800 år gamle, og så presist satt sammen at du ikke får et papirark imellom sprekkene

Ingen vet egentlig hvordan dette fortet ble bygd.

Llama at Machu Picchu in Peru

Cusco, Peru

På en høyde like utenfor Cusco i Peru ligger det et gammelt fort som har stått imot flere hundre år med krig og jordskjelv. Navnet på fortet er (hold tunga rett i munnen) Saksaywaman.

yay-12521470-digital
Saksaywaman

Inkaenes hovedstad

Cusco var på et tidspunkt Inkaenes hovedstad, og Saksaywaman var tilknyttet byen. Men høyden har vært i bruk lenge før Inkaene inntok området av den mindre kjente Killke-kulturen, som det er funnet ruiner etter oppe på høyden.

yay-9129036-digital
Cusco er registrert som et verdensarv-sted av UNESCO

Palacio del Inka – hotell på peruiansk. Se mer av den utrolige innredningen her.

519319_245_z

Hvordan har de klart det?

Det er to ting som er merkverdig med fortet: Først og fremst er det utrolig nok at Inkaene klarte å få med seg noen av de gigantiske steinblokkene opp til høyden, men det er også fantastisk hvordan de har satt steinene sammen så presist at man ikke får et papirark mellom dem. Byggeteknikken har forbløffet besøkende lenge, og det er fortsatt ikke kjent hvordan Inkaene har klart å fått steinene til å sitte så perfekt sammen.

yay-12521874-digital
Look out, there are llamas!

Strategisk viktig

Saksaywaman virker for å ha vært et strategisk viktig punkt for å ha herredømme over Cusco. Spanjolene inntok Cusco i 1533, og når Inkaene med Manco Inca Yupanqui i spissen sendte sine styrker for å ta byen tilbake i 1536, så var det fortet som ble hovedsete for kampene. Inkaene klarte å holde på Cusco i 10 måneder og satte hovedstyrkene sine i fortet, som på det tidspunktet både var større og hadde tårn som ga krigerne bedre oversikt. De spanske styrkene klarte å beholde en del av selve Cusco, og når spanske forsterkninger kom til byen måtte Inkaene gi tapt.

yay-12514590-digital
Cusco er en god reisestart for å komme til Machu Picchu

Revet ned, stein for stein

Beleiringen av Cusco kom senere til å føre til en intern krig blant spanske hærstyrker om hvem som egentlig representerte det spanske slottets interesser, men før det fant spanjolene en annen bruk for fortet. Spanjolene brukte steiner fra fortet til å bygge opp nye bygninger i Cusco, men de fikk ikke med seg alle. En stor del av fortet er satt sammen av så store steiner at spanjolene ga opp å få de med seg ned til Cusco sentrum. Det er disse som står igjen i dag. Faktisk er det estimert at den tyngste av steinen i Saksaywaman veier et sted mellom 150 og 200 tonn.

971990_86_z
Zen-style 450 meter fra Machu Picchu – luksushotell bare et steinkast fra den legendariske byen

Macchu Pichu

Dersom du skulle trenge flere grunner til å besøke Cusco så er det også greit å vite at Macchu Pichu ligger en dagsreise unna. Macchu Pichu er en av verdens syv nye underverker, og de resterende seks kan du lese mer om her.