Terje Søviknes: Derfor flytter bergensere til Os

Fra Ole Bulls villa til Norges mest kjente svane.

Os-ordfører Terje Søviknes er onsdag gjesteredaktør i Nettavisen (Frp), og vi benyttet anledningen til å slå av en prat og få tips til hva du kan se og gjøre i Os kommune.

Her er det en del spennende ting å by på, ifølge ordføreren selv. Norges største solcellepanel og Norges mest kjente svane er blant noe av det du kan oppleve i Os, som ligger 3 mil sør for Bergen.

Her er Søviks beste reisetips :

 

Ole Bulls villa

Foto: Lysoen.no

Søviks første reisetips er å besøke Ole Bulls villa på museet Lysøen. Ole Bull var en verdensberømt komponist fra Bergen, og spilte en viktig rolle innen en særnorsk kultur etter løsrivelsen fra Danmark. Kjent som «Ole Bulls eventyrslott», får du her en omvisning med innblikk i Bulls spennende liv . Her kan du sjekke billetter.

– Som mange andre bergensere, flyttet Ole Bull til Os, sier en stolt Søviknes.

Lyse kloster er et annet sted Frp-politikeren anbefaler.

– Like i nærheten av museet ligger Norges første Cistercienserkloster. Cistercienser var munker fra England som kom til vestlandet i 1146. De skulle finne en plass å slå seg ned og et sted å etablere seg og de fant frem til den fineste plassen de kunne tenke seg, og det var Lysefjorden.

Klosteret var i funksjon frem til 1536, og i dag kan du se ruiner av den ved Lysefjorden.

 

Kunst og kultur

Os har og nylig bygget Oseanea kunst og kultursenter som er en spennende kombinasjon av kunst og kultur med en veldig flott kunstsamling, ifølge Søviknes.

– I år har vi foreksempel fått kunst fra en av Norges største, Pushwagner-utstillingen som gikk kjempebra med høye besøkstall. Det er også et tradisjonelt kulturhustilbud med mange forestillinger. Et spektakulært bygg på sjøkanten med Norges største solcellepanel, faktisk. Det har også energi-og miljøfokus i tillegg.

Os er også preget av vakker natur, med skjærgård og vestlandsfjordene som preger landskapet. Her er det flotte muligheter for å gå turer.

 

Foto: Oskommune.no

 

En annen kunstopplevelse som Søviknes anbefaler er Oselvaverkstaden – en stifting som Os kommune, Hordaland fylkeskommune og Os båtbyggjarlag står bak.

– Det høres veldig nynorsk ut, ler han og fortetter: men det spesielle med Oselvaverkstaden er en gammel trebåt med et veldig spesielt håndverk som har sin utspring i Os. Båten ble kåret til Norges nasjonalbåt for noen år tilbake. Den har egen status og er i ferd med å bli søkt inn på Unescos verdensarvliste.

 

Det er selve håndverkstradisjonen som har bygget disse båtene. Oselvaverkstaden er et verksted og museum hvor alle kan se unge båtbyggere som bygger båt fortløpende.  I ferd med å avslutte intervjuet, vil han også anbefale noe for de yngste:

– Barnefamilier kan for eksempel ta seg en tur Osbadeland. som er veldig attraktivt for mange turister.

 

Norges mest kjente svane

Søviknes forteller noen kule fakta om Os, om blant annet Norges mest kjente svane, havnesjefen, som har slått seg til med fru havnesjef i sentrum i havnebassenget. Blant annet sier han at havnesjefen driver å jager og herjer. I  et par anledninger har den også blitt skada, noe som har kostet kommunen flere tusen kroner.

-Senest vår ble skadet i en propell hvor den brakk foten hvor vi måtte operere og hente eksperthjelp fra England – det kosta kommunen flere titals kroner! Men nå er den ute igjen og er sammen med sine små barn. Han er ganske hissig, det er det som er problemet. Han tar virkelig havnesjefnavnet, spøker han og avslutter.

 

Norges beste hotell

Foto: Booking.com

Søviknes gir også eksempler på hva man kan gjøre for oss som er interesserte i «nyere tid». Skal du først til Os, ja da må du bo på Solstrand hotel og bad.

Hotellet ligger i et idyllisk område omringet av vakker natur, fjorder og fjell.

– Vi har jo Norges beste hotell, og den er kåret i mange sammenhenger til Norges beste fjordhotell. Her er det fantastisk bad og det ligger i nydelig beliggenhet ved fjorden.Vel verdt et besøk i seg selv.

Sjekk hotellet her.

Les også:

Norgesferie på sitt beste

Dette er Norges beste hotellrestauranter

De 250 beste hotellene i Norge