20 reisetriks du bør kunne

Skal du ut og reise? Da du lese dette.  Her er våre 20 beste reisetriks.

1. Skaff deg et bedre hotellrom

Det er mange nettsider som gir deg muligheten til å sammenligne mange hotellpriser med noen få klikk, og siden hotellpriser ofte kan variere sterkt er det penger å tjene på å booke hos disse.

Sjekk for eksempel hotels.com eller booking.com.

Uansett bør du etter en slik booking ta kontakt med hotellet, gjerne noen dager før du skal bo der.

Det beste er å ringe hotellet, mens det nest beste er å sende en hyggelig e-post.

Her kan du høre om muligheter for å oppgradere, hva slags rom du har fått og annet. En slik kontakt kan ofte føre til at ditt rom blir oppgradert fra de aller billigste (som man ofte kan få ved å bestille billigst mulig) til bedre rom.

iStock_000015086069_Double

2. Bruk hotellets kompetanse riktig

De som jobber på hotellet kan også være bookingagent for restauranter og annet. Trikset er ikke å spørre det generelle spørsmålet om en god restaurant i nærheten, men å spørre hvor de selv spiser hvis de skal ha en god middag (eller: Hvor de hadde tatt med sine foreldre).

Da oppnår du to ting – personen du snakker med føler seg verdsatt og du får en ekte anbefaling.

Ofte kan de mer generelle anbefalinger føre deg til fine steder, men fine steder med relativt høy turistfaktor. Det samme gjelder utesteder og severdigheter.

Gjør du for øvrig dette når du tar kontakt med hotellet for å høre om rom over får du ofte dobbelt effekt. Både gode tips og bedre rom.

iStock_000060163818_Double

3. Få billigst mulig hotellrom

Når det gjelder hotellers beliggenhet og priser er hovedreglene slik:

Forretningshoteller er dyrest mandag til fredag, og klart billigere i helgen.

For det som kan regnes som mer feriehoteller (tenk sentrum i store byer) er det ofte billigst søndag-tirsdag.

Det er også et lite mattestykke du kan gjøre for å få billigst mulig hotellrom, eller bare regne ut i en kalender. Ta 90, 60, 30, 14 og 7 dager før du skal reise – og sjekk prisene da. Hvorfor? Det er da bookingagenter, reiseselskaper og andre som kjøper hotellrom i bulk må gi fra seg sine reserverte hotellrom.

På disse dagene (så lenge det ikke er en lørdag eller en søndag (da blir det nærmeste mandag du sjekker prisen) vil prisene justeres ned på hoteller som har mistet en del bookinger.

Det er også slik at veldig mange lar deg kansellere hotellrom etter at du har booket så fortsett å sjekk priser, selv etter at du har booket!

Her kan du søke etter hotellrom:

Booking.com

Hotels.com

Hotelscombined.com

4. Book hotellrom riktig

Husk også å fylle inn ønsker når du bestiller. Hvis du vil ha det mest mulig rolig så si at det er et ønske, hvis du ikke liker å gå langt så skriv det (da får du typisk et rom nærmest mulig en heis).

Husk også at king size bed relativt mye større enn queen size bed. Typisk forskjell er fra 30 centimeter til 40 centimeter i bredden.

Sjekk også nøye beskrivelsen av rommene på søkemotorenes sider mot beskrivelsene på hotellets egne hjemmesider, ofte kan det koste noen få hundrelapper å få et mye bedre rom fra søkemotorene! (Altså: Les hotellets hjemmeside, og book gjennom for eksempel Hotels.com)

iStock_000059873370_Full

5. Sjekk datoene dine

Har du lyst til å besøke Amsterdam i 2023? Ja, da må du unngå 27.april. Det er nemlig deres kongedag, og den dagen hvor hoteller er aller dyrest.

Skal du til Barcelona? Unngå 11.september (den katalanske nasjonaldagen).

Kort sagt: Sjekk datoene for den byen du skal reise til. Bruk timeanddate, og velg land.

6. Innsjekkingstrikset

Trikset for innsjekking på hotellet er å være så vennlig som overhodet mulig. Hvis du tror det er slik at det er opplest og vedtatt hvilket rom du eller din familie får så er det feil.

Uvennlighet, frekkhet og mas gir deg nok ikke hotellets beste rom.

Resepsjonisten bør være din aller beste venn, og i mange land kan du også bruke tipsetrikset: Legg en seddel rundt kredittkortet du skal gi ved innsjekking. Plutselig kan det ha seg at du har fått et enda finere rom.

En fin start er: Har du en fin dag? (How is your day?).

Det er mennesker som står bak der, og mennesker som bestemmer hvor fint rom du får.

7. Bestill fly 6-8 uker i forveien

Undersøkelser gjennomført både i Norge og i det store utlandet viser at flybilletter i gjennomsnitt er billigst rundt 42 dager for flyvning. Bakgrunnen er visstnok flyselskapenes ønske om å fylle opp flyene nok såpass tidlig. Det som likevel er viktig å huske på er at dette er i gjennomsnitt, så det er selvfølgelig en variasjon.

Her finner du billigste flypris

iStock_000047701142_Large

8. Følg med på salg

Svenske forbrukermyndigheter sjekket for noen år siden tilbudene til flyselskap gjennom ett helt år, og i løpet av året var alle destinasjoner hos flyselskapene på salg.

Dette er dog veldig periodisk, og det er for eksempel vanskelig å finne salg på fly til Spania på sommeren. Det skjer likevel, så det å faktisk følge med på salgene til flyselskapene vil lønne seg.

Så selv om tipset virker åpenbart så er det verdt å huske.

Her finner du billigste flypris

9. Reis på onsdager

Onsdager er generelt den billigste flydagen. Dette skyldes visstnok at de fleste møter, altså businessreiser, skjer på mandag og tirsdager. Fra og med torsdager har man så fritidsreiser. Nest billigst er for øvrig tirsdag.

Her finner du billigste flypris

10. Reis tilbake på lørdag

Lørdag er den tredje billigste dagen i uka, og er ofte den billigste dagen på utenlandsreiser tilbake til Norge. Bakgrunnen er at de aller fleste ønsker å ha hele helgen hvis man først er borte. En langweekend fra onsdag til lørdag kan derfor bli en god del billigere enn torsdag-søndag. Fredag og søndag er for øvrig de to dyreste dagene i uka.

iStock_000016966187_Large

11. Reis tidlig på morgenen

De aller tidligste flyvningene er de billigste. En av grunnene til dette er at de tidlige flyvningene ofte kan være flyvninger som er det som kan kalles logistikk-flyvninger, altså at selskapene skal få flyene dit de skal være for mer populære flyvninger.

Her finner du billigste flypris

12. Sjekk flypriser tidlig

Flyselskaper legger ut nye og billige billetter enten rett etter klokken 24.00 (altså i løpet av natta) eller på morgenen. Noen vil også legge ut i løpet av dagen, men de aller fleste gjør dette når systemene deres har minst trafikk.

Du bør likevel sjekke flyprisene før klokken 08.00, fra den tiden kommer nemlig forretningsreisebestillingene.

SjekHer finner du billigste flypris

3. Bestill leiebil på nett

Grunnet mindre administrasjonskostnader  tilbyr de fleste utleieselskapene leiebiler til lavere priser om du booker selv på nettet. Isteden for å bruke lang tid på å sjekke alle utleiefirmaers nettsider, er det ofte en bedre løsning å bruke en netttjeneste som sjekker og sammenligner priser fra flere selskaper. Dette sikrer deg laveste pris fra de aktuelle selskapene. Der er det også ofte gode kampanjetilbud.

Søk hos AutoEurope her

iStock_000069330627_XXXLarg

14. Weekendleie er lønnsomt

Du bør vurdere (om mulig) å leie bil i helg fremfor i ukedagene. Booking for weekend kan faktisk ofte resultere i en lavere pris enn om du for eksempel bestiller i ukedagene eller fra fredag til søndag. Mange leiebilselskaper definerer helg fra sent torsdag til sent søndag eller tidlig mandag. Da er nemlig prisene ekstra gode grunnet mindre etterspørsel fra bedriftskunder i helgen. Selv på sommeren stemmer dette.

15. Unngå å leie fra flyplassen om du ikke absolutt må

Ja, du hørte riktig. I mange tilfeller er  det dyrere å hente bilen fra flyplass, for det legges nettopp på en flyplass-avgift på leieprisen.

Så søk heller alternativt hentested. Det lønner seg å plukke opp leiebilen fra en stasjon i sentrum for eksempel, eller andre nærliggende steder.

NB! Hvis du likevel ankommer med fly og skal hente leiebilen din på flyplassen, er det viktig å huske på å oppgi ditt flightnummer når du booker. Slik kan leiebilfirmaet holde tilbake din leiebil til du kommer hvis det skulle bli forsinkelser.

Sjekk AutoEurope for gode tilbud her

16. Få bedre bil til samme pris

Det er to triks som kan fungere her. Det første er å vente lenge med å hente ut bilen din. Spesielt på sommeren kan dette gå da leieselskapene ofte kan ta i mot for mange bookinger.

Eventuelt at du kommer tidlig på dagen, før folk har levert inn sine biler. Ofte vil de prøve å selge deg en oppgradert bil til en lavere pris, men det nekter du selvfølgelig.

Det andre trikset er å være medlem av lojalitetsprogrammer. I USA er det AA som gjelder, men siden du som nordmann ikke er med  i deres store bilforening så blir det NAF i Norge. Det finnes også mange andre. Uansett: Spør alltid om det finnes oppgradering av bil ved innsjekk. Har man mange biler av en type som er bedre enn din inne får du den i hvert fall billig.

Søk hos AutoEurope her

iStock_000050851538_Large

17. Sen utsjekk

Mange hoteller kan gi deg sen utsjekk hvis du spør pent. Er du en familie med to rom kan du for eksempel spørre hva det vil koste å beholde ett rom noen timer ekstra. Er du hyggelig nok vil du som regel få dette uten kostnad.

Sjekk også hotellets lojalitetsprogrammer. Disse er som oftest laget for forretningsreisende, men mange av dem gir automatisk sen utsjekk – og i noen tilfeller gratis oppgradering. Husk bare å spørre ved innsjekk!

Her kan du søke etter hotellrom:

Booking.com

Hotels.com

Hotelscombined.com

18. Rabatt på severdigheter

Store hotell har ofte avtaler med severdighetene og kan gi deg rabatter. Sjekk med resepsjonen om de kan booke for deg, også om de kan ordne nettbooking hvis du ikke har gjort dette selv.

Eksempelvis kan du få halv pris på mange billetter om du bestiller på nett. Et siste triks er hvis du ser at noen foran deg bruker en kupong for inngang, og ikke har en selv så spør hva slags kupong de foran deg brukte.

I mange tilfeller får du samme rabatt for å sikre at du også kjøper billett, eventuelt at de har en ekstra kupong liggende. Husk: De som selger billettene tjener ikke pengene sine basert på hvor mye du betaler for billettene..

19. Få renere rom

Den første dagen du er på et hotell så legger du igjen litt penger på puta. Magisk nok vil hotellet ditt være renere hver dag.

20. Få billigere taxi og transport

Dette handler om planlegging. Legg inn litt slakk og tid før du booker, og før du skal komme fram. Finn lokale selskap, og forhåndsbestill turene du skal ha. Eller så får du hjelp fra hotellet til å finne selskaper som ikke er de som plukker deg opp på gaten.

iStock_000008472553_Large