Slovakia – en ukjent ferieperle

Ta en avstikker fra de typiske europeiske reisemålene og oppdag Slovakias sjarmerende kultur, fantastiske naturlandskap og spennende historie.

Gamlebyen i Bratislava, Slovakia. Foto: Getty Images

Slovensko, som landet heter på slovakisk, ble et selvstendig land den 1. januar 1993 da Tsjekkoslovakia ble delt i to. Landets naboer er Polen i nord, Ukraina i øst, Tsjekkia og Østerrike i vest og Ungarn i sør. Landet er så vidt større enn Norge i innbyggertall med sine 5,4 millioner innbyggere. Mange overser Slovakia som ferieland, men dette skjulte reisemålet vil garantert gi deg minnerike opplevelser.

Sjekk hoteller her

Utforsk Bratislava

Start eventyret ditt i hovedstaden Bratislava, en by som blander historie med moderne livsstil. Byen har rundt 600 000 innbyggere totalt og ligger helt sørvest i Slovakia ved elvene Donau og Morava. Byen som var hovedstaden i Kongeriket Ungarn fra 1536 til 1783 har mye historie. De første sporene av bosetning i området stammer fra 5000 år før Kristus. Byen har vært viktig både for keltiske stammer, senere slavene og etter at den ble hovedstad i Kongeriket Ungarn var det en storby i det 18. århundret.

Sjekk flypriser her

Dagens Bratislava er dominert av moderne bygninger som har blitt bygget etter at kommunismen falt, bygninger bygget under kommunismen og svært mange gamle bygninger. Det er over 40 såkalte palasser i byen (noen små, noen svært store) og et rådhus som stammer helt fra 1200-tallet. Den mest imponerende bygningen i byen er Bratislava slott som er på et platå 85 meter over Donau. Det første slottet ble bygget rundt år 950, mens dagens slott er et gjenoppbygd og restaurert slott slik det så ut på 1600-tallet.

Sjekk hoteller her

Shopping i Bratislava

Det største shoppingsenteret heter Avion Shopping Park. Senteret er eid av IKEA, og har både internasjonalt kjente butikker/kjeder samt mer lokale utgaver. Godt utvalg av butikker, og med kanskje et mer eksklusivt utvalg, har senteret Eurovea. Siden Slovakia er medlem av EU har de fleste internasjonale kjedene de samme prisene som i andre europeiske land, mens de lokale kjedene (med internasjonale merker) ligger 20-30 prosent under de normale europeiske prisene. Den store handlegaten er Obchodna ulica.

Å spise (og drikke) i Bratislava

På grunn av sin lange rojale historie er Bratislava kjent for å ha et godt utvalg av vin, og besøker du Grand Cru Wine Gallery så vil du oppleve nettopp dette. Du kan lese mer om vingalleriet her.  Her kan du også smake mange av de svært gode slovakiske vinene. Er du ute etter mat med klasse bør du besøke GLOBO Restaurant & Wine Bar.

Er du ute etter tradisjonell slovakisk mat kan du besøke Mestiansky Pivovar, som har to restauranter i byen. Begge disse restaurantene er dog regnet som dyre i slovakisk målestokk så du må ut med omtrent det samme som en middag på Egon ville ha kostet i Norge.

Opplev Tatrasfjellene

Tatrafjellene er en imponerende fjellkjede som ligger i grenseområdet mellom Slovakia og Polen. Disse fjellene er kjent for sin spektakulære natur, majestetiske topper og vakre innsjøer.

Tatrafjellene er et paradis for friluftsentusiaster og tilbyr et bredt spekter av aktiviteter og opplevelser. Her får du utrolige gåturer, hvor du kan faktisk kan gå til toppen av flere av fjellene. Om vinteren blir Tatrafjellene til et vinterparadis med gode muligheter for skikjøring og snøbrettkjøring. Det er flere skianlegg som tilbyr varierte løyper for både nybegynnere og erfarne utøvere Om du skal bo på et hotell i dette området, anbefales Grand Hotel Kempinski High Tatras

Slott med historier

Slovakia har lenge vært en populær destinasjon for filminnspillinger, og landets imponerende slott og naturskjønne landskap har bidratt til å skape en magisk atmosfære på lerretet. Her er noen av de slottene som er vel verdt å utforske når du besøker Slovakia

Cachitce Castle

og selvfølgelig naturen. Er det ett slott du skal besøke så er det Cachitce Castle, som riktignok er en ruin. Den siste som bodde der var Elisabeth Bathory. Kan du ikke historien? Prøv et Google-søk.

Bojnice-slottet

Bojnice-slottet ser ut som om det var inspirasjonen til Walt Disney for sitt prinsesseslott, så er det romantikk du er ute etter er dette stedet

Orava-slottet

Et imponerende slott er også Orava-slottet. Et gigantisk slott på toppen av en topp. Du kommer til å stille deg spørsmålet om hvordan de klarte å bygge det.

Dette gotiske slottet ligger majestetisk på en klippe over Orava-elven. Med sin imponerende arkitektur og dramatiske beliggenhet er Orava slott et must-see. Du kan gå på en omvisning inne i slottet og lære om dets historie og legender som omgir det.

Spaferie

Slovakia er kjent for sitt brede utvalg av spa-anlegg som tiltrekker seg besøkende fra hele verden. Med sitt rike utvalg av mineralvannskilder og helbredende termiske bad, er landet en ideell destinasjon for de som søker avslapning og velvære. Her er noen av de mest populære spaene i Slovakia:

Piešťany Spa: Piešťany er en av de mest berømte spa-byene i Slovakia. Den er kjent for sine varme termiske kilder og helbredende gjørmebad. Spa-anleggene her tilbyr et bredt spekter av terapeutiske og velværebehandlinger, inkludert hydroterapi, massasje, fysioterapi og medisinske spa-programmer. Bo på hotel Ensana Thermia Palace

Bardejov Spa: Ligger i den vakre byen Bardejov, er dette spaet kjent for sin historiske og pittoreske atmosfære. Bardejov Spa er spesielt populært for sin medisinske behandling av muskel- og skjelettlidelser, luftveissykdommer og hudproblemer. I tillegg til medisinske behandlinger, kan besøkende også nyte avslappende velværebehandlinger og spa-ritualer. Finn hoteller i Bardejov her

Trenčianske Teplice Spa: Ligger i en vakker dal omgitt av skogkledde fjell, er Trenčianske Teplice Spa et av de eldste og mest kjente spaene i Slovakia. Dette spaet tiltrekker seg besøkende med sine terapeutiske og medisinske behandlinger, inkludert helbredende mineralbad, fysioterapi, massasje og velværebehandlinger. Spa-anlegget ligger også i nærheten av Trenčín slott, som er verdt et besøk. Bo på Hotel Panorama