Fra slottsmiddag i Danmark til skjulte perler i Reykjavik.

Skrevet av: Berlingske Media og Nettavisen Reisetips
De nordiske landene har igjen markert seg som verdensklasse-destinasjoner for matelskere. I Michelin-guiden for 2025 er nye stjerner tildelt restauranter som kombinerer bærekraft med kulinarisk kreativitet – og flere av dem ligger i direkte tilknytning til utsøkte hoteller.
For deg som vil gjøre matopplevelsen til reisens midtpunkt, er dette guiden som samler årets viktigste Michelin-nyheter – med anbefalinger til hvor du bør spise og sove.
DRAGSHOLM SLOT, HØRVE, DANMARK
Restaurant Dragsholm Slot Gourmet har fått en ny grønn stjerne og viser at bærekraft og luksus går hånd i hånd. Restauranten ligger på det historiske Dragsholm Slot – et hotell med 41 rom midt i Odsherreds UNESCO-område. Her kan du velge mellom tre matkonsepter – fra en 14-retters smaksmeny til det koselige Madhus og en mer tilgjengelig bistro. Velg «Gourmetoppholdet», hvor du får både middag, overnatting på slottet og frokost. Dragsholm er medlem av Relais & Châteaux – et kvalitetsstempel i seg selv.

TREETOP, VEJLE, DANMARK
Øverst i Munkebjergskogen ligger Treetop, en restaurant med utsikt over Vejlefjorden og en ny grønn stjerne. Den er en del av det velutstyrte Munkebjerg Hotel, som også har spa, velværeavdeling, kasino og flere restauranter. Hotellet tilbyr «Gourmetopphold» med overnatting i eksklusive Treetop-suiter og smakfulle menyer basert på lokale urter og skogfunn.

SIGNUM, MÖLNLYCKE, SVERIGE
Med både to stjerner og en grønn stjerne er Signum ved Hällsnäs Hotell ved Landvettersjön et av Sveriges mest spennende spisesteder. Kokken tryller med fisk og grønnsaker fra egen hage i en restaurant med utsikt over innsjøen. Et perfekt sted for en helg med ro, natur og gastronomi i fokus.

KASKIS, TURKU, FINLAND
Kaskis har ikke eget hotell, men er vel verdt reisen. Den grønne stjernen er tildelt for bærekraftige løsninger og mat med personlighet. Bo i nærheten på Original Sokos Hotel Wiklund, eller gå for spa og luksus på Naantali Spa. Designelskere vil trives på Radisson Blu Marina Palace.

ÓX, REYKJAVÍK, ISLAND
En skjult perle midt i Reykjavik, med kun 11 plasser rundt et åpent kjøkken. ÓX byr på en eksklusiv og intens opplevelse som starter gjennom bakinngangen til en annen restaurant. Bo på det stilige Skuggi Hotel, det luksuriøse Fosshotel Reykjavik, eller sentralt og livlig på CenterHotel Plaza.

De nye Bib Gourmand-restaurantene
I København har syv nye restauranter kommet på Bib Gourmand-listen. Prøv den Bornholm-inspirerte Koefoed nær Kongens Nytorv, og bo på Hotel D’Angleterre, Phoenix Copenhagen eller boutiquehotellet Skt. Annæ.

Radio i Frederiksberg satser på økologi – bo på Axel Guldsmeden eller det ikoniske Radisson Collection Royal Hotel. Rebel byr på uformell bistrostemning – like ved ligger 71 Nyhavn Hotel og 25hours Hotel Indre By.

Calma på Nørrebro frister med italiensk og fransk – bo for eksempel på Manon Les Suites med sitt tropiske bassengområde.
I Aarhus kan du nyte fransk/danske retter hos Restaurant ET og overnatte på Hotel Royal, Comwell eller det romantiske Villa Provence.
I Malmö er Västergatan stedet for sesongbaserte bistroretter – kombinér med Clarion Hotel Malmö Live eller det kreative MJ’s.
I Stockholm ligger den nye Bib-vinneren Ärla i Östermalm – bo på Villa Dagmar, The Sparrow eller Eden Park Hotel.
Michelin i Norge
Re-Naa i Stavanger er en flott opplevelse. Kombiner med en langhelg i Stavanger. Bo midt i byen på Clarion Hotel Stavanger.
På Maaemo har du trestjerners Michelin i Oslo. Clarion Hotel Strawberry er plassert like ved i Bjørvika.
Restaurant Kontrast, også i Oslo, kan skilte med to stjerner og en grønn stjerne. Her kan du bo på Amerikalinjen i Oslo.
Nykommerne Omakase by Sergey Pak og Gaptrast er begge i Bergen, og fikk nylig èn stjerne hver. Her bør dere bo på Hotel Oleana.
Michelin 2025: De store prisene
Ti Trin Ned i Fredericia har fått prisen for Årets Unge Kokk. Restauranten ligger ved Lillebælt og byr på lokale smaksopplevelser. Overnatt på Best Western Plus Hotel Fredericia eller ta et spaopphold på Comwell Kellers Park.

Københavns Alchemist er i en klasse for seg. Her er servicenivået belønnet med Michelins Service Award. Hotel D’Angleterre, Villa Copenhagen og Hotel Sanders matcher det ekstravagante nivået, men det nye 25hours Hotel Paper Island er også et stilfullt valg nær Refshaleøen.

I Stockholm har Frantzén – med tre stjerner – fått Sommelier-prisen. Anbefalt hotell er Hotel Ruth, som samarbeider med restauranten, men du kan også velge luksus på Villa Dagmar eller At Six, eller bo historisk på Hotel Skeppsholmen.
Nordisk matreise
De nye Michelin-stjernene i Norden viser en tydelig tendens: Enten velger du et helhetlig gourmetopphold i naturskjønne omgivelser, eller du planlegger en storbyferie rundt en selvstendig restaurant med perfekt tilpasset hotell. Uansett hvilken vei du velger, finnes det muligheter for å sette sammen en reise der både tallerken og hodepute lever opp til de høyeste forventningene.
Les også: Våre 7 hotellfavoritter i Oslo, Göteborg og København