Bryggeritur i Boston

«Er ikke øl i USA bare sånn Budweiser ‘a?» Nei, det er ikke det!

Bakgrunn

Det er ofte en tilbakevennende tanke i Norge at USA ikke har noe bra øl. Alt er brygget på mais, og alt smaker vann. Det kunne ikke vært lenger fra sannheten. Hvor mikrobryggerikulturen, eller craft beer som det kalles i USA, har begynt å bli større i Norge først i nyere tid, har den holdt på lenge i Nord-Amerika. Salget har økt for hvert år, og bare i løpet av de fem siste årene har antallet tønner solgt (som mengde øl måles i) økt med over 60%. I tillegg har det vært en eksplosjon i etableringen i antall nye bryggerier de siste 10 årene.

Craft beer

Craft beer står nå for ca. 14 % av det amerikanske ølmarkedet, og markedsandelen forventes å ha økt til 15 % innen 2020. Den største tettheten av bryggerier finner du i et belte gående fra nordvest til midtvest (Washington, Oregon, Idaho, Montana, Wyoming og Colorado), men den staten med aller flest bryggerier per innbygger er Vermont. Ostestaten har ett bryggeri per 27 000 innbyggere, noe som er overraskende da man tar i betraktning at staten også er den nest minste i USA i folketall. Det er hele 29 craft beer-bryggerier i Vermont, i tillegg til mange mikrobryggier, fordelt på ca. 630 000 innbyggere. De tre største craft beer-bryggeriene i USA (i synkende rekkefølge) er Boston Beer Company (som tapper Samuel Adams), Sierra Nevada Brewing Co. og New Belgium Brewing Company (som tapper Fat Tire, et ølmerke som absolutt bør prøves).

United States of Beer (Wikipedia)

Via Island

Men, denne artikkelen skulle handle om Boston. Det er mange ruter til Boston, og den raskeste fra Norge er via Island. Dersom man flyr innom sagaøya kan man komme frem til Boston i løpet av litt under 9 timer. Det er også mulig å fly direkte til New York og ta toget videre til Boston, men da må du regne med 5 – 6 timer lengre reisetid ettersom du må inn til Penn Station da det ikke går tog direkte fra JFK. Dersom du flyr via Island kan du jo også ta et par dager på sagaøya, nyte den blå lagune når du først er der, og bo på et hotell som Reykjavik Residence Hotel som ligger med en rating på 4.5/5 på TripAdvisor.

Reykjavik Residence Hotel

 Finn billige flybilletter til Boston og andre destinasjoner her

Welcome to Beantown

Stor-Boston er omtrentpå størrelse med Norge i innbyggertall, og har mye å by på av både nattliv, restauranter og sightseeing – og øl. Valget om hotell bør handle om hvilken del av byen som er best å bo i, og i Boston betyr det hotellopphold i utrolige Back Bay. Der kan et hotell som the Newbury Guest House være et både bra og forholdsvis billig alternativ.

Newbury Guest House (nærmeste døra) ligger i den særegne shoppinggata Newbury (skjermdump fra Google Maps)

Selve Boston består av mange mindre bysentra, noe som gjør at det ikke er sentrum av Boston som har det meste å tilby. Harvard Square, Quincy Market, Copley Square, Davis Square, North End, South End og Kendall Square har alle forskjellige ting å by på, og det skal mye til å  komme seg igjennom alle på en helg, så her er det viktig å velge. Som førstegangsbesøker i byen kan du starte dagen med en tur langs Charles-elven, ta en guidet byvandring, og gå på USAs eldste restaurant, the Union Oyster House, og spise en kopp med deilig Boston Clam Chowder – da har du fått en god start.

Samuel Adams og Harpoon Brewery

Første bryggeritur i Boston må gå til ærverdige Samuel Adams, bryggeriet som har begynt å skape seg et stort navn også på denne siden av Atlanteren. Samuel Adams ligger i Jamaica Plain, sør-vest for bykjernen, og etter bryggeritur (med gratis smaksprøver såklart) går det gratis trolle fra bryggeriet til Doyle’s Cafe. Doyle’s er kjent for flere ting, bl.a. at det var den første puben som serverte Samuel Adams, at de har et rom dedisert av Ted Kennedy til sin egen bestefar John F. Fitzgerald, og at deler av filmene Mystic River og 21 (samt flere) er spilt inn her. Det er også en utrolig brun pub, med en helt egen sjarm.

Mannen Samuel Adams hadde lite å gjøre med bryggeriet Samuel Adams. Mannen døde i 1803, mens bryggeriet ble startet i 1984. Etter lunsj på Doyle’s (Boston Clam Chowder igjen) er det tid for å dra på et av Bostons mindre kjente, men like bra, bryggerier – Harpoon Brewery. Turen går med «the T» (undergrunnsbanen) og flybussen til havna, hvor Harpoon Brewery ligger. Harpoon serverer en svært god IPA, men er også kjent for sin UFO-serie (Unfiltered Offering) og sin Leviathan-serie (sterkøl).

Top of the Hub

Bostons høyeste tårn, John Hanckock Tower, til venstre – og Prudential Tower med Top of the Hub øverst i bygget til høyre Kveldens første middag bør nytes på en jazza restaurant i toppen av Bostons nest-høyeste bygning. Restauranten heter Top of the Hub, og bygningen er the Prudential Tower. I restauranten kan du få et sete ved vinduet med en fantastisk utsikt over hele Boston. Her føles det ut som om du sitter i løse lufta!

Finn billige flybilletter til Boston og andre destinasjoner her

Cisco Brewers og Nantucket

Neste dag gjelder det å være tidlig opp, for da blir det langtur til Cisco Brewers som ligger på øya Nantucket. Cisco har blitt kjent for sin Grey Lady og Whale’s Tale Pale Ale, som begge smaker fortreffelig. I tillegg får du oppleve en øy som er kjent for hvite fyrtårn og utrolige strender.

Fyrtårn på Nantucket

Smuttynose Brewery

På tredje dagen er det på tide å ta bilen ut på kjøretur til landlige Northampton hvor Smuttynose Brewery ligger. Smuttynose serverer en deilig Old Brown Dog Ale. Etter smaksprøver (ikke alt for mange, vi kjørte jo til Northampton) kan middagen nytes på Lhasa Cafe, hvor du får servert Tibetansk mat. Desserten tar vi på Herrell’s Ice Cream – en iskrembutikk på lik linje med Ben & Jerry’s.

Ingefærøl

En øl som det anbefales at man prøver før man drar fra New England er Cody Brewerys Honey Gingah Pale Ale. Selv om det høres merkelig ut å blande honning og ingefær inn i øl så smaker den overraskende fortreffelig, og man får også prøvd noe utenom det vanlige. Selv etter 4 dager i Boston og 4 bryggerier er det fortsatt mye å oppleve i Beantown. Dersom du ikke har fått nok øl kan du dra på Rock Bottom i Boston sentrum, og få en svært god Firechief Ale som du kan drikke med god samvittighet siden overskuddet går til brannvesenet. Eventuelt kan du dra til Portland, Maine, og spise hummer for en billig penge – nam! Og dersom du tror det er for sent på året for å dra til Boston kan vi berolige deg med at også Boston kan pynte opp til en fantastisk jul.