Dra på viking(ferie)

Foto: Netflix

Vi har tatt på oss vikinghjelmen og tatt årene fatt. Her reiseguiden for norske vikinger.

Vikingene spredte seg utover store deler av Europa, og kom til så langt sør som det som i dag er Algerie og Morokka og så langt øst som det som i dag er Iran og Aserbadsjan. Vestover er det vel relativt velkjent at det var vikingene som først oppdaget Amerika. Vi har laget en reiseguide til steder hvor du kan gå i viking-fotspor. Der Vikings-serien tar seg historiske friheter har vi tråkket i virkelige historiske fotspor.

Rekonstruksjon av vikinghus i Newfoundland, Canada.

Vinland (Canada)

Nei, dette er ikke et bilde fra vestlandet. Dette er Newfoundland. Foto: Getty Images

Helt nord på Newfoundland er det funnet rester etter en vikingbosetning. Denne har i moderne tid fått navnet L’Anse aux Meadows (manetbukta). Den norske utforskeren Helge Ingstad fant stedet i 1960, og det er nå mulig å se rekonstruksjoner av de opprinnelige vikinghusene som fantes der. For å dra dit flyr du til St.John’s, som er en av de to internasjonale flyplassen på den 29 000 kvadratkilometer store øya. Du kan fly direkte dit med Air Canada fra Heathrow i England.

Det første du må gjøre for å komme deg rundt, og for å se vikingbosetningene, er å leie bil. Du får leid gode biler fra rundt 700 kroner per dag. Sjekk priser og muligheter her. 

Terra Nova National Park. Det er kanskje ikke så rart av vikingene følte seg hjemme på Newfoundland? Foto: Getty Images

Selvfølgelig, hvis du virkelig skulle gjort som vikingene hadde du bare funnet nærmeste hus for å overnatte. Er du litt mer sofistikert bør du vurdere leilighetshotellet The Murray Premises Hotel.  Neste stopp på programmet bør være Gander. Selv om det er en flyplass der også er det en klar anbefaling å ta det som en biltur, blant annet gjennom Clarenville (en vakker by med 6 000 innbyggere) og Terra Nova National Park. I Gander kan du sjekke ut noen av de lokale bed and breakfast-tilbudene som Inn on Bennett. Det er også enkelte andre valg, men muligens det beste er å sjekke på forhånd med turistinformasjonen i St.John’s om de kan hjelpe deg. Du kan også sjekke øyas offisielle turistsider.  Neste stopp bør bli Deer Lake. En vakker liten by med rundt 5 000 innbyggere. Overnatting er det ingen tvil om at du gjør på Holiday Inn Express Deer Lake.

St. John’s på Newfoundland. Foto: Getty Images

Sov godt, stå opp tidlig og gjør deg klar for en av de vakreste kjøreturene du vil oppleve opp til St. Anthony, helt nord på Newfoundland. En biltur på rett under seks timer tar deg gjennom to nasjonalparker og svært vakre områder. På veien stopper du i Danie’s Harbour. I St.Anthony’s bor du på Grenfell Heritage. L’Anse aux Meadows ligger rett nord for Saint Anthony (ca 45 minutter i bil), og det er også mulig å bo der på de lokale bed and breakfastmulighetene. Slik som Snorri Cabins. Du kan også bo på Valhalla Lodge, hvor du finner spisestedet The Norseman Restaurant. Her finner du turistinformasjon om selve stedet med de  nordiske bygningene. En inngang, som også inkluderer inngang til flere andre ting du kan oppleve, koster 44 dollar for voksne eller 88 dollar for en familie.

Foto: Getty Images

Island

Vikingene kom til Island i 874, og fram til 930 ble store deler av øya kolonisert. Det finnes en kopi av Gokstad-skipet på Island, på Vikingaheimar. Der finner du også en vikingutstilling. Vikingheimar ligger rett utenfor (30 minutter) Reykjavik i Reykjanesbær. På hovedmuseet i Reykjavik finner du også flere vikingutstillinger. Vikingruiner finner du stort sett over hele øya, og det er mulig med lokale guider for å se dem. Du flyr til Island med Iceland Air eller SAS. Hvis du finner en god pris på 101 hotel er det et åpenbart valg. Ellers kan du vurdere Hotel Borg.

Lindisfarne. Foto: Getty Images

Skottland og øyene

Ser man på de britiske øyene så var det spesielt Skottland, Orknøyene og Shetland som ble bosatt av vikinger. Det finnes mange rester av vikingenes påvirkning i stedsnavn og i familielinjer. Store områder ble styrt av større og mindre vikingjarler, og inngifte i skotske familier ble vanlig. For å oppleve vikingenes hverdag i Skottland kan du dra til Largs, og Vikingar. I det som både er en svømmehall og et opplevelsessenter, og rangert som en av de beste attraksjonene i Skottland får du ett godt innblikk i vikinglivet. Du kan se brosjyren her (PDF). De største vikingruinene på de britiske øyene finner du på Shetland, nærmere bestemt Jarlshof, som ligger helt sør på Shetland. På Orknøyene kan du se vikingruiner, samt andre ruiner, på Maes How. Largs ligger rett utenfor Glasgow. Der kan du også besøke Kelvingrove Art Gallery and Museum. Museet ligger rett ved parken med samme navn, Kelvingrove – i Argyle Street. Lindisfarne, som muligens var det første stedet vikingene gjorde raid på de britiske øyene, ligger sør for Edinburgh. Det tar litt over 2 timer å kjøre til Lindisfarne fra Glasgow. Her kan du sjekke hva en leiebil koster.

Foto: Getty Images

Hotell i Glasgow: CitizenM  Hotell for Orknøyene og Shetland: Albert Hotel (Kirkwall, Orknøyene) Svært mange flyselskap har flyvninger til Skottland. Sjekk priser her. Et lite tips angående Skottland: Snakk med lokalbefolkningen. Det er ikke akkurat veldig typisk norsk, men skottene og nordmenn er både historisk og nåværende mye av det samme folkeslaget. Det vil du fort merke. Det gjelder for øvrig de som bor på øya under også.

Kopi av vikingbolig i området som i dag er Dublin. Foto: Getty Images

Irland

Du trenger ikke å dra langt ut på bygda i Irland for å finne vikingspor. Du finner det i byen du sannsynligvis lander i, en by grunnlagt av vikinger: Dublin. I Dublin besøker du Dublinia for virkelig fine vikingutstillinger, og du kan også lete etter runer og nedtegnelser i gatene.

Tre hoteller du bør vurdere i Dublin: The Westbury, The Morrison og Brooks Hotel. For vikingruiner er det Beginish Island som er stedet. Denne øya ligger på andre siden av den irske øya fra Dublin. Hvis du vil besøke disse øyene kan en biltur fra Dublin til Cork, for så å reise til øyene være en fin-fin mulighet. Det tar 2,5 time å kjøre fra Dublin til Cork, og omtrent like lang tid fra Cork til Beginish Island. Øya er nå ubebodd, slik at du må hjelp med båt for å komme over dit. Noe vennlige irer mer enn enn gjerne kan ordne. Ett utgangspunkt kan være denne B&B-perlen.

York, eller Jorvik, var et maktsentrum for vikinger i England. Foto: Getty Images

England

Jorvik er stedet for en start på en vikingtur i England. Nå vil du ikke finne Jorvik på kartet, men York skal nok være greit å finne. For de historisk interessert er selvfølgelig også Stamford Bridge et fint sted å dra innom. For sikkerhets skyld: Det er ikke fotballbanen. Stedet hvor det berømte slaget stod er i Yorkshire, ikke langt utenfor York. Et sted for å oppleve vikinger der er Jorvik Viking Centre. Det ligger i Coppergate Shopping Centre i York. Og, hvis du virkelig skal være en stastelig viking bor du på Cedar Court Grand Hotel & Spa. Se på bildene her for å skjønne hvorfor.

Foto: Getty Images

Normandie (Nord-Frankrike)

Rouen og nordre delen av Normandie ble vikingland i 911. Mesteparten av området ble bosatt av danske vikinger, men i Cotentin – eller Cherbourghalvøya var det mange norske vikinger. Dette er området nordøst i Frankrike. For et vikingmuseum må du sør for Calais. Tour de l’Horloge i Gunes.  Der kan du bo her.  Et vikingshow kan du oppleve i PuyduFou. Denne parken er full av shows fra forskjellige epoker. For å besøke den er Nantes et fint utgangspunkt. Bo som en konge her. Frankrike er et utmerket sted for leiebil, enten fra Paris eller en av de andre storbyene.

Foto: Getty Images

Spania

Vikingene inntok byen Gijon og seilte så rundt den iberiske halvøy for å ta Cadiz og senere Sevilla. Vikingene var ikke lenge okkupanter, og ble kastet ut av de arabiske krigsherrene. For å gå i vikingfotspor drar du til Isla Menor, sør for Sevilla. Det er mange nydelige hoteller i Sevilla, men få slår dette. For å fly til Sevilla er det beste å komme seg til Barcelona før du tar innenlandsfly i Spania. Vikingene dro også til øyene i Middelhavet; Korsika, Mallorca og Sardinia.

Foto: Getty Images

Grønland

Vikingene oppdaget Grønland ved en tilfeldig etter at Gunnbjørn Ulfsson skulle dra til Island, havnet i dårlig vær og oppdaget noen øyer. Fra rundt 980 begynte vikingene å dra til sørvest  på øya for å bosette seg.  På den tiden var Grønland varmere enn i dag og klimaet var bedre. Det er mange vikingruiner på øya, men de best bevarte er Qassiarsuk, hvor du kan se ruinene av Brattahild. Der finner du også et rekonstruert hus samt Tjodhildes kirke – den første kirken som ble bygget i Nord-Amerika – av vikinger.  Den best bevarte ruinene på Grønland finner du ved Qaqortoq, kirken Hvalsey. For å fly til Qassiarsulk må du først komme deg til Danmark eller Island. Det letteste er å fly til Nuuk. Der kan du leie bil eller helikopter for å komme deg dit du ønsker. På sommeren går det også båter.

Du finner mer informasjon på de offisielle turistsidene til Grønland

Marokko og Algerie

Vikingene angrep også Nord-Afrika, byen Nekor i dagens Marokko. Byen var da hovedstaden i kongeriket Nekor. Danske vikinger tok også sannsynligvis med seg irske slaver til Algerie. Det er lite i dag som er å se av ruiner eller annet som stammer fra vikingtiden. Vikingene satte også sine spor i det som i dag er Romania, Tyrkia, Bulgaria, Hvite-Russland, Aserbadsjan, Iran, Ukraina, Estland, Latvia, Litauen og Russland. Vi kommer med en egen reiseguide for vikingene som dro østover.