Europas kuleste og vakreste t-banestasjoner

Toledo i Napoli. Foto: Getty Images

T-banestasjonene trenger ikke å være kjedelige.

Hensikten med en t-banestasjon er først og fremst å være et sted hvor passajerene kan effektivt få overgang fra ett tog til et annet.

Men som et sted hvor folkemasser strømmer til hver dag, kan stasjonene i undergrunnsbanen tjene mer enn bare enn praktisk formål. Og ikke minst gjøre den daglige pendlingen til en mer behagelig opplevelse. Hvem kunne trodd at å se på kunst, arkitektur, kultur, historie og teknologi, kunne alt gjøres på budsjett ved bruk av offentlig transport? Her er noen av Europas kuleste og vakreste t-banestasjoner som du bør vurdere å besøke på din reise.

Toledo t-banestasjon, Napoli

Foto: Getty Images

Trenger du en unnskyldning for å reise til Napoli, vi har den perfekte. Den spanske arkitekten Óscar Tusquets Blanca har transformert Toledo t-bane stasjonen til en undersjøisk avgrunn- et unikt sted for travle reisende. Herdret som «den mest imponerende tunnelbanestasjon i Europa» av London Daily Telegraph, har terminalens vegger blitt utsmykket i ulike nyanser av blå mosaikk.

Mørkere fliser ha blitt plassert lavere i bakken, mens flisene nærmere taket vokser gradvis lysere og etterligner de forskjellige tonene av havet. Et overveldende syn!

Søk etter hotell i Napoli her

Drassanes stasjon, Barcelona

Foto: Getty Images

En eksisterende t-banestasjon gir som regel ikke mye rom for kreativitet. Da Eduardo Gutiérrez Munné og Jordi Fernández Rio påtok seg oppussingsoppdraget av Drassanes stasjon i Cuitat Vella distriktet i Barcelona, hadde de ingen andre valg enn å godta begrensningene i den innsnevrede plass og gjøre det beste ut av det. De bestemte seg for å skape en stasjon som emulerer følelsen av en t-banevogn. Med hvite overflater og en ren og åpen følelse, er Drassanes nå en av Europas kulleste stasjoner.

T-Centralen, Stockholm

Foto: Getty Images

Ved første øyekast ser Stockholms sentralstasjon det samme som et typisk rask t-banesystem. Men når reisende tar rulletrappen på vei ned, uventede endringer i farger og former avslører noe helt annerledes.

Når blå og hvite plattformer er endelig nådd, blir du minnet om at du faktisk befinner deg underjord. T-Centralen er bare et av de mange innovative kunstverkene som Stockholms t-banesystem har å by på.

Solna t-banestasjon, Stockholm

Foto: Getty Images

Stadion t-banestasjon, Stockholm

Foto: Getty Images

Komsomolskaya t-banestasjon, Moskva

Foto: Getty Images

Kan jeg få denne dansen? Denne praktfulle stasjonen i barokk-stil, dekorert med lysekroner ligner mer et ballrom enn et travelt trafikknutepunkt i Russlands hovedstad. Åpnet i 1952, er Konsomplskaya t-banestasjonen, samt mange andre, tilknyttet byens rike historie og ofte beskrevet som et av Moskvas «underjordiske palasser».

Westfriedhof stasjon, Munchen

Foto: Getty Images

Innviet i 1998, fikk denne ellers vanlige stasjonen et nytt liv bare tre år senere. I 2001 ble Westfriedhof plattform kreativt forbedret med 11 enorme kuppelformet lysarmatur som kontinuerlig bader omgivelsene i uforglemmelige nyanser av blått, gult og rødt.