Beograd – Tesla, luksus og historie

Beograd er en by flere nordmenn bør besøke og oppleve. Vi forteller deg hvorfor. 

Historien til Beograd

Beograds historie er svært begivenhetsrik, og er noe av det som gjør byen til et virkelig vidunderlig sted å besøke for å oppleve en verden i miniatyr. 279 år før år 0 ble byen Singidun grunnlagt av en keltisk stamme, i år 6 blir byen underlagt en romersk guvernør og blir kjent som Singidunum. Senere blir keiseren Flavius Jovianus født i byen. Hunnerne kommer i 441, og Attila bor en kortere stund der. Fram til år 510 skifter byen herrer flere ganger, med goterne som byens mestere flere ganger. De neste 120 årene er byen stort sett underlaget det bysantiske rikset før slaverne tar kontroll i 630. Ungarn, Bulgaria og bysanterne kjemper om herredømmet over byen de neste 600 årene før byen blir gitt i gave av Ungarn til Serbia i 1284. Det varer likevel ikke lenge, og byen skifter hender mellom Kroatia, Ungarn og så til slutt Det Ottomanske Rike. I 1718 blir så byen igjen serbisk før den gjentas av ottomanerne i 1803. I 1878 blir Serbia et eget land, og Serbia blir hovedstaden i 1882. I 2006 blir igjen Beograd hovedstaden i Serbia etter to verdenskriger og borgerkrig i det tidligere Jugoslavia.

Dagens Beograd

Det bor i dag rundt 1,3 millioner mennesker innenfor bygrensene til Beograd og rundt 1,7 millioner mennesker i byområdet. Byen ligger 116 meter over havet der elvene  Donau og Sava møtes. Etter borgerkrigen i Jugoslavia har byen brukt tid og ressurser på å bygge opp en turistnæring med mange nye og moderne hoteller, restauranter og svært mye å gjøre for en interessert turist. Vi har tatt en titt på de mest interessante tingene.

Nikola Tesla Museum

Tesla er en av vår tids største misforståtte genier, og har sitt eget museum i Beograd. Han var opprinnelig serber, men fikk sine store gjennombrudd i USA. Museet forteller deg om mannen og hans oppfinnelser, og hvor viktig han var i oppfinnelsen og utnyttelsen av elektrisitet. Sjekk museets hjemmeside her.

Kalemegdan-parken og Beogradfortet

Med så mange herrer, og så mye krig som Beograd har sett er dette et naturlig sted å besøke. Dette er også den eldste delen av byen, og gir et godt innblikk i historien til byen. Her er den offisielle hjemmesiden.

Elvenattklubber

Som med andre byer ved Donau i Europa har også Beograd sine nattklubber på elva. De mest populære klubbene finnes rundt Staro Sajmište.

Restauranter

I 2012 skrev BBC om matrevolusjonen i Beograd. En by med så mye påvirkning fra mange matkulturer har gitt grobunn for svært mange spennende spisesteder. Skal du spise klassisk serbisk mat bør du vurdere Restoran Tabor som nå har eksistert i 25 år. Vår beste anbefaling? Ćevapi, nasjonalrett både i Bosnia og Serbia.

Shopping

Det største shoppingsenteret heter Usce, og hovedshoppinggaten er Knez Mihailova.  Litt dyrere shopping kan du gjøre i gaten Kralja Milana. De fleste butikkene er åpnet fra 9 til 21.

Kasino

Beograd er en gamblingby også, hvis det er noe du liker.

Hoteller

Beograd har noen virkelig flotte, moderne og kule hoteller. Selvfølgelig kan det sies om mange byer, men som med flere øst-europeiske byer som har levd under den kommunistiske foten har man brukt tiden etterpå til å bygge hoteller av en litt annen klasse og stil enn det Josef og Vladimir ønsket. Prisene derimot har kanskje ikke forandret seg så mye, og her kan du virkelig få gode rom for særdeles interessante summer.

Top Falkensteiner Hotel Beograd

Moderne hotell i finansområdet av Beograd, i det som kalles nye Beograd. Nytt og spennende med et stort spa. Frokosten på hotellet har fått strålende kritikker, det samme har rommene. Les mer om hotellet her

Zira Hotel Beograd

Dette hotellet har et friskt og moderne design, og kan også tilby gratis middagsbuffet som en del av prisen. Hotellet som åpnet i 2008 ligger også i det såkalte nye Beograd, men taxi til gamlebyen vil ikke koste mer enn 40-50 kroner. Hotellet vant prisen for beste vinhotell i Serbia i 2012, og er rangert til stadighet som ett av de beste hotellene i landet. Se mer av hotellet her

 Hyatt Regency Belgrade

Enda et nytt hotell med amerikansk standard. Det vil si store rom og mye plass, samt veldig god service. Dette hotellet ligger også i den nye delen av byen. Les mer om hotellet her

 Metropol Palace

Dette hotellet ble bygget i 1957, og var standardhotellet for gjestende diplomatiske gjester i byen. Det ble så gjenåpnet i 2012 etter en større oppussing. Hotellet er et femstjerners hotell fra A til Å, og er plassert godt i gamlebyen (og 300 meter unna Nikola Tesla-museet). Les mer om hotellet her

LifeDesign Hotel

Et fint hotell i nærheten av sentrum med spennende design og gode løsninger. Et godt valg når det gjelder både pris og kvalitet. Les mer om hotellet her