Du trenger ikke å reise langt for å få en smak av Hawaii. Bare to timers kjøretur fra Aalborg finner du Cold Hawaii.
Som 25-åring reiste jeg til Hawaii for å studere og bo der i et semester. Hawaii var alt jeg hadde drømt om; palmetrær, krystallklart vann, solfylte dager, en avslappet livsstil og vakre strender. Nesten som et paradis. Jeg lovet meg selv at jeg skulle reise tilbake en dag. Nå har det gått 11 år, og den dagen har dessverre ikke kommet ennå. Den lange flyreisen på nesten 24 timer og flere flybytter frister ikke lenger. Derfor ble jeg glad for å oppdage Cold Hawaii.
Reisen til Cold Hawaii
Sammen med Visit Denmark fløy jeg direkte fra Oslo til Aalborg, en rask time. Derfra tar det omtrent to timer med bil til Cold Hawaii. Vi kjørte gjennom Nationalpark Thy, Danmarks største villmarksområde.
Kystbyene Vorupør og Klitmøller, som ligger i hjertet av nasjonalparken, er kjente destinasjoner i Cold Hawaii. Vi besøkte også Hanstholm, en fiskerihavn kjent for sine store bølger. De tre byene ligger innen 15 minutters kjøretur fra hverandre, noe som gjør det lett å komme seg rundt for å surfe.
Det er flere nøkkelpersoner som har vært med å utvikle Cold Hawaii til det populære stedet det er i dag. Jeg fikk anledning til å møte noen av dem. Men kan Cold Hawaii virkelig måle seg med det ekte Hawaii? Det måtte jeg undersøke.
Hawaii – bare kaldere
– Navnet Cold Hawaii ble faktisk til da min venn Lars Petersen, en lokal vindsurfer, kommenterte at Klitmøller er som Hawaii, bare kaldere. Der og da oppstod navnet, forteller Rasmus Johnsen.
Han har bakgrunn som filosof, entreprenør og surfer, og er hjernen bak prosjektet og masterplanen «Cold Hawaii». Jeg møtte ham på Guesthouse Klitmøller, hotellet som byr på kontorutleie, surfebrett, økologisk mat og utendørs sauna. Her får man ro, med den friske sjøluften og lyden av bølgene alltid til stede.
– Det er mange ildsjeler i området med lidenskap for surfing og utdanning. Her finnes det gode muligheter for å utvikle sitt potensial. Om fem år håper vi å ha videreutviklet stedet enda mer, og alle som ønsker det, kan bli med.
Cold Hawaii-satsningen begynte opprinnelig i Klitmøller. Johnsen forteller om da kystbyen opprinnelig var en liten fiskelandsby, hvor mange profesjonelle fiskere bosatte seg for å arbeide. På 80-tallet endret alt seg da en tysk vindsurfer tilfeldigvis oppdaget de høye bølgene og de perfekte vindforholdene her. Etter hvert begynte flere surfere å strømme til Klitmøller.
– Vindsurfing ble ekstremt populært etter 80-tallet, og surferne var primært fra Tyskland. Men det var ikke et godt samhold i starten, sier han.
Men ikke alle lokale fiskere var glade for at surferne tok så mye plass. De følte at surferne ikke bidro nok til samfunnet. Da oppstod ideen om å bygge bro mellom de lokale fiskerne og surferne.
Johnsen var selv en av disse surferne og ville integrere vannsporten i samfunnet på en positiv måte. I 2006 lanserte han masterplanen «Cold Hawaii» for Surfklubben NASA i Klitmøller. Som en del av dette ble det arrangert flere mesterskaper i surfing og vindsurfing som gjorde stedet enda mer populært.
Selv har Johnsen aldri vært på Hawaii, men drømmer om å reise dit en dag. Likevel har han surfet på mange steder verden rundt og foretrekker bølgene i Klitmøller, spesielt om vinteren når de er på sitt beste. Han understreker at Cold Hawaii er et sted der alle, uansett nivå, er velkomne til å surfe.
– De fleste kan enkelt ta surfebrettet og gå rett ut i vannet her – bølgene er ikke alltid så høye. Andre populære aktiviteter på Cold Hawaii er terrengsykling og vinterbading med sauna. Det er også lett å komme seg rundt med bil, sier Johnsen.
Johnsen er også engasjert i andre prosjekter, inkludert i havnebyen Thisted. Her jobbes det med å utvikle «Cold Hawaii Innlandet», et nytt surfested med mål om å utvide surfemulighetene i regionen.
Surfe og jobbe
Den danske gründeren og surferen Aleksander Bengtsen er en annen nøkkelperson som har gjort Cold Hawaii til sitt hjem. Han flyttet fra København til Nørre Vorupør for å etablerte Surf & Work – Silicon VØ, et unikt sted hvor man kan kombinere surfing og arbeid.
Da folkehøgskolen i Vorupør stengte i 2015, gikk lokale aktører sammen om å kjøpe skolen fra kommunen. Bengtsen og en venn omgjorde de gamle skolelokalene til et kontorlandskap hvor folk kan leie plass til fastpris eller drop-in.
– På Surf & Work samles en mangfoldig gruppe mennesker fra steder som København, Tyskland og Nederland. Blant dem er arkitekter, kunstnere og håndverkere, som alle har blitt tiltrukket av Cold Hawaii, forteller han.
Når bølgene er gode, legger mange i kontorfellesskapet fra seg arbeidet for å ta på seg våtdrakten.
Bengtsen har også lansert egne merker. Vild Is og Vild Brus er laget av økologiske bær fra Thy Økobær, som drives på en gård i Sønderhå, knapt 10 kilometer fra Vorupør.
I kontorlandskapet finner man også skjorter laget av gamle gardiner fra merket Pleasant og kaffe fra merket Omni.
Omni drives av Laura Rannje, en tidligere København-boer som har jobbet med kaffe i ti år. Hun flyttet til Klitmøller for å surfe og drive sitt eget kaffemerke. Kaffen, som kommer fra Brasil, Honduras, Kenya og Colombia, brukes både som drikke og i yoga-klasser som deltakerne smører seg inn med.
Mange av produktene fra Surf & Work blir solgt i kioskene og surfebutikkene i Cold Hawaii.
Anne Mais pannekakeparadis
Men Cold Hawaii handler ikke bare om surfing. Matopplevelsene er også en del av sjarmen. Kesses Hus, også kjent som Pandekage Mai, er Cold Hawaiis første og eneste pannekakehus.
– Som barn laget jeg alltid pannekaker til frokost med min bror, og jeg drømte om å ha et eget pannekakehus en dag. Et tilfeldig besøk med en norsk venninne gjorde meg så betatt av stedet at jeg bestemte meg for å flytte hit og starte Kesses Hus, forteller Anne Mai.
Mai flyttet fra København til Klitmøller for ti år siden. Pannekakehuset hennes ligger i underetasjen av huset, som gir henne både kort vei til jobb og stranden. Hun viser oss utsikten fra hagen ned til kysten, hvor hun har satt opp sin egen hengekøye. Her ligger hun ofte og nyter utsikten i fred og ro.
Alle pannekakene på Kesses Hus er glutenfrie og veganske. Jeg måtte selvsagt prøve den mest populære varianten; jordbær, karamell og hylleblomst. Den var utrolig god, og med sitteplasser ute i solen er det ikke noe bedre sted å nyte en pannekake.
Bortsett fra å lage pannekaker, liker Anne Mai å gå en tur i nasjonalparken, besøke fyret i Hanstholm og spise på Hanstholm Madbar.
Boutiquehotellet med Michelin-kokk
For å fullføre opplevelsen av Cold Hawaii, bodde jeg på Vorupør Badehotel. Her ble jeg møtt med varme av hotellsjef Kent Westergaard. Han har tidligere vært butler for prins Henrik av Danmark og kjøkkensjef ved Michelin-restauranten Geranium i København. I dag er han en stolt fastboende i Nørre Vorupør.
– Hva skal man med København når man kan bo her? spør han, mens han serverer noen av de beste rettene jeg har smakt i Danmark.
På restauranten Bistro 123 ble jeg servert en fire-retters meny som inkluderte caviar ceviche, grønne asparges, kamskjell, ravioli og skinnstekt fisk. Og med god vin til, ble måltidet en virkelig luksuriøs opplevelse. For anledningen hadde de hentet inn en kokk fra Geranium for å bidra til menyen.
– Krabbeklør er en typisk rett her på Cold Hawaii, sammen med stjerneskudd og smørbrød, sier Westergaard og forteller hvordan han ble deleier av hotellet:
– Jeg ble spurt av en kompis som trengte en deleier. Han sa «han som skulle, kunne ikke. Kan du?» Og jeg sa ja.
Badehotellet har syv rom, og jeg fikk teste suiten i andre etasje. Rommet var helt nydelig med høyt tak og egen terrasse med utsikt over vannet. Et perfekt sted å nyte solnedgangen med noe godt i glasset. Sengen var stor og myk, og det var til og med en egen hems for ekstra plass.
Hotellet ligger bare to minutter fra stranden, lokale restauranter og puber. Er du i shoppinghumør, finner du også Vø Surfshop på hotellet. Her kan du melde deg på surfe- og SUP-kurs, eller kjøpe lokale surfebrett, klær, sko og suvenirer.
Alle bør oppleve Cold Hawaii
Og nå til det store spørsmålet: Hva gjør Cold Hawaii så unikt? Jeg forventet ikke strender som Waikiki eller North Shore, med sine skyhøye bølger og turkise vann. Strendene i Cold Hawaii er perfekte for surfere, men området har også lykkes med andre elementer.
Etter to dager i Cold Hawaii har jeg erfart at stedet handler om en livsstil som kombinerer surfing og fellesskap. Her finner du kreative sjeler overalt, som tar vare på hverandre og området.
Enten du kommer for bølgene, de hyggelige lokale stedene, eller for å nyte naturen, vil Cold Hawaii ikke skuffe.
Visste du at?
Navnet Klitmøller stammer fra 1600-tallet, da det var tre møller som lå ved Vesterhavet, omgitt av klitter (sanddyner). Møllene ble brukt til å male korn for eksport til Norge.
Tips:
- Spis på Hanstholm Madbar – et kult og hipt sted. Bestill deg stjerneskudd som Cold Hawaii er kjent for.
- Se de mange fargerike fiskebåtene langs stranden i Vorupør.
- Bli kjent med Klitmøllers historie i de mange fiskehusene.
- Se Hanstholm Fyr – rett ved finner du Dronningstien med spektakulær utsikt over nasjonalparken.
- Ta en tur rundt Thy nasjonalpark, som dekker 244 kvadratkilometer og er 55 kilometer lang. Parken er hjem for sjeldne planter og dyr som hjort, traner, blokkebær, tranebær og tindved.
- Ta en kaffe på Kaffebaren i VØ