Bilde fra Ny-Ålesund. 10 mil fra Pyramiden.

Den norske spøkelsesbyen du kan bo i

Det finnes mange spøkelsesbyer i verden. Byer som en gang har hatt et yrende liv, men som nå er totalt forlatt.

Les også: De 50 mest mystiske stedene i verden

I Norge er det ikke mange spøkelsesbyer, men på Svalbard finner du en spøkelsesby som en gang hadde over 1 000 innbyggere.

Pyramiden ble grunnlagt av svensker i 1910. Byen ligger innerst i Billefjorden på øya Spitsbergen, og den svenske ekspedisjonen som kom dit i 1910 begynte å lete etter kull. Da rapportene tilbake til Sverige kom fram bestemte Sverige seg for å okkupere område, men klarte ikke helt å få til gruvedriften her.

800px-Pyramiden_july2011_8

Pyramiden. Foto: HylgeriaK/Wikimedia Commons

I 1927 ble så stedet solgt til det russiske gruveselskapet Russkij Grumant, og senere solgt til Trust Artikugol. Det ble ingen stor oppbygning av stedet før 2.verdenskrig, og allerede i 1941 ble stedet spøkelsesby for første gang da hele øya ble evakuert. Gruvedriften ble startet igjen i 1948, og stedet vokste seg raskt opp. Fra 1958 var stedet svært populært hos russiske arbeidere, blant annet fordi maten var gratis.

1280px-Pyramiden_Svalbard_3

Hovedgaten i Pyramiden. Foto: Arcimboldo/Wikimedia Commons

Likevel varte ikke kulldriften evig, og i 1998 forlot de siste russiske arbeiderne stedet. Det forlatte stedet står nå igjen, i skyggen av det pyramideformede fjellet rett ved. De fleste bygningene står som de ble forlatt den gangen, og byen kan nås med båt eller snøscooter 5 mil nord for Longyerbyen. I 2013 åpnet Hotel Tulpan på stedet, og i sesonger kan man også overnatte i spøkelsesbyen.

Her kan du se nærmere på hotellet 

Hoteller på Spitsbergen

Skal du ha en skikkelig opplevelse så er Basecamp Spitsbergen et meget godt valg. Et rolig alternativ for opplevelser og det å nyte Longyerbyen kan du sjekke ut Svalbard Hotel som er et moderne og flott hotell.