Et kinderegg av et reisemål

Noen reiseopplevelser setter seg i hukommelsen, og blir der livet ut.

Hva er den perfekte ferien? Er det å se eksotisk natur og dyr? Er det å utfordre seg selv mentalt og fysisk? Er det å ligge på en kritthvit strand og slikke sol?

For undertegnede er den perfekte ferien en kombinasjon av de tre, og noen steder og land kan by på et kinderegg av slike opplevelser. For meg var kinderegget Tanzania.

Det finnes ingen direkteruter fra Norge til Tanzania. Men du kan fly med én mellomlanding til Tanzanias største by, Dar es Salaam, for eksempel via Doha i Qatar eller Istanbul i Tyrkia. Du kan også velge å ta fly til Nairobi i Kenya, og deretter krysse den nordlige grensen i Tanzania med buss. Da kan du fly fra Norge med mellomlanding i for eksempel Amsterdam eller Paris.

Finn de rimeligste og beste flybillettene her. 

5281715_16_z

Flyr du til Nairobi kan vi anbefale en natt på hotellet Hemingways Nairobi.

Safari

giraff

 

I den nordlige byen Arusha er man omringet av noen av Afrikas mest populære og vakreste landskap og nasjonalparker. Dette er det perfekte utgangspunktet dersom man vil reise på safari eller gå i fjellet for å nå toppen av Kilimanjaro – Afrikas høyeste fjell.

Book safari her.

Populære områder for safari er nasjonalparken Serengeti og Ngorongoro-krateret. Sistnevnte er et av verdens største krater, med en vidde på rundt 260 km2. Her lever mer en 30.000 dyr, og høydepunktet er det sorte nesehornet som nesten er utryddet på grunn av krypskytteri.

3579218_20_z

Slik kan du bo ved Ngorongoro-krateret på Lemala Ndutu Camp. Nærmere naturen kommer du nesten ikke.

Najonalparken Serengeti er, ikke overraskende, oppført på verdensarvlisten. Parken gir deg følelsen av å være med i «Løvenes Konge» – jeg nynner faktisk på åpningssangen til filmen bare jeg tenker på Serengeti. Her har du spesielt ett mål for øyet – å se «Afrikas fem store». Og ja, sannsynligheten for å se både løve, leopard, nesehorn, elefant og kafferbøffel er nokså stor, selv om dere kanskje må lete litt (undertegnede klarte det).

Sultne hyener og villsvin

Når du reiser på safari finnes det mange selskaper og pakker å velge mellom. Man kan både overnatte i vanlige, primitive telt, eller på luksuscamper i gigantiske telt med alle fasiliteter. I Serengeti må man reise med bil, men ønsker du å dra på fotsafari finnes det muligheter for dette i Ngorongoro-krateret. Ønsker du en skikkelig luksussafari kan du spotte løver og neshorn fra luftballong over Serengeti i soloppgang.

3224461_3_z

På Sayari Camp i Serengeti bor du i luksustelt med møblerte terrasser hvor du kan nyte synet av den vakre parken, og du har tilgang til fasiliteter som basseng, bar og massasjetjenester.

Undertegnede valgte tre dagers safari med to overnattinger i telt. Dette gir en helt unik opplevelse, men er ikke å anbefale for den lettskremte. Campingplassene er ikke gjerdet inn, det finnes ingen bevæpnede vakter og du kan våkne om natten til lyden av sultne hyener og villsvin. Ikke ha mat i teltet!

Men lyden av ville dyr rundt sengeplassen din er fort glemt i det du legger ut på tur  før solen har stått opp, og er så heldig å få oppleve løvunger som lekesloss i soloppgang. En gepard på nært hold som glefser i seg en Thomson gazelle den nettopp har fanget. En hann- og en hunnløve som høylytt parrer seg – flere ganger i timen. Safari bør alle oppleve.

Kilimanjaro

kilimanjaro

Stjernehimmelen er ekstra spektakulær fra Kilimanjaro.

Etter endt vellykket safari er jeg klar for å bestige Afrikas høyeste fjell, og selvsagt skal jeg nå Uhuru Peak, 5895 meter over havet.

Book Kilimanjaro-turen her.

Det ikke alle vet er at nesten hvem som helst kan bestige dette fjellet. Med den rette ruten er ikke turen spesielt fysisk utfordrende, så lenge man ikke blir utsatt for høydesyke. Den viktigste nøkkelen for å unngå dette ligger i to små ord som du får høre en trillion ganger på veien opp «pole, pole». Sakte, sakte.

Kroppen trenger nemlig tid til å venne seg stigningen og høyden. Å velge riktig rute kan derfor også være alfa omega. Det finnes syv ruter, hvorav Marangu er den korteste og enkleste  ruten. Ruten Umbwe er i den andre enden av skalaen – lite folksom og bratt, og den passer best for de som ønsker å, bokstavelig talt, klatre til topps.

Jeg valgte en rute som heter Machame, som er kjent for å være den vakreste veien og noe hardere enn Marangu. Likevel er det denne ruten de fleste som kommer seg til topps går, ettersom den tar lenger tid og man får dermed også tid til å akklimatisere seg bedre.

6837367_7_z

Har du base i byen Arusha i forbindelse med Serengeti og Kilimanjaro, kan du bo billig og enkelt på Korona House.

Pole, pole!

Med deg på turen har du et crew som bærer bagasjen din, lager mat til deg og guider deg til toppen. Kårene er selvsagt enkle  – du sover i telt og går på toalettet over hull i bakken. Dusjen er byttet ut med en pakke våtservietter, og maten blir enklere og mer ensformig  jo nærmere toppen du kommer. Jeg spiser aldri peanøttsmør igjen, for å si det sånn.

Jeg ble rammet av høydesyken, men klarte likevel å nå toppen ved hjelp av guidene. Det er hele tiden viktig å ha i bakhodet at du skal gå sakte, sakte – pole, pole! Påfyll av mye væske og nok energi er selvsagt også nødvendig. Premien er en sinnsyk mestringsfølelse og en vanvittig utsikt i soloppgang på Afrikas tak. Og sist, men ikke minst – dusjen når du endelig kommer ned.

 

3197735_69_z

Reiser du til Tanzania via Dar es Salaam kan du jo ta en natt på Hilton.

Zanzibar

179134245

 

Etter å ha besteget et 5895 meters fjell, hatt åtte netter i telt, spist dårlig mat, vært iskald – hva er vel bedre enn å møte kritthvit sand, turkis hav og paraplydrinker på idylliske Zanzibar?

Det er ikke spesielt merkelig at mange nygifte velger Zanzibar som sin destinasjon for bryllupsreiser – stedet er en tropisk paradisøy full av luksushoteller, men også full av historie. Stone Town er Zanzibars historiske sentrum hvor du kan rote deg bort i trange smug, drømme deg bort ved synet av arabisk-inspirerte hus og indiske bygninger. Drikke cocktails med utsikt over sjøen fra et historisk hotell, handle krydder fra en sjarmerende gatehandler eller fråtse i nyfanget sjømat ved byens bryggetorv.

Maru Maru Hotel

5427360_29_z

I historiske Stone Town kan man velge mellom mange sjarmerende hoteller, slik som Maru Maru Hotel.

Men de aller fleste som reiser hit kan velge å vrake i mer eller mindre utbygde strender. Populære Nungwi på nordvest-spissen av øya blir gjerne omtalt som «Little Italy». Her har italienerne slått seg stort opp med en rekke hotell og restauranter, og italienerne elsker å feriere her. Strendene er vakre og hvite, og perfekt for deg som liker å ha det livlig rundt deg. Litt lenger sør for Nungwi ligger Kendwa, backpacker- paradiset på Zanzibar. Her dreier livet seg om soling, snorkling og «full moon parties».

Paje ligger på østsiden av øya, og er kjent for perfekte forhold for deg som digger kitesurfing. Litt lenger sør finner du den lille fiskelandsbyen Jambiani.

Zanzibar har noe for de fleste, og dersom du foretrekker variasjon kommer du deg enkelt rundt med taxi på øya. Men her er det en ting som gjelder – å nyte livet!

Hideaway of Nungwi Resort & Spa

5361523_44_z

Dette hotellet på Nungwi Beach er perfekt for bryllupsreisen og andre romantiske anledninger.

av Ingrid Louise Kvam