Dette er pollen-allergikernes drømmeland

178521632

Det finnes mange typer pollenallergi, men det er ett land som uansett er en drøm for allergikere. 

En av fem nordmenn sliter med pollenallergi i større eller mindre grad, og det er pollensesong i mange land til forskjellige tider. Det kanskje verste man kan gjøre er å bestille en ferietur til ett annet land med enda mer pollen. Som oftest kan pollenallergikere få råd om å ta ferier på fjellet eller ved sjøen, men det er også andre muligheter. På steder hvor det normalt ikke er mye pollen, uansett.

Du kan få en fin oversikt over pollenvarsler i de fleste land i Europa ved å besøke polleninfo,org, men vi kan allerede nå avsløre to land som uansett tidsrom kommer veldig godt ut.

Landene? Skottland og Irland.

I gjennomsnitt har disse landene, uansett pollen, lav spredning. Der London har i snitt veldig høy spredning kan man besøke Dublin eller Edinburgh som storbyer uten de samme problemene. Og, for oss nordmenn er det noen virkelig fine land å besøke uansett.

Under gir vi deg grunnene.

20 grunner til å dra til Skottland

Det er enkelt å komme seg til Skottland, enten det er ved å reise direkte til Aberdeen eller Edinburgh, eller med mellomlanding i en engelsk by før du tar turen videre til Skottland.

laphroig

1. Whisky

Du kan drikke den irske typen (whiskey) eller den amerikanske (bourbon), og faktisk også gjerne den japanske (single malt whisky). Om det var skottene eller irene som var først skal vi ikke legge oss oppi, men at skottene tar sine whiskymerker alvorlig er det ingen tvil om. Å besøke et destilleri er en opplevelse. Dra til Islay. Syv destillerier og et vidunderlig fugleliv. Du tar ferje fra Cannacraig til Port Ellen, rett ved Laphroig-destilleriet. Det er et eget taxiselskap i Port Ellen. Et fint sted å bo er i Tarbert, og det svært så sjarmerende Knap Guest House. Til Tarbert kommer du fra Oban, og så har du en super whiskeytur. Der kan du bo på Alt Na Craig.

golferen

2.  Golf

Den moderne golfen stammer fra Skottland, og mange av verdens mest berømte golfbaner finnes i Skottland. Det finnes naturlig nok svært mange gode golfhoteller (og resorts, som de kaller seg) – slik som Fairmont at St. Andrews og Greywalls Hotel ved Muirfield.

artur

3. Arthur’s Seat og Salisbury Crags, Edinburgh

Midt i Edinburgh finner du denne utrolige vulkanformasjonen. Du kan ikke unngå å se den hvis du er i byen. I Edinburgh kan du for eksempel bo på Apex Waterloo Place Hotel eller Missoni-hotellet  – et hypermoderne hotell i gamlebyen.

jarlshof

4. Jarlshof, Shetland

Ta turen til Shetland for å se en av verdens best bevarte førhistoriske steder – Jarlshof. Åpnet mellom april og september. Stedet ble oppdaget da flyplassen Sunburgh ble laget så du kan selv klare å gjette hvordan du enklest kommer deg dit.

Weight_throw,_2002_Celtic_Festival

5. Highland games

Caber Toss, Stone Put og dets like. Utrolig underholdende. Disse arrangeres over hele Skottland, for eksempel Stirling Highland Games.  Hvis du er der kan du bo for eksempel på The Old Tram-House Bed & Breakfast.

edinburgh_castle

6. Edinburgh Castle

Dette slottet mitt i Edinburgh by ligger på en høyde det er veldig vanskelig å ikke se om man besøker byen. Det har vært bebyggelse på toppen helt siden jerntiden, og de eldste bygningene som i dag finnes der er fra tidlig i det 12.århundret. Her kan du kjøpe billetter online og lese mer om slottet. Et hotell rett ved med gode priser og god standard er Apex International Hotel.

shieldhill-castle-hotel-venue

7.  Shieldhill Castle Hotel

Her kan du bo som en konge, eller dronning, i et slott. Dette slottet i Biggar i Skottland stammer fra 1199, og er ett av de eldste stedene man kan overnatte i Storbritannia. I dag er det et luksushotell med 16 rom i hovedbygningen og 10 rom i stallen (en relativt oppusset stall). Hotellet har en god restaurant, en prisvinnende vinkjeller, en super bar og har aktiviteter som leirdueskyting, golf og fiske på slottet og like ved. Les mer om slottet her.

melroseabbey

8. Melrose Abbey

Disse klosterruinene er en virkelig opplevelse med sin lange historie og utrolige utsmykninger. Hvis du vil besøke Melrose Abbey kan du også bo i et nedlagt kloster; Dryburgh Abbey Hotel.

skotte

9. Skottene

Ja, innbyggerne. Skotter er utrolig vennlige, åpne, morsomme og sosiale. Myten om den gjerrige skotten er bare en skotte, og i motsetning til engelskmenn (spesielt de fra sørover i England) så er de det motsatte av hovne og arrogante. På mange måter er skotter litt som oss nordmenn, bare morsommere. Og, de elsker nordmenn. Kanskje fordi svært mange skotter har norsk blod.

sciencwe

10. Glasgow Science Centre

Skottlands mest moderne og beste attraksjon for hele familien er et vitenskapssenter som har få likemenn og likekvinner i verden. En IMAX-kino viser dokumentarer, det er show som er rett og slett utrolige og de faste utstillingene er virkelig av klasse. Et rimelig hotell med familierom er Premier Inn, mens Hilton Glasgow er litt over i prisklasse. Begge i grei gåavstand til Glasgow Science Centre.

cranachan

11. Cranachan til dessert og grøt til frokost (og Haggis)

Cranachan er whiskey, krem, bringebær, havregrøt og honning. Skotsk mat er kraftkost, og passer utmerket sammen med pubesøk. Eller mat og pub – The Doric i Edinburgh. Så kan du bo luksuriøst på The Balmoral.

stirling

12. Stirling Castle, Castle Hill

En av de største og viktigste festningene/slottene i Skottland. En lang historie og mye å se, og William Wallace. I Stirling kan du bo på ett av verdens beste bed & breakfasts: The Old Tram-House Bed & Breakfast.

princes

13. Shopping

Skottland er et veldig bra sted å shoppe for deg som er vant til å shoppe i London. Litt billigere, og en god del mindre folk uten at utvalget er noe særlig dårligere. Whisky er ikke veldig billig i Skottland, kanskje overraskende nok – men du vil spare mange hundrelapper hvis du kjøper de litt mer spesielle utgavene (sammenlignet både med taxfree-priser og Vinmonopolet). Du finner størst variasjon av store og små butikker i Edinburgh, mens Glasgow har nesten like mange butikker som London. En av de kuleste butikkene i hele Skottland er 21st Century Kilts. Det beste rene shoppingsenteret er kanskje Silverburn. Uansett: I Skottland får du London-shoppingopplevelsen med færre folk og hyggeligere betjening. Vi liker Edinburgh best med Princes Street, George Street og Multrees Walk. Et rimelig og fint shoppinghotell er Motel One.

glenncoe

14. Glenn Coe

Dette vulkanlandskapet er noe av det vakreste du kan se i Nord-Europa. Området ligger på veien fra Glasgow/Edinburgh/Stirling til Oban, så det er et perfekt område å oppleve med leiebil (ja, du klarer å kjøre på feil side av veien på skotske veier). Sjekk leiebil her. 

15. Skara Brae, Orkenøyene

Dette området kalles det skotske Pompeii (fordi det er så velbevart) g er en bebyggelse som er eldre enn de egyptiske pyramidene og Stonehenge. For å komme dit tar du ferje fra Scrabster (Thurso) til Stromness. Du kan overnatte i Kirkwall. Sjekk ut Albert Hotel.

pubgarden

16. Publivet

Det finnes noen virkelig klassikere av noen puber i Skottland, slik som The Drovers Inn ved Loch Lomond og Applecross Inn ved, vel ikke så mye. Er du i Edinburgh må du besøke Cafe Royal.  Eller bare bo på en pub. En pint i en pubhage i godvær i Skottland… det anbefales.

edinburghfestival

17. Edinburgh Festival

Egentlig en samlebetegnelse for mange festivaler, men stikkordet er kunst og kultur. Og kanskje den største i Europa. Sjekk hjemmesiden her. Book hotell tidlig hvis du vil oppleve det. Har du råd så sjekke dette.

lochness

18. Loch Ness

Skal du lete etter sjøuhyret kan du bo på The Lovat.  Ruinene du ser på bildet er Urquhart Castle.

edinburgh

19. Gamlebyen i Edinburgh

Gamlebyen er UNESCO World Heritage Site, og Royal Mile en strålende opplevelse. Svært velbevart og meget hyggelig med mange små spisesteder, butikker og puber. Hva med å bo på The Scotsman?

eileandonan

20. Eilean Donan

Denne lille tidevannsøya har et lite slott som ofte brukes i filmer og tv-serier, og som du garantert vil se på Instagram. Fem mil unna finner du det utrolige Drynachan Bed & Breakfast.

20 grunner til å reise til Irland

Irland er et magisk sted, og det er mye som kan oppleves på den grønne øya. Du kan se keltiske byggverker som er eldre enn pyramidene, utrolige naturopplevelser du aldri har sett maken til, slottsruiner som står igjen som bevis på en tapt tid, få en annerledes storbyopplevelse i byer som Dublin, Cork og Limerick, ja du kan til og med overnatte i et slott hvis du vil. Med 1 pub per 850 innbyggere skulle det også være mulig å få noe å slukke tørsten med.

Under finner du et kart med de aller fleste av attraksjonene, og innimellom finner du også forslag til hotell i de forskjellige byene. God lesing, og god tur (eller go dté tú slán som er det Internettet forteller oss at have a safe trip betyr på gælisk)!

1. Newgrange

yay-9438564-digital

For mer enn 5 000 år siden, noe som gjør byggverket eldre enn både Stonehenge og Kheopspyramiden, ble dette monumentet bygd. Det strides om akkurat hvorfor, og forklaringene inkluderer bruk av Newgrange og to liknende byggverk som både astrologiske merker og som gravplass. Det skal ha tatt minst 30 år å bygge monumentet, og det var i bruk i flere generasjoner.

2. The Wild Atlantic Way

Dette er Irlands svar på Highway 1 i USA. En kjøretur som starter fra grensen til Nord-Irland i nord og går hele veien ned til sør-spissen av den grønne øya. Hele turen er delt opp i 5 etapper, hvor du i løpet av turen får se natur du antakeligvis kun har sett maken til i bilreklamer. Du finner mer om denne kjøreturen her (forøvrig også en fantastisk nettside), og selve turen er verdt en sak i seg selv.

3. The Ring of Kerry

yay-10506524-digital

Dette er et turområde hvor du kan oppleve storslagen Irsk natur. Gamle slottsruiner finnes det også her!

4. The Cliffs of Moher

yay-146808-digital

Det er kanskje ikke rart at man før i tiden så for seg at verden hadde en kant hvor alt sluttet når man ser disse klippene. Det er ca. 215 meter ned til vannet, så pass på hvor du setter foten.

5. Dromoland Castle Hotel, Co. Clare

8505166

Du kan få sett mange slottsruiner i Irland, men hvorfor ikke bo i et slott når du først er der? Byggingen av Dromoland Castle begynte på 1500-tallet, og det ble lagt til deler på slottet helt frem til 1835. I dag er det et luksushotell, og selv om det kanskje ikke er billig å ta en kveld her så er det ihvertfall en opplevelse du kommer til å huske.

Hoteller i Dublin

PicMonkey Collage1. The Fitzwilliam Hotel, 2. The Merrion, 3. Dylan Hotel

6. The Rock of Cashel

yay-4008424-digital (1)

Det er en myte om dette slottet som tilsier at det skal ha blitt skapt etter at djevelen tok en bit av et fjell, men knakk samtidig en tann hvorpå slottet falt ut av munnen hans.

7. Temple Bar

Dette er kanskje en turistfelle, men er samtidig absolutt verdt å sjekke ut. Temple Bar er en bydel i Dublin hvor alle gatene ligger på samme sted som de gjorde under middelalderen. På kveldstid forandrer bydelen seg, når de mange pubene der åpner.

8. The Guinness Storehouse

Guinness-Storehouse-Gravity

The Guinness Storehouse har blitt kjent som ølens svar på Charlie and the Chocolate Factory, og er du glad i øl skal du garantert kunne klare å hygge deg her. Her finner du verdens største pintglass, historien om Guinness, muligheten til å tappe din egen Guinness (the Perfect Pint), en restaurant som baserer mye av maten på Guinness, og en bar på toppen av bygningen med 360 graders utsikt over Dublin.

9. Irish Whiskey

yay-9125628-digital

Navnet whiskey betyr det samme som aquavit og vodka – livets vann.  Om det var Irland eller Skottland som var først med destilleringen  av whiskey er noe usikkert, men det som er sikkert er at Irland har den første nedskrevne informasjonen om destillering av whiskey (som vi vet om), og var dermed omtrent 90 år tidligere ute enn Skottland. Av irske whiskeyer kan vi nevne de «vanlige» merkene Jameson, Tullamore Dew og Bushmills, men når du først er i Irland bør du kanskje helst smake på de du vanligvis ikke får her – og her er en liste på noen av de du har å velge mellom.

10. Adare Manor

2105205

Nok et slott du kan bo på. 5 stjerner skulle tyde på at det er et bra sted å være også. I området rundt kan du finne ruiner, og en golfbane!

Hoteller i Limerick

PicMonkey Collageqwr1. Castletroy Park Hotel  2. The Savoy Hotel 3. No. 1 Pery Square Hotel & Spa

11. Connemara National Park

yay-4097135-digital

Det blir en del natur og ruiner i denne artikkelen, men Irland har så mye vakkert og historisk å by på så det er vanskelig å unngå å ta det med. Connemara National Park er den største i Irland, og kan som de andre stedene by på en opplevelse utenom det vanlige.

 12. Irland på sykkelen

Irland er flatt, noe som gjør det veldig attraktivt for sykling. Ta ferien på sykkelen og kjenn vinden i håret mens du tråkker deg igjennom det grønne landskapet. Her er det du trenger å vite.

13. Begi deg ut på the Ireland Whiskey Trail

Dette kan nok bli en av de lengre pub-til-pub-rundene du kan begi deg ut på. The Ireland Whiskey Trail gir deg oversikt over irske destillerier, og det som skal være de aller beste whiskey-barene.Kartet får du gratis her.

14. Johnnie Fox’s Pub

full1

Johnnie Fox’s Pub er den høyestliggende puben i Irland, og ligger 25 – 35 minutter fra Dublin. Hvorfor kjøre så langt på grunn av en pub? Fordi de har et forrykende show kalt the Hooley Show som er kjent over hele Irland, og som har blitt besøkt av et stort antall kjente mennesker. Se hele lista over hvem her.

15. Brazen Head Pub

brazen6_large - Kopi

Brazen Head Pub skal være Irlands eldste pub, og ble åpnet i 1198. Mange kjente personer har vært innom (f.eks. James Joyce og Jonathan Swift), og kjente personer kommer innom fortsatt (som f.eks. Van Morrison og Garth Brooks).

Hoteller i Cork

PicMonkey Collagedrg1. Radisson Blu Hotel & Spa, Cork 2. Hayfield Manor 3. Best Western Montenotte Hotel

16. Waterford

yay-1181987-digital

Selv om dagens navn på denne byen høres ganske så Engelsk ut så var denne byen en gang kjent som Veðrafjǫrðr. Hvis det høres kjent ut så er jo det fordi det er gammel-norsk for Værfjorden (altså væren – dyret). Vikingene etablerte denne byen som ble den første byen i Irland. Fra 853 til 1170 hadde vikingene kontroll over byen før de ble kastet ut av den irske kongen Diarmait Mac Murchada. I dag kan du oppleve byens gamle historie i distriktet som kalles the Viking Triangle.

17. Harvey’s Point

1588315_72_z

Det ser kanskje litt ut som hotellet er tatt ut fra the Shining, men Harvey’s Point har faktisk blitt kåret til Irlands beste hotell. Klikk her for å se flere bilder så skjønner du fort hvorfor.

18. St. Patricks Festival

yay-65732-digital

Finn frem dine grønneste klær og kast deg inn i festivalparaden som feirer Irlands viktigste helgen. Festivalen går fra den 14. til 17. mars, og mer info finner du her.

19. Six Nations Championship

yay-9472328-digital

Se en kamp i dette tradisjonsrike rugby-mesterskapet hvor Irlands landslag (som i rugby forener både Irland og Nord-Irland), England, Frankrike, Italia, Wales og Skottland måler krefter. Irland spiller sine hjemmekamper i Dublin.

20. Spis middag i en kirke

The-Church-Gallery-Restaurant-tables-under-Organ-21-1140x516

Det er restauranten med det passende navnet the Church som har funnet tilholdssted inne i en kirke. Her kan du få et godt måltid på et sted som ligner på få andre.

Hoteller i Galway

PicMonkey Collagejop365464
1. Abbeyglen Castle Hotel  2. Sea Breeze Lodge B&B  3. Lough Inagh Lodge Hotel