Barcelona er en provins som byr på langt mer enn masseturisme. Vi har reist utenfor storbyen og møtt lidenskapelige vinmakere, bodd på hotell med Michelin-restaurant og smakt på lokale matretter midt i naturen.

SAKTETURISME : Barcelona er en spektakulær storby, men hva skjer når du trår utenfor turistløypa? Vi opplevde ekte «slow tourism», såkalt sakteturisme, bare en times biltur fra storbyen.
Masseturismen i Barcelona har vært en utfordring i mange år. Lokale har demonstrert, og mange etterlyser en mer bærekraftig turisme.
Derfor sa vi ja da det spanske turistkontoret i Oslo inviterte oss med på tur til Stor-Barcelona.

Carlos: Reiseglad surfer og vinmaker
– Jeg lager vin som jeg surfer, og kontrollerer prosessen deretter, sier vinmaker Carlos (35).
Han viser frem stolt en av deres populære viner utenfor den historiske gården Oller del Mas. Vinproduksjon har han jobbet med i syv år.
Carlos forteller at han har reist verden rundt, men at det var i New Zealand han lærte å lage lette viner. Erfaringene fra reisene er en inspirasjonskilde.

Hans favoritt-øyeblikk på jobb? Når han forsegler flaskene med vokskork.
– Den røde fargen på korken er et symbol på styrke og beskyttelse, forklarer han.
På Oller del Mas kan du også smake på vin, bo i luksus og bestille guidete turer. Besøk hjemmesiden til den flotte herregården her.
Hva er sakteturisme?
Sakteturisme er et alternativ til masseturisme, der reisen foregår i et roligere tempo med fokus på bærekraft, lokal kultur og autentiske opplevelser.
Det handler om å utforske nye steder på en måte som tar hensyn til både miljøet og lokalsamfunnene – gjerne med vekt på lokal mat, tradisjoner og nærkontakt med naturen.
Kilde: Condé Nast Traveller

Smak av gamle tradisjoner med Ganis
– Jeg lager mat inspirert av tradisjonelle oppskrifter fra min mor og bestemor – akkurat slik de ble laget for 50 år siden, sier kokken Ganis (53) med stråhatten på.
Vel fremme etter en lang tur i nasjonalparken «Tines de Flequer» venter en nydelig, hjemmelaget lunsj på oss, midt i naturen.
Saftige kjøttboller, spansk omelett og ferskt surdeigsbrød blir servert varmt på dekket bord ute i det fri. Alle råvarene kommer fra små, lokale bønder i Catalonia.
– Wow så godt! Denne potetomeletten er noe av det beste jeg har smakt! sier vi mens vi munsjet videre.
Maten ble tilberedt hjemme på kjøkkenet til Ganis.

Til vanlig driver han med catering for ulike restauranter og eventer i Catalonia – med bakgrunn som slakter og kokk. Historien til Ganis er like jordnær som maten hans.
– Det hektiske restaurantlivet var ikke noe for meg. Jeg ville starte noe eget. Slik har jeg en friere hverdag hvor jeg kan planlegge dagene selv, sier han.
Denne matopplevelsen og tur i nasjonalparken ble arrangert av firmaet «Slow Tourisme».

Målet? Å vise frem et Spania bortenfor sol og strand – med landsbyliv, historie, gastronomi og naturopplevelser i hovedrollen.
Spanske turistkontoret i Oslo
Før vi pakket sammen og forlot nasjonalparken, deler Ganis et siste smil og en anbefaling:
– Det er virkelig et flott hotell dere skal bo på i natt, det er bare å glede dere.
Men først – et lite stopp i fjellbyen Cardona.
Catalonia: En geografisk forklaring
«Barcelona? Det er jo bare en storby?» Nei, det er også en provins som ligger i regionen Catalonia.
Catalonia ligger nordøst i Spania og grenser til både Frankrike og Andorra. Regionen består av fire provinser – Barcelona, Girona, Lleida og Tarragona.
Den pulserende storbyen Barcelona er hovedstaden i Catalonia, og selve hovedsenter for katalansk kultur og identitet.
Catalonia har et visst selvstyre og eget språk, katalansk. Regionen har nasjonaldag «La Diada» den 11. september.

Cardona: – Forelsket seg i en arabisk prins
På vei mot kveldens overnatting besøker vi Cardona. Den lille landsbyen er kjent for sitt middelalderslott og saltfjell.
Fra toppen av tårnet nyter vi den storslåtte utsikten, mens de lokale guidene forteller om områdets unike historie. Blant fortellingene gjorde legenden om «Torre de la Minyona» særlig inntrykk – en tragisk kjærlighetshistorie som minner om Romeo og Julie.
– Datteren til herren av Cardona, en kristen, forelsket seg i en arabisk prins, en muslim. Faren oppdaget forholdet, og sperret henne inne til hun døde av kjærlighetssorg, sier guiden vår.

Nedover i gamlebyen rusler vi over brosteinsgater og forbi små lokale butikker. Cardonas egne håndlagde gourmetflak av salt må selvsagt bli med hjem – til fire euro.
– Her kan du faktisk bo gratis i ett år. Landsbyen har bare 4000 innbyggere og sliter med at de unge flytter hjemmefra, sier guiden.
Les også: Spanias skjulte perler
To glade, katalanske damer vinker etter oss gjennom vinduet. De ville gjerne ha besøk, og spør hvor vi kommer fra. «Noruega» svarer vi og knipser noen bilder. Så kom vi på at vi hadde smakt på et av bakverkene kvelden før – noe som lignet nanbrød med sukker. Det hadde vi spist med den lokale geitosten, Mató, på hotellet Abad Cisneoros, rett ved klosteret.

Praktisk tips for sakteturisme
Det er lange avstander mellom stedene vi besøkte i Catalonia. Det finnes få kollektivtilbud i området. Med bil får du friheten til å oppleve regionen i ditt eget tempo. Her kan du leie bil.
Det er mulig å ta tog fra Barcelona by til enkelte landsbyer som Cardona. En god mulighet hvis du ønsker å gjøre en kortere dagstur uten leiebil.
Bo midt i naturen på Hotel Món Sant Benet
Endelig får vi oppleve hotellet Ganis sterkt anbefalte; Hotel Món Sant Benet.
Hotellet er stille, rent og en ideell base for å undersøke Catalonias skjulte perler. I nærområdet finnes det muligheter for både rideturer og sykkelturer langs det vakre landskapet. Rett ved vinåkerne.
Maten på restauranten er minst like god som Michelin-restauranten, mener vi (selv om vi ikke testet Michelin-maten denne gang). Lokale råvarer som mini-blekksprut og oksehale serveres av hyggelige servitører. Og frokosten? Den er veldig variert og har noe for alle.

Andre høydepunkter fra reisen
Vi stoppet innom flere steder på vår sakteturisme-reise i Stor-Barcelona. Alt fra et berømt kloster med dramatiske fjell-landskap til et cavasenter som lager verdens mest kjente cava. Her er noen andre stoppesteder du bør få med deg:

- Gamlebyen i Vilafranca: Koselig sted for en kaffe eller tapas. Besøk museet som viser «de menneskelige tårn», såkalte «Castellers», en fascinerende gammel tradisjon fra Catalonia. Se museet her.
- Fjellklosterbyen Montserrat: Flott sted for å ta bilder, selv om du ikke er troende. Basilikaen Montserrat, Hotel Abad Cisneros og mange fine utsiktspunkter venter deg.
- Middelalderbyen Mura: Et perfekt stopp for en kaffe og rusling.
- Lunsj på veien: 964 Bages Restaurant – veldig god oksehale til forrett og oksekjaker til hovedrett.
- Verdens største cavaproduksjon: Besøk Freixenet og book en opplevelse her.
- Museer om sprudlende vin: Vinseum og Cava Centre gir deg en unik innsikt i cavaens verden.
Sakteturisme: Spania bortenfor sol og strand
Masseturisme er et stort problem i Spania, spesielt i storbyer som Barcelona med populære severdigheter som «La Rambla» og «Sagrada La Familia». Nye turistskatter og restriksjoner er allerede i gang, ifølge Travel & tour World. Det skal også forbys å leie ferieleiligheter i Barcelona fra 2029, ifølge Nettavisen Nyheter.
Også det spanske turistkontoret i Oslo har adressert problemene med masseturisme. De vil bort fra postkortklisjeene. Et tiltak er kampanjen «Slow Tourism» som reklamerer for lokale og autentiske opplevelser.
– Målet? Å vise frem et Spania bortenfor sol og strand – med landsbyliv, historie, gastronomi og naturopplevelser i hovedrollen, skriver de på sin nye presentasjon for det kommende året.
Sakteturisme i Barcelona? Bestill ferien din til Barcelona med Apollo