Hele dette landet er tax-free

187458256

Dette lille landet er et helt unikt feriemål. Fyrstedømmet Andorra ligger mellom Spania og Frankrike.

Hvorfor finnes landet?

Bakgrunnen for landet Andorra kom fra tiden i Europa under Karl den store. Han opprettet flere mindre stater som skulle stå i mot eventuelle angrep fra maurerne. Det var først den katalanske biskopen i Urgell som fikk herredømmet, men senere søkte denne beskyttelse av en fransk adelsfamilie.

I 1288 ble det etablert at uavhengigheten til landet skulle deles mellom greven av Foix og biskopen i Urgell, det vil si fra både Frankrike og Spania (eller Katalonia, om du vil). Andorra har etter den tid levd på mange måter utenfor den europeiske historien. I dag er det presidenten i Frankrike og biskopen i Urgell som er co-fyrster i landet. Av relativt forståelige årsaker har ingen av partene lyst til å oppgi sitt eierskap til halvparten.

Sjekk pris på leiebil her

Andorra som feriemål

Det er rundt 300 soldager i Andorra i året, og landet har over 10 millioner turister hvert eneste år. Det med en befolkning på litt over 85 000. Landet kan lokke med en veldig lav avgift på alle varer (4,5 prosent), som jo nesten er tax free å regne for oss nordboere – og alt er billigere enn i nabolandene Spania og Frankrike.

I tillegg er landet en naturperle av de sjeldne. Den beste flyplassen, rent prismessig, for oss nordmenn for en tur til Andorra kan fort være Barcelona. Du kan også sjekke fly til Toulouse. Lei en bil, eller ta buss, turen tar litt over to timer.

Sjekk pris på leiebil her

Caldea

1. Caldea Spa (Andorra la Vella)

4042454_5_b

Dette spaet er en slags blanding av spa og badeland, varme kilder og opplevelse.  Dette er Europas største spa med et 600 kvadratmeter stort basseng med 32 varmegrader i vannet midt i. Du kan bade innendørs og utendørs i et gigantisk område, samt få personlige behandlinger. Spaet ligger i hovedstaden, Andorra la Vella.

Bor du på Hotel Husa Mola Park så er du virkelig i gåavstand til spaet (spaet er det du ser i venstre kant på bildet som ser ut som en katedral), og hotellet gir deg også rabattkuponger til spaet ved å bo der (som oftest, eller på forespørsel). Et supert hotell med en veldig fin beliggenhet med priser som ikke vil skremme noe (650 kroner natta er standardprisen, mens et familierom med tre senger ofte koster ned mot 600 kroner natten i våre ferier (man har ferie noe senere enn nordmenn i nabolandene til Andorra).  For øvrig kan frokosten her anbefales med en god blanding av spansk(katalansk) og fransk.

Her kan du se mer av hotellet

1280px-Pyrénées_shopping_mall_in_Andorra_la_Vella_03

2. Pyrenees

Dette shoppingsenteret er for mange den viktigste grunnen til å besøke Andorra, og shoppingsenterene står for 10 prosent av BNP i landet. Det er for øvrig ett senter i hovedstaden, og ett nærmere den franske grensen i Pas de La Casa (tre kvarter fra Andorra la Vella).

Du kan lese mer om shoppingsentrene her

1280px-Andorra_Encamp_Museumsgebäude

3. Museu Nacional de l’Automòbil

Dette er en av de største samlingene av biler i Sør-Europa, og her kan du finne så gamle kjøretøyer som Pinette fra 1885, mange sykler og motorsykler finnes også. I tillegg finner du mange andre ting fra bilverdenen. Museet ligger i Encamp, 12 minutter nord for Andorra La Vella.

176801191

4. Naturstier – El Serrat

El Serrat er en fjell-landsby som er super for de som vil stå på ski om vinteren i Pyreneene, men også som utgangspunkt for gåturer eller sykling på sommeren.  Fjellhotellet Hotel Bringue er et veldig godt utgangspunkt, et hotell som er tilpasset både små og store.  

Du bør også besøke Sordeny National Park, rett ved byen Ordino hvor du kan bo på sjarmerende Hotel Rural Santa Barbara de la Vall d’Ordino.

encamp

5. Encamp

Dette er den lille byen hvor du finner motormuseet, men også veldig mange fine gamle kirker.  Det er også herfra du kan ta gondolen opp på fjellet. På vinteren er det et skiområde, men det er et strålende naturområde også på sommeren. Du finner også en god del tax-freebutikker her.

Sjekk pris på leiebil her

dalen

6. Madriu-Perafita-Claror

Denne utrolig vakre dalen skjærer gjennom hele Andorra fra øst til vest, og er på UNESCOs verdensarvliste. Som UNESCO sier er det et mikrokosmos av Pyreneene. En av de vakreste naturopplevelsene du kan ha  i Europa, og en som ikke veldig mange har opplevd. Du kjører et lite stykke fra Andorra La Vella før du kommer til dalen, og kan også få guidede turer.  Hele dalen er 43 kvadratkilometer.

800px-Església_de_Sant_Joan_de_Caselles_-_10

7. Sant Joan de Caselles

Denne kirken ble bygd i det 11.århundret og befinner seg rett nord for den den vakre landsbyen Canillo.

c_canut_06

8.  Casa Canut

Dette er en restaurant på hotellet med samme navn. Der hotellet er en deilig luksushotell er deres restaurant en like stor opplevelse. Deres sesongmeny med  koster 59 euro.

Sjekk hotell og restaurant her

800px-Crema_Catalana_El_Glop

9. Katalansk mat

Andorra er først og fremst et katalansk land, og det betyr katalansk mat. Slik som minipizzaene Coques eller Creme Catalana… (nei, det er IKKE Creme brulee, fy!).  Reise rundt til de små landsbyene, gå innom et lite spisested og be de lage noe godt. Det er godt!  Du bør for øvrig også vurdere å spise på Borda Vella i Encamp.

vallnord

10. Sykling og ski

Er du en sykkelentusiast er dette et land hvor du bør ta med sykkelen, eller leie en god en. Veldig mye er lagt opp til at du skal kunne nyte landet. På vinteren er det ski, selvfølgelig – de samme stedene. Vallnord sykkelpark (og ski) er for eksempel noe å gå ut fra.

Topp hoteller i Andorra:

Husa Centric – godt, moderne hotell i Andorra de la Vella

Hotel Palome – vakkert hotell som ligger godt til litt utenfor Andorra de la Vella

Acta Art Hotel – sentralt beliggende ikke langt unna Caldea spa i Andorra de la Vella

Grau Roig Andorra Boutique Hotel & Spa – hotell som ligger i Pas de la Casa ved skibakken, men som også kan besøkes på sommeren med sitt spa og naturopplevelse