Leeds: En by med historie og fotballstolhet

England har mye mer å by på enn den hektiske motemetropolen London. 

Vest i Yorkshire ligger Leeds, byen som var den største ullprodusenten i middelalderen, og ett av de ledende industrisentrene i det viktorianske England. Nå er byen et flott storbyvalg for en spennende ferieweekend. Vi forteller deg hvorfor.

En storby i et mindre format

Nordmenn assosierer Leeds med fotball og øl, men byen har et yrende restaurantliv, flott arkitektur, gode shoppingmuligheter, et livlig natteliv og kulturelle opplevelser mangler det ikke på. Leeds er Englands tredje største by, bare overgått av London og Birmingham. På tross av sitt høye befolkningstall er Leeds sentrum et intimt lite sted hvor alt ligger i gåavstand. I selve bykjernen finner du alt samlet på et sted. Dette gjør det veldig lett å finne frem.

Hvordan komme seg dit?

Det er to destinasjonsalternativer med fly fra Oslo. Du kan enten fly til Leeds Bradford med British Airways eller til Manchester med et av de mange flyselskapene som flyr denne ruten daglig. Flyprisene til Manchester er ofte rimeligere, men om du velger Manchester kommer altså en time på toget i tillegg, før målet- Leeds er nådd.

Kunst og kultur

Blant byens historiske severdigheter finnes Kirkstall Abbey, en klosterruin med aner fra 1100-talet. Det er et av Storbritannias største og best bevarte klostre, nylig restaurert. Klosteret ligger ca. 4 kilometer ut av byen, men er absolutt verdt turen. Det finnes et antall lokalhistoriske museer som gjenspeiler hver sin egne lokale historie. 

Leeds City Museum er et flott sted å gå for å friske opp lokalhistoriekunnskapene, men en storbyferie i Leeds er ikke komplett uten en tur på det nasjonale våpenmuseet Royal Armouries. Her finnes det våpen fra ulike tidsepoker og en stor samling av rustninger og annen krigsutrustning fra store deler av verden. Dette er himmelen for enhver krigshistorieelsker. På Leeds Art Gallery vises en stor samling populær samtidskunst. Det sies at galleriets utstillinger er noen av de beste innenfor Britisk kunst- utenfor London. Og det beste av alt, de er helt gratis.

Shopping og champagne

Innlosjert og klar for opplevelser? Shoppingmulighetene i Leeds er mange og du finner garantert noe for alle. Alle de kjente varehusene og kjedebutikkene ligger i Briggate. I mars åpnet det et nytt senter «Trinity» i samme gate. Senteret har blant annet Victoria Secrets som trekkplaster, og en butikk kalt Made in Leeds hvor du får kjøpt kun lokale varer. 

Sjekk ut Corn Exchange. Denne bygningen fra 1861 pleide å være senter for handel og bytte av korn, men i dag finner du restauranter og små butikker her.

En tur i parken

England er kjent for sine parker og puber. Leeds’ største park, Roundhay Park, ligger 15 minutter med taxi fra byen. Her ligger også en typisk landsbypub kalt The Fox. Dra dit for en fantastisk «Sunday roast» eller en typisk «pub lunch». I dette området ligger også Tropical Worls som har en stor samling av tropiske planter og vakre sommerfugler.

Her bor du godt:

Quebecs

Ønsker du en autentisk opplevelse, velg Quebecs. Et minutt unna jernbanestasjonen. Strålende bare det, men hotellet i seg selv er også superfint og klassisk. Dette boutique hotellet har den typiske engelske stilen. Her snakker vi mørkt håndlagt trepanel, glassmalerier og koselige åpne peiser, og hotellet holder til i en viktoriansk majestetisk bygning. 

Se nærmere på hotellet her

Leeds Marriott Hotel

Flott beliggenhet, nydelig basseng, svært gode fasiliteter og utmerket service. Og ikke minst store flotte rom. Her får du garantert en fantastisk hotellopplevelse.

Sjekk det ut her

42 The Calls

42 The Calls ligger i hjertet av Leeds like ved Leeds City Square, beleilig plassert nært alt Leeds har å tilby. Et sentralt og svært godt valg, behagelige senger…og mye for pengene. Se nærmere på hotellet her

Søk etter andre hoteller her

«Røffe Leeds»

Hvis du virkelig vil oppleve «røffe Leeds», så avslutt turen ved å dra på fotballkamp med Leeds United. Arenaen ligger like utenfor sentrum, og Leeds supporterne er noen virkelig patrioter. Uansett om du er en fotballfan eller ikke, så er dette en opplevelse du garantert vil huske.

Sulten?

Leeds bugner over av restauranter fra alle verdens hjørner, de fleste serverer både lunsj og middag. Det er mange italienske restauranter i Leeds, den familieeide Viva nær Call Lane anbefales. Hyggelig og vennlig atmosfære, og en fortreffelig italiensk meny. Jamie Oliver har en italiensk restaurant,Jamie’s Italian, i finansdistriktet Park Row, her kan det være lurt å bestille bord på forhånd.

Tørst?

Dra til Sky Lounge for en eksklusiv opplevelse. Baren ligger nemlig i toppetasjen på Double Tree by Hilton og har fantastisk utsikt over byen og gode friske drinker. Bargaten Call Lane kan vise til noen kule barer og nattklubber liggende på rekke og rasd. En mer urban stil finnes på Smokestack, som ligger kun et steinkast fra Call Lane. Anbefales på det sterkeste. Her spilles det en god blanding av soul, jazz og reggae. Og drinkene- uimotståelig.