Alicante by – de skjulte perlene bare lokalbefolkningen vet om

Myke bølger slår innover Middelhavets aller lekreste bystrand. Turister koser seg med saftige, røde reker og cava-sangria til lunsj. Ved første øyekast skulle man tro vi er i Syden. Men Alicante by er mye mer.

Tardeo er mer enn en drink på utekafe. Det er en del av livsstilen vår. Noe vi gjør for å unngå å dra hjem etter jobb, sier taxisjåføren Jorge som kjører meg fra flyplassen. 

Turen tar 17 minutter og koster 22 euro. Nesten gratis.

Tardeo: Kast deg ut i de therlige, sosiale konseptet tardeo, og føl på kroppen hvordan det er å bo i denne vakre byen.

3 beste barer for tardeo

Tardeo kan minne om en ellevill solskinnsdag på Grünerløkka. Gamlebyen syder, og i gatene Calle Castaños og Calle Bailén hører du fenomenet lenge før du ser det. 

Tett i tett: Sånn ser Calle Castaños ut hver torsdag, fredag og lørdag etter klollen 16.

Vil du adoptere lokale tradisjoner, så slår du deg ned ved et bord i 18-tiden og hermer etter de på bordet ved siden av. Bestillingene går som regel i lekre cocktails og forfriskende mocktails. La oss begynne med tre anbefalinger for den beste, lokale tardeo-opplevelsen.

1. The Whisper – Under mottoet «Make Cocktails Great Again» er dette en trendy bar hvor de tar mixologien på høyeste alvor.

2. Lamamba – Høy stemning og gode drinker kjennetegner denne baren i emblematiske Calle Castaños. 

3. SOHO Parc – Et elegant og litt roligere alternativ som ligger i hjertet av parken Plaza Portal de Elche, under enorme gummitrær som gir sval skygge. 

Elegant: Nyt skyggen under gummitrærne på baren SOHO parc.

Få flere spennende reisetips på Reisetrend.no

Alicantes beste takterrasser

Som enhver storby med respekt for seg selv, har Alicante også lekre takterrasser der du kan nyte noe kaldt i glasset mens solen forvandler himmelen til en candyfloss-farget akvarell. 

La øynene hvile på Santa Barbara-borgen, som ligger som en blondekant på byens høyeste fjelltopp. Det forteller om en tid da fønikerne og romerne fant veien hit langs datidens motorvei Middelhavet. 

Velger du et hotell med takterrasse, er du sikret kort vei fra sundowneren til rommet. Men vit at uansett hvor du bor, så er byens takterrasser åpne for alle. Det er bare å ta heisen rett til topps. 

4 lekre takterrasser med utsikt over Santa Barbara-slottet

1. Hospes Amérigo – luksuriøst og deilig med svømmebasseng for varme dager. Gå ikke glipp av deres populære brunch på søndager.

2. Miralta ligger på toppen av Hotel Pórtico – overraskende hyggelige priser på denne lekre takterrassen som også serverer nydelig mat.

3. Chill Out ligger på toppen av Odyssey Rooms – populær blant byens egen befolkning, og med en dynamisk duo i baren. De serverer prisvinnende cocktails og lett snacks. 

4. La Milagrosa Rooftop ligger på toppen av hotellet med samme navn. Bare et steinkast fra Santa Maria-basilikaen er dette et populært sted blant byens innbyggere i god avstand fra turisttråkket.

Unik shopping

– Hei, hva kan jeg hjelpe deg med? sier Ramón Ramíres idet han stiger ut fra bakrommet i El Viejo Zapatero – den gamle skomakeren. Der så han ut til å fikse på en løsnet skohæl, og en svak eim av lim følger ham til disken. 

Originale: Skomakeren Ramón Ramíres (th) og partneren Miguel Noguera Llopis på El Viejo Zapatero lagde tidligere egne sko som tok opp i seg design du finner i Alicante by, som promenaden ved havna.

Skomakerkunsten står sterkt i Alicante, og Ramón og kollega Miguel Noguera Llopis holder håndverket i hevd. Et femtitalls innrammede bilder av kjendiser vitner om butikkens suksess. Duoen står også bak egne designersko. 

– Det har nærmest blitt fashion å reparere fottøyet, et slags statussymbol, forklarer Miguel.

– Det tar nå all vår tid!

4 ting du shopper i Alicante

1. Sko – begynn gjerne i den lille, sjarmerende butikken El Viejo Zapatero i Calle Poeta Quintana 42. Du finner også mange skobutikker rundt Plaza de Calvo Sotelo.

2. Turrón – malte mandler blir til myk nougat som smelter på tungen. Nam! Mandler er dessuten sunt, så her kan man lure seg selv til å tro at godsakene ikke er så syndige som de smaker. Gå ikke glipp av den håndlagde turrón-iskremen på Antiu Xixona ved Esplanada de España og på institusjonen La Ibense, hvor alicantinerne gjerne står i kø for å få sin favoritt-is.

Mandeliskrem: Turron er spesialitet i Alicante, og den myke nougaten smelter på tungen.

3. Mercato Central – ta turen innom byens lekre marked, og velg mellom de beste, lokale råvarene.

Matmarkedet: Innbyggerne i Alicante drar til Mercato Central om de skal ha de beste råvarene.

Er du glad i spansk skinke må du innom slakteren Ibéricos Víctor i bod 23. Ikke bare har Víctor Pérez Argudin de aller beste skinkene, som han selger rundt 3000 av i året, men han forklarer også forskjellen på de ulike typene. Et sted å bli matsmart.

Víctor Pérez Argudin selger deilig skinke.

4. Papeleria Eutimio – Et besøk her er som en tidsreise tilbake til den analoge tidsalderen. Den hundre år gamle familiebedriften i Tomás López Torregrosa-gaten drives av de tre herlige brødrene Eutimio, Victor og Francisco. De guider deg gjennom papirets verden, og kanskje finner du notatboken, fyllepennen eller postkortet du ikke visste at du trengte.

Les om flere aktiviteter og kulturtilbud i Alicante

3 matretter lokalbefolkningen elsker

Glem paella. I Alicante heter det arroz – altså ris. Enkelt og greit. Eller? 

– Paella er jo navnet på selve pannen, som vi fyller med ris, kraft og andre godsaker, forklarer byguiden Felipe Lozano.  

Han legger til at det er rivalisering mellom Valencia noen mil lenger nord og Alicante, nettopp på grunn av denne retten. Derfor er det viktig å ikke bestille paella, men «arroz a banda» i Alicante. Det er en tynn risrett med stekeskorpe (soccarat) i bunn, og når alicantinerne spiser denne retten, bruker de skje rett i panna og deler retten så rettferdig de kan.

Arroz a banda: Alicantes spesialitet er nært beslektet med paella, men likevel annerledes.

1. Arroz a banda – Alicantes risrett som er enkel, men veldig god på smak. Retten gis ofte et luksuriøst preg med lokale, røde reker.

2. Arroz del senyoret – En snobbete variant av arroz a banda, der sjømaten er renset. Den ble ofte servert til byens nobilitet som ikke ønsket å rense sjømaten selv.

3. Coca – Alicantinerne elsker innbakte paier med ulikt fyll – salt som søtt. Klassikeren er coca med tunfisk, pinjekjerner og løk.

Coca: Alicantinerne elsker innbakte paier med ulikt fyll.

Få flere spennende reisetips på Reisetrend.no

3 unike opplevelser i Alicante by

Nordmenn flest reiser ut av byen og videre til Albir, Torrevieja og andre turiststeder langs kysten. Det er synd, for da går man glipp av de urbane opplevelsene som gjør Alicante til en av Middelhavets aller beste byer å feriere i.  

– Her har jeg funnet en perfekt blanding av deilig vær hele året, urbane opplevelser og spanske tradisjoner, sier nederlandske Michelle Pourchez. 

1. Matlagingskurs – Federico Galarza arrangerer et matlagingskurs i en «garasje» rett ved markedet, hvor du kan lære å lage ekte «arroz». Lavterskel og interessant, enten man er nybegynner eller har ambisjoner på kjøkkenet.

Kokkelering: Federico hos «paella and Sangria Cooking Workshop» (th) viser hvordan man lager verdens beste arroz.

2. Sykle til Cap de l’Horta – Du skal ikke langt utenfor bykjernen før du finner bukter der du er nesten alene med det varme Middelhavet. Fine sykkelveier fører deg til Cap de l’Horta, og videre til den idylliske San Juan-stranden. Eller du kan ta bytrikken. Enkelt og greit!

Jogge eller sykle: Du skal ikke langt utenfor bykjernen før du finner bukter der du er nesten alene med det varme Middelhavet.

3. Barrio de Santa Cruz – Alicantes desidert mest sjarmerende område ligger tett oppunder Santa Barbara-borgen. Gatene smalner, trappene blir brattere og husene mindre. Mariano Ballester maler pottene sine i den karakteristiske indigofargen som har gitt navn til huset hans Las Macetas Azules – de blå pottene. 

– Jeg maler og kona mi vanner, sier han, og tar seg tid til å posere for kameraet med et smil.

Barrio de Santa Cruz: En liten spasertur fra sentrum er byens mest fargerike nabolag, der Mariano Ballester maler pottene, mens kona tar seg av vanningen

Flere aktiviteter og kulturtilbud i Alicante finner du her

7 restauranttips

Manero – hyggelig spisested, særlig i skumringen utendørs. Vær tidlig ute, rift om plassene.

Kos i smuget: I de smale smugene i gamlebyen er det flere koselige spisesteder, som Manero i Plaza de Ruperto Chapí.

L’arruzz – Har to steder i Alicante. Vi besøkte den i C. San Francisco i gamlebyen, hvor det serveres strålende risretter – og ikke minst tapas.

Restaurant Canalla – Populær restaurant med utsøkt mat. Uhøytidelig og super service. Sørg for å bestille bord, her blir det fullt!

Darsena – Lekker lunsjrestaurant i havnen med utsikt over seilbåtene. Gå ikke glipp av deres arroz a banda med røde reker.

Restaurant Abarrote – Uformelt spisested ut mot havnen som spesialiserer seg på tapas. Prøv spesialiteten coca de sobrasada.

Fondillón – Ligger i hotellet Hospes Amérigo og er en litt upscale restaurant, der sesongens råvarer står i fokus. Sjekk kråkeboller i cava! De har også en fabelaktig «dagens meny» til 20 euro fra mandag til fredag.

Fondillón: På denne lekre restauranten får du dagens lunsjmeny til 20 euro- et kupp!

Miralta Rooftop Bar – Fantastisk tapas i tillegg til strålende utsikt over Santa Barbara-borgen. Sjekk deres «mojama con almendras» – saltet og tørket tunfisk med mandler.

Få flere spennende reisetips på Reisetrend.no

Tekst og foto av TravelStories