I dag er Christian Lindgren 27 år gammel og har klart å fullføre planen han hadde da han droppet ut av skolen som 18-åring: å reise til 97 land innen han fyller 27 år. Men det stopper ikke der, for det eneste han ønsker å gjøre i livet er å fortsette å reise. For å samle nok penger til flybilletter, overnatting og lommepenger, har han blant annet jobbet som engelsklærer og på hostell mens han har vært på reise. I ny og ne reiser han også tilbake til Norge for å jobbe som vikar innen produksjon. I tillegg driver han en selvstendig blogg, Unusual Traveler, som han startet i juli 2015. Nordmannen fra Halden har fått internasjonal oppmerksomhet fra blant annet britiske Dailymail og Telegraph for sine fantastiske reisebilder. Akkurat nå reiser han til Nepal for å jobbe som frivillig en kort periode.
Ut å reise?
Sjekk billige flybilletter her!
Se topplisten over hotell her
https://instagram.com/p/1L-uB8IFE8/ – Jeg reiser så lenge jeg har mulighet/penger til det. Har tidligere reist hjem og jobbet i Norge hver sommer, men siden økonomien i Norge har blitt verre i år har det blitt vanskelig og finne passende jobb, sier Lindgren. Selv om det eneste han ønsker er å reise, så stresser han ikke med det. Det er land han har vært over 10 ganger som han fortsatt drar tilbake til og utforsker mer, enn å stresse videre til et nytt land. Han har for eksempel fortsatt ikke vært i Frankrike, men i et av verdens mest lukkede land, ja, der har han vært.
Turen til Nord-Korea: – Et av de tryggeste landene i verden
Lindgrens mange ferder har vært alt fra Pakistan, til Iran, til Kina. Fra det sistnevnte reise han videre til en destinasjon som de fleste er skeptiske til; Nord-Korea. Her møtte han andre reisende som hadde organisert en gruppereise, søkte visum, og tok toget fra kinesiske byen Dandong til Nord-Koreanske Pyongyang. Selv om han måtte være med reiseguide til alle tider, så hevder Lindgren at Nord-Korea er et av de tryggeste landene i verden. https://instagram.com/p/1XwjCqIFB0/ Han fikk til og med muligheten til å snakke med soldatene, og fikk lov til å knipse bilder. Den eneste måten du kan komme i fare, er dersom du kritiserer Nord-Koreas regjering, skriver Christian i sin blogg. Det var nok til å pirre nysgjerrigheten vår, så vi spurte Christian om han kunne fortelle oss mer om reisen til hovedstaden Pyongyang.
Reise til Kina? Finn hoteller her!
– Nord-Korea var moro, jeg reiste til grensebyen i Kina og fikset alt gjennom et lokalt kinesisk reiseselskap, fikk visumet innen 24 timer og var i Nord Korea innen 48 timer. Ingen spørsmål siden jeg reiste med et kinesisk selskap og ikke et europeisk/vestlig. Så jeg fikk gjøre i grunn som jeg ville, fikk ta bilder uten noe form for begrensninger. Jeg hadde en guide, men ingen vakt. Og prisen var langt under hva man betaler med et vestlig selskap, sier Lindgren og fortsetter: – Jeg fikk aldri nei uansett hva jeg ville gjøre, selv om jeg prøvde å «tøye grensene så som mulig» jeg drakk med lokale soldater, delte togvogn med bokselandslaget som endte opp med at jeg hadde tidenes fyllesyk. Fikk en skreddersydd Nord Korea-dress som jeg har hjemme i Norge. Selv om Nord-Korea var en opplevelse i seg selv, er ikke det hans beste reisetips. https://instagram.com/p/quAC4ioFEc/ https://instagram.com/p/uDVWI-IFOA/ Vi spurte om han kunne skrive oss hans beste reisemål hittil – og det hevder han er en berømt by i Uzbekistan, nemlig Samarkand.
Mitt beste reisemål: Historiske Samarkand
Samarkand var kanskje det viktigste og mest kjente stoppestedet på Silkeveien mellom vesten og Kina på 1400 tallet. Stoppet er et møtepunkt mellom flere kulturer, og ble nettopp derfor tatt opp på verdensarvlisten i 2001. Samarkand har flere av verdens mest kjente historiske byer, som hadde vært på alles topp 10 liste over steder man må besøke i verden om det hadde vært i et annet land. Samarkand og Uzbekistan er på en måte straffet for sin beliggenhet når det kommer til turisme. Landet grenser til Afghanistan, Tadjikistan, Kazhastan og Tadjikistan, noe som gjør at flere er skeptisk til å reise hit. Beliggenheten til Uzbekistan gjør faktisk landet til et eksotisk og spennende sted, men som krever litt ekstra planlegning sammenlignet med andre reisemål. Landet, som er i stadig forandring, har gjort store fremskritt når det kommer til turisme. https://instagram.com/p/jMWfskIFJo/ Turismeveksten har resultert i nye hoteller som åpnes hver måned, europeiske kaffehus, og høyhastighetstog. Sistnevnte gjør reiseveien mellom Tashkent og den historiske byen Bukhara raskere og mer behagelig. Gjennom mine reiser har jeg vært så heldig å få følge denne enorme utviklingen som har forandret det å ferdes i Uzbekistan fra en tungvint og tidkrevende oppgave, til en lek. Det som gjør Samarkand så spesielt er pga all historie, og det er ingen andre steder i verden som har vært et så viktig møtepunkt for kulturer; fra Alexander den store, da islam ble introdusert på 8-9 tallet, til silkeveien, og til Soviet og Soviets fall. Jeg har aldri opplevd så mange historiske bygninger / monumenter på et så lite område noe annet sted i verden. Kort fortalt: Samarkand har nok historiske steder til å få selv den mest kresne historiker til å pakke kofferten.
Dette er stedene du må se mens du er i Samarkand
1.Registan
Selve hjertet, og sentrum i den gamle delen av Samarkand, ble bygget mellom 1417 og 1660. I denne delen finner du 3 Madrassa, eller skoler som vi sier på norsk. I dag er de 3 Madrassa bygget om til museum, og her finner vi også flere suvenirbutikker.
2.Basar
Et lite steinkast fra Registan ligger den lokale basaren. Den har eksistert i flere hundre år og er stedet hvor lokalbefolkningen gjør alle sine innkjøp, også den dag i dag.
3.Gur-e-Amir
Gur-e-Amir, mausoleum til den store erobreren Timur som grunnla riket Timurid Empire på 1370-tallet. Mausoleum spiller en viktig rolle i Persisk-Mongolsk historie. Denne typen mausoleum ble brukt som inspirasjon for Humayun’s Tomb i New Delhi i India, som igjen inspirerte til byggingen av det kjente Taj Mahal.
4.Shakhi-Zinda Ensemble
Shakhi-Zinda Ensemble er et kjent mausoleum og gravplass (mausoleum er en gravplass, for viktige personer) hvor en av gravene tilhører Shakhi-Zinda som var kusinen til profeten Mohammed.
Dette må du passe på
Samarkand er fullstendig trygt, men som i resten av landet bør man unngå og snakke politikk og spesielt unngå og snakke nedsettende om Presidenten og hans familie. Det er ellers problem med korrupt politi i hele landet, men det virker ikke som det er et problem i Samarkand. Hvis man skal reise rundt i landet anbefales det og holde seg unna grenseområdet til Afghanistan, som er ca 400 km unna Samarkand.
Her bør du bo
Bahodir B&B er det nærmeste man kommer et Hostel i Uzbekistan, det er her hvor så og si alle selvstendige turister bor, både unge å gamle. Ligger bare et lite steinkast fra Registan. Har stor bakgård hvor reisende deler reise historier over noen kalde øl. Rom er fra 10USD per natt, stor frokost er inkl.
På President Hotel bor de fleste som er på gruppetur. Dette er et 4-stjerners hotell som tilbyr alt av hva man kan forvente. Innendørsbasseng og egen restaurant med gratis frokostbuffé.
Andre tips om Samarkand
Det er få minibanker i Uzbekistan, og de som aksepterer Visa/Mastercard er ofte tomme for kontanter. Ta derfor med dollar eller euro som du kan veksle til den lokale valutaen («Uzbekistani», UZS) Veksling anbefales å gjøres på «black market», hvor man får en mye bedre kurs enn i banken. Mat Maten i Uzbekistan er veldig mye basert på kjøtt, og består ofte av lam. Men en finner også en stor miks av Kinesisk, Indisk-, Russisk- og Persisk-inspirert mat, som gjenspeiler alle kulturene som besøkte Samarkand på silkeveien Drikke Uzbekistan er et veldig liberalt muslimsk land hvor man kan få kjøpt øl og vin overalt. Det lokale ølet heter «Sarbast», og blir brygget av Carlsberg. Vin er også veldig populært i Uzbekistan. Det finnes 14 wineries, hvor det mest kjente av dem, Khovrenko Winery, ligger rett utafor Samarkand. Her er det muligheter for vinsmaking og omvisning. Hvordan komme seg til Samarkand Samarkand har sin egen flyplass (ruter fra Moskva og St.Petersburg, Russland), men de aller fleste flyr til hovedstaten, Tashkent, og tar høyhastighetstoget videre. Til Tashkent kan man fly fra Europa via Riga (Air Baltic), Praha (Czech Airlines), Istanbul (Turkish Airlines) og det nasjonale flyselskapet, Uzbekistan Airlines, som jeg selv har brukt og er veldig fornøyd med. De flyr fra de største storbyene i Europa som London, Paris, Frankfurt og Roma, samt New York. Bestill flybilletter her.
Christian Lindgren i Tadsjikistan med Afghanistan på andre siden av elven.
Flere bilder fra Christians Instagram @Aroundtravel:
https://instagram.com/p/l_M25PoFHa/ https://instagram.com/p/7OGuAJIFMW/ https://instagram.com/p/wv0GseIFIO/ https://instagram.com/p/wszyGXoFMH/ https://instagram.com/p/r-N04aoFFk/ https://instagram.com/p/qUK5LLoFBJ/ https://instagram.com/p/oVAYJ6oFAI/ https://instagram.com/p/1LbAUPIFPa/ https://instagram.com/p/7n30VzIFF1/ https://instagram.com/p/2a48zCoFJm/ https://instagram.com/p/13jFQRIFOb/ https://instagram.com/p/wu3YZkoFF4/ https://instagram.com/p/5Abei9oFMl/ https://instagram.com/p/2gKkiAIFOg/