Dette er verdens eldste byer

478106543

Noen byer er eldre enn andre, og noen kan du faktisk fortsatt oppleve. Her er reisguiden til verdens eldste byer.

Jeriko, Palestina (ca 9 000 fvt.)

800px-Tell_es-sultan

Navnet på byen er ‘Ariha på arabisk, og den ligger på vestsiden av Jordan-elven. Navnet betyr sannsynligvis måne siden grunnleggerne av byen var månetilbedere. Jeriko regnes som verdens eldste by som alltid har hatt befolkning, og mest sannsynlig begynte de første mennesker å bo der på grunn av de mange småelvene i området som ga området naturlig vanning.

Byen ligger 258 meter under havets overflate, og elven ikke langt unna Ein es-Sultan er en av de mest vannbringende elvene i området (3 800 liter i minuttet). Byen har i dag rundt  18 500 innbyggere.

Sjekk flypriser her

jericho

Byen har hatt stor historisk signifikans, og ble en større by i bronsealderen. Visstnok skal byens murer ha falt da israelerne med Joshua gikk inn i byen. Man har funnet arkeologiske bevis for at murene har falt en gang, men om det var Joshua som fikk de til å falle handler nok mer om tro.  De jødiske beboerne ble senere sendt i eksil under babylonsk styre, mens Cyrus den store – perseren – lot jødene komme tilbake rundt 530 fvt.

Sjekk flypriser her

Senere bodde Aleksander den store i byen, før byen fikk syrisk styre (hellinistisk). Senere leide Herod Jeriko fra Kleopatra etter at Mark Antony hadde gitt byen til henne som gave. Herod fikk fritt styre over byen i 30 fvt. etter at Kleopatra og Mark Antony tok selvmord. 60 år senere sier en kjent bok at en sandalkledd mann gikk gjennom byen og helbredet flere mennesker.

800px-Monastery_of_the_Temptation_(Jeriho)

Byen ble kristen rundt år 340, men etter at perserne igjen invaderte området i 614 forlot de kristne området. Du finner du blant annet et ortodoks kloster i fjellene over byen. Etter den tid har byen skiftet med de forskjellige som har invadert områdene, og etter at Det Osmanske Riket kollapset etter 1.verdenskrig ble byen en del av Britisk Palestina. Transjordan (Jordan) okkuperte Jeriko i 1948, og byen ble annektert inn i Jordan på 50-tallet. Israel okkuperte så byen i 1967, mens den i 1994 ble gitt til de palestinske selvstyremyndighetene.

797196_326_z

Skal du til byen kan du velge å bo i Jordan Valley Marriott Resort & Spa (som ligger på østsiden av Dødehavet, i Jordan). Du kan reise til Jordan fra Oslo med Qatar Airways. Du kan også bo i Jeriko på Jericho Resort Village, Bab Al Shams Resort og Intercontinental Jericho.

149210425

Byblos, Libanon (5 000 fvt).

Denne byen kan være så gammel som 8 800 år fvt.,  men man er helt sikre på at den er i hvert fall fra  5 000 fvt. Den ligger ved Middelhavet i Libanon, og var den første byen i Fønikia. Byen omtales i gamletestamentet som Geval, og i gamle egyptiske skrifter har man også funnet henvisninger til byen – som man tror ble en egyptisk koloni etter at Fønikia gikk bort som rike. Senere var byen assyrisk, og så persisk. I 332 fvt. kom Aleksander den store.

800px-St_JohnByblos

Under korstogene i det 11. og 12.århundret var byen en viktig militærbase for de europeiske korsfarerne. I 1187 tok Saladin byen før den ble gjentatt av korsfarere senere – og baibarene igjen i 1266. Fra 1516 til 1918 var byen en del av Det Osmanske Rike før Frankrike styrte byen til 1943 (Libanon fikk sin uavhengighet).

104642824

Sjekk flypriser her

I byen i dag kan man finne rester fra fønikerne, korstogsfort (Byblos-slottet), den gamle bymuren fra middel-alderen, St. John-kirken (fra 1116) og restene av Balaat Gebal – et tempel fra 2 700 fvt. I dag bor det rundt 100 000 mennesker i området Byblos, og det er også en svært levende turistby.

Du kan fly til Libanon med Qatar Airways

691949_62_z

Du kan bo som du sannsynligvis aldri har gjort ved Middelhavet på Byblos Sur Mer. I hvert fall ikke i en eldre by…

800px-Ancient_Aleppo_from_Citadel

Aleppo, Syria (4 300 fvt.)

800px-Kharab_Shams_Basilica,_Dead_Cities_region,_NW_Syria

Aleppo i Syria er den største byen i landet og en av verdens eldste byer. Byen har hatt mange herrer, og var første gang hovedstad i et kongerike kalt Ami rundt 3 000 fvt. Senere var byen hovedstad for Yamhad-riket. Da den armenske kongen Parshatatar tok byen ble det en grenseby mot Egypt. I 323 fvt. kom hvem? Aleksander den store. Etter at han trakk seg tilbake var byen romersk og så byzantisk. Byen var da en av de aller største i regionen, og var den tredje største i Romerriket en stund. Mongolene tok byen i 1260 før den ble en del av Det Osmanske Riket. Byen var under styring fra Frankrike før det ble en del av Syria.

Det er nå borgerkrig i Syria, og Aleppo er en del av områdene det kjempes hardest i.

800px-The_Jupiter_temple_in_Damascus

Damaskus, Syria (4 300 fvt.)

Dette er hovedstaden i Syria, og den nest største byen i landet. Byens historie starter som hovedstad i Hyksos-kongeriket (selv om det var befolkningen der fra før), og ble senere en jødisk by. Fra rundt det 11.århundret fvt. ble byen en aramisk hovedstad, og stod imot Kongeriket Israel rundt tusen år før vår tid. I 323 kom Aleksander den Store.  Byen ble så en del av Romerriket, og ble arabisk fra 635. Det Osmanske Riket styrte byen fra 1516 til Frankrike tok styringen etter andre verdenskrig.

Det er nå borgerkrig i Syria.

Sjekk flypriser til andre steder her

Shush/Susa, Iran (4 200 fvt.)

Denne iranske byen var hovedstaden i tre store riker: Det elamtiske, det persiske og det parthiske. Selve det området som var denne byen er i dag beskyttede områder med ruiner, men man regner den moderne byen Shush som en del av den gamle byen Susa. Du kan reise på ferie til Iran hvis du søker visum.

QasrQarunFacade

Faiyum, Egypt (4 000 fvt.)

Denne byen het historisk Krokodilopolis, hvor man tilba en hellig… krokodille. Byen ligger 1 time og 40 minutter fra Kairo, og ligger i det mest fertile området i Egypt. Av den grunn var det en økonomisk viktig by. Faiyum var en viktig kristen by fram til kopterne overga byen i 642.

Bor du i Kairo kan du bo på noe som må kalles et moderne palass: Cairo Marriott Hotel

800px-Panorama_of_Sidon_from_the_castle

Sidon, Libanon ( 4 000 fvt.)

800px-Oldcitysaida

Dette er også en gammel fønisk by, og deres base for handelsflåten deres. Visstnok skal byen ha fått besøk av Jesus. Det bor 266 000 mennesker i byen i dag. Besøker du byen i dag kan du se en festning fra korstogene, og et såpemuseum. Hvorfor det er relevant? Vel, man tror såpen faktisk stammer herfra. Eshmun-templet er også en av de beste bevarte føniske bygningene som finnes. Det er 1t 45 minutter fra Byblos til Sidon, gjennom Beirut (1 time sør for Beirut). I Beirut kan du bo i utrolig luksus på Four Seasons Beirut.

Sjekk flypriser her

800px-Antique-theater-plovdiv

Plovdiv, Bulgaria (4 000 fvt)

Dette er den nest største byen i Bulgaria, og befinner seg midt inne i landet. Byen ligger 1,5t fra Sofia. Dette var en av de viktigste byene i Trakia, og var også en del av Romerriket (og da beskrevet som en av de vakreste byene i Europa) og senere ble den erobret av slaverne på 500-tallet. Etter at den ble frigjort fra Det Osmanske Riket i 1878 ble ikke byen en del av Bulgaria – men fra Øst-Rumelia fram til 1885. Det romerske amfiteateret, som det kalles, er egentlig ikke et amfiteater – men et klassisk romersk teater. Du finner også en gammel romersk akvedukt og et hitorisk museum i byen. Du kan bo på Hotel Imperial i byen.

tyrkien

Gaziantep, Tyrkia (3 650 fvt.)

Denne byen er kun 9,7 mil nord for Aleppo, men altså på den tyrkiske siden. Byen har skiftet herrer svært ofte, og har vært gen grenseby helt fram til Det Osmanske Riket tok kontrollen over byen. Byen har utrolig mange historiske steder å se, blant annet et meget fint arkeologisk museum. Du kan bo på Novotel Gaziantep

beirut

Beirut, Libanon (3 000 fvt.)

Navnet på byen betyr brønner, og de underjordiske vannmassene brukes fortsatt som vanntilførsel til byen.