23 vidunderlige ting du må ha sett før du dør

Verden er full av vakre, vidunderlige og utrolige ting, steder og opplevelser. Vi har samlet 23 av dem du bør ha opplevd før du ikke lenger er på jorda.

potalapalace
Potalapalasset ble kåret til ett av verdens nye syv underverker av Good Morning America og USA Today, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor.

1. Potalapalasset, Tibet (Kina)

Tibet er i dag en del av Kina, og har vært det siden 1950. Potalapalasset var hvor Dalai Lama hadde sitt tilholdssted fram til 1959 da han måtte flykte til India. Den femte Dalai Lama satte igang konstruksjonen av dagens palass i 1645 på toppen av et tidligere fort fra det 8.århundret, og det tok 45 år å gjøre det ferdig. I dag er palasset et museum, men kun 1600 mennesker får besøke det hver dag. Det kan fort nås i løpet av museets første åpningstimer. Totalt er det over 1 000 rom og 200 000 statuer i palasset. Det er 117 meter høyt, og ligger på toppen av Marpo Ri – 300 meter over dalføret. Majestetisk er vel bare fornavnet. Palasset ligger i hovedstaden i Tibet – Lhasa, som har en flyplass som ligger 40 minutter fra byen.

Du kan bo på Shangri-La som har utsikt fra mange av rommene til palasset

Panorama of famous Cambodia landmark Angkor Wat
Nesten halvparten av alle utenlandske turister som besøker Kambodsja kommer til Angkor Vat.

2. Angkor Wat, Kambodsja

Angkor Vat er, eller var, det mest fremtredende tempelet i byen Angkor – den tidligere hovedstaden i Khmerriket (ca 800-1432). Byen var i mange år glemt og nærmest gjemt av jungelen før den ble gjenoppdaget av franske arkeologer sent på 1800-tallet. Angkor Wat er det største tempelet i byen, og ble bygget i det 12.århundret. Kambodsja bruker tempelet som symbol i sitt flagg, Nesten alle flater i tempelet har utskjæringer, og man har vurdert det slik at det i dag ville tatt nærmere 300 år å bygge noe lignende. Den ytre muren omslutter et område på 820 000 kvadratmeter. Byen Siem Reap ligger rett ved ruinbyen, og har i dag 175 000 innbyggere. Du kan fly fra Bangkok til byen. Ikke gå glipp av tempelet Banteay Srei, som offisielt er en del av Angkor Wat 2,5 mil nordøst fra hovedkomplekset.

Her bør du bo hvis du kan

halong
Det er over 1900 kalksteinøyer i bukten, og mange av dem er hule med enorme grotter.

3. Ha Long-bukten, Vietnam

Denne bukten er ikke skapt av menneskehender, men ser man den skulle man tro det var noen som hadde formet alle de små øyene, hulene og malt vegetasjonen på toppen. Et særdeles vakkert område som ligger nord i Vietnam. En cruisetur i bukten er å anbefale, slik som denne.

Chand Baori, one of the deepest stepwells in India
Chand Baordi, en av de dypeste trinnbrønnene i India. Brønnen ble bygget av Kong Chanda av Nikhumba-dynastiet mellom år 800 og 900. Vannet og temperaturen nede i brønnen er 5 til 6 grader kaldere enn på toppen av brønnen. Det er også derfor det er designet et rom for de rojale nede i brønnen hvor de kunne avkjøle seg.

4. Trinnbrønner i India

Disse vidunderlig byggede brønnene kalles baudi eller vav på lokale språk i India. De første ble konstruert omtrent fra ca år 200, men de aller fleste og vakreste ble bygget fra det 11. til det 16.århundret. Brønnene kan bli svært dype, med avanserte trappetrinn for å komme seg opp og ned til vannet. Som bygg og visuell opplevelse er svært mange av dem ekstremt spektakulære.

I New Dehli finner du to kjente: Agrasen Ki Baoli og Rajon Ki Baoli. Den kanskje mest spektakulære er nok Chand Baori som befinner seg i den lille landsbyen Abhaneri i Rajasthan. Nærmeste storby er Jaipur (6,7 millioner innbyggere), og det tar rundt 1,5 time i bil fra Jaipur til Abhaneri. I Jaipur kan du se det vakre hindutempelet Birla Mandir.

Se de utrolige luksushotellene du kan bo på i Jaipur her

amerfort
Amerfortet ligger på en høyde ved Maota-innsjøen. Strukturen du ser ute i vannet er den såkalte Maota-hagen.

5. Amerfortet, India

Hvis du allerede er i Jaipur, eller forsåvidt uansett, så er det verdt å få med seg Amerfortet. Dette fortet ligger rett utenfor storbyen (11 kilometer), og skal etter sigende ha blitt bygget i år 967. Fortets utrolige vakre plassering, arkitektur og utseende er alle svært gode grunner til å oppleve det. Den beste måten å oppleve fortet og området rundt på er elefanttur. Inne i fortet bør du besøke Sheesh Mahal, speilpalasset.

Du kan bo i gangavstand til Amerfortet på dette hotellet

ayersrock
I januar er temperaturene ved Ayers Rock gjennomsnittlig på mellom 22 og 38 grader.

6. Uluru (Ayers Rock), Australia

Denne steinformasjonen i Australia var hellig for urbefolkningen i området da oppdageren William Gosse kom til området, og «oppdaget» steinformasjonen i 1873. Formasjonen ligger 45 mil fra nærmeste by – Alice Springs. Formasjonen ligger i nasjonalparken Uluṟu-Kata Tjuṯa National Park.

Du kan bo like ved formasjonen på Sails in the Desert

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vulkanen på øya er fortsatt aktiv, men har ikke hatt utbrudd siden 1700-tallet.

7. Aogashima, Japan

Aogashima ligger 36 mil sør for Tokyo, og er en øy litt under 9 kvadratkilometer. Det bor rundt 200 mennesker på øya, som er en vulkanøy. Det er også vulkanen som gjør øya så vakker og unik. For å komme dit må du ta båt til Hachijo-jima fra Tokyo, hvor du så kan ta helikopter til Aogashima. Skal du overnatte der må du ha med egen mat, siden det ikke er noen resturanter på øya.

Her kan du sjekke hoteller i Tokyo

8. Gaiola, Italia

Denne øya er rett ved kysten ved Napoli, og den arkeologiske parken Pausilypon som har en utrolig inngang – en 770 lang gangtunnel. Ruinene du vil se der er blant annet en gammel romersk villa. Ute i havet finner du Parco Sommerso di Gaiola Area Marina Protetta, en undersjøisk naturpark – og et badeparadis. Det er nærmest obligatorisk å gå en tur på den legendariske bruen.

Her finner du hoteller i Napoli

queensland scenes Whitehaven beach in the Whitsunday island group.
Sanden på stranden stammer ikke fra øya, men har blitt bragt dit over millioner av år.

9. Whitehaven Beach, Australia

Denne syv kilometer lange stranden i Australia er ikke oerraskende relativt berømt for sin hvite sand. Stranden ligger på Whitsunday Island.

Du kan bo ved stranden på disse hotellene

iStock_000080551629_Small
Den store Buddhaen er en av fem store Buddhaer i Kina.

10. Tian Tan Buddha, Lantau, Hong Kong

Denne store Buddhaen stod ferdig i 1993, og veier over 250 tonn. For å komme opp til den må man gå opp 268 steg, og på klare dager kan man se den helt fra Macau. Statuen i seg selv er 34 meter høy.

Du kan sjekke de beste hotellene i Hong Kong her

Hedges in Marqueyssac Gardens in the fading sunlight
Herskapshuset med den vakre hagen ble bygget av Bertrand Vernet de Marqueyssac, rådgiver til Ludvig den 14.

11. Château de Marqueyssac, Vézac

Hagen ved dette herskapshuset ble gjenbygget i 1996 etter at både hus og hage hadde forfalt. Hagen har siden 1997 blitt rangert som en av de aller vakreste i Frankrike, og er nå eid av Kleber Rossillon – en privat forening som jobber for å bevare gamle bygninger og fransk historie. Hagen er åpen for publikum, og ligger 2,5 time i bil fra Bordeaux. Du kan bo på ditt eget chateau her

pagan
Byens område er 104 kvadratkilometer.

12. Bagan, Myanmar

Denne eldgamle byen ble bygget i det andre århundret, og var i perioden 1047 til 1287 hovedstad i kongeriket Pagan. I dette tidsrommet ble det bygget over 10 000 regiløse monumenter i byen som hadde opp mot 200 000 innbyggere. Kongeriket kollapset etter at mongolene invaderte i 1287. Du vil i dag finne over 2 2000 monumenter, templer og statuer. Du kommer dit enklest ved å fly til Nyaung U Airport.

Her finner du hoteller i nærheten

Borobudur Temple at sunrise, Yogyakarta, Java, Indonesia. (silhouette scene)
Det finnes ingen nedtegnelser eller informasjon om hvordan templet ble bygget, men det finnes mange spekulasjoner.

13. Borobudur-templet, Indonesia

Dette templet ligger på sentrale Java, og ble bygget i det 9.århundret. Det ble forlatt i det 14.århundret da Indonesia konverterte til islam. I mange hundre år ble det glemt, men da den britiske koloniherren Sir Thomas Stamford Raffles fikk høre om det fra lokalbefolkningen ble det gjenoppdaget. Den dag i dag er dette verdens største buddhist-tempel med over 1400 relieffer som forteller historier fra buddhismen. Den nærmeste storbyen (1,5 millioner innbyggere) er Semarang. Det tar 2 timer å kjøre fra byen til templet, som er Indonesias største turistattraksjon.

Her er hoteller i nærheten

1280px-Fly_geyser
Denne geysiren ligger altså på en privat ranch, men er ofte åpen for publikum-

14. Fly-geysir, Nevada, USA

Denne geysiren ser ut som den kommer fra en eller annen science fiction-film. Det er en geysir som var resultat av brønnboring i 1964, og ligger på en privat ranch (Fly Ranch). Alt dette ligger i Washoe County i Nevada.

Her finner du hoteller i nærheten

plitvice
Det laveste punktet i nasjonalparken er 367 meter, det høyeste er 1279 meter.

15. Plitvice, Kroatia

Plitvice er en av de eldste nasjonalparkene i Øst-Europa og har over 1 millioner besøkende hvert eneste år. Parken ligger i sentrale Kroatia, omtrent to timer fra Zagreb. Hvis det finnes alver på jorda så bor de enten her (eller i New Zealand, muligens).

Her finner du hoteller i nærheten

fukadoria
Området Hitachi like ved fossene har rundt 200 000 innbyggere.

16. Fukuroda-fossene, Japan

Disse fossene ligger i Daigo, en time fra Hitachi. Ligger på listene over verdens vakreste fosser.

Her finner du hoteller i Hitachi

Seljalandsfoss,_Suðurland,_Islandia,_2014-08-16,_DD_201-203_HDR
Seljalandsfoss, Suðurland, Islandia, 2014-08-16, DD 201-203 HDR» by Diego Delso. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Commons

17. Seljalandsfoss, Island

Denne fossen ligger mellom Selfoss og Skógafoss. Instagram-øyeblikk er det mange av her.

Her finner du hoteller i Reykjavik

Scenic Mountain Landscape of Moraine Lake and the Valley of Ten Peaks, Banff National Park Alberta Canada

18. Valley of Ten Peaks, Canada

Denne dalen ligger i Banff National Park, og navnet tilsier litt av hva som gjør den magisk. Den nærmeste storbyen er Calgary.

Her finner du hoteller i Calgary

alpamayo
Allpamayu eller Shuyturahu er to andre måter å skrive navnet på dette fjellet på.

19. Alpamayo, Peru

Verdens vakreste fjell (kåret i 1966) ble for første gang klatret opp i 1951. Fjelltoppen er 5 957 meter høy, som ikke betyr at det er en av de høyeste i området. Den nærmeste større byen er Chimbote (335 000 innbyggere). Her finner du hoteller i Peru

doro
I dette vakre landskapet kan du finne ekte portvin. Så ekte som det går an.

20. Douro, Portugal

Denne elven er en av de viktigste på den iberiske halvøya, og skiller Spania og Portugal som land. Det er likevel på den portugisiske siden den er vakrest, og enda vakrere er den med en gang den kun er i Portugal. Lengden er 897 kilometer, og i den øvre Douro-dalen gror det portvindruer. Her finner du hoteller i Dourodalen

taipei_1
En av verdens høyeste bygninger er også en av verdens mest miljøvennlige.

21. Taipei 101, Taiwan

Dette er den høyeste grønne bygningen i verden, og var også verdens høyeste bygning fra 2004 til 2011. Bygningen kan tåle ekstreme værforhold, og har – ikke overraskende – 101 etasjer. Besøker du bygningen kan du stå utendørs i 91. etasje. Summit 101 på toppen er en privat VIP-klubb.

Her finner du de beste hotellene i Taiwan

antilia

22. Antilla, Mumbai

Dette er et privat hjem, og det skal litt til for at du får besøke det. Likevel – bare å se det er en opplevelse. Hjemmet er eid av Mukesh Ambani, en av verdens rikeste menn. Bygningen er 170 meter høy og har 27 etasjer. Bygningen er på 4 500 kvadratmeter, og kan motstå et jordskjelv på 8 på Richters skala. Bygningen er verdens dyreste privatbolig.

Her finner du billige hoteller i Mumbai

809492_127_z

23. The Oberoi Villas, Udai

Verdens vakreste hotell? Ja, det kan godt være det. Helt utrolig er fornavnet.

Her finner du hotellet