20 grunner til å reise til Skottland

Skottland er et vidunderlig ferieland, og en reise til Skottland er noe du virkelig bør vurdere. Vi forteller deg hvorfor.


1. Whisky

Du kan drikke den irske typen (whiskey) eller den amerikanske (bourbon), og faktisk også gjerne den japanske (single malt whisky). Om det var skottene eller irene som var først skal vi ikke legge oss oppi, men at skottene tar sine whiskymerker alvorlig er det ingen tvil om.

Å besøke et destilleri er en opplevelse. Dra til Islay. Syv destillerier og et vidunderlig fugleliv. Du tar ferje fra Cannacraig til Port Ellen, rett ved Laphroig-destilleriet. Det er et eget taxiselskap i Port Ellen. Et fint sted å bo er i Tarbert, og det svært så sjarmerende Knap Guest House. 

Til Tarbert kommer du fra Oban, og så har du en super whiskeytur.

Der kan du bo på Alt Na Craig.


2.  Golf

Den moderne golfen stammer fra Skottland, og mange av verdens mest berømte golfbaner finnes i Skottland. Det finnes naturlig nok svært mange gode golfhoteller (og resorts, som de kaller seg) – slik som Fairmont at St. Andrews og Greywalls Hotel ved Muirfield.


3. Arthur’s Seat og Salisbury Crags, Edinburgh

Midt i Edinburgh finner du denne utrolige vulkanformasjonen. Du kan ikke unngå å se den hvis du er i byen. I Edinburgh kan du for eksempel bo på Apex Waterloo Place Hotel eller Missoni-hotellet  – et hypermoderne hotell i gamlebyen.


4. Jarlshof, Shetland

Ta turen til Shetland for å se en av verdens best bevarte førhistoriske steder – Jarlshof. Åpnet mellom april og september. Stedet ble oppdaget da flyplassen Sunburgh ble laget så du kan selv klare å gjette hvordan du enklest kommer deg dit.


5. Highland games

Caber Toss, Stone Put og dets like. Utrolig underholdende. Disse arrangeres over hele Skottland, for eksempel Stirling Highland Games.  Hvis du er der kan du bo for eksempel på The Old Tram-House Bed & Breakfast.


6. Edinburgh Castle

Dette slottet mitt i Edinburgh by ligger på en høyde det er veldig vanskelig å ikke se om man besøker byen. Det har vært bebyggelse på toppen helt siden jerntiden, og de eldste bygningene som i dag finnes der er fra tidlig i det 12.århundret. Her kan du kjøpe billetter online og lese mer om slottet. Et hotell rett ved med gode priser og god standard er Apex International Hotel.


7.  Shieldhill Castle Hotel

Her kan du bo som en konge, eller dronning, i et slott. Dette slottet i Biggar i Skottland stammer fra 1199, og er ett av de eldste stedene man kan overnatte i Storbritannia. I dag er det et luksushotell med 16 rom i hovedbygningen og 10 rom i stallen (en relativt oppusset stall). Hotellet har en god restaurant, en prisvinnende vinkjeller, en super bar og har aktiviteter som leirdueskyting, golf og fiske på slottet og like ved. Les mer om slottet her.


8. Melrose Abbey

Disse klosterruinene er en virkelig opplevelse med sin lange historie og utrolige utsmykninger. Hvis du vil besøke Melrose Abbey kan du også bo i et nedlagt kloster; Dryburgh Abbey Hotel.


9. Skottene

Ja, innbyggerne. Skotter er utrolig vennlige, åpne, morsomme og sosiale. Myten om den gjerrige skotten er bare en skotte, og i motsetning til engelskmenn (spesielt de fra sørover i England) så er de det motsatte av hovne og arrogante. På mange måter er skotter litt som oss nordmenn, bare morsommere. Og, de elsker nordmenn. Kanskje fordi svært mange skotter har norsk blod.


10. Glasgow Science Centre

Skottlands mest moderne og beste attraksjon for hele familien er et vitenskapssenter som har få likemenn og likekvinner i verden. En IMAX-kino viser dokumentarer, det er show som er rett og slett utrolige og de faste utstillingene er virkelig av klasse. Et rimelig hotell med familierom er Premier Inn, mens Hilton Glasgow er litt over i prisklasse. Begge i grei gåavstand til Glasgow Science Centre.


11. Cranachan til dessert og grøt til frokost (og Haggis)

Cranachan er whiskey, krem, bringebær, havregrøt og honning. Skotsk mat er kraftkost, og passer utmerket sammen med pubesøk. Eller mat og pub – The Doric i Edinburgh. Så kan du bo luksuriøst på The Balmoral.


12. Stirling Castle, Castle Hill

En av de største og viktigste festningene/slottene i Skottland. En lang historie og mye å se, og William Wallace. I Stirling kan du bo på ett av verdens beste bed & breakfasts: The Old Tram-House Bed & Breakfast.


13. Shopping

Skottland er et veldig bra sted å shoppe for deg som er vant til å shoppe i London. Litt billigere, og en god del mindre folk uten at utvalget er noe særlig dårligere. Whisky er ikke veldig billig i Skottland, kanskje overraskende nok – men du vil spare mange hundrelapper hvis du kjøper de litt mer spesielle utgavene (sammenlignet både med taxfree-priser og Vinmonopolet). Du finner størst variasjon av store og små butikker i Edinburgh, mens Glasgow har nesten like mange butikker som London. En av de kuleste butikkene i hele Skottland er 21st Century Kilts. Det beste rene shoppingsenteret er kanskje Silverburn. Uansett: I Skottland får du London-shoppingopplevelsen med færre folk og hyggeligere betjening. Vi liker Edinburgh best med Princes Street, George Street og Multrees Walk. Et rimelig og fint shoppinghotell er Motel One.


14. Glenn Coe

Dette vulkanlandskapet er noe av det vakreste du kan se i Nord-Europa. Området ligger på veien fra Glasgow/Edinburgh/Stirling til Oban, så det er et perfekt område å oppleve med leiebil (ja, du klarer å kjøre på feil side av veien på skotske veier). Sjekk leiebil her.


15. Skara Brae, Orkenøyene

Dette området kalles det skotske Pompeii (fordi det er så velbevart) g er en bebyggelse som er eldre enn de egyptiske pyramidene og Stonehenge. For å komme dit tar du ferje fra Scrabster (Thurso) til Stromness. Du kan overnatte i Kirkwall. Sjekk ut Albert Hotel.


16. Publivet

Det finnes noen virkelig klassikere av noen puber i Skottland, slik som The Drovers Inn ved Loch Lomond og Applecross Inn ved, vel ikke så mye. Er du i Edinburgh må du besøke Cafe Royal.  Eller bare bo på en pub. En pint i en pubhage i godvær i Skottland… det anbefales.


17. Edinburgh Festival

Egentlig en samlebetegnelse for mange festivaler, men stikkordet er kunst og kultur. Og kanskje den største i Europa. Sjekk hjemmesiden her. Book hotell tidlig hvis du vil oppleve det. Har du råd så sjekke dette.


18. Loch Ness

Skal du lete etter sjøuhyret kan du bo på The Lovat.  Ruinene du ser på bildet er Urquhart Castle.


19. Gamlebyen i Edinburgh

Gamlebyen er UNESCO World Heritage Site, og Royal Mile en strålende opplevelse. Svært velbevart og meget hyggelig med mange små spisesteder, butikker og puber. Hva med å bo på The Scotsman?


20. Eilean Donan

Denne lille tidevannsøya har et lite slott som ofte brukes i filmer og tv-serier, og som du garantert vil se på Instagram. Fem mil unna finner du det utrolige Drynachan Bed & Breakfast.