De beste lavbudsjettsferiene i 2016

Spennende reiser trenger ikke lenger å bety at du må tømme bankkontoen. Her er reisesøkesiden Momondos beste tips til budsjettferier.

Reisesøkesiden momondo har satt sammen en guide til de beste budsjettferiene for hver måned i 2016.

– Med en svakere kronekurs enn på lenge og generelt dårligere utsikter for norsk økonomi er det kanskje mange nordmenn som er på utkikk etter rimelige destinasjoner de kan reise til i 2016. At nordmenn i tillegg gjerne vil oppleve noe nytt og spennende på ferie, er noe vi ser av våre data over mest søkte destinasjoner, der både Dubai og Thailand stadig er å finne på topplistene sier Kaja Hanøy, talsperson for momondo i Norge.

Januar – Antigua, Guatemala

Hermano Pedro church, Antigua, Guatemala - Oct 5, 2014: Typical street scene in Spanish colonial town of Antigua. Agua volcano towers in the background.

Dette stedet på Unescos verdensarvliste ligger mellom ulmende vulkaner i Guatemalas sentrale høyland, og er ikke fremmed for naturkatastrofer. Byen er gammel, men har beholdt sjarmen og elegansen fra gamle dager.
Koloniarkitekturen preges av relikvier i barokkstil, pastellfargede fasader og uforglemmelig vakre ruiner. Her kan du vandre over skyggefulle torg med frodig vegetasjon og travle parker som summer av gateartister, skopussere og kunstselgere.
Du kan se den flotte Catedral de Santiago, grille marshmallows på toppen av Pacaya-vulkanen, eller utforske et stort utvalg av tradisjonelle Maya-drakter på Nim P’ot. Hva du enn velger, koster det ikke all verden.

Hotelltips: El Convento Boutique Hotel

Februar – Granada i Nicaragua

iStock_000019105215_Small

Få steder er så postkortpent som Granada. Fargerike kolonibygninger, pittoreske kirker og festninger, brosteinsgater og en fantastisk beliggenhet i en øygruppe: Det er så slående vakkert at kameraet ditt vil gå tomt for batteri på rekordtid.

Det er også et ideelt utgangspunkt for å utforske høydepunktene i denne evig solfylte regionen. Besøk Mombacho-vulkanen med sine tåkeskoger og turer på zipline gjennom løvtaket. Ta deg en padle- eller svømmetur på Nicaraguasjøen, eller utforsk en lokal bondegård. En tur til Parque Nacional Archipielago Zapatera, med sine praktfulle helleristninger, er obligatorisk for historieinteresserte.

Pass på å utforske øyene med en båttur, før du drar tilbake til byen for å kjøpe lunsj fra en av de mange gateselgerne. Prøv den lokale spesialiteten vigoron – en velsmakende kålsalat.

Hotelltips: Hotel Dario

Mars – Montevideo, Uruguay

Montevideo, Uruguay

Varmt og deilig vær, billige hoteller og Buenos Aires i horisonten: Uruguays eklektiske hovedstad kombinerer Art Deco- og neoklassiske bygg med sjabre skyskrapere og glamorøse forsteder i strandkanten. Byen har en pulserende internasjonal personlighet, og en rik historie.
Svale parker, pikante tangobarer og parrillas (biffrestauranter) som får tennene til å løpe i vann i Mercado del Puerto, er alle et must. Men hvis du drar hit i mars, kommer du også tidsnok til avslutningen av byens 40 dager lange karnevalsfeiring – verdens lengste.
Camdombe-trommer hyller folkets afrikanske røtter, Murga-kor fremfører sangene de har øvd på hele året, og vittige Parodistas fremfører satiriske parodier.
En tur ut på landet for litt vinsmaking gir deg et fredelig avbrekk fra all festivitasen.

Hotelltips: Radisson Montevideo

April – Asjkhabad, Turkmenistan

Underlig, bisarr og absurd. Dette er adjektiver som blir hyppig brukt for å beskrive den virkelig enestående turkmenske hovedstaden. Denne byen er omgitt av tørr, støvete ørken og har en rekordhøy andel av hvite marmorbygninger. Det kan være vanskelig å skaffe seg visum, men det har sine fordeler å utforske et av de minst besøkte landene i verden: Du blir så visst ikke plaget med horder av turister, og lommeboken din vil takke deg.
Vandre gjennom de stille, skinnende sentrumsgatene omgitt av gylne kupler, velstelte parkområder og en unektelig kitsch overflod.
Hvis du vil oppleve det ekte Sentral-Asia, bør du dra ut til friluftsbasaren Tolkuchka. Her kan du vandre blant kameler og tepper og få et inntrykk av det autentiske livet på landet.

Mai – Jerusalem, Israel

iStock_000020753749_Small

Kirkeklokkene ringer i harmoni med muezzin-bønnerop, røkelse blander seg med krydder i luften, og solen glimter på den gylne Klippedomen idet den går ned mellom treklyngene på toppen av Oljeberget. Fortap deg i de fire kvartalene i Gamlebyen, stopp for en strudel på Austrian Hospice og klatre opp vollene for å vandre langs middelaldermurene.
Det kan fort bli dyrt å dukke ned i Jerusalems spirituelle og sanselige sjarm, men med glimrende gatemat, backpackervennlige hosteller og prutingens edle kunst er byen så absolutt åpen for besøkende på lavt budsjett.

Hotelltips: Eldan Hotel

Juni – York, Storbritannia

iStock_000002725007_Small

Middelalderruiner, Tudor-hus og viking-legender. Dunkle puber med fyr på peisen, tradisjonelle godteributikker og pene engelske hager med bugnende blomster. Det uforutsigbare været gjør det bare mer romantisk.
Klatre opp trinnene til den gotiske katedralen og nyt utsikten, ta en båttur på fredelige Ouse eller stikk innom jernbanemuseet for å beundre det mektige Flying Scotsman. De skjeve husene langs den umulig smale brosteinsgaten The Shambles er et arkitektonisk vidunder.
Lei deg en bil for å utforske byen og de pittoreske landsbyene omkring til fulle, eller kjør lenger nordover for fotturer i The Moors og ren landlig idyll.

Hotelltips: Judges Lodging

Juli – Nashville, Tennessee, USA

iStock_000021951973_Small

Musikere fra fjern og nær trekker til Nashville for å gi sitt beste – enten det er i form av klassisk country-klimpring, intense bluegrass-toner eller god gammel rock and roll og blues. Her finner du live forestillinger under de skarpe neonlysene på Broadway, i trange hjørner av små, klamme barer eller på den historiske scenen på Ryman Auditorium. Du hører denne sørstatsskjønnheten før du ser henne. Velkommen til musikkbyen.
Music Row, Country Music Hall of Fame, RCA Studio B og stekt kylling er stjerneattraksjonene. Utenfor turistløypen kan du dykke ned i platesjapper, billigbutikker og artige gallerier i den sjarmerende Hillsboro Village og kunstnerisk-industrielle The Gulch.

Hotelltips: Hutton Hotel

August – Podgorica, Montenegro

Millennium bridge over Moraca river in Podgorica, Montenegro

Med sine oliventrær, sypresser og søvnige middelhavssjarm forblir Podgorica – enn så lenge – en praktisk talt uoppdaget juvel i Sørøst-Europa.
Montenegros hovedstad er selve inngangsporten til vide sletter, enorme fjell og turkise innsjøer, men er verdt å utforske i sin egen rett. Osmanske relikvier avslører landets eldgamle historie i gamlebyen Stara Varos, mens industriblokkene i kommuniststil vitner om en nyere, mer problematisk fortid.
Få med deg det daglige markedet for samtidskultur, og smak på deilig stekt børek med ost og sprøstekte kjøttprodukter. Ikke overraskende er prisene her vanvittig lave, og det denne byen i lommestørrelse mangler av verdensvanthet, tar den igjen med robust balkansk særpreg.

Hotelltips: Hotel Hemera

September – Thessaloniki, Hellas

THESSALONIKI, GREECE - JANUARY 7, 2015: White Tower in Thessaloniki, Greece on January 7, 2015. The White Tower, the landmark of Thessaloniki standing on the city's waterfront, was once the south-east tower of a large fortification.

Havnebyen Thessaloniki er glad og munter, og sprekkeferdig av forlokkende antikk historie. Den er dessuten et rimelig priset alternativ for dem som liker livets enkle gleder.
Tilbring dagene med å utforske de romantiske ruinene av forgangne tider, fråtse i den deilige maten i landets kulinariske hovedstad, eller nippe til cocktailer i vannkanten. Se lokalbefolkningen spille domino på de tradisjonelle tyrkisk-influerte Ouzeri-tavernaene, kjøp fargesprakende blomster på markedet i Louloudadika, eller hopp på en ferje for å utforske havnen.
Ta turen til nabodistriktet Halkidiki for vakre strender langs turkist vann, eller vent til solnedgang og kast deg ut i dans natten lang med feststemte backpackere.

Hotelltips: The Exelsior

Oktober – Addis Ababa, Etiopia

Ja, det vrimler av mennesker. Det er kaotisk. Og fullt av svimlende kontraster. Men så snart du blir vant til ståket og ståheien, kommer du til å smelte fullstendig for Etiopias grønnkledde, høytliggende hovedstad.
Besøk Etnografisk museum for å lære om landets største stammer, beundre vakkert håndverk på det kolossale Mercato, eller spør en lokal hvor du finner god live «Ethiojazz».
Bedre kaffe skal du lete lenge etter: Du kan få den i italiensk stil eller brent for hånd og brygget i tradisjonelle leirkanner. Det er en perfekt avslutning på et måltid bestående av krydret stuing med syrlige injera-pannekaker, under et tak av søtt duftende, lilla jakaranda-trær. Og sist, men ikke minst skinner solen alltid i Addis Ababa.

Hotelltips: Nexus Hotel

November – Udaipur, India

Udaipur

Overdådige palasser fra Rajput-tiden, elegant utsmykkede templer og krokete, smale gater gjør Udaipur til en grasiøs dronning preget av gammeldags mystikk.
Østens Venezia er innhyllet i vakre landlige omgivelser, og har fått kallenavnet sitt fra det intrikate nettverket av innsjøer som finnes her. Den idylliske Pichola-innsjøen, med det vakre bypalasset på sine bredder og majestetiske båter som glir av gårde på den blikkstille overflaten, skiller seg ut som en skimrende kronjuvel.
Streif omkring i de eldgamle basarene som dufter av spisskummen, se hypnotiserende show med dansende lys på veggene av Kumbhalgarh-fortet, og få et innblikk i en konges livsstil med maharajaens veteranbilsamling.
Det er velsignet mindre turistaktig enn Jaipur, og er mer skånsomt for lommeboken også.

Hotelltips: The Leela Palace Udaipur

Desember – Luang Prabang, Laos

iStock_000003215204_Small

Ved soloppgang vandrer munker i safranfargede kapper gjennom morgentåken for å ta imot almisser. Ved solnedgang bærer luften med seg drømmeaktig bønnemessing fra skinnende templer med røde tak. De flerkulturelle innbyggerne tar imot deg på stillferdig og hjertelig vis, mens fiskerne sjekker garnene sine i elven og bøndene arbeider flittig på jordene. En fornemmelse av fred og ettertanke gjennomsyrer atmosfæren i denne eldgamle hovedstaden, der tiden tilsynelatende har stått stille.
Her kan du beundre den indokinesiske kulturarven, vandre gjennom nattmarkedet og smake på raffinert sørøstasiatisk mat. Luang Prabangs popularitet har ikke ødelagt den sjelfulle stillheten. Her er busser forbudt, og det er portforbud etter midnatt.

Hotelltips: My Dream Boutique Resort
Her er en oversikt over budsjettdestinasjoner i 2016 og hvilke priser du kan vente deg der:

 

Sted 1 km taxitur 1 lokal øl Måltid for 1 på en rimelig restaurant 1 natt på et 3-stjerners hotell
Antigua, Guatemala NOK 5.7 NOK 20.4 NOK 50 N/A
Granada, Nicaragua NOK 2.4 NOK 9.2 NOK 16.1 NOK 273.4
Montevideo, Uruguay NOK 7.2 NOK 20.6 NOK 88.1 NOK 563.8
Asjkhabad, Turkmenistan NOK 4 NOK 15.2 NOK 80.6 N/A
Jerusalem, Israel NOK 11.7 NOK 62.3 NOK 111.2 NOK 910.8
York, Storbritannia NOK 18.1 NOK 39.7 NOK 158.6 NOK 1030.6
Nashville, Tennessee NOK 10.8 NOK 32.5 NOK 112.8 NOK 1040.5
Podgorica, Montenegro NOK 3.7 NOK 13.9 NOK 46.2 NOK 478.5
Thessaloniki, Hellas NOK 6.6 NOK 32.4 NOK 92.4 NOK 425.9
Addis Ababa, Etiopia NOK 8.7 NOK 8.7 NOK 26 NOK 532.8
Udaipur, India NOK 1.6 NOK 11.5 NOK 13.1 NOK 436.1
Luang Prabang, Laos NOK 19.1 NOK 7.4 NOK 17.4 N/A

 

Prisene ovenfor ble hentet fra nett-forbrukerdatabasen Numbeo i november 2015.

 

Kilder: Momondo