Dette stedet er fantastisk om høsten

Selvfølgelig snakker jeg om en av verdens vakreste øyer, med en av verdens vakreste solnedganger – Santorini. Jeg har faktisk vært der. 

Tekst: Sondre Rype Paulsen

Hvorfor er Santorini bedre på høsten enn ellers, lurer du kanskje på nå? Svaret er enkelt. Jeg ferierte der i sommer (midt i varmeste juli). Flott det, men de lokale innbyggerne mente at jeg tok ferie på feil tidspunkt: «Du burde reist hit på høsten, for da er det mye finere her», sa de på gebrokkent engelsk. Jeg nikket og tenkte ikke noe mer over det. Men nå skal jeg gjøre det. Jeg vil jo tross alt hjelpe andre til å se en av verdens vakreste solnedganger, når den faktisk er på sitt vakreste. Ikke bare det – alt er billigere etter høysesongen. Du kan leie bil, ATV eller moped for godt under prisen jeg betalte – og det er det verdt. Du kjører deg heller ikke vill på øya, for det er én hovedvei som går fra den ene enden til den andre. Santorini byr på mye, men en ting vet vi alle – solnedgangen er fantastisk og landsbyen Oia er i en klasse for seg selv. 

Perfekte forhold i høst

Det positive er at temperaturen synker til grader vi er vant med under norske somre, og du kommer tettere på grekerne (for de blir vennligere) og føler at du blir en del av befolkningen – i stedet for bare å være på besøk. Middagene vi spiste hadde en prislapp på mellom 20 og 70 Euro (for to personer), ettersom hvor sentralt restauranten lå, pluss hvor fin solnedgangen var fra deres plass. «Alle» gikk ut for å spise middag på restaurantene etter klokken 20:00, og solen går ned rundt 20:30. Er restauranten populær, må du enten være tidligere ute enn åtte på kvelden – eller bestille bord (via hotellet er ofte enklest). Nå skal jeg også si deg én vesentlig ting: Du kan reise til Santorini på budsjett, og likevel få en fantastisk reise. Nå ble du kanskje interessert? Du trenger ikke satse alle pengene fra sparegrisen for å se verdens flotteste solnedgang og en av de mest spektakulære øyene i verden. Det skal likevel sies at du får det du betaler for – utsikten koster også deretter. Da flyr sparepengene fort. Men spørsmålet mitt er da til deg: Skal du reise til Santorini for å se på samme solnedgang i 10 dager i strekk fra samme bassengområdet eller balkongen på hotellrommet? Eller skal du oppleve øya og se solnedgangen fra ulike perspektiv. Santorini er mer enn bare en solnedgang, og du  besøke landsbyen Oia, som ligger helt ytterst mot havgapet. Du kommer dit enkelt med bil, ATV og scooter – det er forresten gratis parkering nesten (kun midt i sentrum av Thira du må betale) overalt.

Gjemte strender

Annet du må oppleve på Santorini er «Red beach» og «Black beach». Dette er strender som er skapt av den aktive vulkanen som ligger midt i øygruppen Santorini er en del av. Det er også dette som er svært fascinerende – det er mye historie her. Jeg har kanskje skrevet fantastisk ganske mange ganger nå, men det er det ordet som går igjen og igjen i hodet mitt når jeg skal forklare hvorfor denne øya er verdt et besøk. For du kan også spare penger ved å bestille fly og hotell på egenhånd. FLYBILLETTER FINNER DU HER: Destinasjon er Santorini nasjonale flyplass (JTR)

Hotellene varierer

Hotellene på Santorini varierer i størrelse, beliggenhet og pris. Alt henger naturlig nok sammen. Vi bodde på et familiehotell plassert midt på øya. Det var egentlig helt kurrant – du trenger nødvendigvis ikke bo midt i Thira sentrum (mange folk = mye støy). Men jeg skal være helt ærlig å si at den mest spektakulære plasseringen er hoteller og villaer som ligger i Oia (så skal du fri til dama eller reise på bryllupsreise, bør du legge turen hit). Men for alle oss andre som bare vil oppleve en øy som har mye å by på, men likevel spare penger – velg et familiehotell. De har sjarm, de kan service (faktisk bedre enn svenskene – utrolig nok) og blir nærmest din «venn» under oppholdet. Nå er det kanskje nok snakk? Her er hotellvalgene jeg ville sett på (fra billigst til dyrest):

Et billigere valg midt på øya

4478648_55_z

Hotellet Santorini Mesotopos ligger cirka midt på øya Santorini. Du må leie kjøretøy for å komme deg rundt på øya. Et hotell med god standard og meget hyggelig personale. Det ligger supermarkeder en spasertur unna, så jeg ville anbefalt å kjøpe inn til frokost selv. Den du får servert på hotellet var så som så. Men er du kun på Santorini for å se på solnedgangen og nyte livet med din kjære, er det bedre alternativer lenger ned (det er 5-10 minutters kjøretur til sentrum, og 20 minutter til Oia fra hotellet). Hotellet er et godt valg for venninneturen og unge kjærestepar.

Midt i sentrum av Thira

4219536_121_z

Dette hotellet ligger nesten midt i smørøyet av Thira, den største byen på Santorini. Her kan du nyte gresk luksus og flott utsikt. Du kan til og med få eget svømmebasseng. Høres vel ålreit ut? Hotellet er bygd inn i klippene ned mot havet, som gjør Petit Palace til et godt valg for kjæresteparet.

Et enestående valg

2024808_155_z

Den vakreste posisjonen på Santorini ligger her, 200 meter fra dette hotellet – slottet på tuppen av øya, i Oia. Her samles «alle» for å ta en selfie under solnedgangen. I stedet for å være midt i klynga på den lille samlingsplassen, kan du heller være her – i eget boblebad med forfriskningen i hånda og solnedgangen i bakgrunn. Fristet dette? Da er Andronis Luxury Suites noe for deg.

Ingen av disse som fristet? Her har du en større oversikt

Bare husk: Er det godt over en kilometer til sentrum av Thira, er det lurt å ha tilgang på et kjøretøy (billigere i lengden enn å ta taxi/hotelltransfer til og fra). Du må besøke landsbyen Oia minst én gang i løpet av oppholdet. Bruk én dag til utflukt. Santorini er som sagt en klasse for seg.