Byen Bath i England ligger omtrent en og en halv time vest for London. Først og fremst er byen kjent for sine «bad». Hit har folk gjennom historien kommet av helsegrunner og for å søke atspredelse og velvære, og fortsatt i dag er dette en ettertraktet spa-by.
Av: Anniken Johansen
Jane Austen, som også bodde i Bath noen år av sitt liv, beskriver byen i romantiske vendinger i sine romaner. Fra noen av filmene basert på bøkene, spesielt Nothanger Abby, får man et godt inntrykk av denne praktfulle byen. På den tiden var Bath kjent som kursted for rike engelskmenn. Det er fortsatt noe aristokratisk over denne byen. En usedvanlig vakker by å rusle rundt i. Parker, flere gågater, elven som går gjennom byen med sin lille foss, en historisk bro med butikker på broen, og massevis av muligheter til shopping. Men også en god del historiske hendelser skjedde her.
Jane Austen-senteret
Jane Austen-senteret er dedikert til å hylle Baths mest berømte innbygger. For litt i overkant av en femtilapp kan du få du et godt inntrykk av livet på Jane Austens tid – mote, mat, samfunn – alt som ville ha inspirert Austens tidløse romaner. Senteret utforsker også hvordan byen Bath kan ha påvirket Jane Austens liv og verk, spesielt hennes høyt elskede bøker, Northanger Abbey og Overtalelse. Senteret ligger i et klassisk innredet georgisk byhus hvor man som besøkende blir tatt vennlig i mot. Det gis til å begynne med et innførende foredrag om Jane Austen, og deretter er man fri til å gå rundt og se den spennende utstillingen på egen hånd. Hvis man har spørsmål, er det alltid en hjelpsom medarbeider i nærheten som står til disposisjon. Det er også anledning til å leve seg inn i tidens ånd og få følelsen av å leve i en av Austens romaner ved å kle seg ut i en rekke av utstillingens kostymer, inkludert elegante hatter, sjal, vifter og kjoler. Det er mange muligheter for å ta morsomme bilder med bakteppet som senteret gir.
The Tea Room
Det kjente ‘Tea Room’ (tidligere tildelt «The Tea Guild’s Award of Excellence») er plassert i andre etasje av senteret, hvor du kan nyte en kanne nytrekt blad-te med hjemmelaget kake til. Fra te-rommet har man også utmerket utsikt over hustakene i verdensarvbyen Bath. Nytt for 2014 er en voksdukke av Jane Austen, slik man tenker seg at hun ville ha sett ut (kameraet var ennå ikke oppfunnet).
Det tok tre år for kunstneren Melissa Dring å konstruere en voksdukke basert på øye-vitnebeskrivelser og en skisse av Austens søster Cassandra. Før du forlater senteret, glem ikke å besøke gavebutikken for en suvenir fra besøket. Her kan man velge mellom håndlagde kort, skrivesaker og spesialdesignede gaver, samt alle av Jane Austens romaner og filmer basert på disse. Senteret er et must for enhver Jane Austen-fan. Ikke bare kan du lære om tiden hun tilbrakte her i Bath, men også om hennes liv i det hele tatt og hvilke hendelser og personer som kan ha påvirket scener og karakterer du kanskje kjenner fra bøkene hennes.
Thermae Bath Spa
Hvis du drar til Bath bør du gjøre mest mulig ut av oppholdet, og det vil si nyte byens rike historie og ta deg et bad i en av byens naturlige varme kilder som ble oppdaget av kelterne og romerne for mer enn 2000 år siden. I hjertet av byen finner man et av dagens hovedspa, Thermae Bath Spa, en kombinasjon av historiske spabygninger og moderne design. Her kan du bade i Storbritannias eneste naturlig varme, mineralrike kildevann – enten innendørs i Minerva Bath eller i utendørsbassenget på taket med spektakulær utsikt over byen Bath.
Spa-fasilitetene
Badet er åpent både på dagtid og på kveldstid. I tillegg kan du forfriske dine sanser i velduftende aromatiske steamrom og ellers velge mellom over 40 spa-behandlinger og pakketilbud. Det er også mulig å bare velge en totimers eller fire timers spa økt, noe man får maks utbytte av i form av Minerva Bath, dampbad og utendørs svømmebasseng på taket samt tilgang til stedets kafé og restaurant. Spa-øktene koster fra 170 til 370 kroner avhengig av hvor lang tid du velger å tilbringe der. Man kan ta med eget håndkle og badekåpe, eller de kan leies fra resepsjonen. Spabehandlingene varierer fra tradisjonell massasje, ansiktsbehandlinger og terapi med varme steiner, til stedets egen spesialdesignede behandling, Watsu, som innebærer massasje og lette strekk-behandlinger i den historiske mineralkilde, Hot Bath. Utvalget av spa-pakker tilbyr varierte spa-økter, behandlinger og dessuten måltider i Springs Restaurant.
Twilight Package
Et av stedets mest populære tilbud er Twilight Package eller Twilight for Two. På sen ettermiddag eller tidlig kveld, kan man ta i bruk spa-fasilitetene og samtidig oppleve den gradvise endringen i lys og atmosfære på Thermae Bath Spa. Prisen er 420 kroner for en person (eller 800 for to) og inkluderer en 3-timers spa økt, bruk av håndkle, badekåpe og tøfler, valg av én rett fra «Springs Meny» og et glass av husets vin, pils eller juice i restauranten. En romantisk treat, ypperlig for par. Det er også mulig å kjøpe med seg spaprodukter hjem fra husets butikk. Her finnes et utvidet spekter av spa, helse-og skjønnhetsprodukter, samt spa gavekort.
Sally Lunn Bun
Sally Lunn Eating House er et verdenskjent spisested i sentrum av Bath. Den historiske bygningen er et av de eldste husene i Bath, fra 1700-tallet, og skal opprinnelig ha vært et benediktinerkloster fra enda lengre tilbake i tid. Her kan man komme innom både på morgenkaffe, lunsj, ettermiddagste og middag. Menyen byr på historiske forfriskninger basert på den opprinnelige ‘Sally Lunn bun’ – en legendarisk hvetebolle som fortsatt bakes etter en hemmelig oppskrift – og menyen tilbyr ellers lokale og autentiske historiske retter. Kjøkkenmuseet, som er i underetasjen, viser et gammeldags kjøkken og demonstrerer hvordan det ble brukt av den legendariske bakeren Sally Lunn. Hvis du besøker Bath, så prøv å spis her minst en gang, det er en opplevelse. De små, intime mormor-stuene, fordelt på tre etasjer, gir stedet et hjemmekoselig preg. Det er ikke usannsynlig at Jane Austen selv satt her ved et bord i sin tid i Bath og at hun smakte på Sally Lunns boller. En ‘Sally Lunn Bun’ er en stor hvetebolle laget av en gjærdeig som inneholder fløte, egg og krydder, ikke ulik de søte brioche brødene fra Frankrike. Den serveres varm i skiver, med smør, og den ble første gang ‘lansert’ i 1780 i spabyen Bath. Forfatteren Charles Dickens nevner den legendariske bollen sammen med muffins og hvetebrød i romanen The Chimes fra 1845.
Baths Kongelige Teater og Frimurer-losje og museum
Er du i Bath og har litt tid til overs kan det være verdt å ta turen innom 12 Old Orchard Street. Her, i den litt bortgjemte brosteinsgaten, ligger en heller anonym bygning. Men bak dørene inneholder den en unik historie som går 200 år tilbake i tid. Da var dette det første Kongelige Teater utenfor London, åpnet i 1750. Etter det ble det gjort om til et katolsk kapell hvor katolske biskoper ble ordinert, og siden 1865 har det vært hjemmet til en av Englands eldste Frimurerlosjer.
Guidede turer
Guidede turer av bygningen er tilgjengelig hele året på tirsdag, onsdag og torsdag kl 11 eller 14:30. Eller lørdag kl 14:30. Gruppereservasjoner for 10 eller mer er mulig etter forhåndsavtale. Under én times guidet tur vil du kunne stå på samme scenen hvor kjente skuespillere på 17- og 1800-tallet mottok hyllest av sitt publikum. Omvisning i teateret, som i dag er tempel for frimurerlosjen, gir også adgang til Frimurer-museet, som består av en stor og sjelden samling frimurer-gjenstander i hvelvene under bygningen. Disse kjellerhvelvene fungerte også som gravkamre for katolikker den gang bygningen var eid av Den Katolske Kirke, først og fremst var det den franske adelen som hadde flyktet den franske revolusjonen som ble gravlagt der. Bygningen var det viktigste katolske kapell i byen Bath mellom 1809 og 1863.
Bath Abbey
The Abbey Church of St. Peter og St. Paul, vanligvis kjent som Bath Abbey, er en anglikansk sognekirke og et tidligere Benediktinerkloster i Bath. Klosteret ble grunnlagt i det 7. århundre og omorganisert til Kirke i det 10. århundre, og ombygd i det 12. og 16. århundre. Omfattende restaureringsarbeid ble utført av Sir George Gilbert Scott i 1860-årene. Abbyen er et av de fremste eksemplene på gotisk arkitektur i England.
Det første synet som slår en av Bath Abbey er gjerne vestfronten, med sin unike stiger av engler. Legenden bak er at daværende biskop av Bath, Oliver King, skal ha hatt en såkalt Jacobs-drøm om engler som steg opp og ned av stigen, og dette skal i sin tur ha inspirert utformingen av fasaden som tusenvis av mennesker kan se opp på og beundre i dag. Kirken er et aktivt hus, med hundrevis av menighetsmedlemmer og hundretusener av besøkende hvert år; den brukes til religiøse tjenester såvel som sekulære seremonier, det være seg konserter og foredrag. I kjellerhvelvene finnes et kirkemuseum. Det er også mulighet for å gå på i tårnet (hver dag unntatt søndag) og nyte fantastisk utsikt over byen.
Hotelltips:
Abbey Hotel
Abbey Hotel ligger i hjertet av Bath, bare noen få skritt unna Parade Gardens, Bath Abbey og Roman Baths. Ikke langt unna ligger også Bath Theatre Royal og Jane Austen-senteret.
Bailbrook House
Bailbrook House ligger i Bath, i nærheten av Alice Park, Bath Abbey og Roman Baths. Ikke langt unna ligger også Holburne-museet og University of Bath. Dette hotellet tilbyr 3 restauranter i tillegg til en bar/lounge. Gjestene blir servert gratis frokost hver morgen.
Royal Cresent Bath
Dette er et luksus fem-stjerners hotell i Bath med 15 minutter gangavstand til sentrum. Hotellet har en 1700-talls interiørstil, og rommene er store og behagelige.
Francis Hotel Bath
Francis Hotel Bath ligger i sentrum og er i vakker Regency-stil. Butikker, gallerier og Bath Spa er ligger i nærheten.
Følg oss på Instagram og Facebook !