Reiseguide til Budapest: Hit vil du dra

Foto: Getty Images

Buda, Pest. Det var to byer, nå er det nok bruer til at det er en. Ungarns juvel, og en av de fineste byene du kan besøke i Europa.

Litt av en historie

Den første bosetningen der du i dag finner Budapest var en keltisk landsby. Romerne okkuperte området fra rundt år 1, og hadde en stund hovedstaden for området Nedre Pannonia (dagens Ungarn, Serbia, Kroatia og Bosnia) på stedet hvor Budapest i dag ligger.

Omkring år 900 kom magyarene til området, og de to byene Buda og Pest vokste opp. Buda ble hovedstaden, men begge byene på hver sin side av elven Donau vokste raskt.

Ottomanerne inntok først Pest i 1526 og så Buda 15 år senere.

En tredje by, Obuda, vokste også fram samtidig. Pest ble så hovedsete for administrasjonen i området etter at ottomanerne ble kastet ut av Ungarn, og vokste raskest.

I 1867 ble de tre byene slått sammen til Budapest.

Søk etter de billigste flybillettene her

Utrolig mye å se

På grunn av sin lange historie med mange herskere, kriger og forskjellige religioner og kulturer har Budapest en mengde opplevelser både historiske og kulturelle. Vi har plukket ut de 5 tingene du absolutt bør få med deg.

Foto: Getty Images

1. Varhegy

På engelsk kalles det Castle Hill, på norsk kan det kalles slottshøyden. Uansett hva du kaller det så er det en virkelig opplevelse. Spesielt med en guide som vil forklare deg historien til området. I løpet av en tretimers tur vil du få med deg blant annet følgende: Királyi palota – det kongelige palasset. Navnet lyver siden det aldri har vært bosted for noen kongefamilien, men det 304 lange palasset er uansett en virkelig opplevelse.

Inne i slottet finner du Ungarns nasjonalbibliotek, Ungarns nasjonalgalleri og Budapests historiske museum. Mária Magdolna torony – Maria Magdalena-tårnet var den eneste kirken som fortsatt var kristen under ottomanernes styre, de andre kirkene ble gjort om til moskeer. Mátyás templom – Matthias-kirken er en kirke som både har sett kroninger og rojale bryllup.

Tårnet er et velkjent landemerke. Halászbástya – på engelsk heter det Fisherman’s Bastion, og er vel verdt å oppsøke. Spesielt den vakre utsikten fra området.

Sjekk her for gratis guidede turer.

Foto: Getty Images

2. Széchenyi lánchíd

Dette var den første faste brua over Donau, en bru som koblet sammen Buda og Pest. Byggingen startet i 1840, og den stod ferdig i 1849. Den begynner på den ene siden ved vakre Gresham-palota og går over til Adam Clark-plassen (som i dag er en rundkjøring) hvor du også finner den tre meter høye steinen som er nullpunktet som man regner lengde ut i fra i byen. Bruens historiske betydning for byen har vært svært stor, og byggherren for bruen var skotten Adam Clark (ergo navnet på plassen).

Foto: Getty Images

3. Országház

Stortinget i Ungarn, eller folkets hus, er både et arkitektonisk mesterverk og den største bygningen i Ungarn (og en av de høyeste). Kronjuvelene til Ungarn finner du også her. Bestill en guidet tur på forhånd her. Har du et pass fra EU får du rabatt på inngangsbilletten.

4.  Terror Haza

Terrorhuset er nyere ungarsk historie, og omhandler fascismen og kommunismen i Ungarn. Les om museet her. 

 5. Den store synagogen

Den største synagogen i Europa finner du i Budapest, og har et jødisk museum samt et Holocaust-minnesmerke utenfor. Her er nettsiden.

Søk etter de billigste flybillettene her

Utrolig mye å gjøre

Det bor opp mot 1,8 millioner mennesker i Budapest, og byen er en turisby i tillegg til å være hovedstad. Det er selvfølgelig mye mer enn fem ting du kan gjøre i byen, men vi har valgt ut disse som det du absolutt bør gjøre i tillegg til å se de fem attraksjonene over.

1. Bade

Foto: Getty Images

Vi mener ikke å vaske deg, selv om du også vil gjøre det. En av grunnen til at romerne grunnla en by her var for å lage bad. I dag er Budapest en spaby, med både moderne og tradisjonelle muligheter for å få vasket seg. Széchenyi-gyógyfürdő er det største såkalte medisinske badekomplekset i Europa, og befinner seg i byparken (Városliget). Hotel Gellért – 115878 – har kanskje det mest berømte spaet i byen, mens Rudas fürdő har bevart badehistorie fra Ottomanerne (som vi i dag ville kalt et tyrkisk bad).

2. Cruise på Donau

Det er mange måter å se Budapest fra sjøen på, men party cruise kan være noe å vurdere. På kvelden er det helt magisk med alle lysene langs elva.

3. Magyar Állami Operaház

Foto: Getty Images

Operahuset i Budapest er verdenskjent, og får du billett bør du vurdere å se Opera her. I hvert fall bør du vurdere et besøk. Her er hjemmesiden.

4. Váci utca

Foto: Getty Images

På Londonspråk: Oxford Street. På godt, og vondt. Mange turister, mange butikker og mye å se. En fin guide til gaten finner du her.

5. Központi Vásárcsarnok

Foto: Getty Images

Det største innendørsmarkedet i Budapest er en opplevelse. Både matmessig og for å se både det ene og det andre.

Søk etter de billigste flybillettene her

Aktiviteter i Budapest

Utrolige steder å bo

Budapest har mange gode hoteller, til svært gode priser. Vi har plukket ut ti anbefalinger.

1. Continental Hotel Budapest

Designhotell som stadig vinner priser, er veldig godt plassert og som har en pris du slettes ikke skremmes av (fra 750 kroner per natt). Hotellet har parkering for deg som vil leie bil for å dra ut av byen, innendørs og utendørs basseng, en vakker takterasse (hvor også det utendørs bassenget befinner seg), en restaurant med god mat – Araz (som gir deg halv pris på all alkohol om du spiser a la carte) og ligger rett ved metrostasjonen Blaha Lujza ter. Sjekk hotellet her

2. Four Seasons Gresham Palace 

Det aller beste hotellet i Budapest, og prisen er også deretter. Når det er sagt: Dette ER et palass. Hotellet ligger rett ved den berømte brua vi har omtalt over med utrolig utsikt over Donau og Buda-siden. Hotellet ble rangert som ett av de 25 beste hotellene i verden i 2012 av Tripadvisor, har et stort og fint spa og en veldig god restaurant. Skal du på tidenes tur til Budapest så er dette valget. Sjekk hotellet her

3. Hotel Palazzo Zichy 

Et strålende hotell du ofte kan få for en relativt rimelig pris (fra 800 kroner per natt). Luksus, med et touch av det gamle Budapest. Strålende, sentral plassering og en fin lobbybar. Sentrumsnært. Sjekk hotellet her

4. Corinthia Hotel 

Veldig ofte rangert som det beste luksushotellet i byen, og kom også med på Conde Nasts gull-liste for 2012. Prisene er heller ikke ekstremt skremmende, og kan starte på litt over tusenlappen per natt. Et hotell med en lang historie som ble pusset opp i 2003 kan tilby mye til de fleste reisende. Innendørs basseng, flere gode spise-og drikkemuligheter, ett av beste spaene i byen og nydelige rom. Sjekk hotellet her

5. Bohem Art Hotel 

Ett av hotellene i Budapest som oftest er mot toppen på Tripadvisor. Som navnet tilsier er kunstinspirasjonen virkelig tilstede på dette hippe, moderne hotellet. Rett ved shoppinggaten vi nevner over, champagnefrokost (!), kunstutstillinger, gratis Internett og en super kombinasjon av det nye plassert midt i det gamle. Sjekk hotellet her

6. Hotel Parlament 

Hotellet er kjent for sin service, og sin gode plassering. Her kan du få rom ned mot 600 kroner per natt. En del av Best Western-kjeden med 65 rom, og ett mindre hotell altså. God plassering, en fin lobbybar, gratis nett (som faktisk de fleste hotellene i Budapest har) og god service. Sjekk hotellet her

7. The Ritz-Carlton

Ritz-Carlton-kjeden har luksushoteller over hele verden, men det er sjeldent du kan bo så billig på dem som i Budapest. En perle av et hotell med klassisk design. Hotellet har en super utsikt og plassering. Sjekk hotellet her

9. Hotel Nemzeti Budapest 

Et svært rimelig priset designhotell, nyoppusset i 2012. God plassering ved metrostasjonen Blaha Lujza ter. Et lite, moderne hotell som er et godt valg. Sjekk hotellet her

10. Marriott Executive Apartments Millennium Court 

For deg som vil ha litt ekstra plass er dette et strålende, og svært godt plassert valg. Store leiligheter til en ganske så rimelig pris. Se mer her

Søk etter de billigste flybillettene her

PS! Det kan virkelig lønne seg å bestille transport fra flyplassen på forhånd, og la hotellet hjelpe deg med taxi i Budapest. Havner du i feil taxi kan du fort måtte betale tre-fire ganger for mye.