20 grunner til å reise til Italia

Italia er en skattekiste av opplevelser og anses som en av verdens fremste reisemål, uansett om du søker sol og varme, deilig mat og vin, kunst og kultur, eller romantiske eventyr.

Fargerike hus i gamlebyen i Napoli. Foto: GettyImages

1. Verdens beste is.

Is før mat og mellom alle måltider hører til på ferie i Italia. Velg mellom fersken, hasselnøtt, karamell, pistasj, vannmelon, sitron, sjokolade, sjokolade og sjokolade, samt en drøss med andre fantastiske smaker. Ingen lager is som italienerne.

Ferie ved sjøen i Tarquinia? Her bør du bo: Valle del Marta, Tarquinia, Italia

2. Italiensk mat

Pizza og pasta, gjerne med sjømat (Spaghetti frutti di mare) men her må du velge restaurant med omhu. Gå kun på anbefalte restauranter (tripadvisor, google) for som alle andre steder finnes det mange turistfeller overalt. Når det er sagt serverer gode italienske restauranter noe av den beste maten i verden. Vær forberedt på overspising.

3. «Cinque Terre»

Dette er et område i nordvest, mellom byene La Spezia og Levanto. 5 sjarmerende småbyer med små hoteller, små butikker, brostein, trapper og idylliske badebukter. Finn frem pilgrimen i deg og vandre til fots fra by til by.

Her finner du hoteller i Cinque Terre

Med barn reiser du heller til Alassio 20 mil lengre nord. Bo f.eks her:
Hotel Lamberti

4. Sardinia

Smaragdkysten har ikke fått navnet sitt uten grunn og ønsker du en atmosfære ala det du får på en eksotisk sydhavsøy er Costa Smeralda på Sardinia stedet å dra. Vil du ha by og shopping (skinnsandaler, vin og flettede kurver) frister kanskje hovedstaden Cagliari i syd, med videre båtforbindelse til Sicilia om man vil oppleve mer. Tar du båten fra nordspissen av øya er du etter 20 minutter på Napoleons øy Korsika, som kan kombineres med et opphold og fly hjem fra Nice. Men det beste er å bare bli her og ånde ut.

Klikk her for å sjekke ledige hotell

Dersom du reiser med barn kan du finne familievennlige hoteller her

5. Venezia og gondolene

Se Venezia før den synker, se tårnet i Pisa før det faller og se Pompeii før den forvitrer – Italia har mange serverdige turistattraksjoner som ikke vil vare evig, men vi mener vakre og romantiske Venezia er den viktigste å oppleve.

Gå på oppdagelsesferd i alle de trange gatene, unn deg en tur med gondolen selv om det er dyrt, og sett deg ned på en liten bar og nyt en Bellini mens du ser på livet. Få med deg karnevalet i februar eller dra for å se kjente landemerker som Dodgepalasset, Rialtobroen, Sukkenes bro og Markusplassen. Glem heller ikke å få med deg litt kunstopplevelser som du finner både i museene, på bygninger og i skulpturform.

Klikk her for å booke rom i Venezia

Har du råd kan du bo her: Hilton Molino Stucky Venice

6. Valpolicella og Amarone

For verdens beste italienske vin. Besøk en vingård og nyt druene.

7. Gardasjøen

Gardasjøen er omringet av ca. 19 småbyer, som alle er forskjellige og har noe eget å by på. Bruk gjerne noen dager og velg deg ut noen du vil besøke. Riva del Garda i nord hvor alpene stuper i den grønne innsjøen full av gullfisker er et syn, eller Malcesine hvor du kan se et ruvende slott i middelalderstil. Limone er en gammel fiskerlandsby som levde av inntekter fra blant annet sitroner, Garda regnes som hovedstaden, og i Peschiera kan du se hele Gardasjøen renne ut.

Klikk her for å se hotell rundt Gardasjøen

8. Firenze og Ponte Vecchio

I regionhovedstaden Toscana i det nordlige Italia, finner du byen Firenze som er en miniatyr av Roma med innslag av Venezia (Elven Arno og Ponte Vecchio). Vel verdt et besøk om du befinner deg på reise i nord. Pass på å få med deg Uffizi-museet med kunst av Leonardo da Vinci, Michelangelo og Botticelli.

Klikk her for å booke rom i Firenze

9. Tiramisu

En dessert du ikke vil gå glipp av når du er i Italia, er Tiramisu (betyr: ta meg opp). Den kan komme i overraskende mange forskjellige fasonger, men smaker stort sett det samme, noe midt i mellom himmelsk og bløtkake dynket i marsala og kaffe.

10. Pisa

…med det skjeve tårnet. Det finnes kun her.

Klikk her for å booke rom i Pisa

11. Parma

Parmaskinke og parmesanost kommer begge fra denne lille byen, og er du blodfan kan det være verdt å ta turen innom. Rett i nærheten finner du også Bologna (Italias mathovedstad) og Verona (Romeo og Julie) som også kan være morsomme stoppesteder om du reiser med tog eller bil i området.

Her finner du hoteller i Bologna

12. Toscana

Bølgende åkre, lavendelduft og overnatting på vingårder med autentisk mat, svømmebasseng, fred og ro og hyggelig, italiensk vertskap. En reise i Toscana er som balsam for sjelen, og det rette for deg som vil langt vekk fra stress og storbyliv.

Klikk her for å booke rom i Toscana

13. Roma

En av de mest fascinerende byene på jord kan man vel si om Roma, hvor skulpturer og kunst møter deg rundt hvert eneste hjørne. Få med deg Vatikanstaten, St. Peterskirken og plassen, Colosseum, Forum Romanum, Spansketrappen og Panteon, men sett også av tid til shopping, vindusshopping i via del Corso, og lange lunsjer akkompagnert av den deiligste hvitvinen. Om kvelden anbefales det å besøke området Trastevere, og nyte italiensk mat og vin på en restaurant med rutete duker på bordene, mens du nyter fløyelsmyke netter som aldri tar slutt.

Klikk her for å booke rom i Roma

14. Leonardo da Vinci

Byen Vinci som Leonardo altså kom fra finner du i fjellene i Toscana – ikke langt fra Firenze. Her ligger det også et lite museum hvor mange av hans oppfinnelser og tegninger er utstilt, og selv om ikke Mona Lisa befinner seg her, er det mye annet spennende å få med seg. Selve huset han ble født i og vokste opp i ligger 3 km utenfor den lille byen og besøkes av rundt 500 000 mennesker hvert år.

15. Capri

Capri er spesielt kjent for «grotta azzurra» (den blå grotte) og sin slående vakre natur med klipper og det klare sjøgrønne middelhavsvannet i spissen. Før i tiden var øya et paradis for kunstnere og intellektuelle, nå er det en tumleplass for kjendiser, rikfolk og andre nysgjerrige turister. Uansett bakgrunn vil ikke Capri skuffe, men vær forberedt på stive priser på det meste.

Her kan du finne hotell på Capri

16. Sorrento, Amalfi og Positano

Selveste landsmannen Henrik Ibsen hadde et lengre opphold i Sorrento, og vi kan godt forstå hvorfor han ikke hadde det så travelt med å komme seg hjem fra dette flotte stedet. Både «Gjengangere» og «Peer Gynt» ble skrevet ferdig her, antagelig mens han nippet til den kjente drikken Limoncello som produseres på stedet. Sorrento er en havneby i Napolibukten så vil du oppleve ekte Amalfikyst må du kjøre de snirklete veiene til Positano og Amalfi. Det er et fantastisk sted, men det anbefales på det varmeste å ikke dra dit i juli og august. Da drukner mye av sjarmen i horder av turister som også vil ha en bit av kaka. Dra utenom sesongen og kost på deg en båttur opp og ned kysten.

Her kan du se på hoteller i Positano

17. Pompeii

Byen hvor du kan se avstøpninger etter folk og dyr fra år 79, et vindu mot fortiden slik det var før Vesuvs utbrudd, er i ferd med å gå tapt. Det vil si at vedlikeholdet er for dårlig, og man mener italienerne ikke klarer å bevare denne verdensarven i lang tid. Skal du se den bør du se den nå, før flere av bygningene blir stengt eller raser sammen.

18. Sicilia

Vakker ferieøy med en «spennende historie» vi liker å romantisere til tross for at det var alt annet enn romantisk for de stakkars menneskene som havnet i klørne på mafiaens folk. Mafiaen er i høyeste grad like aktuell i dag, men som turist vil du ikke merke noe til det, heldigvis. Den gode vinen som produseres der derimot er det vel verdt å få med seg.

Her finner du hoteller på Sicilia

19. Vesuv eller Etna

En sovende og en levende vulkan. Benytt sjansen til å få med deg begge hvis du kan.

20. Italienske Alper

For en litt annen skiopplevelse anbefales de italienske alpene, hvor utseendet er vel så viktig som stilen, men hvor skikjøringen ikke er noe dårligere av den grunn. Velg mellom Cervinia (sjarmerende og klassisk), Champoluc (skikjøring i toppklasse), Val Gardena (et av verdens beste skisteder), Madonna Di Campiglio (italiensk skiglede) og Cortina (luksus og kjendiser).

Klikk her for å sjekke ledige hotell i Alpene