Estland, Latvia eller Litauen?

Hvor forskjellige opplevelser får man om man velger det ene landet fremfor det andre? De er alle rimelige reisemål, byr alle på fine julemarkeder i desember og har en spennende historie med Sovjetunionen og kommunismen, men de byr også alle på en kultur av egen art. Vi sjekker status og så er det opp til deg å avgjøre hva som frister mest.  

Estland

Estland er det nordligste av de tre baltiske landene, og det minste både i areal og i befolkning (1,2 mill.) Hovedstaden er Tallinn og språket man snakker er estisk, som ikke ligner latvisk eller litauisk, men finsk. Klimaet i Estland er mer likt det norske enn de to baltiske landene lengre syd; det regner hver tredje dag og om vinteren blir det kaldt, men kommer man fra Norge tåler man jo litt. Skal man til Estland er det vel først og fremst Tallinn man bør se, og da spiller det ikke så stor rolle at landet består av 50% skog, med mindre du vil begi deg ut på bjørnejakt. Bjørnekjøtt er med andre ord en spesialitet man må benytte sjansen til å smake på mens man er her, men ellers får du både det meste av lokal mat og mer kontinental mat i Tallinn. Hovedstaden med sine 401 000 innbyggere er ellers en fascinerende hansaby med en god stemning og en bykjerne som tar én tilbake til middelalderen. Byen er også Estlands eneste havneby og det går båter hit både fra Helsinki og Stockholm, for den som foretrekker å reise med det. Tilbudet til den shoppinglystne er stadig voksende, og det er billigere å handle her enn ellers i Europa, så man kan gjøre mange kupp. De fleste turister kommer også hit med med tomme kofferter, og sikrer seg både utenlandske og lokale produkter til en billigere penge. Lokale godbiter er blant annet rav, håndverksprodukter, glass, lær og souvenirer fra sovjettiden.

Her bør du bo, i Tallinn:

 

Sjarmerende hotell Schlössle i hjertet av byen, med luksuriøs stil og sjel.

Eller:

Det moderne Swissotel Tallinn – et luksushotell i sentrum med fasiliteter.

Her finner du flere hoteller Her finner du billige flybilletter

Latvia

Latvia er et sjarmerende og lite land, faktisk et av de minst befolkningsrike og minst tett befolkede landene i EU, men større enn Estland med sine 2,5 millioner innbyggere. Hovedstaden er Riga og det offisielle språket er latvisk. Landet fikk sin selvstendighet i 1991 etter å ha vært okkupert av Sovjetunionen fra 1940–1941 og 1945–1991, og av Tyskland i perioden 1941-1945. De som besøker Latvia i dag kan oppleve den moderne meteropolen hovedstaden Riga har blitt, badebyen Jurmala og nasjonalparken Gauja med vintersportsstedet Sigulda. Landet kom med på årets liste over land det er etisk riktig å feriere i, og det jobbes hardt for at Latvia skal bli oppfattet som et verdig europeisk turistmål. Reiser man til Latvia bør man også få med seg noen av de mindre, historiske landsbyene unna folkemengdene, hvor tiden tilsynelatende har stått stille i mange tiår. Ellers kan du i denne baltiske staten som i de andre både bo billig, shoppe billig og spise billig samtidig som du blir kjent med det gjestefrie og joviale folket du finner bak fasadene. Menyene på restaurantene i Latvia tilbyr mat fra både det russiske og østeuropeiske kjøkken, og kjøttretter i alle mulige varianter utgjør den største delen av repertoaret. Erter, poteter, bacon og kål er vanlige ingredienser for å nevne noen, men man finner som alle andre steder både pizza og hamburger for den som ikke vil prøve noe annet.  Til drikke serveres gjerne den latviske vodka, den lokale bitter og landets velsmakende øl. Shopping gjøres i sentrum og du finner det meste rett i nærheten av hverandre. Lokale spesialiteter er håndverk av tre, som for eksempel bestikk, ullklær, rav og lin.  

Her bør du bo, i Riga:

Luksushotell i hjertet av Riga som ofte har svært gode tilbud innimellom

Eller her:

Dome Hotel & Spa er et annet godt valg som vil gi deg en unik opplevelse i Riga

Her finner du flere hoteller Her finner du billige flybilletter

Litauen

Nabolandet til Latvia i sør, som er det siste i vår lille reiseguide til Baltikum, kom i likhet med Latvia med på den på listen over land det er etisk riktig å besøke. Litauen har som Latvia også et temperert klima, det bor ca 3,5 millioner mennesker her og hovedstaden heter Vilnius. Språket som snakkes er litauisk, som ligner på latvisk like mye som  norsk ligner på tysk. I 1990 var Litauen den første sovjetrepublikken som erklærte sin uavhengighet fra den sovjetiske unionen, og i dag er Litauen en av de raskest voksende økonomiene i EU. Det mest spennende turistmålet er nok hovedstaden Vilnius, men til gjengjeld har denne byen mye å by på.  En vakker gamleby (med alle barer og restauranter), den storslagne, gotiske St. Anne-kirken,  Uzupios – Vilnius`svar på Montmartre, «Tre kors», Daggryporten, TV-tårnet med fantastisk utsikt over byen, shoppinggaten Pilies Street m.m. Utenfor Vilnius finner du forøvrig også slottet Trakai som er en annen populær severdighet. Og som i de andre baltiske landene kan du ta en spa-behandling for en rimelig penge. Ellers har Vilnius blitt kåret til Europas billigste shoppingby flere år på rad, og i tillegg til utenlandske varer bør man kikke på lokale skatter av lin og rav samt gjenstander i glass som boller, vaser og fat. Vil man på Zara eller Mango er det like greit å ta turen til det gigantiske kjøpesenteret Akropolis ( 110 000 m2), som befinner seg en 10 minutters kjøretur unna sentrum. Her finner du i tillegg til butikker og kafeer, kino, bowlinghall og restauranter.  

Her bør du bo, i Vilnius:

Stikliai er et fint boutique-hotell perfekt beliggende i gamlebyen. Bedre bor du ikke.

 Eller mer moderne:

Novotel Vilnius Centre er hotellet for deg som liker den mer enkle og moderne stilen. Sentralt plassert selvfølgelig.

Her finner du flere hoteller Her finner du billige flybilletter