Dette er ferielandet barna elsker

Glem mange timer på fly, eller mil etter mil i bil. Den perfekte feriedestinasjonen ligger bare «et stenkast» unna. Få destinasjoner er så familievennlige for oss nordmenn som Sverige. Ikke bare er det kort vei og lave priser – her kan også barna forstå innbyggernes språk, og landet har nok å by på av fantastiske attraksjoner. Leter du etter sommerens drømmedestinasjon kan du stoppe nå – her er de ti beste familieattraksjonene i Sverige:

Daftö

hr_press_dafto_viken

  I vakre Bohuslän finner du fantastiske Daftö Camping Resort. En femstjerners campingplass med attraksjoner som hele familien vil elske. Det som en gang var campingplassens lekeplass, har utviklet seg til en fornøyelsespark utenom det vanlige. Daftöland er bygget slik at foreldrene kan kose seg med mat og drikke, men likevel ha oversikt over barna sine mens de løper mellom attraksjoner som hinderløyper, piratteater, minigolf og trampoliner. På Daftö kan du leie plass til både campingvogn og telt, eller bo i hytte. Fornøyelsesparken er åpen også for besøkende som ikke bor på Daftö, slik at du som vil bo på hotell kan velge mellom perler som Strømstads moderne og idylliske spa-hotell eller stasjonere deg på Kosterøyene rett utenfor Strømstad på et idyllisk overnattingssted ved sjøen.

Nordens Ark

tiger

I vakre og norgesnære Bohuslän, nærmere bestemt Smøgen, finner du Nordens Ark – en helårsåpen dyrepark for truede dyrearter. Her finner man både panda, snøleopard og ulv, i tillegg til husdyrene på bondegårdene. Parken jobber med både avel, oppfostring og forskning, og er en perfekt attraksjon for deg som ønsker at barna skal ha det gøy og samtidig tilegne seg kunnskap. Nordens Ark har et eget hotell du kan bo på, og besøket kan dere for eksempel kombinere med Daftöland i Strømstad. Les mer om barnelykke og opplevelser med dyr i Vest-Sverige her.

Skara Sommarland

splash_1

  Skandinavias største vannpark finner du i Skara, snaue 3,5 time i bil fra Oslo. I parken finner du både vannland, tivoli og gokart-baner. Det garanteres sug i magen og skrekkblandet fryd når du tester ut Sommarlands mest populære attraksjoner. Gjestene har selv stemt fram sine favoritter. I parkens mest populære attraksjon «Big Drop» klatrer du ned i en rød kapsel høyt oppe i været, pluselig åpnes en luke under føttene dine og du faller fritt 21 meter ned. Andreplassen er «Cobra» der du plasseres i en gummiflåte sammen med resten av familen, som sender deg gjennom rør og ut i vektløshet. Trives du best uten vann rundt deg, er kanskje tivolifavoritten og berg-og-dalbanen Gruvbanan noe for deg? Når du har fått nok magesug kan du la deg underholde av akrobater og stuntmenn på parkens showscene. I tilknytning til parken finner du en gigantisk campingplass med 300 hytter og 500 plasser for campingvogner og telt. Men du kan også bo på hotell i byen eller nyte stillheten på et landlig gjestgiveri.

Astrid Lindgrens verden

bullerbyn 3 sma hus

Er barna begeistret for historiene om Emil, Pippi, Karlsson og Ronja? I Astrid Lindgrensverden kan man besøke både Katthult, Villa Villekulla og Mattisborgen. Tema- og teaterparken er bygget opp rundt den folkekjære forfatterens fødested Vimmerby. I denne landsbyen i Småland blir historien til virkelighet, og både voksne og barn vil sette pris på besøket. I tilknytning til parken ligger en campingplass hvor du kan leie hytte og leilighet, eller campe i campingvogn, bobil eller telt.

Liseberg

Kopia-av-mechanica_141016_8

  Alle elsker Nordens største fornøyelsespark. Her finner du de aller beste karusellene, de mest forrykende showene og alt av moro for både store og små. Nytt av året er Mechanica, en attraksjon for den vågale som med stor kraft og høy hastighet snurrer deg 360 grader rundt – 30 meter opp i luften. For deg som heller vil ha føttene plantet på jorden, kan Liseberg i sommer friste med et bredt spekter av kjente artister og underholdende show. Vi nevner Veronica Maggio, Wyclef Jean, Status Quo og Thåstrøm. Og skal man først besøke Gøteborg må man jo få med seg det byen tilbyr av shopping, mat, drikke, attraksjoner og kultur. Vil dere ha mer av familievennlige attraksjoner anbefales vitenskapssenteret Universum, som også ligger i byen. Kunne dere tenke dere en tur utenbys, tar det halvannen time til temaparken High Chaparall. Du kan bo i tilknytning til parken på campingplass, i hytter, på hotell eller bed & breakfast. I byen finner du spennende luksushoteller, overnatting for den urbane familien og alternativer for deg med litt trangere budsjett.

High Chaparral

HC_Guldvasken_img007

Dette er fornøyelsesparken for små indianere og tøffe cowboys, og ble kåret til Nordens beste temapark i 2013. Her møter man selvsagt både Zorro og Lucky Luke, og små cowgirls og cowboys kan lete etter gull, ri på hest eller kjøre toget til Old Mexico. Hele familien underholdes av skyteglade cowboy-er og raske hester i Wild West-showet. Under indiander-showet får du et innblikk i indianernes eldgamle kultur, oppleve rituelle sanger og danser. Hele herligheten ligger bare halvannen times kjøretur fra Gøteborg, og er derfor perfekt å kombinere med attraksjoner som Liseberg og Universum. Vil du overnatte i nærheten finnes det en campingplass for både campingvogn, bobil og telt. Du kan velge mellom hytter av varierende størrelser og standard, eller rom, suiter og leiligheter på temaparkens eget hotell.

Vildmark i Värmland

5472173388_41b3611045

Utgangspunktet er Klarälvens camping, hvor du går «back to nature» når du bygger din egen tømmerflåte som du setter av gårde på elven, før du finner et passende overnattingssted ved elvebredden. Vildmarks tømmerflåteferd ble faktisk kåret til en av National Geographic Traveler’s «50 Tours of a Lifetime» i 2013. Her får du muligheten til å ta med hele familien på en helt unik naturopplevelse som alle vil elske.

Adrenalinkick i Skåne

paragliding

Skåne er den perfekte destinasjonen dersom familien vil bytte ut fornøyelsesparker med sporty aktiviteter. Uavhengig av nivået dere er på kan Skåne tilby utendørssport som får adrenalinet til å bruse i kroppen. Området har haugevis av idylliske strender som passer ypperlig for wind- og kitesurfing. Du finner populære og anerkjente klatredestinasjoner hvor store og små kan legge ut på familieekspedisjon og samtidig få oppleve vakker og fredfylt natur. I området rundt Ystad, hvor den svenske flyhistorien startet på 1920-tallet, finner dere de beste forholdene for paragliding.

Badeferie i Skåne

Foto: Joakim Lloyd Rabof

  Dere kan tilbringe timesvis i enorme fornøyelsesparker, fantastiske badeland og elleville campingplasser, men lite slår badeferie ved en av Skånes flotte strender. En slik ferie vil falle i smak hos både store og små. Opplev surfing og kiting på Falsterbo. Kombiner bylivet i Malmø med byens egen «Copacabana», Ridersborg. Østerlen er kjent for å ha de aller vakreste strendene i både Skåne, og resten av Sverige. Sandhammaren har lange hvite sandstrender og store sanddyner. Men Ängelholms havsbad er ekstra barnevennlig. Her kan man med andre ord velge og vrake, og overnattingsmulighetene er mange – fra idyllisk strandluksus til urban romantikk. Men kanskje du heller vil velge et majestetisk slott eller barnevennlig camping?

Vil du ha mer inspirasjon til sommerens Sverige-ferie? Her er din guide.