Bordeaux – mye mer enn vin

Spektakulær arkitektur, endeløse handlegater og tilbakelent fransk livsstil er noe av det man opplever i byen ved  elven Girondes bredder. Byen Bordeaux er ikke av de største, men rommer mer enn man rekker over på en ovalhelg. Med sine knappe 240.000 innbyggere er det en oversiktlig og fredelig by.

Den moderne bybanen gjør det enkelt å ta seg rundt, og den historiske delen av byen figurerer på UNESCOs verdensarvliste. Her kan man vandre hvileløst omkring og iaktta arkitektoniske perler, shoppe i eksklusive butikker eller nyte et glass vin på en fortauskafé.

Bordeaux har en stolt historie, og vinindustrien i regionen er sentral i denne. I dag er 70% av regionens økonomi fra vin, noe som kommer godt til syne om man vandrer rundt i sentrum. Overalt er det vinutsalg, vinsmakinger og informasjon om bussturer til vinslott som pryder det vakre landskapet rundt byen. Man trenger imidlertid ikke å dra på busstur for å tilfredsstille ganen.

Bordeaux bugner av smaksopplevelser i både fast og flytende form. Spør man en lokalkjent om tips og råd, får man enkelt et treretters måltid til hundrelappen. Vinen — alltid god — kommer i tillegg, og koster sjelden mer enn 30 kroner glasset.

Her er ti tips til gjøremål i Bordeaux:

Besøk Cathedral Saint-Andre

Katedralen ble innviet I 1096 av Pave Urban II, og er bygget i romanesque-stil. En overveldende vakker katedral.

Se vannspeilet ved Place de la Bourse

Mellom elven Gironde og Place de la Bouse (en severdighet i seg selv) ligger et vannspeil omlag 50 meter bredt og 200 meter langt, med innbygde dyser som blåser ut damp og danner en tåkelignende effekt. Både barn og voksne vasser ut i det grunne bassenget og kjøler seg ned i dampen, og om ettermiddagen når solen står lavt, får man en trolsk atmosfære i og rundt vannspeilet.

Shop till you drop!

Bordeaux har svært gode shoppingmuligheter. Spesielt gatene Cours de líntendance, Rue de la Port Dijeaux og den 1,2 kilometer lange Rue Sainte Catherine vil kunne innfri den handlelystnes ønsker. Gatene møtes på Place de la Comédie, ikke langt fra turistkontoret, så dette er en greit utgangspunkt for handleturen.

Bestill en Petit dejeuner

Frokost bestående av en croissant eller pain au chocolat, kaffe eller te og et glass appelsinjuice — på en av kaféene rundt Place Gambetta. Nyt morgensolen og observér avslappede franskmenn og –kvinner utføre dagens gjøremål.

Se Le monument aux Girondins

Et fantastisk reisverk til heder for regionens falne i strid og samtidig en feiring av republikken. Monumentet ligger på Europas største byplass, Place des Quinconces, som også er verdt en titt.

Spis canelés

En liten kake og lokal spesialitet. Blant ingrediensene er eggeplomme som var til overs etter at vinbøndene hadde brukt eggehvite til å rense eikefatene med vin. Canelés passer best som snack, men mange franskmenn spiser den til frokost.

Bestill en busstur til et av de mange vinslottene

Vi brukte et selskap som het Bordeaux 360 wine som opererer med et halvt dusin forskjellige ruter. Vår tur gikk til Margeaux-distriktet, der vi smakte på viner fra to produsenter. Dette er ikke turen for den som vil bli fantebrisen på gratis rødvin, men en meget informativ og interessant rundreise der både historie, arkitektur og dagsaktuelle saker blir omtalt av en kunnskapsrik guide. Turen kostet 70 euro, og tok om lag fire timer.

Spis en tartare de boeuf på Le Grand Café (www.legrandcafebordeaux.fr)

Her spiste undertegnede lunsj mer eller mindre ved en tilfeldighet, og det skulle vise seg å være et lykketreff av de sjeldne. Jeg har nemlig aldri smakt en bedre tartar de boeuf, og i følge den engelsktalende og svært profesjonelle servitøren, var oppskriften hemmelig og unik — jeg ville aldri smake en lik tartar noe sted. Kombinert med husets rødvin, og en crepe sucre til dessert, var dette det beste måltidet jeg inntok i Bordeaux.

Spis når og som de lokale

Dette er selvsagt et råd som gjelder for hele Frankrike, og det gjelder i største grad for Bordeaux. Franskmenn er nemlig vanedyr, og mellom klokken 15 og 19 er det vanskelig å få servering på et godt spisested. Det er nemlig utenkelig for en franskmann å spise treretters middag mellom disse klokkeslettene. Slikt gjør man bare ikke. Derfor er det mulig at du har gått i en turistfelle om alle rundt deg er turister og du har bestilt mat klokken 17. For all del, du kan fortsatt få en god opplevelse, men siden mat er religion i dette landet, bør du ikke gå glipp av hvor godt det kan smake. Se deg litt rundt, og se på klokken. Er det lokale mennesker som fyller bordene, kan du være sikker på at maten de serverer er god.

Ta toget til kysten og se Dune du Pilat

Selv om Bordeaux ikke ligger langt fra Atlanterhavskysten, og egentlig har et typisk kystklima, kan det bli veldig varmt i byen om luftstrømmene kommer sør eller østfra. Etter et par dager med 38 varmegrader, var det deilig å ta toget til Archachon (ca 45 minutt), en liten kystby, og besøke Dune du Pilat. Denne imponerende sanddynen rager 110 meter over havet, er 2,7 kilometer lang, 500 meter bred og rommer 60 millioner kubikkmeter sand. Millioner av turister reiser hit hvert år, men opplevelsen var verdt bussturen fra Arcachon og litt køgåing. Dette var ti subjektivt utplukkede høydepunkt fra Bordeaux og regionen rundt. Det er umulig å yte denne byen rettferdighet uten å legge til ytterligere 25 punkt, men da er det nesten bedre at du drar dit selv, og får din egen opplevelse.

 Hoteller i Bordeaux:

Grand Hotel de Bordeaux and Spa

Et luksushotell slik nesten bare franskmenn kan gjøre det. Klassisk luksuriøst med en strålende plassering. Hotellest restauranter er av virkelig klasse, og servicen gjennomført. For deg som vil ha det absolutt ypperste.  Passer perfekt for romantiske turer eller hvis du skal ha en skikkelig luksustur med jobb eller kunder. Sjekk hotellet her

 Hotel Campanile Bordeaux Centre – Gare Saint-Jean

Et rimelig hotell med enkel standard, men god plassering og alt hva man trenger for overnatting. Moderne design og smarte løsninger.  Les mer om hotellet her

 Hotel Burdigala Bordeaux – MGallery Collection

Femstjerners moderne luksushotell. For deg som liker moderne og effektivt design, men gjerne vil oppleve god luksus også.  Les mer om hotellet her

 Adagio City Apartments

Fine leiligheter for deg som vil ha muligheten til å lage maten selv. Sjekk leilighetene her

 Seeko’o

Hypermoderne og hyperkult. Virkelig stilig design, men kanskje ikke for alle. Sjekk hotellet her