du er i Irland. Her er en liste på noen av de du har å velge mellom.

10. Adare Manor

Nok et slott du kan bo på. 5 stjerner skulle tyde på at det er et bra sted å være også. I området rundt kan du finne ruiner, og en golfbane!

Her finner du det

11. Connemara National Park

Enda et slott tilgjengelig for overnatting, og med en 5-stjerners rangering antyder det en førsteklasses opplevelse. Området rundt tilbyr ikke bare slottsruiner, men også en golfbane for de som ønsker å nyte litt rekreasjon.

12. Irland på sykkelen

Irland har et flatt terreng, noe som gjør det ideelt for sykkelturer. Opplev ferien fra sykkelsetet, føl vinden i håret mens du utforsker det frodige grønne landskapet.

13. Begi deg ut på the Ireland Whiskey Trail

Dette har potensial til å bli en av de lengre pub-til-pub-turene du kan begi deg ut på. Ireland Whiskey Trail gir deg innsikt i irske destillerier og de absolutt beste whiskey-barene du kan besøke.

14. Johnnie Fox’s Pub

Johnnie Fox’s Pub, den høyestliggende puben i Irland, befinner seg kun 25-35 minutters kjøretur fra Dublin. Hvorfor legge ut på denne reisen for en pub? Jo, fordi de er vertskap for et spektakulært show kjent som «the Hooley Show,» som har oppnådd berømmelse over hele Irland og har trukket til seg en rekke kjente personligheter.

Se hele lista over hvem her.

15. Brazen Head Pub

Brazen Head Pub skal være Irlands eldste pub, og ble åpnet i 1198. Mange kjente personer har vært innom (f.eks. James Joyce og Jonathan Swift), og kjente personer kommer innom fortsatt (som f.eks. Van Morrison og Garth Brooks).

Hoteller i Cork:

1. The Metropole Hotel Cork

2. Imperial Hotel Cork

3. Clayton Hotel

16. Waterford

Dagens navn på byen høres engelsk ut, men den var en gang kjent som Veðrafjǫrðr, gammel-norsk for Værfjorden. Vikingene etablerte den som Irlands første by. Fra 853 til 1170 hadde vikingene kontroll før de ble kastet ut av irske kongen Diarmait Mac Murchada. Opplev byens gamle historie i Viking Triangle i dag.

17.The Westbury

Kåret til Irlands beste hotell 2023 av reisemagasinet Condè Nast Traveller. Her finner du hotellet.

18. St. Patricks Festival

Finn frem dine grønneste klær og kast deg inn i festivalparaden som feirer Irlands viktigste helgen. Festivalen går fra den 14. til 17. mars.

St. Patricks Day er et godt utgangspunkt for en reise til irland. Foto: getty

19. Six Nations Championship

Se en kamp i dette tradisjonsrike rugby-mesterskapet hvor Irlands landslag (som i rugby forener både Irland og Nord-Irland), England, Frankrike, Italia, Wales og Skottland måler krefter. Irland spiller sine hjemmekamper i Dublin.

20. Spis middag i en kirke

Det er restauranten med det passende navnet The Church som har funnet tilholdssted inne i en kirke. Her kan du få et godt måltid på et sted som ligner på få andre.

Her finner du restauranten