Første verdenskrig: Her kan du oppleve historien

Royal Fusiliers ved Somme i 1916

Historiereise: Første verdenskrig ble avsluttet i 1918. Vi gir deg en reiseguide for den historieinteresserte. 

Den 28.juli 1914 startet den første verdenskrigen. En måned tidligere hadde en bosnisk serber drept arvingen til tronen i Østerrike-Ungarn, Franz Ferdinand, i Sarajevo. Etter en måned med intenst diplomati endte det i krig da Østerrike-Ungarn erklærte krig mot Serbia. Det startet en dominoeffekt av land som ble med i krigen.

De to alliansene som kjempet mot hverandre blir kalt Sentralmaktene og Ententemaktene.  Totalt var det 21 land i verden som var nøytrale eller ikke erklærte krig under første verdenskrig (deriblant Norge).

Kartet over viser hvor store deler av verden som var involvert i krigen. De grønne områdene er Ententemaktene, de oransje Sentralmaktene. For deg som har lyst til å gå i historiens fotspor under hundreårsmarkeringen for starten på den svært så ødeleggende krigen har vi laget noen reiser i første verdenskrig. En historiereise som gir innblikk i en krig vi heller ikke må glemme.

Historiereise: Vestfronten (Frankrike/Belgia)

Dette er en tur som ser på kampene mellom Ententemaktene og Tyskland på vestfronten. Fly til Paris.

Paris – Somme

Start med å reise nordover fra Paris, rundt 1,5 time fra Charles de Gaulle til Somme i bil. Sjekk leiebilpriser her.

Slaget ved Somme foregikk mellom 1.juli og 18.november 1916, og er en av verdenshistoriens mest blodige slag. Rundt en million mennesker døde i løpet av månedene hvor Ententemaktene klarte å rykke fram totalt 9,7 kilometer. Regionen vi snakker om i Frankrike er Picardie med området Somme (slaget foregikk ved elven med samme navn). Somme styres fra byen Amiens, med rundt 130 000 innbyggere. I den byen finner du Cathédrale Notre Dame, den største gotiske kirken i Frankrike.

Byen Albert i 1916.

Du kan også se huset hvor Jules Verne skrev mange av sine bøker i Amiens. Her er også Cirque Jules Verne, et permanent sirkus. I en forstad til Amiens finner du restauranten L’Aubergade som har en stjerne i Michelinguiden.

I Péronne finner du Historial – museet om den store krigen, mens du i Albert finner 1916-museet. Det tar rundt 50 minutter å kjøre fra Amiens til Péronne, og 26 minutter fra Péronne til Albert. Da har du også dekket store områder av hvor slagene foregikk.

Og, hvis du skal prøve å leve deg inn i hvordan det en gang var her kan du se eller lese Ringenes Herre. J.R.R. Tolkien baserte både dødesumpene og landskapet i Mordor på sine opplevelser fra krigføringen i og rundt Somme.

Hotell i Amiens: Mercure Amiens Cathedrale

Hotell i Albert: De La Basilique

 Hotell i Peronne: Ibis Albert

Somme-Ypres (Belgia)

Det var fem slag ved byen Ypres (Ieper), ett av de mest kjente er kanskje Battle of Passchendaele (som foregikk i Passchendaele, en by utenfor kommunen Ypres). Kjøreturen fra Frankrike tar uansett rundt en time til området.

In Flanders Fields the poppies blow Between the crosses row on row, That mark our place; and in the sky The larks, still bravely singing, fly Scarce heard amid the guns below. –  Lieutenant Colonel John McCrae, den kanadiske hær (1872-1918)

Belgiske soldater ved Ypres tidlig i 1916

Ett sted man bør besøke er museet In Flanders Fields i Ieper(Ypres),mens ett annet sted å besøke er Sanctuary Wood Museum.

Tid for ettertanke og minner er det på Menin Gate Memorial. Hver kveld hylles de falne fra første verdenskrig.

Restauranten Hostellerie St.Nicholas har to stjerner i Michelinguiden. Ypres er også kjent for sine katter, og har tre årlige katteparader. Du kan også spise den lokale spesialiteten Kattenklauw, men mest av alt drikke det lokale ølet. For eksempel på De Trompet. Fra Ieper er det også kort vei til julefredsplaketten.

Hotell i Ypres: Hotel O Ieper

Hotell i Ypres: Albion Hotel

Ypres – Lille

Lille ble okkupert av tyskerne i fire år under første verdenskrig (oktober 1914 til oktober 1918), men for den som er interessert i første verdenskrig er det faktisk slik at det er fra Lille du kan ta den beste guidede turen til krigsområdene i Flandern.

Secretary of War, Winston Churchill, ser allierte tropper i Lille i 1918

Det offisielle turistbyrået selger billettene til en tur som tar deg helt til Ypres og tilbake til Lille, men med kun et kort besøk i Ypres (Ieper).

Det tar for øvrig 41 minutter å kjøre fra Ieper(Ypres) til Lille, en storby med over 1 million innbyggere som har alt en storby skal ha å by på. Du kan spise utrolig mat på La Laiterie, det vakre Citadelle de Lille og det største museet utenfor Paris i Frankrike: Palais des Beaux-Arts de Lille. Byens vakreste bygning er The Vieille Bourse, den gamle børsen.

Hotell i Lille: L’Hermitage Gantois

Hotell i Lille: Suite Novotel Lille Europe

Lille – Saint-Quentin

Litt over en time sør for Lille finner du byen Saint-Quentin, en by hvor 4 av 5 bygninger ble ødelagt under den første verdenskrigen.

I 1911 var folketallet i byen 55 000, i 1921 37 000 – og det med stor gjeninnflyttingen i årene etter første verdenskrig. And then, exactly as a pianist runs his hands across the keyboard from treble to bass, there rose in less than one minute the most tremendous cannonade I shall ever hear….Winston Churchill rapporterer fra kampene rundt Saint Quentin. 

Midt i byen finner du Basilique de St-Quentin, på Winston Churchill Square. En utrolig vakker kirke, som faktisk overlevde mye av bombingen under første verdenskrig. Det samme gjorde klokketårnet på Hôtel de ville, som etter det mange av lokalbefolkningen hevder var en av klokkene som først ringte etter at det ble fred.

Hotell i Saint-Quentin: Hotel le Florence

Saint -Quentin – Reims

Fortsetter du en time til sørover kommer du til Reim, og er godt inne i Champagne-området. Byen som ble grunnlagt av gallerne ble en storby i romersk Frankrike.

Reims i 1918

Katedralen som ble ødelagt av tyske bomber under første verdenskrig ble kanskje det viktigste bildet  for fransk motstand og kamp mot tyskerne under første verdenskrig. Den var tidligere stedet hvor franske konger ble kronet. I dag bor det rundt 200 000 mennesker i Reims, og som hovedstad i Champagne-området er det vel en ting vi ikke trenger å si at du må gjøre mens du er i byen. Musee de la Reddition er overgivelsesmuseet for andre verdenskrig, men er du i byen bør du jo gå innom. Liker du biler bør dra hit.

Hotell i Reims: Grand Hotel des Templiers

Reims – Verdun

Slaget ved Verdun er ett av de største slagene som noensinne har blitt utkjempet. Slaget varte i over 9 måneder, og involverte over to millioner soldater.

Antall døde totalt har blitt estimert til opp mot en million. Turen fra Reims tar litt over en time. Byen Verdun ligger i Lorraine, og har i dag rundt 20 000 innbyggere. Der kan du besøke det lokale museet om kampene, ta en av de mange turene du får  informasjon om på det lokale turistkontoret, se områdene hvor kampene foregikk, besøke Fort Douaumont og spise dragées (som ble funnet opp i Verdun). Det er ikke bare første verdenskrig som har historie i Verdun, så du kan også se restene av galler-fort og mye mer i byen. Verdun ligger 2,5 time fra Paris (og Charles de Gaulle) i bil.

Hotell i Verdun: Hôtel Orchidées

Andre muligheter: Tyrkia og Midt-Østen

I historien man oftest hører om i Norge er det fokus på hva som skjedde i vest, men for Midt-Østen, Saudi-Arabia og dagens Tyrkia var krigen i sørøst historisk forandrende.  Vi har valgt noen av de viktigste områdene og byene å beske.

Armenia

Armenske flyktninger i 1915

Under den første verdenskrig gjennomførte Det Ottomanske Riket et folkemord mot sin armenske befolkning. Bakgrunnen var at Russland hadde erklært krig mot riket, og at det på russisk side fantes armenske tropper.

Over en million armenere (opp mot 1,5 millioner) har det blitt hevdet at ble drept under tvungen deportering, men folkemordet er foreløpig ikke offisielt tilkjennegjort av Tyrkia. 22 land har offisielt erklært det som skjedde som folkemord, deriblant Sverige, Frankrike og Tyskland (ikke Norge). Hvis du besøker hovedstaden Yerevan kan du besøke landets offisielle folkemord-museum.

Du vil også besøke en by som er 29 år eldre enn Roma, og som er hovedsete for den eldste kristne kirken i verden så et besøk til byens historiske museum er et must. Skal du fly til Yerevan er det som regel rimeligst å reise om Wien.

Hotell i Yerevan (Jerevan): Golden Tulip Hotel Yerevan

Gallipoli

Mellom 25.april 1915 og 9.januar 1916 kjempet ententemaktene, med britiske tropper som viktigste bestanddel mot det Ottomanske Riket. Det britene trodde skulle bli en enkel seier ble en fiasko militært sett.  

Tapene til det Ottomanske Riket under første verdenskrig førte til den tyrkiske nasjonalstatens oppståelse, noe du også kan få vite mye om i Istanbul.

Sinai og Palestina (Israel)

Den noe intrikate maktkampen som skjedde i Midt-Østen etter hvert som det Ottomanske Riket mistet sin innflytelse er relativt innviklet å begynne på. Hva som skjedde i etterkant er kanskje for mange viktigere.

Britene tok kontrollen over Palestina (i dag: Israel) og Mesopotamia (i dag Irak), Frankrike tok kontrollen i Libanon og Saudi-Arabia begynte sine først steg mot det landet man kjenner i dag. Senere kom Syria fram fra det franske styret, samt de andre landene man i dag kjenner i området. Det er nesten fritt valg når det gjelder hvilket område man kan besøke for å se konsekvensene, men et besøk i Jerusalem kan i hvert fall gi et besøk til museet om Theodor Herzl, mannen som man mener står bak sionismen – og staten Israel. Sionismen fikk for alvor sin fremvekst fra 1917 og etter den første verdenskrig.

Hotell i Jerusalem: American Colony Hotel

Andre steder

Det var også kamper i Afrika, kanskje først og fremst i Togoland (i dag Ghana og Togo) og en tysk geriljakrig i dagens Sør-Afrika, samt enkelte steder i Sørøst-Asia (selv om Ententemaktene i løpet av kun få måneder tok kontroll over alle tyske kolonier i Sørøst-Asia). Det største slaget var kampene om Tsingtao hvor japanske styrker drev tyskerne ut.