Dette må du oppleve i Europas hovedsteder

I tillegg til Eiffeltårnet, Grand Place og Big Ben.

Høsten er den beste tiden av året for å reise på storbyweekend, fordi man har mulighet til å gå relativt lett kledd uten at det er hverken for varmt eller for kaldt, og dermed kunne tilbringe mange timer utendørs på oppdagelsesferd.

Det er også kun da trærne er kledt i de vakreste høstfargene og sammen med blomster på hell fortsatt pynter opp rundt oss i bybildet.

Frostrøyk og kakao
Selv om det er kaldt om morgenen vet vi at solen vil bringe mer varme utover dagen, og hvis den skulle glimre med sitt fravær så smyger vi oss bare inn på nærmeste cafe for en kakao og kanskje en kakebit.

Deilige kashmiergensere, ullfrakker og pelsluer pryder utstillingsvinduene, og spennende forestillinger venter deg på opera og i teater. Bruk tid på museum, spis det beste fra menyen på restauranten og unn deg å sove på et deilig hotell.

Jo, i høst i storbyer er fantastisk og her er våre 5 utvalgte favoritter, samt det du må gjøre i tillegg til/når du er ferdig med de obligatoriske turistattraksjonene:

 

Wien

 

wien
Vi starter med Wien og her må det bli litt repetisjon. I Mozarts by må du selvfølgelig 1) Gå i opera 2) Kjøre med hestedrosje 3) Bli med på en omvisning på Shönbrunn slott (kan sløyfes om du har gjort det før) 4) Besøke dyrene i den fantastiske dyreparken Schönbrunn slottshage 5) Se Gustav Klimt på Burgtheater, MAK eller Schloss Belvedere 6) Besøk flere museer i Museumsquartier 7) Sjekke ut musikkinstrumentmuseet (Musik Haus) 8) Se et Lipizaner-show på den spanske rideskolen i Wien, 9) Spis den kjente nasjonalretten Tafelspitze akkompagnert av østerrisk rødvin, gjerne på restauranten Plachutta 10) Spis Sachertorte på konditori/lunsjstedet Landtmann.

Ja, også må du ikke glemme å besøke Mozarts hjem og spise mange Motzartkuler. Det er ferie – kos deg.

Her kan du bo bra, sentralt:

wien_the-ring

The Ring Vienna`s Casual Luxury Hotel

 

eller her:

Ambassadør

 Ambassador Hotel, Wien

 

 

Paris

 

Paris-collage

Sett Eiffeltårnet og trålet Champs Elysee? Da er det på tide å prøve å komme litt under huden på Paris, og bli bedre kjent i med andre små og store skatter.

Dette kan du prøve: 1 ) Oppdag Marais med alle sine små spesialbutikker og nydelige cafeer og restauranter 2) Besøk et matmarked (f.eks. Marche des Enfants Rouges) og nyt fargene og duftene. Har du lyst på noe så kjøp det. 3) Bli kjent med Montmartre (Moulin Rouge, Sacre Coeur) 4) Gå i en park og overvær et marionetteteater (f.eks. Jardin des Tuileries) 5) Besøk Sense Unique (senseuniqueparis.com) og få hjelp til å finne din personlige parfymeduft 6) Tilbring noen timer på en musikkbar franskmennene går å hygger seg på (Les Caratides, 3 Rue de Palestro) 7) Gå ned under jorden og utforsk katakombene 8) Besøk et loppemarked og finn en skatt (f.eks le Marché aux Puces), 9) Spis macroner på en søt cafe 10) Popp innom LaFayette og kjøp med deg litt «luksus» hjem (en lebestift fra Yves Saint Laurent, en t-shirt fra Eleven Paris eller en lekker ullstrømpebukse i burgunder fra Cos (de finnes ikke i Norge)).

Her bor du bra i Paris, i Montmartre:

Montmartre-hotel

Hotel Montmartre Mon Amour

 

Eller bo her i Marais:

Marais

Hotel Georgette, Paris

 

 

Berlin

 

Berlin-collage

Kurfürstendamm og KaDeWe er fint nok det, men Berlin har jo bare så mye annet spennende å by på. Her er noe av det:

1) Sjekk ut det det hippe øst-Berlin; Mitte, Prentzlauer- Berg og Freidrichshain 2) Utforsk alle småbutikkene rundt Weinmeisterstrasse t-bane-stasjon og ned mot Hackerscher markt, inkludert tyske designerbutikker, …and other stories, urban outfitters og COS (mye større enn her), 2) Spis en currywurst i Kreuzberg mens du blir kjent med det tyrkiske kvarteret, 3) Book en «street art-guide» og lær mer om uttrykksformen grafitti, samt få muligheten til å prøve tagging selv… 4) Velg deg ut et museum du ikke har besøkt før (det finnes over 100 å velge mellom) og kos deg 5) Tilbring en aften på Charlottenburg Palace med tilhørende middag og konsert (les mer her), 6) Dra på loppemarked en søndag på Prenzlauer Bergs Mauerpark og finn en skatt 7) Gå på en tilfeldig konsert på en club (eks: Magnet Club, Greifswalder Strasse 212-213) 8) Dra i dyreparken, snus inn duften av dyrene og studer ansiktsuttrykkene til apekattene 9) Lei en legendarisk Trabant 601 og dra på safari på egenhånd 10) Stikk innom Panoramapunkt på Potzdamer platz, nyt utsikten og ta bilder. Det du ikke har fått med deg til nå, kan du i hvertfall få et glimt av herifra.

Bo flott og sentralt her:

 

Indigo-collage

Hotel Indigo, Berlin

 

Eller i et litt mer rolig strøk her:

 

Das-Stue-kollasje

Das Stue, Berlin

 

 

Brussel

 

Belgia-collage

Brussel er en skjønn by og det perfekte stedet for en romantisk helg eller for hygge med familien. Hovedattraksjonene som Grand Place, Manneken Pis, Europaparlamentet og Atomium er fort unnagjort og da er dette de mindre opplevelsene du bør unne deg:

1) Smak på forskjellig, berømt øl på en guidet øl-tur 2) Stikk innom tegneseriemuseet 3) Gå på tegneseriesafari rundt i byen og finn de kule veggmaleriene av Tintin «in action» 4) Besøk museet og beundre verkene til den omstridte maleren Rene Magritte 5) Er du interessert i musikk så kan Musikkinstrumentmuseet anbefales. Nyt i hvert fall en kaffe og noe søtt samt utsiktenfra kafeen på toppen 6) Dra på shopping i shoppingbyen Maasmechelen Village 7) Stikk innom Sjokolademuseet og kjøp med deg noen vareprøver hjem 8) Spis en tallerken med blåskjell og frites 9) Dra på en guidet sykkeltur og oppdag byen på nytt 10) Ta en dagstur til Brugge (for kjærester), Antwerpen (for moten) eller Gent (for historie).

 

Her bor du best:

 

Brussel collage

The Dominican

 

Eller kjent og kjært på på Thon, hvor du kanskje treffer på noen landsmenn i baren:

 

Thon-Brussel-Stephanie

Thon Hotel Bristol Stephanie

 

 

London

 

LONDON-COLLAGE

Glem Oxfordstreet og oppsøk heller andre hippe og kule bydeler, samt sats på morsomme opplevelser i stedet for timer med shopping. London har så mye å by på at bare dette er nesten to turer i seg selv. En god kombinasjon mener vi allikevel er:

1)  Utforsk «The Soul of The Black Britain» i Brixton, med karibiske rytmer, flokemylder og blomstersalg. Spis i Brixton Village og gå i den berømte gaten Electric Avenue – den første som fikk elektriske lys i England.  2) Sjekk ut Shoreditch, de hippeste området i London og hovedgaten Redchurch med vintage -, smykke og platebutikker, kaffebarer, designbyråer og graffitikunst. 3) Ta en stroll langs Parkland Walk – en lineær park i form av et 7,2 km langt nedlagt jernbanespor  4) Titt på Downing Street nr. 10 (statsministerboligen) og gå deretter ned til The Strand for litt shopping (fine sjokoladebutikker), en øl og Themsen-spotting 5) Dra på Camden market og Portobello road market i Notting Hill 6) Tilbring noen timer på en god pub med god mat og drikke (Se Londons beste gastropuber) 7) Ta en guidet tur gjennom Jack the Rippers verden 8) Spis lunsj med Basil og Sybil Fawlty på The Charing Cross Hotel 9) Popp innom Hamley for noen barnslige opplevelser og gaver til barna 10) Shop alt du trenger på ett sted (http://uk.westfield.com/london/)

Og hvis du er fan av musikaler så se en mens du er her (londonmusikaler.no).

Her bor du bra, ærverdig og fasjonabelt:

 

Millennium-collage

Millennium Gloucester Hotel London Kensington

 

 

eller på dette fantastiske hotellet:

 

Threadneedles-COLLAGE

Threadneeles, Autograph Collection by Marriott