Brussel: Her er vår guide til Europas hjerte

Alle burde ta en tur til Brussel. Europas hjerte. Her er guiden du trenger.

Vi har kanskje noe å lære av belgiere, eller i hvert fall blir man positivt påvirket av stemningen. Brussel kan best sammenfattes i de tre ordene: kunst, kultur og livsglede. Ekstra hyggelig er det at man kan bo svært billig på bra hotell her i helgene, når EU-pampene har reist hjem og de mange hotellene hungrer etter gjester. Her er vår guide til Brussel.

Brussel, reiseguide, guide til brussel, guide til belgia, belgia
Grand Place har blomster på sommerstid, men flotte bygninger og statuer å by på hele året.

Hotell i Brussel

Vi bodde på Brussel Marriott som er et standard forretningshotell, men med fantastisk frokostbuffet og en chef som lager det du vil. Hans eksakte ord, som jeg aldri vil glemme, var: «What can I do for you». Hotellet ligger i tillegg veldig bra til, midt imellom Grand Plass og Saint Catherineplassen, sistnevnte der vi fant våre favorittrestauranter.

Her kan du booke hotell i Brussel
Her kan du booke på Marriott og kanskje møte kokken

Mye på kort tid

Brussel er kanskje ikke den byen som står øverst på lista når man endelig har fått barnevakt for en langhelg eller skal tilbringe hvetebrødsdagene utenlands. Men den er virkelig verdt et besøk om man er ute etter å oppleve mye på få dager, som foreldre med barnefri. Eller som kjærestepar på jakt etter noe annet.

belgia, brussel, guide til brussel, reiseguide, destinasjon, europa
En bit av Europaparlamentet i Brussel.

Tegneseriemuseet og godt øl

Spennende museer, EU-bygninger, Natos hovedkvarter, Manneken Pis, Atomium (Gigantatom bygget til verdensutstillingen i 1958, som man kan vandre inne i), tegneseriemuseet og kule puber med annerledes og spennende musikk og fantastisk godt øl (og mange typer å utforske) er blant severdighetene. I tillegg har restaurantene overraskende god mat. Belgias kjøkken ligger nært opptil det franske men det har sin egen særegenhet.

Asparges er stort og nasjonalretten er blåskjell og pommes frites. Eller belgiske vafler med krem og syltetøy kjøpt fra en velduftende bod i en av sidegatene til Grand Place, midtpunktet i byen hvor rådhuset ligger. Sjømatrestaurantene som du finner i «havnen» (De har jo ingen ekte) er utallige og de hyggelige pubene likeså. Ja, også sjokolade da – Belgia er Europas ubestridte beste sjokoladeprodusent.

guide til brussel, reise til brussel, brussel reiseguide, europa
Den lille gutten som tisser har blitt verdensberømt, og Brussels innbyggere kler han gjerne opp i tråd med begivenheter i fokus.

Språket

Man skal være forberedt på at språket i Brussel kan by på utfordringer – i hvert fall om man har lyst til å praktisere skolefransk eller -tysk. I Brussel snakkes det jo både flamsk, fransk og tysk, og da blir det plutselig litt forvirrende å formulere ordene. I følge Wikipedia er det 77% som holder på fransken, men vi klarte aldri å finne ut av hva vi hørte mest av. Det bor jo i tillegg en del utlendinger her, bestående av både immigranter fra Nord-Afrika og Tyrkia samt medarbeidere og lobbyister ved EU og andre internasjonale organer. Engelsk fungerte heldigvis også bra, så vi endte med å feige ut med det.

Maten i Brussel

Jeg henvender meg her kun til foreldre med barnefri eller kjærestepar for å være helt ærlig så aner jeg ikke hvordan det skulle gått med barn på disse restaurantene. De aller fleste som vi besøkte var knøttsmå og med liten plass for en urolig krabat til å utfolde seg på.

brussel, europa
…også belgisk vaffel da. Det må man få med seg.

Vi spiste på noen veldig gode i området på og rundt Cathrineplassen og menyene her var heller ikke barnevennlige. Vi så heller ingen barn her, så det var kanskje ikke meningen. Men det finnes sikkert alternativ andre steder, men bare ikke i dette området. Jeg vil spesielt anbefale la Brasserie du Jaloa.

I Tintins fotspor

Bestiller du deg en langweekend i Brussel blir du garantert ikke skuffet. Folket er livlig, byen er ren og pen, kunsten står i fokus og kriminaliteten lav. Jeg glemte å nevne at Tintin kommer herfra, og rundt om i byen finner man kule veggmalerier med motiver fra serien. Det er en morsom tur i seg selv – å gå på jakt etter disse bildene av han.  

Fem hotte tips til Brussel:

1.  Invester i en guide. Alt du trenger er egentlig et kart og en severdighetsliste. Du trenger ikke engang forberede deg om du ikke har tid. Mye ligger innen gangavstand (bortsett fra Atomium) og det er mye flott å se mens man går. Ellers er T-banenettverket nytt og rent og veldig flott. 2. Velg april fremfor mars. Da kan du sitte ute. 3. Selv om du ikke trenger å forberede deg så er det en ide å sjekke ut hvilke museer som finnes og bestemme seg for hvilke man vil besøke. Det er nemlig mange. Vi kan anbefale Musée Rene Magritte, tegneseriemuseet og musikkinstrumentmuseet (eller i hvert fall utsikten fra kafeen på toppen). 4. Husk på å teste ut forskjellige typer øl. En ny for hver cafe. Man er da på ferie ! 5. Sats på toget fra Brussel til flyplassen i Charleroix når du skal hjem. Ryanairs busser har en tendens til å bli fulle.