20 grunner til å reise til Irland

Irland er et magisk sted, og det er mye som kan oppleves på den grønne øya. Du kan se keltiske byggverker som er eldre enn pyramidene, utrolige naturopplevelser du aldri har sett maken til, slottsruiner som står igjen som bevis på en tapt tid, få en annerledes storbyopplevelse i byer som Dublin, Cork og Limerick, ja du kan til og med overnatte i et slott hvis du vil.

I anledning til St.Patricks dag den 17.mars, gir vi deg en liste på 20 ting du kunne ha sett i Irland. God lesing, og god tur når den tid kommer (eller go dté tú slán som er det Internettet forteller oss at have a safe trip betyr på gælisk)!

1. Newgrange

yay-9438564-digital

For mer enn 5 000 år siden, noe som gjør byggverket eldre enn både Stonehenge og Kheopspyramiden, ble dette monumentet bygd. Det strides om akkurat hvorfor, og forklaringene inkluderer bruk av Newgrange og to liknende byggverk som både astrologiske merker og som gravplass. Det skal ha tatt minst 30 år å bygge monumentet, og det var i bruk i flere generasjoner.

2. The Wild Atlantic Way

148230050

Dette er Irlands svar på Highway 1 i USA. En kjøretur som starter fra grensen til Nord-Irland i nord og går hele veien ned til sør-spissen av den grønne øya. Hele turen er delt opp i 5 etapper, hvor du i løpet av turen får se natur du antakeligvis kun har sett maken til i bilreklamer. Du finner mer om denne kjøreturen her (forøvrig også en fantastisk nettside), og selve turen er verdt en sak i seg selv.

3. The Ring of Kerry

yay-10506524-digital

Dette er et turområde hvor du kan oppleve storslagen Irsk natur. Gamle slottsruiner finnes det også her!

4. The Cliffs of Moher

yay-146808-digital

Det er kanskje ikke rart at man før i tiden så for seg at verden hadde en kant hvor alt sluttet når man ser disse klippene. Det er ca. 215 meter ned til vannet, så pass på hvor du setter foten.

5. Dromoland Castle Hotel, Co. Clare

Du kan få sett mange slottsruiner i Irland, men hvorfor ikke bo i et slott når du først er der? Byggingen av Dromoland Castle begynte på 1500-tallet, og det ble lagt til deler på slottet helt frem til 1835. I dag er det et luksushotell, og selv om det kanskje ikke er billig å ta en kveld her så er det ihvertfall en opplevelse du kommer til å huske.  

Hoteller i Dublin:

1. Clayton – 2.Maldron – 3.Ballsbridge Hotel

6. The Rock of Cashel

yay-4008424-digital (1)

Det er en myte om dette slottet som tilsier at det skal ha blitt skapt etter at djevelen tok en bit av et fjell, men knakk samtidig en tann hvorpå slottet falt ut av munnen hans.

7. Temple Bar

179997423 (1)

Dette er kanskje en turistfelle, men er samtidig absolutt verdt å sjekke ut. Temple Bar er en bydel i Dublin hvor alle gatene ligger på samme sted som de gjorde under middelalderen. På kveldstid forandrer bydelen seg, når de mange pubene der åpner.

8. The Guinness Storehouse

Guinness-Storehouse-Gravity

The Guinness Storehouse har blitt kjent som ølens svar på Charlie and the Chocolate Factory, og er du glad i øl skal du garantert kunne klare å hygge deg her. Her finner du verdens største pintglass, historien om Guinness, muligheten til å tappe din egen Guinness (the Perfect Pint), en restaurant som baserer mye av maten på Guinness, og en bar på toppen av bygningen med 360 graders utsikt over Dublin.

9. Irish Whiskey

yay-9125628-digital

Navnet whiskey betyr det samme som aquavit og vodka – livets vann.  Om det var Irland eller Skottland som var først med destilleringen  av whiskey er noe usikkert, men det som er sikkert er at Irland har den første nedskrevne informasjonen om destillering av whiskey (som vi vet om), og var dermed omtrent 90 år tidligere ute enn Skottland. Av irske whiskeyer kan vi nevne de «vanlige» merkene Jameson, Tullamore Dew og Bushmills, men når du først er i Irland bør du kanskje helst smake på de du vanligvis ikke får her – og her er en liste på noen av de du har å velge mellom.

10. Adare Manor

Nok et slott du kan bo på. 5 stjerner skulle tyde på at det er et bra sted å være også. I området rundt kan du finne ruiner, og en golfbane!  

Hoteller i Limerick: 1. Maldron Hotel Limerick 2. The Savoy Hotel

11. Connemara National Park

Det blir en del natur og ruiner i denne artikkelen, men Irland har så mye vakkert og historisk å by på så det er vanskelig å unngå å ta det med. Connemara National Park er den største i Irland, og kan som de andre stedene by på en opplevelse utenom det vanlige.

 12. Irland på sykkelen

144365046

Irland er flatt, noe som gjør det veldig attraktivt for sykling. Ta ferien på sykkelen og kjenn vinden i håret mens du tråkker deg igjennom det grønne landskapet.

13. Begi deg ut på the Ireland Whiskey Trail

Dette kan nok bli en av de lengre pub-til-pub-rundene du kan begi deg ut på. The Ireland Whiskey Trail gir deg oversikt over irske destillerier, og det som skal være de aller beste whiskey-barene.

14. Johnnie Fox’s Pub

full1

Johnnie Fox’s Pub er den høyestliggende puben i Irland, og ligger 25 – 35 minutter fra Dublin. Hvorfor kjøre så langt på grunn av en pub? Fordi de har et forrykende show kalt the Hooley Show som er kjent over hele Irland, og som har blitt besøkt av et stort antall kjente mennesker. Se hele lista over hvem her.

15. Brazen Head Pub

brazen6_large - Kopi

Brazen Head Pub skal være Irlands eldste pub, og ble åpnet i 1198. Mange kjente personer har vært innom (f.eks. James Joyce og Jonathan Swift), og kjente personer kommer innom fortsatt (som f.eks. Van Morrison og Garth Brooks).

Hoteller i Cork: 1. The Metropole Hotel Cork – 2. Imperial Hotel Cork – 3. Clayton Hotel

16. Waterford

yay-1181987-digital

Selv om dagens navn på denne byen høres ganske så Engelsk ut så var denne byen en gang kjent som Veðrafjǫrðr. Hvis det høres kjent ut så er jo det fordi det er gammel-norsk for Værfjorden (altså væren – dyret). Vikingene etablerte denne byen som ble den første byen i Irland. Fra 853 til 1170 hadde vikingene kontroll over byen før de ble kastet ut av den irske kongen Diarmait Mac Murchada. I dag kan du oppleve byens gamle historie i distriktet som kalles the Viking Triangle.

17. Harvey’s Point

Det ser kanskje litt ut som hotellet er tatt ut fra the Shining, men Harvey’s Point har faktisk blitt kåret til Irlands beste hotell. Klikk her for å se flere bilder så skjønner du fort hvorfor.

18. St. Patricks Festival

yay-65732-digital

Finn frem dine grønneste klær og kast deg inn i festivalparaden som feirer Irlands viktigste helgen. Festivalen går fra den 14. til 17. mars.

19. Six Nations Championship

yay-9472328-digital

Se en kamp i dette tradisjonsrike rugby-mesterskapet hvor Irlands landslag (som i rugby forener både Irland og Nord-Irland), England, Frankrike, Italia, Wales og Skottland måler krefter. Irland spiller sine hjemmekamper i Dublin.

20. Spis middag i en kirke

The-Church-Gallery-Restaurant-tables-under-Organ-21-1140x516

Det er restauranten med det passende navnet the Church som har funnet tilholdssted inne i en kirke. Her kan du få et godt måltid på et sted som ligner på få andre.

Hoteller i Galway: 1. Abbeyglen Castle Hotel  2. Sea Breeze Lodge B&B  3. Lough Inagh Lodge Hotel