Derfor må du reise til Lofoten

Foto: Getty Images

Det er ingen tilfeldighet at øyriket i Nordland gang på gang vinner kåringer i internasjonale reisemagasiner. Nå har også det canadiske reisebyrået, Flightnetwork, kåret en av strendene i Lofoten som en av verdens beste strender.

Det krystallklare vannet på Lærøy i Lofoten er iskaldt, men har likevel klart å få internasjonal oppmerksomhet de siste årene, ifølge Nettavisen nyheter. Ved hjelp av 600 reisejournalister, har de kåret stranda på Værøy til en av verdens 50 beste strender. Juryen i Flightwork slår fast at Verøy er magisk: – Værøy er virkelig en av de mest unike og distinkte strendene på jorda. Du vil ikke bare bli overrasket over det krystallklare vannet men også av de imponerende fjellene som danner bakteppet for et utenomjordisk sted, heter det i beskrivelsen.

Slik kommer du deg til Lofoten

Det er mange flymuligheter opp til Lofoten. Både Widerøe og SAS flyr fra flere norske byer direkte til Svolvær, Moskenes, Røst og Leknes. Søk fly her. Skal du derimot kun mot Værøy, som vant kåringen over verdens beste strender, bør du først fly til Bodø før du tar ferge eller helikopter videre til Værøy på under én time. Vi anbefaler at du tar deg en dagstur til Værøy, og velger å overnatte enten i Bodø eller Svolvær. Du bør også leie deg en bil, om du vil oppdage de mange lofotøyene.

De beste hotellene i Lofoten

Thon Hotel Lofoten

Tobiasbrygga

Se flere hoteller i Svolvær her

Beste tiden å besøke Lofoten

Det er høysesong fra juni til august, men prisene er selvsagt høyere og det er kaotisk med mange nasjonale og internasjonale turister. Utenom høysesongen anbefales det å oppleve Lofoten i vinter- og høstmånedene. Det kan også være en fantastisk opplevelse, særlig vinterens lofotfisket. August og september derimot er fine måneder å være nord i landet. Lofoten er forbundet med fastlandet via Lofoten fastlandsforbindelse, også kalt LOFAST. Det er ca. 150 kilometer med fastlandsforbindelse, og da kjører du E10 fra Gullesfjordbotnen i Vesterålen til Ballstad.

4 ting du må oppleve i Lofoten

Det er et hav av aktiviteter å velge mellom i Lofoten. Du kan besøke vikingmuseet, krigsmuseet, gallerier og akvarium, og aktiviteter som fjellturer, dykking, rideturer, fisketurer, havrafting og ikke minst øyhopping.

1.Vikingmuseum

På Borg i Lofoten kan du oppleve vikingtiden i et levende museum. Her kan du kjenne lukten av tjære og bål, smake på maten og høre historien. I 1983 startet de arkeologiske undersøkelsene, og i årene 1986-1989 ble det gjort en hel rekke utgravninger på Borg i Lofoten. Disse avdekket en hel rekke rester etter det lengste bygningen som er funnet fra vikingtiden.

2. Krigsmuseum

Lofoten krigsmuseum har Norges største utstilling av uniformer og mindre gjenstander fra andre verdenskrig. Utstillingen gjenspeiler tidsepoken 1940-45, og inneholder derfor mye dramatikk, fornedrelse og brutalitet. Men flere steder finner vi også uselvisk offervilje og standhaftighet. Det er en forening som jobber med opplysningsarbeidet rundt 2. verdenskrig knyttet opp mot den som skjedde lokalt i Lofoten og Nord-Norge som har startet museet, og her kan du virkelig få et inntrykk av hvordan livet var under den tiden.

3. Gallerier

Visste du at Lofoten har flere titalls kunstnere som bor og lever i øyriket? Gjennom de mange galleriene du kan finne på turen utover mot spissen kan du bli med på en spennende reise gjennom Lofoten hvor gleden viser seg gjennom bilder og skulpturell kunst. Det finnes gallerier og utstillinger i massevis, og er du heldig kan du også noen steder finne kunstnerne selv i ferd med å utforme sitt verk. Vi lover at du vil få en overraskende oppdagelse, og kanskje gjemmer Lofoten skatter du vil ha med deg hjem igjen.

4. Fotturer

Turløypene i Lofoten tilbyr deg allsidig aktivitet og helt utrolig fine naturopplevelser i et variert og spennende terreng. Du kan finne både merkede og umerkede ruter, behagelige turer og utfordrende toppturer.

Les også:

Norges beste hotellfrokost