Bystrendene du ikke visste om

Foto: Getty Images

I disse storbyene får du alt i pose og sekk. 

Miami Beach, Costa del Sol, Copacabana-strendene ligger langt unna dagligdagsrutiner. Men nå har vi sand, vann og palmer rett utenfor døren vår. Urbane strender har erobret Europas byer, og vi guider deg til 8 av dem. Har man ikke sandstrand, så lager man da en, må skjønne. Du vil kanskje ikke kunne se havet, men i disse byene kan du slikke sol (og bade) i kombinasjon med storbyens gleder og fristelser.

Se om det finnes en der hvor du skal:

Foto: Getty Images

1. Paris Plage, Paris

Ja, vi elsker Paris og byen blir ikke akkurat mindre attraktivt når elvebredden langs Seinen gjøres hver sommer om til et lite strandparadis. Trafikken stenges og 3000 tonn med sand som helles ut for å skape et flott pusterom i bymaset for både innbyggere og turister. Åpent fra midten av juli, strekker strandområdet seg mellom Jardin des Tuileries og Ile St. Louis. Fluktstoler, solsenger og hengekøyer, utendørsdusj, iskrem-selgere, musikk, palmer, parasoller, og god stemning hører med.

Finn hoteller rundt Paris Plage her

Foto: Getty Images

2. Strandbar Mitte, Berlin

Den tyske hovedstaden har perfeksjonert kunsten å lage urbane strandområder, og du vil bli imponert over det gode utvalget av sandbelagte strandbarer langs bredden til elven Spree i sommermånedene. Og det beste av alt, de holder åpent ut september. Det er nå mer enn 30 strandbarer i skjønne Berlin, men den opprinnelige Strandbar Mitte i Monbijou Park er forsatt den beste. Skal du til Berlin, så må du ta turen dit. Her mangler det ikke på noe. Det er palmer, solstoler, salsa og tango kvelder, det nødvendige sandvolleyballnettet, paraplydrinker, og flott utsikt over solnedgangen over Bodemuseum, som ligger på motsatt side.

Her finner du hoteller i Berlin

3. Smíchovská pláž, Praha

Den tsjekkiske hovedstaden vil heller ikke skuffe. Ikke så langt unna selve sentrum på vestbredden av elven Vltava finner du Smichovska plaz – en liten sandstrand med en hyggelig restaurant/bar og en flott utsikt over bybildet. Badminton, volleyball og fargerike fluktstoler gjør stranden til et kult sted på dagen, mens levende musikk og fantastiske drinker legger til dens nattlige sjarm.

Her finner du hoteller i Praha

4. Copencabana, København

Det er deilig å være norsk i Danmark, og ikke minst i København. Og byen er velsignet med å ha badestrender og havnebad liggende i sentrum. Brasil har Copacabana, mens København har Copencabana. Dette kaller danskene sin 2,5 kilometer lange bystrand. Den ligger på Havneholmen foran Fisketorgets Cinemaxx, og består av en rekke flytebrygger som rammer inn tre bassenger: et grunt barnebasseng, et for sportssvømmere og mosjonister, og et med stupetårn på en, to og tre meters høyde. I København får du flotte bademuligheter, smilende dansker, god kald Calsberg. Så ikke glem å ta med badeklærne i sommersesongen.

Her finner du hotell i København

5. BovenNemo, Amsterdam

Amsterdam er alt annet enn tradisjonell, og det samme gjelder for byens «strender». Fra atypisk til bohem – her finnes det meste: Amsterdam Plage, Strand West, Blijburg aan Zee, Strandzuid, BovenNEMO. BovenNEMO tar bystrand-konseptet til et helt nytt nivå. Denne kule stranden ligger på toppen av Nemo-bygningen, altså det store grønne skipet, også kjent som det største vitenskapssenteret i Nederland. Her kan du ligge på en solseng, nyte sand mellom tærne med den mest spektakulære utsikten over sentrum. Det er gratis inngang, og i år holder det åpent fra 1.juni til 1.september.

Her finner du hotell i Amsterdam

6. Barge Strand Budapest

Budapest skuffer heller ikke. Byens innbyggere har nemlig sin egen flytende strand, Barge Beach Budapest. Den består av tre dekk som sitter på toppen av tre resirkulerte lektere som i sin tid gjennomførte leveranser av kull og stein opp og ned Donau. Her snakker vi om et areal på 2100 kvadratmeter, større enn 6 tennisbaner, med et 16-meters svømmebasseng, omgitt av sand, solsenger, kafé og bar, og et barnebasseng. Et paradis midt i sentrum av byen.

Her finner du hotell i Budapest

7. Bruxelles Les Bains, Brussel

Brussel er heller ikke noe unntak. For ellevte år på rad blir bredden av Brussel-Charleroi-kanalen forvandlet til en ekte urban strand. Anlegget heter Bruxelles les Bain, eller Brussel Bad, og befinner seg på Place Sainctelette og Rue de la Dyle. Det er åpent alle dager unntatt mandag fra 5. juli til 11. august, og åpningstidene er fra 11 til 22. Her kan du slappe av på sandstranden, teste vannskliene eller spille sandvolleyball. Blir du sulten og tørst, er det strandrestauranter og barer å ty til, og skulle du få en intens trang til å handle, så finner du butikker der også. Det er ikke lov å bade i kanalen, det er heller ikke tillatt å ha med radio, men det er godt med musikk og konserter til underholdning for de som ønsker det.

Les vår guide til Brüssel her

8. Strandbar Herrmann, Wien

For en herlig storby! Den byr på så ufattelig mye, og urbane strender langs Donau-kanalen i sommer mangler det ikke på. Midt i byen, i Herrmann-parken, finner du den livlige Strandbar Herrmann. Det er utstyr med parasoller, fluktstoler og masse sand å grave tærne ned i. Her får du også god mat og mye godt å drikke på.

Her finner du hotell i Wien