Frankrikes kulinariske hovedstad – Dijon

513103631

Dijon er byen du vil dra til for å smake den beste maten i Frankrike. En reise du ikke vil angre på.

Denne byen kalles den kulinariske hovedstaden i Frankrike, og er kjent for sin sennep. Vi snakker selvfølgelig om Dijon.

Byen ligger øst i Frankrike, 3 timer sørøst fra Paris. Byen har over 400 restauranter og svært mange vernede bygninger. Kulinarisk og visuelt er byen en virkelig opplevelse.

Dijon ligger i Bourgogne-regionen, som er kjent for burgundervinen (fransk: vin de Bourgogne).

Historisk begynte byen å vokse etter at romerne opprettet en leir her på veien mellom Lyon og Paris, kalt Divio. Senere var dette hovedsetet for hertugene av Burgundy/Bourgogne, som har preget europeisk historie. I mange århundrer var dette en by med utrolig rikdom, kunstnerisk virksomhet og makt.

I dag er dette en by som har mye av sin historie fortsatt i byens husvegger. For å oppleve byen følger man Le Parcours de la Chouette, uglens vei. Dette er en vei gjennom byen som viser deg mye av byens severdigheter. For å finne turen starter du hos turistkontoret (hvor du også kan kjøpe en hendig liten guide), adressen er 11 Rue des Forges.

Der får du vite hvor du starter på de 22 severdighetene du vil se gjennom byen for å oppleve det beste med den. Ett av stedene du bør se er det tidligere palasset, nå kunstmuseet Musee des Beaux-Arts de Dijon, eller Ducal-palasset. 

Kirken som også her heter Notre Dame, er også verdt å besøke. Men, drar du hit er det først og fremst mat og vin i utrolige omgivelser som er tingen.

500197487

Slik kommer du til Dijon

Du kan dra til Lausanne og Geneve i Sveits og så ta toget til Dijon, men det enkleste er nok tog eller leiebil direkte fra flyplassen i Paris. Hurtigtoget tar litt under to timer, bilturen litt lenger – men er samtidig litt av en opplevelse der den går gjennom noen utrolige vinområder (blant annet Chablis)

9140_110_z

Restauranter i Dijon

Det er fem restauranter i Dijon som har Michelinstjerne. William Frachots restaurant er den eneste med to Michelinstjerner, og den beste måten å få spist der på er å bo på nydelige Hostellerie du Chapeau Rouge.

En stjerne har restaurantene Le Pre Aux Clercs, Loiseau Des Ducs, Stephane Derbord og Auberge De La Charme, som ligger litt utenfor byen. Nå trenger selvfølgelig ikke en restaurant å ha stjerner hos dekkprodusenten for å være verdt å besøke. 

La Maison des Cariatides og Le Piano Qui Fume er sikre valg for deg som vil ha et virkelig godt måltid.

For en litt mer avslappet stemning er La Chouette Café å anbefale. Eller er vin viktigst? Da bør du besøke Dr. Wine. Uansett er det vanskelig å få et dårlig måltid i Dijon.

På et sted som Le Bistronettes får du relativt rimelig og svært god mat.

8674338_12_z

Hoteller i Dijon

Det relativt nye designhotellet Vertigo Hotel er ett av de aller vakreste i Europa. Grand Hotel La Cloche Dijon – MGallery Collection – er noe for seg selv i sin klassiske luksus, mens du kan bo utenfor Dijon på utrolige L’Hotel de Beune.

Er du mer i slottshumør bør d du sjekke ut Chateau Sainte Sabine.