Den virkelig store London-guiden

Foto: Getty Images

London trenger en stor guide. Her er alle reiseguiden du trenger samlet på ett sted.

Hvis du skal booke hotell i London må du ofte forholde deg til områdene i sentrum, men problemet for de fleste nordmenn er at man kanskje ikke har et så alt for stort forhold til disse områdene. Vi gir deg guiden til områdene, med tips til restauranter, ting å gjøre, hoteller, shopping og puber.

NB! Vi gjør oppmerksom på at kartene i denne saken ble tegnet for noen år siden, men vi har sjekket at nesten alt er 100 prosent på samme sted som de var den gangen. Veldig sjeldent at hoteller flytter så mye på seg, for eksempel.


The Connaught i Mayfair, 1935. Foto: Getty Images

Mayfair

Dette er kanskje det mest sentrale området i London, sammen med de to områdene under. Rett øst for Hyde Park ligger området mellom Oxford Street og Piccadilly (veien som ender opp på Piccadilly Circus) i nord og sør, og norske Regent Street i øst med Hyde Park vest for området.

Hva slags området er dette?

Luksusområde med svært fine hoteller, luksusbutikker og virkelig gode spisesteder

Hva kan du handle?

Her ligger skreddergaten Saville Row, luksusgaten New Bond Street og alle designerne du kan tenke deg (Stella McCartney og kompani holder til her)

Hvor kan du spise?

På utrolige Hakkasan, den meget gode kinesiske restauranten Princess Gardens, kanskje Londons beste lunsj på La Petite Maison, Michelinstjernerestauranten Alain Ducasse at the Dorchester og utrolig britisk mat på Corrigan’s Mayfair. De fleste restaurantene koster en god del her, men er virkelig verdt det. Kay Mayfair har også stjerne i Michelin-guiden.

Hvor kan du drikke?

Guinea er puben (30 Bruton Place), og hvis du vil på bar så gå til The Connaught på Carlos Place. De to barene der: Coburg og Connaught er to av de aller beste i London. Marlborough Head er en fin pub som ligger i en sidegate ned fra Oxford Street, og er et supert hvilested om man går der på handletur.

Hvor bør du bo?

Det er svært mange veldig gode hoteller i Mayfair. Mange av dem koster svært mye også (du trodde vel ikke The Ritz var gratis?). Ett av Londons aller beste hoteller ligger i Mayfair – The Connaught – men prisen for det hotellet er virkelig høy. Vår anbefaling? Sjekk ut The Athanaeum. Strålende hotell med spa-avdeling og virkelig fin beliggenhet.

Soho

Dette er området som en gang i tiden var strøket du ikke gikk frivillig i sentrum sent på kvelden. Det har virkelig forandret seg. Nå er det stedet med koselige kafeer, strålende puber, super shopping i mindre butikker og noen perler av hotell. Borte er sexsjappene og de prostituerte. Mange nordmenn går aldri innom koselige Carnaby Street på veien fra Piccadilly Circus til Oxford Street, og går dermed glipp av svært mye.

Hva slags område er dette?

Kult område med små butikker og mange fine spisesteder Carnaby Street har sko og klær (American Apparel, Ben Sherman, Hugo Boss, Vans, Replay, Diesel, Cheap Monday, Pepe Jeans m.fl), ellers kan du finne mange små og interessante butikker i nesten alle sidegater.

Hvor kan du spise?

Nuddelbaren Koya er den beste i London for den typen mat, Barrafina er stedet for deg som liker tapas og på Brgr.co får du en av de beste burgerne du har smakt – merkelig nok fra en libanesisk kjede. Vil du ha frokost og/eller kaffe så gå til Tap Coffee. Omtrent tusen ganger bedre enn Starbucks.

Hvor kan du drikke

The Blues Bar (20 Kingly Street) er for deg som liker blues og drikke. Skal du ha virkelig gode drinker drar du til 12 Old Compton Street. Stedet heter LAB – London Academy of Bartenders. Ja, det er bartenderskolen sin bar.

Hvor bør du bo?

Det er ikke alt for mange hoteller i det lille området Soho, men har du råd bør du velge det som er det kuleste hotellet i byen – The Soho Hotel. En luksusperle er Hazlitt’s Hotel. Ett av de mest sentrale hotellene i London er Courthouse DoubleTree by Hilton London.

West End/Leicester Square/Covent Garden

Teaterdistriktet er ofte en samlebetegnelse på det som egentlig er to områder (West End/Covent Garden). Området er turisttungt, men har sine perler av steder både for shopping og spising.

Hva slags område er dette?

Teatre (Royal Opera House, Royal Ballet etc)  og turister

Hva kan du handle? T

a en tur i Long Acre for utgaver av de aller fleste klesbutikkene du vil finne i London, samt i de to parallellgatene nedenfor – Floral Street og King Street (ta utgangspunkt i t-banestoppet Covent Garden, der vi har markert Reiss-butikken på Long Acre). Disney-butikken var her, men har flyttet til 350-352 Oxford St, men det er en Apple-butikk ved siden av Covent Garden Market (hvor du ofte kan spise utrolig bra).  Flagshipbutikken til Kiehl’s finner du på 29 Monmouth Street.

Hva kan du spise? Du kan dra til St.Martins Lane for å spise på Asia de Cuba eller virkelig kose deg på Savoy Grill på, vel, Savoy. Noe rimeligere er den kinesiske fastfoodfavoritten Longji. Chinatown i London ligger mellom Piccadilly Circus og Leicester Square, og er du glad i asiatisk mat er det ikke vanskelig å finne god mat der.

Hvor kan du drikke?

Hawksmoor Seven Dials har vært en favoritt for mange lenge, og skal etter sigende ha de beste biffene i London. Vi vet de har veldig gode drinker, men biffen husker vi ikke så godt. Det kan ha en sammenheng. Den eldste restauranten i London som fortsatte er åpen, Rules Bar, er også et fint sted å drikke. Er du ute etter kjendisspotting så dra til The Club at The Ivy. Liker du belgisk/nederlandsk øl finner du Lowlander på 36 Drudy Lane (rundt 120 ølsorter fra Belgia og Nederland), mens skal du ha klassisk så drar du til 33 Rose Street og Lamb & Flag.

Hvor bør du bo?

Det er veldig mange hoteller å velge blant i dette området, og de færreste av oss har råd til å investere i The Savoy. Waldorf Hilton er en institusjon, men har begynt å merke årene. Hotellene i området koster gjerne mye om du vil ha noe som er bra, men The Strand Palace er et fint unntak. Et bra nok hotell til en ikke alt for avskrekkende pris. Generelt kan det sies at i dette området må du betale en god del for å få hoteller av en viss standard. Slik som W London Leicester Square.

Klikk for større versjon

Marylebone/Fitzrovia/Bloomsbury

Nord for Oxford Street er fellesbetegnelsen for disse tre områdene. Historisk var Fitzrovia bohemområdet i London, men slik erdet ikke lenger. Bloomsbury er et gammelt fasjonabelt strøk med mange små hageflekker, her finner du også Londons universitet (i hvert fall sentraldivisjonen av universitet). Marylebone var og er et strøk med mange leger og tannleger, men turistnæringer har spist seg innover her også. Generelt kan man si at det er mindre å gjøre her, men ofte roligere enn i områdene over – og selvfølgelig – kort avstand til alt sentralt. Bildet over er for øvrig fra Oxford Circus i 1888(!).

Hva slags område er dette?

De roligste områdene du kan finne sentralt

Hva kan du handle?

Hvis du definerer inn Oxford Street her så vet du kanskje svaret. Ellers er det en institusjon av en vintagebutikk i området; WilliamVintage på 2 Marlybone Street og vår favorittbokhandel i London: Daunt Books (83-84 Marlybone High Street). Du finner også et shoppingsenter i Bloomsbury; the Brunswick (LK Bennett, French Connection, Benetton, Oasis m.fl.)

Hva kan du spise?

Skal du spise dyrt og godt så sjekk ut noe av det beste av italiensk mat på Locanda Locatelli. Hakkasan finner du også her på 8 Hanway Place. For oss nordmenn kan det virke som en liten omvei, men Scandinavian Kitchen på 61 Great Titchfield Street er billig og svært god mat – om enn litt lite eksotisk. Du får veldig god thaimat på Siam Central på 14 Charlotte Street.

Hvor kan du drikke?

The Barley Mow i Marylebone er en super pub som stammer fra 1791. En annen pub/bar det er verdt å sjekke ut er Bourne & Hollingsworth på 28 Rathbone Place.  Skal du ha en litterær grunn til å drikke kan du finne Newman Arms på 23 Rahtbone Street. Denne puben skrev nemlig George Orwell om i 1984. The Lady Ottoline har både god mat og er en super pub/bar. Hvor bør du bo? Det er en del valg som er gode i disse områdene, og mange som slettes ikke er så gode. Et veldig godt, og ganske dyrt, valg er Sanderson. Enda dyrere er The Langham, men for et hotell! (. Mye for pengene får du på Melia White House Hotel. Et rimelig alternativ er Ibis London Euston St. Pancras.

Klikk for stor versjon

Holborn

Dette området ligger mellom City of London og West End/Covent Garden. Et veldig populært sted å jobbe siden det er såpass sentralt plassert, men det er også et område med mange små og interessante butikker – og gode spisesteder. Skal du drikke er dette et veldig fint område, her er det både noen av de eldste pubene i London samt noen av de hippeste nye stedene. Det er også fullt mulig å ta med Covent Garden i innpusten når det gjelder dette området, det er jo ikke akkurat langt fra hverandre.

Hva slags område er dette?

Arbeidsplassene til de som har en god og sentral plassering i London for sitt arbeidssted.

Hva kan du handle?

Magma Books er en av de morsomste bokhandlene du kan besøke med alt fra bøker til DVD, musikk og en god del rart (117-119 Clerkenwell Road). Old Curiosity Shop er en butikk som ligger i en bygning som har hatt forretning der siden 1537, nå selger den sko (13-14 Portsmouth Street). Ellers er noe av det morsomme med Holborn å oppdage de små butikkene du ikke finner noe annet sted. Start i High Holborn, og gå rundt derfra.

Hvor kan du spise?

En svært god kinesisk lunsj får du på Shanghai Blues, noen lange mil unna norske kinarestauranter. Asadal er den største koreanske restauranten i London, og vel verdt et besøk. En liten skjult perle, i hvert fall for turister, er Great Queen Restaurant på 32 Great Queen Street. Britisk/europeisk mat. Belgo finner du flere steder i London, men denne restauranten på grensen mellom Holborn og Covent Garden er nok den fineste. Moules Frites er det du skal spise.

Hvor kan du drikke?

På Pearl Bar & Restaurant kan du begynne med å spise, avslutte med å drikke – og hvis du bor på Chancery Court Hotel stupe rett i seng. Relativt mulig siden de serverer noen virkelig gode drinker der. Du kan bowle og drikke på All Star Lanes, og drikke meget bra på Princess Louise. På 22 High Holborn finner du også bar/restauranten Cittie of York, også en klar anbefaling. Ellers – følg britene på vei fra jobben for sin pint. Det kan lønne seg. Hvor bør du bo

Det er mange relativt dyre forretningshoteller i dette området. De aller fleste mot og i Covent Garden. Ett av de som bruker å være sinnsykt dyrt, men som har luksusen som følger med det er Chancery Court Hotel. Ellers er ikke dette stedet du bor i som turist, men som du besøker for å ta en pint med britene etter jobben – eller en litt ekstra god lunsj.

The City of London

Dette er den eldste delen av London, eller i hvert fall den delen av London som var bebodd da romerne tok veien til de britiske øyene. I dag er det finansdistriketet i byen. Rundt 250 internasjonale banker har sine kontorer her, og det som på 80-tallet var helt dødt i helgene har fått så mange gode restauranter, gode butikker og nybebyggelse at det kan være en av Londons skjulte perler. Spesielt hvis du lander på Stansted, siden Liverpool Street Station – endestasjonen for Stansted Express – betyr at du sannsynligvis kan gå til hotellet ditt.

Hva slags område er det?

Finansdistrikt, tenk Wall Street på steroider.

Hva kan du handle?

One New Change sier selv at det er det perfekte stedet å shoppe i helgene, og det er kanskje sant. Et virkelig fint shoppingsenter med de fleste store kjeder samt veldig gode spisesteder. Takterassen er en opplevelse. Spitafields Market ved Liverpool Street Station er trendy shopping på sitt ypperste, og siden flere av spisestedene der er prisvinnere vil du ikke sulte mens du handler. Rundt omkring i gatene vil du også finne veldig mange gode shoppingmuligheter, med ganske så mye mindre turister enn sentralt i London.

Hvor kan du spise?

Vel, Spitafields Market har vi nevnt. Canteen Restaurants har vunnet pris for beste frokost i Storbritannia, mens Leon ble kåret til det mest trendy nye spisestedet i Europa for en kort tid siden. Hawksmoor Guildhall tok prisen i 2012 (Hawksmoor Spitafields ligger på… Spitafields). Rhodes Twenty Four har utrolig utsikt, og veldig god mat. På Les Trois Garcons får du noe utenom det vanlige (som muligens, rent teknisk, kanskje ligger i Shoreditch). Alt i alt er det så mange steder å spise her (siden britene ofte har sine businesslunsjer) at hvis du går sulten i The City så er du ganske spesiell.

Hvor kan du drikke?

Mange briter som jobber=mange gode steder å drikke. Ye Olde Cheshire Cheese er kanskje den eldste puben i London, og må besøkes. The Magpie, rett ved Liverpool Street Station, er også en opplevelse i pubkultur. Vertigo 42 er en baropplevelse.

Hvor bør du bo?

Det fine med et finansdistrikt er at hotellene stort sett fullbookes mandag til fredag. Skal du dit i helgen får du ofte gode priser. På et hotell som Novotel London Bridge kan du fort få langt over halv pris i helgen, og bor da i fullstendig luksus. Det samme gjelder Andaz Liverpool Street. En liten favoritt er Threadleneedles, en perle av et hotell som også ofte slår godt av på prisen i helgene. Sannsynligvis vil du ikke få bedre hotell til slike priser noe annet sted for en helg i London.

Klikk for stor versjon

South of the River (Southwark/Lambeth)

Dette området i London var lenge et område man som turist holdt seg unna. Slik er det ikke lenger. På sydsiden av elva finner du nå Eye of London, og i alle retninger fra den det mest moderne turistområdet i byen. Globe Theatre, en gjenoppbyggelse av det legendariske teateret hvor Shakespeare satte opp sine stykker finner du også her. Tate Modern bør også være et must. Bildet over er fra en gateoppsetning av Shaekspeare i 1929.

Hva slags område er dette?

Nyutviklet, satsningsområde.

Hva kan du handle?

Veldig mange gode små og litt større steder å kjøpe mat (Borough Market må besøkes!), og mange små designerbutikker. Vintagebutikken What the Butler Wore er en opplevelse (131 Lower Marsh).  Dette området krever nesten en oppdatert TimeOut sånn ellers får å få med seg hvilke butikker som gjelder akkurat nå. Området rundt Elephant and Castle har vært en opplevelse, men visstnok skal det her bygges nytt (sist vi sjekket stod det eldgamle shoppingsenteret der, som er litt av en opplevelse!)

Hvor kan du spise? 

The Laughing Gravy er ekte britisk mat, og blir til en særdeles hyggelig bar utover kvelden (154 Blackfriars Road). Ellers Zucca en virkelig god opplevelse (184 Bermondsey Street). Mange steder dukker også opp hele tiden – så også her er TimeOut din venn!

Hvor kan du drikke?

Ekte engelsk pub uten noe tull får du på The Lord Clyde. The Rake er et virkelig kult sted å drikke, med sine spesielle ølsorter. Kul bar finner du hvis du finner fram til den er også The Cut Bar (se etter Old Vic Theatre). Og, ja, se TimeOut.

Hvor bør du bo?

Før var det slik at hvis du havnet i Southwark eller Lambeth så hadde du trukket det korteste strået. Slik er det så absolutt ikke lenger. Marriott London County Hall er nok for dyrt for de fleste av oss, men hvis du kan så velg det.  Noen ganger kan du få hotellet ganske billig i helgene. Det samme gjelder Novotel London Blackfriars – sjekk prisen. Hilton London Tower Bridge er ofte relativt rimelig.

Klikk for stor versjon

Belgravia/Westminster/Pimlico

Westminster er regjeringsbyggene, Trafalgar Square og Big Ben. Belgravia er vel først og fremst Buckingham Palace, mens Pimlico er et ganske rolig strøk hvor mange fra London med nok penger bor. Alt i alt et område preget av det britiske imperiet, og dets rikdom – med svært mye for turister. Et supert område å bo i hvis du lander på Gatwick (siden Gatwick Express går til London Victoria).

Hva slags område er det?

The British Empire? Vel, det som er igjen av det.

Hva kan du handle Sånn bortsett fra en liten utgave av Big Ben? Ganske så mye. Sloane Street har en haug med designerbutikker (Armani, Chanel etc), Christian Louboutin finner du på 23 Motcomb Street – selv uten røde såler på vei inn i butikken.  Ta med kredittkortet. Harrod’s er jo også i området, om muligens over grensa til neste område.

Hva kan du spise?

Mye veldig dyrt. I Pimlico finner du flere mindre lokale steder, mens du kan gå på Petrus eller Dinner by Heston Blumenthal. Mye å velge blant, mye som koster en god del. Sjekk toptable for muligheter.

Hvor kan du drikke?

Sjekk ut de mange svært gode hotellbarene. Vi anbefaler en liten titt i TimeOut for å se hvem som er mest in akkurat nå. Pubene og barene, rent generelt, i dette området er ofte litt dyrere – og veldig ofte litt bedre enn i andre områder. Sjekk ut den italienske Grand Caffe ved siden av Harrod’s, god vin og god mat. Hvor bør du bo?

Du kan jo se om du har råd til 51 Buckingham Gate? Kongelig er vel bare fornavnet. Hotell 41 kan muligens overgå det igjen. Det går liksom litt i den leia i området, men har du råd får du jo en opplevelse du sjeldent vil ha igjen.

Klikk for større versjon

South Kensington/Chelsea

Fortsetter du vestover fra områdene over kommer du til South Kensington og Chelsea. Dette fasjonable området er kanskje en av to virkelig skjulte perler i London. Her får du virkelig god shopping uten stress og mas, mange fine spisesteder og gode hotellpriser i helgene (siden mange ambassader befinner seg her er det ofte litt dyrere i uka). Mange små fine gater, og et veldig hyggelig område. Dette er området du absolutt bør vurdere hvis du lander på Heathrow. Bildet over er for øvrig Kensington i 1820.

Hva slags område er dette?

Vestkanten

Hva kan du handle? Hva kan du ikke handle? De aller fleste butikkene du finner i sentrum finner du her. Alt fra Top Shop til Harrod’s, og den veldig gode handlegata King’s Road. Nettbutikken The Merchant 24 i King’s Road har en pop-upbutikk som er verdt å besøke.

Hva kan du spise?

Bugis Street Brasserie serverer veldig god og rimelig asiatisk mat, noe dyrere er Restaurant Gordon Ramsey, Bluebird i King’s Road er et supert sted for lunsj. El Gaucho, som ligger i en sidegate til King’s Road har en ekstremt god biff (for øvrig finnes El Gaucho to steder i området, begge like bra).

Hvor kan du drikke?

Sjekk ut Richard Bransons bar/restaurant på Kensington Roof Gardens, sjekk ut klubben Maggie’s – med Margaret Thatcher-tema. Den eldgamle puben The Hollywood Arms (45 Hollywood Road) er vel verdt et besøk. The Kensington Arms (41 Abingdon Road) er en super pub (også for å spise)

Hvor bør du bo?

Rydges Kensington er et supert boutique-hotell med finfin plassering, Blakes er et hotell i en litt annen prisklasse – og klasse. Wyndham Grand London Chelsea Harbour er et veldig uvanlig London-hotell, kanskje det nærmeste du kan komme et strandhotell i byen (utenfor vårt kart). London Marriott Hotel Kensington er ofte et rimelig alternativ med veldig god plassering.

Klikk for stor versjon

Bayswater

Londons høyeste andel av hoteller per kvadratkilometer. Ja, det er her de aller fleste nordmenn har bodd hvis man har vært på London-tur. Dette er også det største innvandrerområdet sentralt i byen, og samlet sett kanskje det av alle områdene på denne oversikten som i utgangspunktet er mest internasjonalt – og minst britisk. Helt ok hvis målet er Oxford Street for London-turen, men ikke mer.

Hva slags område er det? Hotellområde, spør du oss.

Hvor kan du shoppe?

Bayswater i seg selv har ikke alt for mange strålende butikker, du må enten vest til Notting hill eller øst til Oxford Street. Ett ekstremt godt unntak finner du i 21 Connaught street; Me & Em. Bare ta et Google-søk.

Hva kan du spise?

Selvfølgelig nok, med internasjonale beboere og mange hoteller så er det også en god del spisesteder. Det er likevel mange frosker blant de få prinsene. Royal China (13 Queensway) har god kinamat som vi kaller det, den ekte greske restauranten Halepi (18 Leinster Terrace) er også ok pluss. Spør du oss ville vi likevel dratt til ett av de andre områdene for å spise.

Hvor kan du drikke?

The Swan i Bayswater er en anbefaling. God mat, god service og en ypperlig plassering. The Prince Edward med adressen 73 Princes Square er også god. Du går ut på byen et annet sted, men en pint på de to hyggelige pubene er vel verdt det.

Hvor bør du bo?

Lancaster Gate Hotel er et fint hotell, Tune Hotel Paddington et rimelig alternativ. Du finner mange valgmuligheter i Bayswater, men som du kanskje skjønner – vi hadde valgt ett av de andre områdene for en London-tur.

Klikk for stor versjon

Notting Hill/Holland Park

Rett bortenfor hotellnirvanaet Bayswater finner du et av de koseligste områdene i London: Notting Hill. Som mange områder rundt det mest sentrale London var dette fram til 80-tallet ikke spesielt hyggelig, men er nå virkelig stedet å være. Holland Park er for øvrig området rett til vest for Hyde Park/Kensington Gardens, sør for Notting Hil – og er også et lite hyggelig område preget av parken med samme navn. Dette er for øvrig området som Edina Monsoon har hus i tv-serien Absolutely Fabulous.

Hva slags område er dette?

Det kuleste stedet å bo i London

Hvor kan du shoppe?

Portobello Road Market, små designerbutikker, morsomme bruktbutikker og Westfield Shopping Centre – med flere butikker enn Oxford Street.

Hva kan du spise?

Prøv Taqueria – en meksikansk taco-kafé, Chakra er indisk mat av høy klasse og Portobello Star er en opplevelse. Veldig mange gode steder å spise, ofte små – og litt gjemt. Spør noen lokale om ekstra tips!

Hvor kan du drikke?

På Portobello Road er det mange gode puber, men noe minutter unna finner du The Cow (89 Westbourne Park). Klarer du å navigere deg fram til 87 Notting Hill Gate kan du ta en drink på The Gate, mens Trailer Happinness har både god snackmat og veldig gode drinker.

Hvor bør du bo?

Det er ikke mange hoteller i Notting Hill. Du vil muligens merke hvorfor når du ser bebyggelsen. Hilton London Kensington ligger på hjørnet av Holland Park og Notting Hill, og er noen få minutters gange til shoppingsenteret Westfield. Kan være et godt valg. The Abbey Court Notting Hill har få rom, men de rommene som finnes kan du prøve å jakte på. Plasseringen kan du i hvert fall ikke si noe på. Portobello House Hotel er et koselig og sjarmerende lite hotell nord i Notting Hill.

Klikk for større versjon