KLAR,FERDIG,KJØR: Flere og flere har planer om å leie bil i sommer, men det lønner seg å kunne triksene. Her er guiden vår til deg som vil finne de beste og rimeligste leiebilene. Foto: Istock

Dette bør du vite før du leier bil i sommer

Det blir mer og mer populært å oppdage nye steder på egenhånd med leiebil. Her er gode råd for deg som skal leie bil i Norge eller utlandet.

Visste du at det faktisk er billigere å bestille leiebil hjemmefra, enn om du bestiller på nærmeste leiebilkontor når du kommer fram?

Å leie bil en dag kan koste opp mot 800 kroner i Spania hvis du leier fra et hotell. I tillegg kommer flyplasstransport for mange selskaper, en transport som kan koste opp mot 150-200 kroner per person. Når man samtidig kan leie bil for en uke for litt over tusenlappen blir regnestykket enkelt. Selv om du kanskje bare bruker bilen noen få timer vil du ha kjøpt deg en fleksibilitet, og en mulighet hvis noe skulle skje – enten med feriedeltagerne eller været.

Det å bestille en bil tidlig er også smart ettersom det gir deg best utvalg, og dermed også muligheten for de beste bilene. Her er 10 ting du bør vite før du bestiller leiebil.

Happy young people in convertible car

1. Bestill tidlig

Leiebilen blir dyrere og dyrere jo nærmere du kommer leietidspunktet. Det er også begrenset utvalg av de beste bilene.

Søk hos Holidaycars her.

2. Bestill på nett

Å leie bil etter landing og lokalt vil nesten alltid være dyrere enn å forhåndsbestille på nett.

Søk hos AutoEurope her.

3. Helgeleie kan oftest være billigst

Selv i våre ferier er det ofte billigere i helgene enn ellers.

Søk hos HolidayAutos her.

4. Prøv å unngå å leie bil fra flyplass

Har du annen transport til hotellet vil du slippe å betale avgiften leiebilfirmaene må betale på flyplassen.

Søk hos Holidaycars her.

5. Sjekk forskjellige leielengder

Noen ganger kan en uke være billigere enn fem dager.

Søk hos AutoEurope her.

6. Sjekk klassene på bilen

Det kan lønne seg å gå opp en klasse og sjekke diesel(billigere)forbruket på bilene. Har du for liten bil kan det koste mer uansett.

Søk hos HolidayAutos her.

7. Prøv alltid å hente og levere samme sted

Søk hos Holidaycars her.

Prisen går sterkt oppover hvis du ikke gjør det.

8. Sjekk drivstoffreglene

Utleiefirmaene tar skyhøye priser for å fylle tanken din.

Søk hos AutoEurope her.

9. Bestill ekstrautstyret på forhånd, og ta eventuelt med egen GPS

Det å leie GPS er dyrt, men det å fly med barneseter kan også være det. Bestill uansett det du trenger på forhånd.

Søk hos HolidayAutos her.

10. Bestill med kredittkort

Da skal du være godt forsikret også (sjekk kredittkortets regler).

Søk hos Holidaycars her

Søk hos AutoEurope her

Søk hos HolidayAutos her

Prisene er inkludert fri km, skatter og forsikringer med mindre annet er oppgitt. Ofte skiller betingelsene som egenandel på forsikring og regler rundt bensin («fuel policy») mellom de ulike leverandørene. Vi anbefaler å lese betingelsene nøye for å unngå uventede ekstrakostnader. Agentene samarbeider med både kjente utleieselskaper som Hertz, Europcar, Avis, SIXT, Alamo, og mindre lokale aktører.

Four beautiful young cheerful women looking at each other with smile and holding lollipops while sitting in car

Tre store selskaper du kan vurdere:

1.Auto Europe:

 • Vi anbefaler den tyske bilutleieeksperten Auto Europe som nå har drevet i over 56 år. Selskapet har en oversiktlig bookingside og gode priser, og viser de ulike selskapene og deres billigste pris på valgte leiebil. De viser tydelig informasjon om «fuel policy» og egenandel på forsikring. Husk at biltyper alltid kun er eksempler
 • Gratis avbestilling frem til 48 timer for avhenting.

Uansett hvor du skal kan du gjøre et kupp med Auto Europe. Sjekk tilbud her!

2.Holiday Autos:

 •  Hos Holiday Autos søker du raskt og enkelt hos svært mange utleiefirmaer slik at du kan sammenligne pris, tilgjengelighet og muligheter. Hos Holiday Autos får du oppgitt billigste pris på leiebilen og et eksempel på bil i denne klassen. Leverandør blir dessverre først oppgitt etter at bestillingen er gjennomført, men prisene er derimot ofte blant de aller billigste.
 • Gratis avbestilling  i 7 dager etter bestilling.
 • Eget callsenter
 • Ingen kortgebyrer
 • 30 000 pickup-steder

Her finner du Holiday Autos sin hjemmeside.

3.Holiday Cars:

 • Holiday Cars sammenligner alle tilgjengelige leiebil-selskaper og tilbyr flere leiebil alternativer, rimeligere priser og utmerket service. Bilutleieselskapet tilbyr alt-inkluderende bilutleie-priser med den beste prisgarantien i Europa, Asia og Amerika. Inkluderer alle tradisjonelle forsikringer, ingen kredittkortgebyrer.
 • Gratis avbestilling inntil 48 timer før.
 • Ubegrenset kjørelengde
 • Ingen kortgebyrer
 • Gratis kundesenter via chat

Her finner du Holiday Cars hjemmeside.

Leie bil i Spania

Fartsgrenser: 50 km/t i tettstedsområder, 90 km/t eller 100 km/t utenfor og opp til 120 km/t på motorveier.

Alkoholgrense: 0,05

Setebelter/barneseter: Alle i bilen skal bruke belter, barn under 12 år kan ikke sitte foran i bilen. Det er påbudt med barnester for barn under 4 år, men standarden på barneseter i Spania er ikke som i Norge. Det er ofte anbefalt å ta med egne seter til de minste.

Viktig: Hvis du blir stoppet av trafikkpolitiet i Spania må du betale den på stedet, kontant. Det er ikke lov til å snakke i mobiltelefon i bil.

Biltyper: Bilene i Spania er ofte av den mindre typen, og det er ofte et mindre utvalg av såkalte større familiebiler. En vanlig leiebil er Seat Ibiza, Citroen er også veldig vanlig. Hvis du er ute etter litt større biler kan det være smart å bestille ganske tidlig, selv om det i de typiske turistområdene er et relativt godt utvalg av biler som Citroen Berlingo.

Søk hos Holidaycars her

Søk hos AutoEurope her

Søk hos HolidayAutos her

Beautiful landscape view on the road and rocky coastline near Taganana village in northeastern part of Tenerife island, Spain

Leie bil i Frankrike

Fartsgrenser: 50 km/t i tettsteder, 90 kilometer utenfor (80 kilometer hvis det er vått), 130 km/t på motorvei (110 hvis det er vått).

Alkoholgrense: 0,05. Det er også påbudt med utstyr for å sjekke alkoholnivået i bilen.

Setebelter/barneseter: Barn over 15 år kilo kan sitte uten barnesete (men må ha et sete som slik at beltet kan brukes). Barn under 10 år får ikke lov til å sitte foran i bilen så lenge det er mulig å sitte bak.

Viktig: Radarvarslere er ulovlig i biler i Frankrike. Du får bot på stedet med en slik i byen. Bøter må betales kontant på stedet.

 Biltyper: Ikke overraskende er det nesten bare franske biler du kan leie i Frankrike. Renault, Citroen og Peugeot.

Priser: Leieprisene varierer sterkt i Frankrike, og det er også store forskjeller på prisene fra sted til sted. I Nice begynner prisene rett under 200 kroner per dag, mens prisene rundt Paris kan variere mer – og hvor spesielt litt større biler kan være dyrere. Har du spesielle ønsker kan det være lurt å være tidlig ute med bestillingen i Frankrike.

Søk hos Holidaycars her

Søk hos AutoEurope her

Søk hos HolidayAutos her

Nizza, Lungomare

Leie bil i USA

Fartsgrenser: 65 eller 70 mph på motorveier (104/113). Enkelte stater har lavere eller høyere maks fartsgrenser.

Alkoholgrense: 0,08

Setebelter/barneseter: Det er forskjellige regler i de forskjellige statene, men hovedregelen er at du skal bruke setebelte foran og bak. Du kan se de forskjellige statenes regler for barneseter her.

 Viktig: I de fleste stater kan du kjøre til høyre på rødt lys. Unntaket er om krysset og så har pil-lys.

Priser: Leiebil er billig i USA, og mulighetene er mange. Forvent bedre, nyere og større biler enn i Europa og Norge. Det er likevel store prisforskjeller på byer og stater. Leiepriser i California kan være fra 157 kroner, mens du på den andre siden av landet – i New York må betale fra rundt 300 kroner per døgn.

Søk hos Holidaycars her

Søk hos AutoEurope her

Søk hos HolidayAutos her

Mature woman leaning out of sunroof at sunset. Mature age woman on vacation showing her joy with her arm in the air. She is alone and wearing a hat and looking relaxed in a remote area. Sunset colours shot in California, USA. She is very happy and having fun.

Leie bil i Tyskland

Fartsgrenser: 50 km/t i tettbebyggede strøk, 100 km/t utenfor. Autobahn har ingen øvrig fartsgrense, men enkelte steder er det grense på 130 km/t.

Alkoholgrense: 0,05 – for førere mellom 18 og 21 år er grensen 0,0

 Setebelter/barneseter: Alle i bilen må bruke setebelter, alle barn under 3 år må ha godkjent barnesete. Barn under 12 år må sitte i godkjent sete. Snakk med leiebilfirmaet om reglene.

Viktig: I Tyskland kan du betale fartsbøter med kredittkort i tillegg til kontanter.

Søk hos Holidaycars her

Søk hos AutoEurope her

Søk hos HolidayAutos her

CLICK ON LIGHTBOXES BELOW TO VIEW MORE RELATED IMAGES:

Leie bil i Italia

Fartsgrenser: Enkelte veier lar deg kjøre opp til 150 km/t, men den normale fartsgrensen er 50 km/t i tettbebyggede strøk og 90 utenfor. Veiene er som regel markert med fartsgrenser.

Alkoholgrense: 0,05, 0 for 18-21

Setebelte/barnesete: Setebelte påbudt, krever barnesete for barn opp til 4 år.

Viktig: Det er ingen myte det man sier om italiensk kjøring, så pass på. Italienerne, som i resten av EU, har strenge mobilregler for bil.

Priser: Det varierer stort på både utvalg og priser i hele Italia. Alt fra luksus til små biler (som passer godt for Roma og Amalfi-kysten). Prismessig betaler du litt som i Spania: Mye for litt større biler i forhold til andre land, men ganske lite for mellomstore/små. Fiat er veldig vanlig.

Søk hos Holidaycars her

Søk hos AutoEurope her

Søk hos HolidayAutos her

Portrait of a handsome male chauffeur riding car

Privatsjåfør i storby?

Hvis du skal til en storby kan du sjekke privatsjåførmuligheter hos Auto Europe. Alle sjåførene snakker engelsk, og er lommekjente i deres lokale områder. Ofte kan en privatsjåfør som står og venter på deg med skilt være en god del billigere enn både hurtigtog og lokal taxi.

Sjekk mulighetene her.